Tekst som har fått en stjerne av Marit Håverstad:

Viser 1 til 20 av 4474:

Bare mjuke pakker under treet av Levi Henriksen. Her finner en et knippe flotte noveller om hverdagsmennesker som har en bakgrunnshistorie og er sårbare når høytiden står for døren.
Levi Henriksen skriver disse fortellingen på en lun og fin måte som traff meg i alle fall.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Denne boka er ein gjengangar i toppsjiktet når nokon tek på seg å kåre verdens beste bøker gjennom tidene eller liknande. Resultata av slike kåringar vil naturlegvis avhenge av kva for kriterier som ligg til grunn, og i tillegg vil kårarane sine personlege preferanser spele inn. Men det som er heilt sikkert, er at denne boka inneheld mange lag, sveipar innom mange tema, har ei kompleks handling, og loddar ganske djupt i menneskesinnet. Derfor vil mange kresne lesarar finne det tilfredsstiljande å dykke ned i denne boka.

I band 1 i denne 3-bindsutgåva blir lesaren kjend med Fjodor Karamasov, ein stribukk av ein godseigar som er meir opptatt av pengar enn av å ta vare på familia si, og dei tre sønene hans Dmitrij (Mitja), Ivan og Aleksej (Aljosja) frå to ulike ekteskap. Dmitrij, den eldste, eig berre eit par bukser, og det er spanderbuksene. Han liker å vere levemann, og har ein tendens til å setje seg i pengeknipe. Han er forlova med den vakre og rike Katerina, men har forelska seg i kurtisana Grusjenka. Når far Fjodor også er forelska i den same Grusjenka ligg det an til å bli trøbbel. Og det blir det.

Religion, livssyn og etikk er tema som gjennomsyrer boka, og boka sin mest kjende passasje i så måte er å finne i band 1, nemleg kapittelet om storinkvisitoren. I det ytre er dette ei historie som Ivan har tenkt ut og fortel til Aljosja, men her er det nok forfattaren sin eigen indre RLE-dialog som kjem til syne.

Det er ikkje til å unngå at deler av boka kjennset framand, både fordi miljøet er framandt og fordi det ikkje alltid er lett å forstå kvifor personane i boka reagerer slik dei gjer. Til ein viss grad kan ein seie at boka er krevjande å lese, og dersom ein tek mål av seg til å forstå kva forfattaren vil formidle til einkvar tid så trengs det nok ein solid innsats. Sjølv las eg den utan alt for store ambisjonar om å få med alle nyansar, men eg las den i gretemor sin lesesirkel, og diskusjonstråden om boka vil nok vere til stor hjelp for framtidige lesarar som ynskjer å trenge inn i dette verket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Rolig nå - det er ikke usannsynlig at det dreier seg om venner og bekjente av forfatteren som har funnet ut at de vil støtte henne ved å opprette hver sin konto her og legge hver sin positive omtale av boken. Og det kan i så fall ingen nekte dem! Jeg kjenner ikke forfatteren, og ikke hennes krets, og ikke de personene som har registrert seg som bokelskere for så å omtale og/eller følge "Fyllik". Men jeg kan godt se for meg at en vennegjeng har enten sittet samlet eller vært i kontakt på Facebook, epost, sms... og så har en av dem foreslått at de skal gjøre sitt til å skape oppmerksomhet rundt boken. Jeg er enig i at det neppe er tilfeldig at det nesten samtidig blir opprettet en rekke nye brukere som alle kun er interessert i EN bok. Men dermed er det ikke sagt at det er en og samme person som står bak alle profilene.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Greit dét, men du trenger ikke bruke 8 forskjellige aliaser for å si det. Alle disse "omtalene" dine kommer fra folk som har ble medlem her i dag; altså: deg. Hvis du vil booste salget til boka, bør du bruke andre kanaler på internett. Tåpelig av deg å tro at du hjelper Julie Winge med å spæmme bokelskere.no

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Er redd jeg kanskje utrykte meg litt uklart så jeg håper ikke du misforstod meg. Svaret mitt var ikke ment bare som et svar til deg personlig, men til alle som hadde skrevet om at de likte humoren i boka. Selv om jeg egentlig er lut lei hele boka, hadde jeg lenge tenkt at jeg ville skrive noe om bl a humoren i den, for den er av veldig blandet slag. Valgte å henge kommentaren min på din, siden den både nevnte bokas humor og var med i denne tråden med en mer dyptgående diskusjon av boka enn de fleste andre.
Ja visst kan humor anvendes på så og si alle områder,-som du skriver,- men visse områder blir jo (heldigvis mener JEG) av mange ansett som temmelig usmakelige. Et eksempel er den groteske humoren om vold og seksuelle overgrep mot barn, til og med spedbarn, som "Mannegruppa Ottar" ble kritisert for for ikke så lenge siden. Et annet er Holocaust-vitsing. Et tredje; humor som går ut på å trakassere bestemte folkegrupper eller utsatte minoritetsgrupper.
Men når det gjelder DENNE romanen, så går kritikken min mest ut på at det ikke virker som om forfatteren forstår at samme slags humor kan få helt forskjellig utfall avhengig av sammenhengen: Det at en person som har blitt lammet fra halsen og ned får tatovert "Best før...." og så ulykkesdatoen på kroppen sin, for deretter å faktisk kaste seg selv i søpla gjennom å ta selvmord, er jo uttrykk for en helt annen type humor enn hvis samme person skulle ha levd videre etter ulykken og med tatoveringen og prøvd å gjøre det beste ut av livet sitt. I det første tilfellet er humoren hva jeg vil kalle usmakelig, fordi det gir uttrykk for et verdisyn der et menneske utelukkende identifiseres med kroppen sin. Godt fungerende kropp - høy verdi. Dårlig fungerende kropp - liten eller ingen verdi.
I det andre tilfellet sier tatoveringen på en humoristisk måte at selv om selve kroppen var "best" før ulykkesdagen er det ikke dermed sagt at personen som lever i den har gått ut på dato og burde skrotes. Sånn opplever i alle fall jeg denne forskjellen.
Uttrykker meg kanskje ikke så bra nå, men håper noen forstår hva jeg vil si. For dette skremte meg virkelig da jeg leste boka.

En annen ting er at det kan være litt slitsomt at personer med funksjonshemninger så ofte blir framstilt som om deres forhold til andre mennesker i veldig høy grad preges av en rå og sarkastisk humor som handler om funksjonsnedsettelsen. Hovedpersoner med funksjonshemninger er uansett ikke særlig vanlig i romaner og filmer, men når det forekommer er denne mer eller mindre anstrengte sarkasmehumoren nesten alltid med. I virkeligheten tror jeg dette mest er noe de som ganske nylig har fått sin funksjonsnedsettelse driver med,- kanskje for liksom å venne seg til en ny situasjon. Jeg,- som har en medfødt funksj.neds.,- har i alle fall aldri hatt behov for å fleipe hverken mer eller mindre med det enn med noe annet her i verden. Og en sånn omgangsform er heller ikke noe som har preget mitt forhold til andre mennesker, aller minst til venner jeg hatt siden barndommen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bok no. 2 og jeg koste meg med hver eneste side.
Elena Ferrante skriver utrolig godt, med et vakkert, lett poetisk sprog men likevel klart og direkte.
For beskrivelse av bokas handling etc, er det mange gode anmeldelser å lese allerede, og jeg er enig i de aller fleste (positive) av dem. Det er bare å skrolle nedover.
Vil bare tillegge at boka er skrevet på nynorsk, noe jeg generelt ikke er så veldig glad i, men i dette tilfellet vil jeg nesten si det blir et pluss. Bøkene er oversatt fra italiensk av Kristin Sørsdal og hun gjør her intet mindre enn en fremragende jobb.
Resultatet er en spennende, innsiktsfull, vakker og dramatisk historie om to uvanlig flinke jenter som trass i meget sterke bånd til hverandre og plassen de vokste opp på, går hver sin vei videre i livet. Men de sterke bindingene består og byr på drama, sorg og glede.
Må leses.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den første bok av fire i en fantastisk flott skrevet serie om to sterke jenter som vokser opp i ett fattig strøk i Napoli på 50 tallet.
Boka gir oss et ytterst troverdig og ærlig blikk inn livets harde realiteter, først sett fra en liten pikes synspunkt, senere som tenåring og til slutt opp mot altfor tidlig giftemål.

Noe av det beste jeg har lest.
Er ferdig med de etterfølgende 3 bøker og de blir bare bedre og bedre!
Må leses!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Heftige saker dette, faktisk en av de beste romaner om første verdenskrig! Jeg vil sidestille Fuglesang med klassikere som, Intet nytt fra vestfronten, av Remarque og det grufulle mesterverket, I stålstormer, av Ernst Junger. Fuglesang er også en vakker og sår kjærlighetshistorie i tillegg til en stor krigsroman. Boken beveger seg på flere plan, i tid, i miljø og menneskelig. Romanen fikk overveiende meget god kritikk da den kom, noen få ting skurrer, men det er bagateller. Jeg anbefaler Googling av boka, men les den først selv (spoiler-allert!!). Bare nevne her en episode i boka som ga meg frysninger. En av romanens "nåtidsfigurer" besøker et gigantisk minnesmerke i Frankrike over slaget ved Somme. Proposjonene er i sannhet enorme, et giga-mausoleum over ett av de mest dødelige slag i denne krigen som kalles materialkrigen. Moderniteten versus den gamle tid. Materialkrigens drepende og ødeleggende kraft, som Junger så genialt karakteriserte i sin tittel i egen bok: I stålstormer!! Fuglesang, kvirrevitt, er en nærmest absurd idylliserende tittel som fungerer som uhyggelig kontrast til materialkrigens tilintetgjørende larm og gjørmete rottebefengte skyttergravshelvete. Dette er meeeget bra, kjøp boka og les den! Anbefales varmt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ble ikke sjarmert av denne boka, som jeg leste for to og et halvt år siden.
Har sett at den har fått så mange lovprisninger om hvor fantastisk den er, og ble nysgjerrig på den, - men jeg opplevde den dessverre som svært banal, enkel og forutsigbar, med personer som ikke var helt overbevisende ekte.
Emnet er både interessant og aktuelt, men her ble det litt for platt og overfladisk for meg, uten den dybden det hadde fortjent, og utviklet seg til å bli en slags tåredryppende "såpeopera", - og som det ble altfor lett å forstå hvor ville ende....
Temaet aktiv dødshjelp kommer nok til å bli omdiskutert i mange år til. Det tror jeg vi kan være temmelig sikre på.

Fremdeles ser det ut som boka blir lovprist av mange, noe som er ganske merkelig etter min mening. Men ser også at flere kritiserer den for sin overfladiskhet. Noe jeg er helt enig i. Den virkelige dybden og innsikten mangler.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

De har kanskje lagt merke til denne funksjonen på Bokelskere, der nettsida foreslår bøker som den trur liknar på boka du er inne og ser på. Eg mistenker at algoritmen bak er at det teljast opp felles bøker mellom dei som følger boka, og at bøker som mange har til felles listast opp under "Du vil kanskje også like".

Derfor vart eg lettare overraska då eg, fordomsfri og nyfiken som eg er, klikka meg inn på Forbilde av den kjende bloggaren Sophie Elise Isachsen. Der foreslår Bokelskere at eg kanskje vil like Snømannen og Panserhjerte av Jo Nesbø. Den såg eg ikkje kome.

Jaudå, eg har sjekka. Fleirtalet av bokelskarane som følger Sophie Elise sin bok følger også desse to bøkene av Nesbø. Spørsmålet som plagar meg litt no er; sidan eg likte desse to Harry Hole-bøkene, betyr det at eg også ville kunne like Sophie Elise sin bok?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jordskjelv på New Zealand i dag, og i stykket eg las i boka i dag så var det pinadø jordskjelv der også. Snodig samantreff.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bønn for drømmen

Jeg frykter den kalde,
altfor kloke tanken.
Den som borer så presist,
roper så høgt på sannhet -.

Jeg ber for Drømmen:
det gåteblå sløret
som skjuler sannhetens
arrete ansikt.

Ja, jeg ber for Drømmen!

La meg lenge få tro
at suset i skogen er noe mer
enn et fysisk fenomen:
Grenenes friksjon
mot strømmende luft -.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

So long, Leonard.
Og jeg hever denne tråden. Mitt minne om Cohen er fra konserten på Isle of Wight i 1970.
Hvil i fred.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Til Leonard Cohens minne hever jeg denne tråden.
Tusen takk, Cohen.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg kommer til å danne baktropp til baktroppen i så fall! Jeg fikk boken i hus for litt over en uke siden, men så dro jeg til Madrid og fant ut at boken var for tykk til å få bli med i kofferten. Nå er jeg hjemme igjen og har vandret rundt med mastodonten i vesken et par dager, men har ennå ikke begynt å lese - det har kun blitt nyheter (nåja, og noen kapitler Dario Fo på sengen) siden jeg kom hjem. Men intensjonen er der, selv om leseperioden for samlesingen vel er på hell nå!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg har også hatt litt trøbbel med å få geografien til å henge ihop.

Forøvrig blir det eit og anna wikipedia-oppslag innimellom. Dagens oppslag kom etter at det på side 428 nemnast eit fotografi av nokon med namn Michale Joseph Savage, og på ein måte som antyder at alle bør vite kven det er. Vel, eg visste det ikkje, men etter å ha kika litt på wikipedia-oppslaget forstår eg at dei fleste i New Zealand kjenner til mannen.

skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er enig at boka er dyster, grov barnemishandling og fyllekuler er ikke oppbyggende. Boka gjorde likevel like stort inntrykk på meg denne gangen som når jeg leste den for nærmere 30 år sia. Godt (men ikke helt enkelt!) komponert og skrevet.

Alle tre hovedpersonene har en bakgrunn som vi får vite bare noe om, men det er tydelig at de sliter med tidligere minner alle tre. Det er fascinerende at det går an å få sympati med Joe, men jeg synes det er troverdig at Simon, tross alt, også er svært knyttet til han. Men dette er langt unna mitt fagområde, så om det kunne vært slik i virkeligheten veit jeg ikke?

Og i siste del av boka blir det jo et visst håp om bedre tider!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Leve Posthornet, Ulysses, Portrait of the Artist as a Young Man, Wuthering Heights, Den unge Werthers lidelser, Tristram Shandy, Don Quijote, 17. roman (Solstad), Genanse og verdighet, Marcel Proust, Prosessen, Lady Chatterley's Lover, Rødt og svart, Den nye Héloise, Youth (Coetzee), Disgrace (samme), Døden i Venedig, Malte Laurid Brigges opptegnelser, Kjellermennesket, The Sun Also Rises, To The Lighthouse, Fuglane, Lolita, Mysterier, Pan, Sult ........................

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tja .....eller mer et forventningsfullt utrop. "Kom med de, jeg kan ikke vente"! Av erfaring vet jeg at at Røkkum har mye å fare med og at jeg dermed vil ha glede av eksemplene :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

MarteDolly DuckTulleruskMarteTone HLesevimsaLyriaJonas HangelandTanteMamieLillian WhitingSteinar JøsokDemeterOlav TakloBoktimmyLiva DelirVivian M.Jan Arne NygaardChristensangvinNiels Johan KnudsenRosa99Jostein RøysetRisRosOgKlagingLeselenaKjetil AudsenIdaBjørg L.Geir TangenKristine LouiseJan Henrik DikkanenNorahGrethet87LeseaaseHanne MidtsundReadninggirl20MariarSivtove NessAinaErik