Tekst som har fått en stjerne av Marit Håverstad:

Viser 1 til 20 av 4694:

Det er Ales av Jon Fosse

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Grense Jakobselv av Kjartan Fløgstad

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hendelser ved vann av Kerstin Ekman

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine

(+1 stemme)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ei merkeleg bok, både lita og stor på ein gang. Handlinga er lagt til slutten av 1400-talet og første halvdelen av 1500-talet, og dreier seg stort sett om Mikkel Thøgesen. Lesaren møter Mikkel først som måteleg entusiastisk student, og seinare som soldat under Christian II av Danmark. Dette er ein ganske dramatisk epoke i Danmark sin historie, men boka tek ikkje mål av seg til å forklare eller greie ut om dei historiske hendingane, det er heller slik at ein oftast berre anar omrisset av dei, men ein får også enkelte eksplisitte hendingar på nært hald.

Det verkeleg storarta med boka er språket. Enkelte av skildringane har ein kraft og ein poesi over seg om naglar lesaren fast i boksidene. Der er mange originale språklege bilete, og Jensen gjev også naturen og landskapet til viktige element i forteljinga. For ikkje å snakke om dei meir groteske skildringane, ein kan jammen begynne å lure på om det er mogleg å skildre desse så detaljert utan å ha vært vitne til liknande hendingar sjølv.

Sjølve hovudpersonen var det smått vanskeleg å få tak på. Mikkel er korkje helt eller anti-helt, han let seg nærmast kvervle av garde i dei historiske hendingane utan mål eler vilje. Det einaste som gjev han ei viss retning i livet er viljen til å tene kongen sin, uansett korleis det gjeng med monarken.

Eg vegrar meg for å spekulere i kva Jensen kan ha prøvd å fomidle med denne boka, utover det å nytte historiske kulissar til å skape ei god forteljing. Det klarte han i alle fall, boka fall godt i smak hjå denne lesaren. Eg las den saman med gretemor sin lesesirkel, det virka som om dei fleste av dei andre deltakarane også var begeistra for boka.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kjøpte den i en bokhandel.... Den kan også bestilles på Haugen bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For en som er glad i å lese autentiske historiske romaner, var dette en stor opplevelse! Det er noe helt eget ved å få alt, fra dagliglivets gjøremål og naturskildringer til sosiale relasjoner og psykologiske reaksjoner, skildret med samtidens stemme. Og den yngste søsteren Brontë hadde en innsikt og et språk som gjør dette til et meget lesverdig verk. Boken kom ut i 1848 og er kanskje den første virkelig feministiske romanen i britisk litteratur, - men den er først nå kommet i norsk oversettelse!

Her får vi en skildring av en klok, sterk, selvstendig og (i overkant) god kvinne og hennes ekteskap med en antakelig nokså typisk drittsekk som representant for mennene i overklassen i victoriatidens England, - boken ble da også slaktet av datidens mannlige kritikere, mens salget gikk strålende. I tillegg var boken rett og slett ganske spennende, jeg var slett ikke sikker på hvordan det ville gå, - for den rommer jo også en historie om ekte kjærlighet mellom likeverdige parter, - av sinn, men ikke av klasse!

Personlig syntes jeg nok en stund at historien ble trukket litt i langdrag, bl.a. med religiøse spekulasjoner rundt synd og død og hva som skal til for at man havner hvor etterpå, men samtidig blir jeg jo desto mer klar over at for datidens mennesker (og kanskje noen i dag, hva vet jeg?) var dette høyst reelle og fryktskapende problemstillinger. Det var derfor en periode hvor jeg begynte å vurdere om jeg kanskje skulle gi den en firer istedenfor den planlagt femmer, - men nå i etterkant, når jeg betrakter hele verket, blir jeg nesten fristet til å gi en sekser, - men jeg havnet nå på den planlagte femmeren. Det er en roman med stor psykologisk innsikt som viser kvinnens maktesløse stilling i datidens samfunn, men samtidig skildrer stor kjærlighet!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mitt forslag:

Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine.


Kim Leine intervjues av Hallgeir Opedal:

HO: Hovedpersonen i Profetene i Evighetsfjorden følger i dine spor, kan man si. Han kommer fra ei bygd i Norge?

KL: Ja.

HO: Han drar til København, så til Grønland, slik som du har gjort?

KL: Ja, og tilbake igjen.

HO: Og tilbake igjen. Og selv om det er en annen tid, opplever også han et kultursjokk?

KL: Ja. Det skriver jeg tilsynelatende ofte om i bøkene mine, kultursjokk og kultursammenstøt. Det er et slikt sammenstøt Morten Falck opplevde da han kom til Grønland, som også jeg gjorde, da jeg kom til Grønland. Mitt første kultursjokk fikk jeg mange år tidligere, da jeg kom til København. Og det ble nok et kultursjokk da jeg kom tilbake fra Grønland, og ble forfatter. Det er tre avgjørende punkter i livet mitt, som ligner litt på hverandre. 1977, ankomst København, 1989 ankomst Nuuk, og 2004 til 2007, tilbake til Danmark og debutere som forfatter. Det er kolossale identitetsskift, som har fått meg til å tro at mennesker ikke har noen fast identitet. Et menneske kan være hva som helst, og denne flytende identitetsfølelsen er også et gjennomgående tema i det jeg skriver.
(fra boka BOKPOD, s. 260 f.)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg er faktisk igang med å komme dit igjen jeg også. Har som du i mange år hatt flere bøker gående samtidig,men nå kjenner jeg at det ikke fungerer så bra lenger. Kanskje konsentrasjonen har blitt dårligere,jeg vet ikke. Men det er jo uansett viktig å finne det som fungerer best for en selv og få en best mulig leseopplevelse.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har, etter flere år med mange bøker på én gang, funnet veien tilbake til én bok av gangen igjen. Hele meg trives bedre med det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk, den passet godt for meg akkurat nå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka tok pusten fra meg på godt og vondt. Det er sikkert tjue år siden jeg leste den, slik at detaljer har bleknet. Forsøkte et par bøker til av samme forfatter, men de satt ikke på samme måte.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

VI.12.IX Psykologi for alle pengene. Den galopperende troika. Slutten på statsadvokatens tale.

Nå gjer statsadvokaten seg ferdig. Vi ser at (nesten) alt som skjedde før rettssaka, nå blir gjennomgått som ei rettssak, med aktorat og forsvar, ein prosess om livet og døden, om straff og skyld. Interessant er at statsadvokaten har kjennskap til Shakespeare og Hamlets monolog om å vere (dvs. leve) eller ikkje vere (dvs. døy). «Nei, ærede jury», legg han til, «andre får bare ha sine Hamleter, vi russere har nok med våre Karamasover!»

Eg ser forresten at ei dramatisering av romanen, Brødrene Karamasov, for tida går på Trøndelag Teater, og at Dostojevskij skal diskuterast på Litteraturhuset i hovudstaden. Det gror etter kommentarane våre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leste den første gang tidlig i 20-årene, da jeg var fascinert av eksistensialismen og hadde en leseraptus på både skjønnlitteratur og filosofien til Camus, Sartre og de Beauvoir.

Denne gangen ble den lest som en del av lesesirkelen her inne.

Det er ikke tvil om at Pesten er velskrevet og gir interessante perspektiver, enten den leses som en allegori eller som et filosofisk "statement". Fortellergrepet er interessant og det er mange interessante observasjoner gjennom romanen. Men problemet for meg er at boken mangler nerve, og som leser kjenner du ikke smerten, utmattetheten og håpløsheten som preger karakterene og handlingen. Leseren kommer ikke inn under huden på byen, situasjonen eller karakterene, og dermed blir romanen mer interessant som et litt langt filosofisk essay.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kategori: Nyere nordisk litteratur, utgitt etter 1975.

Hver deltager kan foreslå én bok.

Bare de som er registrert (se hovedtråden) kan foreslå og senere velge bok,
men alle kan delta i diskusjonene under felleslesingen.

Frist for å legge inn forslag til Nn6:
Søndag 26. mars, kl. 15

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har bare kommet til side 128 av 213. Ikke lett å la seg fenge av denne teksten. Det er lenge siden en bok har virket som så god sovemedisin. Forsøker å se handlingen/samtalene i lys av hendelser i Europa, men sliter litt med det. Det er godt å ha kommentarene her å støtte seg til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har lest ferdig Pesten.

Fikk det uforutsett travelt på andre områder, så jeg skal ikke kommentere mer nå.
Har lest mange interessante innlegg her på tråden. Lærerikt og tankevekkende.

Men selve romanen svarte ikke til mine forventninger, og hvordan jeg husker den fra min forrige lesning for mer enn 40 år siden.
Burde nok finne ut mer om eksistensialismen og om Camus, men det får i så fall vente.

Jeg gir Pesten terningkast 4

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vi har lest 21 bøker i lesesirkelen frem til nå, og med få unntak har de vært greie/mulige å få kjøpt i bokhandel eller antikvariat.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi leser bøker fra bøkenes opprinnelse frem til i dag. Det privilegiet å kunne kjøpe de bøkene som velges er etter min mening en innskrenkning i valg av bøker. Vi har hele veien tatt hensyn, og at det skal være et problem å måtte låne på biblioteket, er ærlig talt et luksusproblem. Selv har jeg hatt glede av og lest mange bøker fra nasjonalbibliotekets nettsider og bibliotekets filialer.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det lå flere eksemplarer ute på antikvariat.no. Jeg fikk et eksemplar som så nærmest ulest ut til 150 kr.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

oldisAndrea  ReinertsenTillaEllen E. MartolAnniken LLesevimsaEli  SvendsenSynnøve H Hoelm.Alice NordlialpakkaAnita NessOmpabopBoktimmyCathrine WesterbyReadninggirl20Rita RasmussenBenedicte Sønsteby AndreassenQuijoteTherese HolmOlaugKirsti Vettran NederhoelTone HJostein RøysetVanjaMarianne MAkima MontgomeryE. E.  FossumErlend Risvik PaulsenBertyLilith NagelBeathe SolbergKine LaugstlKorianderLeseaaseJan Arne NygaardBente NogvaElin KristiansenIngunn SMarianne  Skage