Tekst som har fått en stjerne av Marit Håverstad:

Viser 1 til 20 av 3613:

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt å se at også andre enn meg ikke er helt oppdatert på en PC's tastatur. Jeg slet litt med det, men fant etter litt prøving og feiling ut: Dersom man trykker på ALt Gr tasten og tasten for tallet 8 samtidig skjer underet: [ . Og ] når man bruker tallet 9 på samme måte.

(Marit, du har gått på en god skole: Det heter hakeparentes.)
Ser i tråden at der også finnes andre løsninger enn den gretemor bruker, noe hun også ga uttrykk for. Men jeg er godt fornøyd med hennes "oppskrift".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gretemor, hvor på pc´n finner du egentlig slike klammetegn (som i ditt punkt 1)? Jeg finner det ikke på mitt tastatur, jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I juni har jeg lest 4 bøker, og gitt en av de terningkast 6; Sin egen herre av Halldór Laxness. Tett bak den kom Mi briljante venninne av Elena Ferrante.
Ikke like imponert over Piken på toget av Paula Hawkins, dessverre, men kanskje fordi den har blitt skrytt opp i skyene, og jeg derfor hadde for høye forventninger.
En bok jeg føler jeg kastet bort tid på denne måneden er Den andre historien av Tatiana de Rosnay, og jeg kunne gjerne vært for uten å ha lest den. Men silter litt med å ikke lese ferdig bøker jeg begynner på..

Boka "Profetene i Evighetsfjorden" ble jeg fristet til å lese nå! :) Det er det som er så kjekt med denne tråden, at man kan finne nye og spennende titler man ellers kanskje kan gå glipp av :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan klekke ut en mer fancy variant også - hadde jeg skulle begå tekstanalyse i norsk stil ville jeg nok gjort det. Tolket begrepet "drukne", for eksempel. Men "plausibelt" er da bra nok? ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne månaden var det Slik treet faller av Britt Karin Larsen som var den beste leseopplevinga, utan tvil. Bok nummer seks i Finnskogserien er spennande og underhaldande, gripande og lærerik.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oj,er juni måned over allerede!
For mitt vedkommende må det bli:

ONKELS DRØM av F:M:Dostojevskij
SVØM MED DEM SOM DRUKNER av Lars Mytting
ENKE FOR ET ÅR av John Irving

(Skulle selvfølgelig lagt inn en (blå) link til disse. Men en slik kunnskap har jeg ikke.)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sin egen herre av Halldór K. Laxness.
Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har akkurat begynt på den i dag, etter mange anbefalinger, og den er akkurat så god som jeg håpet! :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne gangen måtte jeg ha et par ekstra dager på å fullføre lesesirkelboka. Jeg har rett og slett hatt det litt hektisk, men nå er jeg "endelig" i mål. Skriver endelig i anførselstegn, da jeg gjerne skulle ha lest mer om disse menneskene på Island. Dette har vært en lærerik bok, både i forhold til å bli bedre kjent med det Islandske landskapet, men også kulturelt og historisk, da jeg hadde lite kunnskaper om Island fra før av. I tillegg til dette synes jeg historiefortelleren Laxness er utrolig dyktig! For noen beskrivelser av landet, for noen spennende karakterer! Jeg fryktet denne boka skulle bli vanskelig og tung og lese, og litt derfor valgte jeg også å foreslå den for lesesirkelen. Det er alltid godt å lese andre sine opplevelser av en bok, og det har vært svært nyttig å lese innleggene som er kommet i denne tråden underveis mens jeg har lest.

Bjartur er jeg litt usikker på hva jeg synes om. Han er en hardtarbeidende og kunnskapsrik mann (om det han interesserer seg for i alle fall), men samtidig litt vel opptatt av disse sauene sine. Disse fremstår jo fort som viktigere for han enn det meste andre i livet hans. Kanskje ikke så rart heller, når han er så opptatt av å være sin egen herre, og hans vei mot det målet er gjennom å drive med sau. Heldigvis er det antydninger til kjærlige følelser hos han også. Jeg fikk inntrykk av at forholdet mellom far og datter var et relativt godt forhold, og heldigvis finner de også tilbake til hverandre til slutt. Historien til Asta ble jo vond og sår, for ei jente som søkte sånn etter kjærligheten. Fikk veldig sansen for henne, så det var kanskje hennes historie som gjorde sterkest inntrykk på meg. Synes også det var trasig for den ene sønnen som ikke rakk Amerikabåten.. og selvfølgelig Helgi som gikk seg bort. Mange triste skjebner i denne boka.

Bjartur får etter hvert et ganske enkelt forhold til døden, virker det i alle fall som. Han begraver både koner og sønner, uten at det betyr at han var alt for redd for å miste en til. Tenker da på sønnen han "ofret" til kampen mot slutten av boken. Nå vet vi ikke hvordan det gikk der, men mener Bjartur tenker at han har mistet så mange sønner at en til ikke har så mye å si? Men så viser han likevel kjærlighet da han dagen etter ønsker å ta han med seg hjem (selv om han ikke gjør det, men da fordi han føler sønnens kameratskap med de andre guttene er noe positivt for sønnen). Det som redder karakteren Bjartur for meg, er at han etter at Asta er forsvunnet kveder dikt til henne, og at han til slutt henter henne hjem igjen. Det gjorde at jeg kan se meg ferdig med boka, selv om jeg veldig gjerne skulle lest hva som skjedde videre :)

En del ting synes jeg likevel var litt pussig. Spesielt det at han sendte den siste kona si på dør, hun som lagde den beste kaffen, og i tillegg fikk all maten til å smake bra. Det må jo være en kunst, med tanke på det de spiste! Kunne ellers tenkt meg å fått enda mer historier om gjenferdet/spøkelset som skaper så mye ugreie på Sumarhus. Jeg har ennå ikke bestemt meg for om denne boken får terningkast 5 eller 6. Den må synke litt mer inn først, før jeg konkluderer :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg er helt enig med deg, Marit - denne fortellingen fløt av gårde og jeg slukte den i ett jafs. En fengslende historie der lag på lag brettes til side til man til slutt har en slags sammenheng i de brokkene hovedpersonen startet med. Jeg ga den glatt terningkast seks, og vil også gjerne lese mer av Myttings skjønnlitteratur.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

For min del tåler Landstryker-trilogien (August-trilogien) en gjenlesing snart.
Noen som leser disse bøkene ("Landstrykere", "August", "Men livet lever") nå, eller har planer om å lese dem?
Hva med å lage en egen diskusjonstråd tråd for denne trilogien?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er kanskje fordi eg har lese i seine nattetimar, men har ikkje fått med meg alt som hende med tre av søskena. Helgi forsvann på fjellet, Ásta Sóllilja fekk eit barn til som ho var åleine med? ( har ikkje fått med meg kva som hende der), og Gvendur kom heilt i skuggen etter sitt mislukka forsøk på å kome til Amerika. Men kva skjedde med Nonni?

Må ellers sei at Laxness er ein forfattar eg har lyst å lese meir av. Las ein stad at han ein periode var kommunist etter eit besøk i Sovjet, og at han var provosert av Hamsun - meinte han idylliserte bondelivet. "Sin egen herre" vart karakterisert som ein politisk roman, og eit av hans store verk. Det rare er at boka ikkje var nemnd i ei bok eg har om store forfattarar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De som har lest "Meistaren og Margarita" av Mikhail Bulgakov er overbegeistret - men så langt har jeg også veket litt unna. En forfatter på M B i en helt annen gate er irske Maeve Binchy - veldig lett underholdning, men jeg pløyde meg gjennom bortimot ti av bøkene hennes for en del år siden, og kan foreslå for eksempel den boken som den danske regissøren Susanne Bier baserte sin meget populære og veldig søte film på: "The Evening Class" heter boken; filmen het... njaaaa.... Husker ikke. Skal google og komme tilbake til saken.

Edit: ...og som vanlig blander jeg sammen Susanne Bier og Lone Scherfig. Jeg liker begge disse danske filmregissørene, men det er altså Scherfig som gjaldt denne gangen, og filmen heter Italiensk for begyndere. Og den vant Sølvbjørnen i Berlin i 2001. (Lenken går til en VG-anmeldelse av filmen.)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Natta måtte takast i bruk for å få med meg dei siste sidene.
Dette er ei bok eg er glad for å ha lese, utan tvil- men det er også ei bok som gav meg vondt medan eg las.
Det var så vondt å lese om han snåle karen som kom og utnytta gjestfridomen på fleire vis. Det fekk store konsekvensar for Ásta Sóllilja og dei andre i familien. Ásta Sóllilja var både truskuldig og kjærleikssøkande, noko ho fekk betale dyrt for. Bjartur får også betale for sin eigenrådige veremåte, både på det økonomiske og det medmenneskelige planet.

Laxness har ein del språklege gullkorn, i tillegg til at han skildrar menneske og hendingar på ein framifrå god måte. Han skildrar kampen for sjølvstende både ironisk, beiskt og med poesi. Til tider verkar det ufatteleg at menneske kan halde på menneskeverdet under så kalde og uverdige butilhøve. Kunne formeleg kjenne både regnet og kulden som omgav dei. Han viser også den politiske utviklinga i samtida som fekk konsekvensar også for Island og folket der.

Eg har veksla mellom seks og fem på min bokterning, men har bestemt meg for at det iallfall no blir ein 5++, sidan eg no på slutten sat att med eit par trådar som heng litt i lufta.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

POESI

Hva poesi er -?

Spør vinden,
spør tranene ved nattsjøen, spør
en talgstripet gammel lysestake
som svarer deg med stillhet:

Poesi er dette ene:
at du lever.
Og overvinner Døden
hver jordisk dag.

Tro ikke et øyeblikk at
du maktet det
hvis ikke skosnutene dine
fikk mørke strimer av doggvått når
du går over grønnsværet om morgenen,
hvis ikke jentene på bussholdeplassen sto der
med munnvikene omspunnet av smil, hvis ikke
rugbrødet i frokostpausen hadde smak
av auguststillhet og mysterium,
hvis ikke...

Hans Børli
(1918-1989)

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Jeg kjøpte boka Den Nye Dylan (Torgrim Eggen) av Karin Jensen for litt sida, og det er den jeg tidligere enn planlagt har starta på. Så etter Stevie Wonder-hyllesten i kveld fredag, og med en Southern Comfort innabords, er jeg klar til innsats fra side 47 ;-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Most people were heartless about turtles because a turtle’s heart will beat for hours after it has been cut up and butchered. But the old man thought, I have such a heart too.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Da var fredagen her og det betyr selvfølgelig at det er lesehelg.

Her er det bomull-hode, hukommelse som en gullfisk og stedsans som en flue for tiden så jeg måtte legge bort Sin egen herre en liten stund. Det er en bok jeg synes trenger og fortjener en oppegående leser. Det gjør også Misery av Stephen King, men den er også lettere å holde følge med. Det er litt lesetørke for tiden, men jeg tar med meg en bok ut og leser hvertfall noen sider flere ganger om dagen. Om sola som var meldt dukker opp så blir det muligens podkasten Serial mens jeg ligger langflat på plenen.

Håper dere får en helg!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

RacoBosommerfuglaRolf IngemundsenVersionMarianneOle LarsenKarin  JensenTuvaluMcHempettRade AlmudaffarIngridBrittaJostein RøysetLibroversumRosa99Karen PatriciaMilleEivind  VaksvikWenche VargasGrethet87gretemorBertyMohammed YusufLinda HoltLinda PaulsenHeidi StensethDemeterMarianne KesselAstrid Terese Bjorland SkjeggerudRune U. FurbergKjellGAne MagelssenBjørg  FrøysaaErikkjell kTherese HolmMaria BergeCatharinaReidun SvensliCathrine WesterbySol