Tekst som har fått en stjerne av Marit Håverstad:

Viser 1 til 20 av 4471:

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den nære forbindelsen mellom kanadieren Leonard Cohen (1934 -) og Spania er kanskje ikke så godt kjent, men den begynner etter hvert å gå opp for meg.

Denne videoen viser en sterk og gripende takketale Cohen holdt etter å ha mottatt en spansk kulturpris i 2012. I talen takker Cohen Spania for hele sitt virke – sin musikk og sin poesi. Han takker sin gitarlærer fra tidlig på 1960-tallet, en ung, ukjent spanjol som kom til Montreal, og poeten Federico García Lorca (1898-1936). (Lorca ble for øvrig drept av general Francos styrker tidlig under borgerkrigen 1936-38.) Legg spesielt merke til Cohens ord om poesien innledningsvis.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

--Denne- dekker kanskje samme tema ? Ganske instruktiv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Super bok! Minner om tøffe damer du har glemt, informerer om noen du aldri hadde hørt om og inspirerer til å finne ut mer om andre. Formen med de kortkorte biografiene gjør at det kan bli vanskelig å holde alle fra hverandre, men hovedpoenget er vel at en skal sitte igjen med et inntrykk av at det jammen har vært mange tøffe damer opp gjennom historien! Og det er vel hovedhensikten med boka? Og jeg har faktisk møtt en av damene!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man kan si mye om kandidatene og valgkampen, men for meg er det ingen tvil om at en av de er en større trussel om de får tilgang til kofferten. Og hvem som har mest kunnskap og er best kvalifisert til å være en av verdens mektigste ledere er det vel ingen tvil om, for de fleste.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Fantastisk! Dette var Trumps siste sjanse til å vise at han hadde kunnskap og løsninger, men som vanlig gjorde han det motsatte. Jeg trodde først det var et stort sosialt eksperiment at Trump stilte til valg, men nå lurer jeg på om han ikke er en skap-demokrat som egentlig ønsker Clinton som president..

Det går fortsatt i It av Stephen King på bok-fronten, sakte men sikkert leser jeg videre.

God helg til dere alle!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Lesehelg!

Helgefreden har inntatt heimen her. Familien har fortært tacoen, stearinlys er tent og Cronenbergs creepy Consumed ligger klar. Om noen dager er det nok en dyster og underlig beretning som skal leses: Fiolinane av Leikvoll (jfr dystopisk lesesirkel på bokelskere). Men spørs om ikke Cronenbergs roman får konkurranse av en av hans filmer i kveld - Maps to the Stars.

Det nærmer seg presidentvalg i USA, og selv de som er totalt uinteresserte i prosessen har nok fått med seg Donalds eskapader og tirader. Hva har Trump med (skjønn)litteratur å gjøre, spør du? En romanforfatter ville neppe satset på en hovedperson som Donald. En person som stadig (be)viser at han nærmest overgår virkeligheten, ville raskt sprengt rammene for en realistisk og troverdig roman (hvis det da ikke dreier seg om burlesk, absurd, men trist komedie?). Ingen beskylder vel Donald for å være for belest eller opptatt av litterær dannelse. Men Trump'en har nå ufrivillig bitt gjenstand for kreative twitter-variasjoner over litterære tema: "Donald Trump Describing Classic Literature Is Exactly What You Need Right Now":

http://www.esquire.com/entertainment/books/news/a49817/trump-book-report/

Hvis dette ikke fikk deg til å dra på smilebåndene, så kan du jo stikke innom The Lisa Simpson Book Club. Hva de ikke får til, disse amerikanerne:

http://lisasimpsonbookclub.tumblr.com/

God helg!

Nyyyyt livet OG litteraturen :-)

Godt sagt! (11) Varsle Svar

VI.11.VII Annet besøk hos Smerdjakov

Smerdjakov er heime frå sjukehuset; om han har simulert anfallet veit vi ikkje. Ivan kjem til Smerdjakov, som har briller, og det synest Ivan er uttrykk for noko lite høgverdig; han kallar Smerdjakov eit krek. I grunnen er temperaturen høg i diskusjonen mellom dei to. Poenget til Smerdjakov er at Ivan ønskte faren daud. Ivan, på si side, seier at det var Smerdjakov som drap han. Ivan tenkjer

Ja, jeg gikk bare og ventet på dette, det er sant! Jeg ønsket at
mordet skulle skje! Gjorde jeg virkelig det, på alvor?... Jeg må slå i
hjel Smerdjakov!... Om jeg ikke har mot til å drepe ham, er det ikke
verdt å leve lenger!...

Ganske sterkt om at vi alle har skyld? Så dreg Ivan til Katerina Ivanovna. Her får vi lese eit brev frå «D. Karamasov» om at Mitja skal betale tilbake dei tre tusen rublane - dersom han hadde hatt dei - og at det er han - Mitja - som er mordaren, og Ivan trur det.

Og så blir det veldig innvikla mot slutten av kapittelet. Kven har sagt kva? Og kven er skyldig? Ivan skal til Smerdjakov - «'Nå kommer eg kanskje til å drepe ham,' tenkte han underveis.»

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Igang. Annerledes bok som må leses med åpne sanser for assosiasjoner så vidt jeg kan skjønne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kristendommen - naken og avkledd

Det sier sitt om kirkens makt i Portugal at José Saramago måtte bo i eksil, på Lanzarote, etter utgivelsen av Jesusevangeliet. Og det for bare omkring 25 år siden (boken kom i 1991).

Er det fordi Saramago forteller Jesus’ historie som en blanding av en realistisk historie og et fabulerende eventyr? At han tar sitt materiale fra Bibelen, uten å behandle det med den ærbødighet som sømmer seg en «hellig» skrift?

Jesusevangeliet er i partier en krevende bok. Jeg har opplagt gått glipp av en del poeng fordi jeg er lite bevandret i testamentene, spesielt det gamle. I omtalen fra Bokdatabasen heter et at forfatteren gir «de grunnleggende spørsmål om synd og soning og om offerets dypeste betydning en helt ny vinkling». Tja, jeg må innrømme at jeg er usikker på om jeg har fått med meg denne vinklingen. Jeg er til og med usikker på om dette har vært forfatterens intensjon.

For meg fremstår Jesusevangeliet som en bok som «kler av» kristendommen. Ikke med en uttalt kritikk, men som en tekst som tar Bibelens ord bokstavelig og viser oss innholdet i all sin gru. «Jeg ror dere i land,» sier Jesus, han har både gud og djevelen i båten, «så alle endelig kan få se Gud og Djevelen i egen person, hvor godt de kommer ut av det med hverandre, hvor like de er» (s. 337). Det er ikke vanskelig å forstå Jesus’ reaksjon når vi hører hvilke planer Gud har for ham, hvilke motiver han har. Og hvor utallige mange mennesker som skal lide den mest pinefulle død for at Gud, ved hjelp av Jesus, skal utvide sitt rike og legge under seg «all verdens folkeslag». Jesus vil ikke være med på dette, selv om han loves både «makten og æren» - riktignok etter sin død. Men, «Du er blitt utvalgt, så du har ikke noe valg,» sier Gud, «har du da enda ikke fattet at du er i min makt» (s. 336). Jesus er dødsdømt.

Boken inneholder vakre partier, som utlegningen av Juleevangeliet. Forholdet mellom den 15 år gamle Maria og ektemannen, snekkeren Josef, «alminnelig dyktig i faget». Marias, og kvinnenes, underlegne og samtidig sterke posisjon. Det er ikke til å unngå å få en godhet for disse to.

Så poetisk forfatteren lar oss skjønne at noe spesielt skal skje den morgenen Jesus blir unnfanget: «Josef så opp på himmelen, og ble forferdet. Ennå er ikke solen kommet opp, ingen steder på hele himmelhvelvingen finnes de mest utvaskede tegn til morgengryets røde skjær, ikke det minste penselstrøk av rosenrødt eller halvmodne kirsebær, ingenting, annet enn fra horisont til horisont, alt det som murene rundt gården lot ham se, over hele det vidstrakte taket av lave skyer, som var som små flatklemte nøster, helt like, et skjær av fiolett som så smått ble sitrende og skimrende på den kanten hvor solen skal komme, der blir det nå bare mørkere og mørkere, til det glir i ett med det som på den andre kanten finnes av natt. Ikke i hele sitt liv hadde Josef sett en himmel som dette.» (s. 20).

Marias bebudelse. Den forunderlige tiggeren som sier til Maria, før hun har rukket å fortelle ektemannen at hun er gravid: «Kvinne, du bærer en sønn i ditt skjød». Tiggeren sier han er en engel (erkeengelen Gabriel i Lukas’ evangelium?). Men som det senere skal komme frem, han sier ikke at han er en Herrens engel, og «det ikke lar seg gjøre å skjelne en Herres engel fra en Satans engel». Så hvem er denne mannen/engelen egentlig? Det mangler ikke på uløste mysterier i boken.

Og heller ikke på Saramagos umiskjennelige humor. Jeg nevner bare et eksempel fra historien da Jesus mettet flere tusen mennesker med to fisk og ett brød. «Det man vet med sikkerhet, er at det hadde samlet seg mellom fire og fem tusen menn på stedet, og da har vi ikke regnet med kvinner og barn, og alle disse menneskene oppdaget, på et gitt tidspunkt at de ikke hadde noe å spise. Hvordan kan det ha seg at et folk som er så påpasselige, så vant til å reise og utruste seg med niste, også når de hadde tenkt seg herfra og til det hinsidige, plutselig stod der uten en brødskalk eller noe å spise ved siden av, det er det i dag ingen som greier å forklare.» (s. 326).

Og den vakre kjærlighetshistorien mellom Jesus og skjøgen Maria fra Magdala.

Her er det lag på lag. Terningkast 6.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lek med språket. Gåter og ordspill om dyr.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

In a many dark hour
I've been thinkin' about this
That Jesus Christ
Was betrayed by a kiss
But I can't think for you
You'll have to decide
Whether Judas Iscariot
Had God on his side.

Nest siste vers i With God on our side. Skrevet tidlig under Vietnamkrigen, 1964, på LP'en The Times They Are A'changing.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Oh, God said to Abraham, "Kill me a son"
Abe said, "Man, you must be puttin' me on"
God said, "No" Abe say, "What?"
God say, "You can do what you want, Abe, but
The next time you see me comin', you better run"
Well, Abe said, "Where d'you want this killin' done?"
God said, "Out on Highway 61"

Hva sier bibelkjennerne?
Og Highway. 61 er, såvidt jeg husker, motorveien bort fra Robert Zimmermans barndomshjem.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mykje humor i denne fantasifulle oppvekstromanen som eg no har lese for andre gongen. Sjølv i ein vestlandsavkrok kan ein gut på 12 oppleve meir på eitt år enn dei fleste andre på same alder. Her har nok Ragnar Hovland tatt hardt i og komprimert fleire barneår i eitt. Valet av 1964 kan lett forklarast; det er det siste året utan fjernsyn i bygda.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Ja, det er mulig det er slik vi må se det.
Det bidrar kanskje også til et klima for å resirkulerer noen av diktene hans.
With God On Our Side kunne jo vært skrevet i dag.

"weary as Hell" er vel ingen dårlig beskrivelse av hvordan stadig flere opplever situasjonen i Syria mens norske media har ekstrasending om Terese Johaug.

Oh my name it is nothin'
My age it means less
The country I come from
Is called the Midwest
I's taught and brought up there
The laws to abide
And the land that I live in
Has God on its side.

Oh the history books tell it
They tell it so well
The cavalries charged
The Indians fell
The cavalries charged
The Indians died
Oh the country was young
With God on its side.

The Spanish-American
War had its day
And the Civil War too
Was soon laid away
And the names of the heroes
I's made to memorize
With guns on their hands
And God on their side.

The First World War, boys
It came and it went
The reason for fighting
I never did get
But I learned to accept it
Accept it with pride
For you don't count the dead
When God's on your side.

When the Second World War
Came to an end
We forgave the Germans
And then we were friends
Though they murdered six million
In the ovens they fried
The Germans now too
Have God on their side.

I've learned to hate Russians
All through my whole life
If another war comes
It's them we must fight
To hate them and fear them
To run and to hide
And accept it all bravely
With God on my side.

But now we got weapons
Of the chemical dust
If fire them we're forced to
Then fire them we must
One push of the button
And a shot the world wide
And you never ask questions
When God's on your side.

In a many dark hour
I've been thinkin' about this
That Jesus Christ
Was betrayed by a kiss
But I can't think for you
You'll have to decide
Whether Judas Iscariot
Had God on his side.

So now as I'm leavin'
I'm weary as Hell
The confusion I'm feelin'
Ain't no tongue can tell
The words fill my head
And fall to the floor
If God's on our side
He'll stop the next war.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Har en engelsk paperback liggende klar!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boka kom i posten i dag, eg var truleg griseheldig og fekk det siste innbundne eksemplaret som var tilgjengeleg på Ark. Korleis er det med dei øvrige som skal vere med på felleslesinga, er det nokon som ventar på bok?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

det vart det året Nixon døde, og Kurt Cobain, med søtten dagers mellomrom: de to sørgegruppene holdt sine møter atskilt;

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bob Dylan? Javel, tenkte jeg? Hvorfor det? Nå?
Og i motsetning til oppfordringa tenkte jeg to ganger.
Da jeg leste Den onde budbæreren for en tid tilbake, slo det meg hvor enormt mye Bob Dylan betydde for min, og for en rekke andres utvikling, spesielt de som var unge på sekstitallet. Med nyskapende, smarte tekster var han medvirkende til å vekke sosial samvittighet og opprørstrang over hele verden.
Jeg har alltid tenkt at jeg ikke liker poesi, men oppdaga under lesing av boka at jeg kan flere titalls av Dylans tidlige tekster utenat. Og forundrer meg enda i dag over hvor dyktig de er satt sammen, tekstmessig, men ikke minst innholdsmessig.
En Nobelpris til Bob Dylan i 1969, hurra. I 1970 - 71 - kanskje fram til 80 - ting tar tid, men idag?

Kan noen av dere som følger bedre med enn meg si om han har kommet med noe nyskapende etter at Sara reiste fra han på søttitallet?
Eller er det, slik det kanskje var med Steinbeck, at man først må finne sin plass i folden og slutte å produsere gode ting før man får denne prisen? En slag ærespris før man skal dø?
Eller er det sånn, at å stille spørsmål om Nobelpriser bare er tull etter at fredsprisen gikk til Obama?

"The Lonesome Death Of Hattie Carroll" (1963)

William Zanzinger killed poor Hattie Carroll
With a cane that he twirled around his diamond ring finger
At a Baltimore hotel society gath'rin'
And the cops were called in and his weapon took from him
As they rode him in custody down to the station
And booked William Zanzinger for first-degree murder
But you who philosophize disgrace and criticize all fears
Take the rag away from your face
Now ain't the time for your tears.

William Zanzinger who at twenty-four years
Owns a tobacco farm of six hundred acres
With rich wealthy parents who provide and protect him
And high office relations in the politics of Maryland
Reacted to his deed with a shrug of his shoulders
And swear words and sneering and his tongue it was snarling
In a matter of minutes on bail was out walking
But you who philosophize disgrace and criticize all fears
Take the rag away from your face
Now ain't the time for your tears.

Hattie Carroll was a maid in the kitchen
She was fifty-one years old and gave birth to ten children
Who carried the dishes and took out the garbage
And never sat once at the head of the table
And didn't even talk to the people at the table
Who just cleaned up all the food from the table
And emptied the ashtrays on a whole other level
Got killed by a blow, lay slain by a cane
That sailed through the air and came down through the room
Doomed and determined to destroy all the gentle
And she never done nothing to William Zanzinger
And you who philosophize disgrace and criticize all fears
Take the rag away from your face
Now ain't the time for your tears.

In the courtroom of honor, the judge pounded his gavel
To show that all's equal and that the courts are on the level
And that the strings in the books ain't pulled and persuaded
And that even the nobles get properly handled
Once that the cops have chased after and caught 'em
And that ladder of law has no top and no bottom
Stared at the person who killed for no reason
Who just happened to be feelin' that way witout warnin'
And he spoke through his cloak, most deep and distinguished
And handed out strongly, for penalty and repentance
William Zanzinger with a six-month sentence
Oh, but you who philosophize disgrace and criticize all fearsv
Bury the rag deep in your face
For now's the time for your tears.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Og det blei Bob Dylan! Så moro! Til Unibet-odds på 9 ca 15 minutt før kunngjeringa, han har klatra på denne lista i det siste. Gratulerer til prisvinnaren, til alle Dylan-fans, og det har vært artig å følge med på odds-utviklinga.

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

RufsetufsaPhoenixHanne MidtsundAstrid TobiassenFioltom grydelandToveCaroline H HeitmannTherese HolmAnne ØverkilbjarnuRSissel FjeldetBoktimmyLibrosaurus vHelena EThina NordtveitKarin BergMaria Festli EriksenAne MartheMarit HåverstadLars MæhlumMerethe SolstadMaja  Strypettove NessDolly DuckRigmor HoddevikHaraldmay britt FagertveitElisabeth BergNorahDaffy EnglundAnn-Kristin RobstadJMarionHildeHilde STone SundlandMaikenTonjePer Åge SerigstadTrine S. Austbø