Tekst som har fått en stjerne av Marit Håverstad:

Viser 1 til 20 av 4357:

Enig med deg - jeg så også for meg noen tunge leseøkter med denne, men tok skammelig feil. Flott litteratur dette!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke vært med på samlesning her inne på lenge, men vurderer å henge meg på igjen denne høsten. Det har kommet bra forslag i tråden allerede, men ingen finske bøker. Jeg har i flere år hatt lyst til å lese Kjell Westö, og har kjøpt flere av hans bøker - likevel har jeg ennå ikke kommet i gang.

Jeg kunne nominert romanen "Svik 1938", som han vant Nordisk Råds litteraturpris for for et par år siden, men jeg falt ned på "Faren ved å være Skrake" fordi jeg har lyst til å starte litt tidligere i forfatterskapet.

Her er forlagets omtale av Faren ved å være Skrake:

Beretningen starter i 1952, da OL arrangeres i Helsingfors, Coca-Cola introduseres i Finland og en finsk skjønnhetsdronning blir Miss Universum. Det er året unge Werner Skrake har sitt første spektakulære uhell, som Vera skal få se flere av, og som sønnen Wiktor selv tiår senere får påminnelser om. Historien om slekten Skrake strekker seg både bakover til borgerkrigens erfaringer, og fremover til nåtidens Helsingfors. Og i skjærgården utenfor, Werner og Wiktors møtested, vaker de store sølvfargede sjøørretene.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Forslaget mitt denne gangen er Jomfruen fra Norge av Tore Skeie, ein historisk roman frå 1300-talet. Eg ser at boka har fått særs høge terningkast på bokelskere, samstundes som det ikkje er så frykteleg mange som har lest den. Derfor held eg det for sannsynleg at fleirtalet i lesesirkelen ikkje har lest denne enno.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Heia, Gretemor! Kor flott at du vil organisere lesesirkelen her inne! :-)
Eg vil gjerne vere med, og håper at at alt skal klaffe! Der er fleire bøker eg kunne hatt lyst til å foreslå, ma " Havboka" av Morten A. Strøksnes! Eg har lese litt i den...Boka vann to prisar i 2015.
Trur likevel eg går for Ensomheten i Lydia Enemans liv av Rune Christiansen.
Boka fekk Brageprisen i 2014, og vert karakterisert som ei vakker bok om eit stillferdig liv, der det språklege vert framheva som usedvanlig rikt.
Skal bli spennande å sjå alle gode framlegg!
Ha ein fin søndag!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Denne boken var den første jeg og min kone leste "sammen". Og i denne måneden kunne vi feire 40 års bryllupsdag. En digresjon riktignok, men bare for å belyse at boken sitter i oss begge den dag i dag. En viktig og sterk roman. Jeg er enig med deg, Marit: Akkurat i disse tider burde den børstes støv av og tas fram igjen, for dessverre er dens budskap minst like aktuelt i dag som den gang den ble skrevet (og i den tiden vi leste den for så vidt). Hvorfor lærer vi så lite av historien?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har i overkant mye å forholde meg til i livet mitt akkurat nå og en tid fremover, men hvis det er stemning for å fortsette lesesirkelen, så kan jeg arrangere valg av ny bok og lage trådene.

Neste bok ut er nyere nordisk litteratur utgitt fra og med 1976.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Interessant! Og her er Nasjonalbibliotekets digitalutgave http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2014110508064 - siden den kan være vanskelig å få tak i fysisk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En viddunderlig bok om kjærlighet til et barn fylt av herlige iaktagelser av natur og lavmelt poesi

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kom nettopp på noe annet... Før om åra var det et poeng i å få bøker fra samme forfatter på samme forlag å se ut som en serie. Ta Åsa Larsson borti hylla mi her... ALLE bøkene er jo forskjellige!!! Duh!!
Snakker om designet altså...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sjølv saknar eg dei enkle og stilfulle omslaga som prega bokklubben-bøkene for nokre tiår sidan.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her ligger noe av forklaringen – kjapt og billig skal det være.

Og her er noen bokomslag jeg har falt for!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da har jeg begynt på Kurdistan stiger frem av JAN B Vindheim. Den er så ny at den ikke er registrert noe sted enda på noen boksider på nettet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg reagerte når disse Bokomslagene var populære. Dette var bare noen jeg fant i farta den gang. Ganske fantasiløst spør du meg...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Er det flere enn meg her ute som også har reagert på hvor like bokomslag er?

Nå har en norsk bokomslagsdesigner også reagert: Fant 25 bøker med samme omslagsbilde (www.nrk.no).

Godt sagt! (11) Varsle Svar

"De forvillede", Amin Maalouf
Adam, som nå bor i Paris, blir oppringt og får vite at en gammel studievenn fra Beirut ligger på det siste og vil snakke ut med Adam før han dør. Adam rekker ikke frem, men blir oppfordra av enka til å samle resten av studievenneflokken på nytt. Noen var gudfryktige, andre libertinere.
Fin og lærerik bok om Beirut og utfordringene folket der har hatt. Forfatteren følger og skriver i tredjeperson, men så har denne Adam, hovedpersonen, en vane å skrive ned sine tanker om dagen for å rydde opp litt. Fint virkemiddel for å utdype hva som egentlig skjer. Han har på denne viktige reisen til Beirut med seg sine gamle brev som han leser i, så handlinga i boka er bygd opp med støtte i tidligere brev og den dagboka han skriver mens han er i Beirut. Fint virkemiddel for å gradvis gi frampek og å utdype handlinga.
Her er mye om krig og fred og sånt, og mest føler jeg han drøfter dette om hvor reine hender har de som flykter fra krig uten kamp, mot de som blir og må prøve å navigere i det vanskelige politiske landskapet som blir når det er en vanskelig krig i et vanskelig politisk og religiøst område som vi vet Midtøsten er.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Pedantens favorittsitat? :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

IV.10.I Kolja Krasotkin

Vi er over i fjerde og siste delen. Tiande boka, som er den fyrste boka i denne delen, heiter «Guttene». Og det fyrste kapitlet er «Kolja Krasotkin».

Forteljaren held altså ikkje direkte fram med kva som skjedde etter at Mitja hadde vorte ført bort, men skildrar bakgrunnen til Kolja Krasotkin. Fyrst og fremst får vi vite at han var sjølvoppteken – og glad i å lese. Nyttig er det nok for lesaren å få opplyst at ein slektning av guten arbeidde ved den jernbanestasjonen som Ivan seinare skulle reise til Moskva frå (heldigvis skriv Kjetsaa «jernbanestasjon», og ikkje «togstasjon»). Læraren Dardanelov var forelska i mora til Kolja, Anna Fjodorova.

Forteljaren seier til slutt i kapitlet at Kolja er identisk med den guten «som var blitt stukket i siden med en pennekniv av Iljusja, sønnen til stabskaptein Snergirjov, den gang guttene ertet ham og kalte faren hans for en børste». Dette er lenge sidan – og viser kor bevisst romanen er komponert.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hvorfor kommer alltid det ene etter det andre? Burde det ikke vært omvendt?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Aleksijevitsj har intervjuet mennesker som i større og mindre grad er påvirket av Tsjernobyl katastrofen. De forteller om sine opplevelser og hvordan livet har vært etter ulykken. De ulike fortellingene er gjengitt nærmest i referatform. Etter min mening bidrar dette til at både historiene og intervjuobjektenes personlighet kommer tydeligere frem. Det som gjør dypest inntrykk er hvordan menneskene tilpasser seg katastrofen og finner en normaltilstand i det unormale. Boken fungerer også som dokumentasjon på hvordan myndighetene sviktet på alle nivå,

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Far min.

Far min har sete i femti år
ved skomakerbordet sitt og sola for torpet,

frå den tid då hans born og andre gjekk på
fiskeskinnskor, som brann sund i sjøsaltet,
og fram til denne dag.

Og hendene til far min vart så svarte og harde
at han måtte ha dei i lommene
når han drog til kyrkje med kona si og barneflokken.

Han kjenner alle skorne i torpet
og veit korleis dei trør.

Jon Jonsson

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Jane HaugenElin KristiansenKjell PKnutMQuijotekriraChrissieJan Erik  OlsenannelinguaRandiAAnette Christin MjøsKari BorgeTine SundalMorten BolstadSigmundDaffy EnglundLiseJennymoiraLilleviIngunnJHanne Kvernmo RyeKjetil AudsenGitte FurusethFindusMarit HåverstadNorahbrekBerit RPia Møller JohansenLinn Charlotte EdstrømChristenGunn DuaasSynne FadnesFrkCasparaEmilie Siljuberg KlevenKarin BergAnniken LIngeborg GSilje