Tekst som har fått en stjerne av Marit Håverstad:

Viser 1 til 20 av 3834:

Når er ein på toppen? Bør ein bli lukkeleg av å nå den? Når bør ein merke at ting er i ferd med å gå ad undas? Og i kor stor grad kan ein sjølv styre unna undergangen? Slike spørsmål tumla eg med etter å ha lest igjennom denne boka.

Familien Buddenbrook har i fleire generasjonar drive handelshus i ein by som ikkje er spesifisert som Lübeck, men som er Lübeck like fullt. Mann tek lesaren med gjennom store delar av 1800-talet og gjennom livet til tre generasjonar av familien der Thomas Buddenbrook som representant for nest siste generasjon i slekta gjer det godt både i forretningar og i politikken. Men dei fleste familiemedlemmene rundt han dreg ikkje i same retning; broren er notorisk udugeleg i forretningar og dessutan ein latsabb og slyngel, søstera er forsåvidt ekskludert frå å bidra i og med at det er mannfolka som styrer, og sonen har heilt andre anlegg og interesser enn faren.

Det er eit stort persongalleri i boka, dei fleste frå det øvre sosiale lag i byen, men ein blir også litt kjend med tenarskap og anna folk. Søstera til Thomas, Tony, er den mest framtredande gjennomgangsfiguren. Ambisiøs, men også impulsiv. Ho er opptatt av stil og klasse, og kan også vere rørande naiv. I starten av forteljinga var eg viss på at denne jenta var det såpass tak i at ho ville vere ein ressurs for familiebedrifta. Når det ikkje gjekk slik, greier eg ikkje å bli samd med meg sjølv om dette berre skuldast at damer ikkje var tiltenkt nokon plass i forretningslivet på denne tida.

Uansett, boka er eit mektig portrett av ein familie, ein handelsby og ein tidsepoke. Eg las denne boka saman med kjell k sin lesesirkel, det var som vanleg moro med deling av tankar, kommentarar og observasjonar undervegs.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Å, - jeg har den som favorittbok! Jeg elsket den, men har ikke lest den på mange år ;-) Og det bør jeg tydeligvis ikke!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Tidens tann har bitt meg hardt" sang Sterk Naken og Biltyvene ein gang på 90-talet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og på slutten av boka, på side 476, i skildringa av korleis kroppen døyr, kjem det eit hint om at forfattaren kanskje har tenkt i dei banene som eg nemner:

"Overalt skjer det, i fingrene, armene og i pannen, i hver levercelle, lungecelle og hjertecelle: de kveles, får ikke puste, og cellene i øynene dør, de ytterste først og så innover mot sentrum, [.... ] , fra hver fingertupp og opp til hodet, som en by der strømmen går, slik at gatelysene slukner i kvartal etter kvartal innover mot sentrum, mot hjernestammen, ..."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er enig med deg her Marit. Liker å forholde meg til en tråd og er heller veldig bevist på hva jeg legger ut i den. Man kan skrive og diskutere mye uten at man røper viktige poenger i boken. Jeg forsøker også å starte innleggene med å nevne hvilke kapitler jeg kommenterer fra slik at lesere som ikke har kommet like langt kan velge å ikke lese innlegget.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ricardo Reis og En beretning om blindhet, kanskje ikke der jeg burde starte i følge deg. Klosterkrønike har jeg sett mange hylle, er på utkikk etter den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mulig du har rett i det du sier om Saramago. På den annen side er det jo artig å strekke seg litt i en lesesirkel. Uansett – en del av min motivasjon for å delta, er å få lest bøker jeg ellers ikke ville ha lest. Det får jeg virkelig gjort, også med kveldens vinnerbok. Jeg er godt fornøyd!

Hvor begynne med Saramago? Mine favoritter, og som jeg også oppfatter er gode å lese, er: Beleiringen av Lisboa, En flåte av stein, Klosterkrønike og Det året Ricardo Reis døde (sistnevnte kanskje den mest «spesielle»). Jesusevangeliet har jeg ikke lest og kan derfor ikke si noe om. Ser at Kristine Louise anbefaler En beretning om blindhet. Den likte ikke jeg så godt, synes den mangler Saramagos underfundige humor.

Hvilke titler er det du har uleste i hyllene, gretemor?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har bare lest en beretning om blindhet av ham, men den likte jeg skikkelig godt. Han skriver veldig rart, det er noen merkelige tegnsettinger, men du verden hvor levende han beskriver omgivelsene. Jeg følte at jeg var i den boka. Er veldig klar for å lese mer av ham etterhvert.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Enig at ut året er knapt. Forstår det med Saramago.
Jeg leste litt i den på nb.no og likte språket, men våger å si at historien er for spesielt interesserte og/eller ihuga fan av forfatteren.
Jeg har ikke lest ham ennå og har to bøker av ham i hylla, men fant ut at denne boka kanskje ikke var den rette å begynne hans forfatterskap på. Synspunkter?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ønsker å ha litt tid på denne boken. Ut året er for knapt for meg. Da er midten av januar mer realistisk. Altså ditt forslag, gretemor.

Gleder meg til å lese vinnerboken (som først må skaffes)!
Selv om min kjære Saramago led et sørgelig nederlag - for annen gang. (kanskje jeg bestiller Jesusevangeliet i sammen slengen - for alenelesing :-))

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hei!

Da ble det Middlesex av Jeffrey Eugenides med 10 stemmer som gikk av med seieren. Det lønte seg å prøve igjen, Kristine Louise :)

På delt 2. plass "Jesusevangeliet" av José Saramago og "Karthago" av Joyce Carol Oates, begge med 6 stemmer.

Middlesex er heldigvis å få kjøpt på nett og i bokhandel, må vel bestilles der også, men poenget er at det ikke burde ta så lang tid før de som ønsker å lese den har den tilgjengelig.

Jeg er så heldig å ha den i hylla, og kan opplyse at den er delt i 4 deler og er på ca 500 sider. Sidene er tettskrevne, men heldigvis er det ikke langt mellom avsnittene.

Med jula rundt hjørnet, hva tenker dere om tidspunkt for oppstart og lesetid? For meg spiller det ingen rolle.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har et forslag som jeg ønsker tilbakemeldinger på. Det er at vi generelt deler leseperiodene/trådene inn i to deler.

Grunnen er at vi da kan diskutere fritt uten spoilervarsel når vi har begynt på leseperode/tråd nr. 2. Er det bare jeg som ikke liker å skjule teksten, så glemmer vi det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En fortelling som jeg synes bare blir bedre og bedre. Må bare ha med meg neste roman og krysser fingrene for at jeg fortsatt kommer til å like de andre romanene like mye. Men jeg må holde igjen. kan ikke lese de for tett. Link til et innlegg jeg skrev etter å ha lest romanen

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Post-apokalyptisk er tydelig undergruppe der.
Vår Elin Brodin har brodert endel på det temaet..

Der vil vel ofte diktaturet skimtvis være i bakgrunnen på en
bortforkortet måte: Da har det allerede gjennomført
sine drastiske forsetter, utløst 'det forferdende ord'
og den universoppløsende krig..
deretter følger vi mul. fremveksten av nye sivilisasjons-
liknende trekk, - og oppkomsten av nye Orwellske tilstander,
en ny kamerat Napoleon?

Nevil Shute var vel med på designerlaget med 'On the Beach'?
der er mordet på menneskeheten ferdig gjort før handlingen
starter. Kun meteorologiske egenheter gir sydlige halvklode
en kort frist - og hva gjør vi mens vi venter på giftskyen?

Morderen var nok igjen diktaturet, galningene på toppen av
verden - der ville vel et reelt folkestyre ha betenkt seg
på å utløse det forødende ord: når den avtrekkende part selv
nødvendigvis vil omkomme, faller mye av vitsen bort ved å ha
utryddet en rekke skadelige eller unødvendige folkeslag.
Bare Overmennesket har råd til å se bort fra slike sentimentale,
uheroiske forestillinger, menneskeverd og slikt.
Shute portretterer aldeles ikke skurken, bare gjerningenes spor
antyder dramaet som er skjedd før teppet gikk opp.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Samtaler til innsikt og forståelse

En gang var vi som vinden er en fin liten bok der Britt Karin Larsen referer fra samtaler hun har hatt med reisende folk. Samtaler som danner et grunnlag for de bøkene hun senere skrev om dette folket; De som ser etter tegn, Sangen om løpende hester og De usynliges by.

Vi får innsikt i det tålmodige og grundige arbeidet Larsen gjorde forut for trilogien. Hvor lett det er å trå feil overfor mennesker som har vært utsatt for grove overgrep. De har en naturlig skepsis overfor enda en fremmed «hjelper», beskytter hverandre og er ambivalente til Larsens skriveprosjekt. «Ja, skriv om oss, vi har mye å fortelle.» «Nei, nei, la oss være i fred, har vi ikke hatt nok vondt?»

Samtalene gir et bilde av de reisendes historie og situasjon i dag, et bilde som utfyller tatertrilogien. De snakker om gamle skikker, om hvor de reisende opprinnelig kom fra (kanskje finnes det ikke et endelig svar) og om dagens situasjon. Spesielt interessant er det siste, om hvordan dette folket fortsatt føler seg ydmyket, redde og tvilrådige – ikke uten grunn.

"Mange har byttet navn, og har ikke engang bilde av foreldrene sine på veggen. En kultur som ingen vil vedkjenne seg, er nødt til å dø. Boka di kommer for sent, den." (side 22)

«Tenk på de foreldrene som i dag ikke engang tør forteller ungene sine at de er tatere. Etter min mening havner de ungene i et tomrom, kulturelt sett. De vet ikke hvor de hører hjemme. De skulle fått lære om språket sitt og kulturen sin i stedet." (side 114)

I sitt etterord Historien om særomsorgen 1907 – 1986 skriver Bjørn Westlie om Norsk misjon blant hjemløse. Stortinget og skiftende regjeringer lot altså en misjonsforening ha det fulle sosialpolitiske ansvaret for landets omstreifere, ikke det offentlige. Et svart og skammelig kapittel i norsk sosialhistorie.

Det er et tankekors at i vår tid, med fokus på kulturelt mangfold og aksept av ulike kulturer, vet vi lite om en minoritetskultur som har levd her fra langt tilbake i historien. At de reisende ennå ikke er akseptert og verdsatt.

"Veien hjem, må den føre til et hus? Er det ikke viktigst at den fører til gjenkjennelse, tilhørighet, identitet?"

Jeg kom tilfeldigvis over denne boken fra 1991 i en gjenbruksbutikk. Først ga jeg terningkast 5, men hever til 6. Dette er en god, velskrevet og viktig bok.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg resirkulerer mitt forslag: Jesusevangeliet av José Saramago, en bok godt egnet for felleslesing og debatt.

Den portugisiske nobelprisvinneren Saramago (1922–2010) er en av mine favorittforfattere. I en artikkel i Aftenposten i forbindelse med nobelprisutdelingen står det:

«I Jesusevangeliet fra 1981 reflekterer Saramago over tilværelsens aller største spørsmål. Han lar Gud og Satan forhandle om ondskapens problem, mens Jesus trekker sin egen rolle i tvil og utfordrer Gud.»

Flere av dere kjenner sikkert til Saramagos sparsommelige (he, he) bruk av det lille tegnet punktum. La deg ikke skremme, du kommer fort inn i skrivestilen. Teksten bobler over av digresjoner, anekdoter og fortellerglede. Om han er ute på viddene, tar han oss alltid pent tilbake til historien. Krumspringene og de lange setningene har sin rolle og funksjon.

Om Jesusevangeliet skriver forlaget:
«José Saramagos mest utfordrende og merkverdige bok. Med dyptgående kunnskaper om evangeliene omskriver og gjenforteller han historien om Jesu liv. I forgrunnen står snekker Josef, en mann som pines av skyldfølelse fordi han sørget for å redde sin egen familie unna Herodes. trusler, men unnlot å advare andre med nyfødte guttebarn.
Vi følger historien om Jesu vandring på jorden, med Maria fra Magdalena ved sin side, i møte med mirakelmenn, fiskere, tollere og ikke minst djevelen selv. En historie som kan både provosere og åpne øyne.»

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg har sett litt i hyllene mine og kom over denne uleste boka, og den blir mitt bidrag På vei til Bagdad av Güneli Gün - en pikaresk roman om magiske eventyr, tigget, lånt og stjålet fra Tusen og en natt.
Ikke så mye å finne på nettet om boka, så her er noe av det som står bak på omslaget.

Dette er en forrykende fortelling! Den starter i Istanbul tidlig på 1500 tallet, der den unge Hürü flykter av sted fra svikefull huslærerinne og en elskovssyk mann
Forfatteren av boka er fra Tyrkia og har bl.a. oversatt Orhan Pamuks bøker til engelsk ifølge Wikipedia. Boka kom ut i 1991

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Artig. Den lastet jeg ned på svensk for en time eller to siden, inspirert av den nylige omtalen til Harald her inne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Toni Morrison er min ultimate favorittforfatter og Elskede er inne blant topp ti noen gang lest. Den står i en av hyllene mine.

Har aldri vært med i en lesesirkel før og veit ikke om jeg får tid til det nå heller, selv om jeg ser at lesinga kan trekke ut for enkelte av deltagerne. Bestemmer meg for om jeg blir med tett opptil start.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har etter mye om og men valgt Elskede av Toni Morrison. Begrunnelse for valget, synes jeg ofte kan være vanskelig, annet enn at boka for eksempel står i hylla. Men jeg har flere bøker av henne og er nysgjerrig på forfatteren, samt at temaet interesserer meg. Dessuten fikk den Pulitzerprisen, og ikke minst Toni Morrison kan smykke seg med Nobelprisen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Astrid Terese Bjorland SkjeggerudgretemorNorahHeidi StensethTralteJulie EilénJohn LarsenJostein RøysetJenny Dahl BakkenIngunn SBjørn  BakkenAnn Helen E. H.Britt SanneRosa99Kai VaadehimmoiraJarle Kismul EkangerLene AndresenPer LarsenElena Megrethe OlsenEirik MoflagLea VictoriaOlav TakloJan Arne NygaardRufsetufsaodd henning  skyllingstadQi AiStrindinAnita NessmgeHanne Kvernmo RyeIda Osbakken AulesjordAnette  KureAnjaHegeTherese LierKristine LouiseKarin BergSilje