Tekst som har fått en stjerne av Marit Håverstad:

Viser 1 til 20 av 3696:

Takk for nyttig innspill. Jeg skal undersøke min utgave nærmere. Tror nok ikke den er spesielt tilrettelagt for barn eller ungdom, men kanskje den er mer lik den utgaven det er linket til likevel, siden begge er nyoversettelser? Nå ble jeg litt usikker ;) Det er i alle fall ikke samme gjendikter på de to, så helt like kan de vel neppe være. Spørsmålet er om det får betydning for opplevelsen av å lese den sammen med dere, om boka ikke er helt lik.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Huckleberry Finn er en bok jeg har lyst til å lese, men vet du om utgaven fra Verdensbiblioteket, med tittel Huckleberry Finns opplevelser har det samme innholdet som den du linker til? Den står allerede i bokhylla mi og er klar for å bli lest :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg måtte inn og sjekke at den ikke hadde vært lest i lesesirkelen tidligere, siden jeg kom med en stund etter dere startet. Overrasker meg ikke om den har vært nominert tidligere ;) Da har vi samme formål med lesesirkelen, for jeg trenger den også for å få lest bøker jeg ellers ikke ville ha lest :) I tillegg føler jeg at en del av bøkene som nomineres/leses er bøker jeg har behov for å få innspill på underveis, da noen av de er litt "tunge" i forhold til mye annet jeg leser :) Gleder meg til å komme i gang igjen :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Absalom, Absalom! av William Faulkner

(+1 stemme)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Huckleberry Finn av Mark Twain

(+1 stemme)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Lang dags ferd mot natt av Eugene O'Neill

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Det er nu over et år siden jeg sluttet med å bruke stav. Hva skulle jeg med staven? Den var bare et slags gromhet av meg, i likhet med å sette hatten påsnurr og sånt. Var staven til noen støtte for meg? Nei. Vi var blitt kamerater, men ikke mere. Når vi falt lå vi alltid langt fra hverandre i sneen. Som vente var av kamerater."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mitt forslag vart litt elle-melle, men trur at Tre kamerater av Erich Maria Remarque går av med sigeren.
Boka kom ut i Tyskland i 1937, og vart forboden unde nazi -regimet.
Eg ser at dei som har lese den skryt veldig, at det er ei bok som dei les igjen og igjen, ei bok med gode skildringar, kjærleik og vennskap.

Sjølv begynte eg på den for lenge sidan, men fullførte ikkje av ein eller annan grunn. Har lenge tenkt å ta den fram, og ei felleslesing kunne kanskje ha vore tingen??
Uansett; Tre kamerater :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det ser ut til at det blir forslag på flere amerikansk verk denne gang, også fra meg. Jeg vil foreslå Og solen går sin gang med Ernest Hemingway. Ernest Hemingway har vunnet Pulitzer prisen for En gammel mann og havet, han har også vunnet Nobel pris i Litteratur. Hans store forbilde var bl.a. Mark Twain og Leo Tolstoj, og med sin skrivestil satte han USA på Litteraturkartet etter Mark Twain. Norge var visstnok det første landet som oversatte Og solen går sin gang fra originalspråket, noe jeg synes er ganske kult når vi vet hvor stor Hemingway ble.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ha ha, på mitt fødselsår finn eg Heimskringla av Snorre Sturlason. Steikje, så gamal eg er.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Denne gangen vil jeg nominere Onkel Toms hytte Jeg har lyst til å lese denne av flere grunner, først og fremst fordi det er en viktig bok historisk sett, og fordi jeg skal lese en banned book i Reading challangsen. Jeg kjøpte den på Mammutsalg for et par år siden, men har ikke kommet til å få lest den enda. Her er en beskrivelse av boka som jeg fant på platekompaniet.no:

Et enestående verk! For første gang på 125 år foreligger Onkel Toms hytte i komplett oversettelse på norsk. Romanen, som for første gang ble utgitt i USA i 1852, er et sterkt eksempel på hvordan skjønnlitteratur kan være med på å forandre et helt samfunn. At 300 000 eksemplarer av boken ble revet bort i løpet av det første året, skyldtes ikke ene og alene at leserne her ble presentert for en spennende historie; vel så viktig - om ikke viktigere - var Stowes politiske og kristenhumanistiske budskap: Sett slavene fri! Stowe hadde særdeles gode kunnskaper om slavenes kår, hun visste hvordan slavehandelen foregikk, og hun forstod at noe måtte gjøres for å vekke den hvite delen av befolkningen. - Og hun lyktes. Fortellingen om Onkel Tom gjorde en forskjell, og ved borgerkrigens slutt skal Abraham Lincoln ha uttalt at romanen hadde vært en svært viktig inspirasjonskilde for kampen mot slaveriet. På sett og vis er romanen like aktuell i dag som den var på 1850-tallet. Hvordan behandler Vesten flyktninger og såkalt papirløse? Hvem er vår tids Onkel Tom, og hva kan vi lære av hans historie?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg foreslår Hucleberry Finn av Mark Twain.

Rett og slett fordi jeg har lyst til å lese den, gjerne sammen med dere.
Den har vært foreslått tidligere her i lesesirkelen (ikke av meg).
Så får vi se hvordan det går denne gangen.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Eg er tilhengar av variasjon, og er rimeleg godt nøgd med variasjonen i bøkene i lesesirkelen så langt, Vi har vært innom nesten alle dei nordiske landa, vi har vært innom 3 kontinent, og vi har vært innom 3 hundreår. Også stilmessig har det vært ein fin blanding.

For ytterlegare å utvide spennvidda i lesesirkelbøkene, så foreslår eg eit noko eldre verk enn dei vi har lest hittil. François Rabelais (~1483 – 1553) er mest kjend for ein serie bøker om kjempene Pantagruel og Gargantua. Der er fem bøker i serien, men den femte er det visstnok tvilsomt at det er Rabelais sjølv som har skrive.

Uansett, eg har bladd litt i den første boka, Pantagruel, på nasjonalbiblioteket, og humra meg igjennom nokre sider. For dette er, kva skal eg kalle det, groteske overdrivingar blanda med rompe-humor. Bøkene skal visstnok også innehalde ein del samfunnskritikk og harselas over religionen, utan at eg fanga opp dette i dei få sidene eg las. Men det framstend som utruleg for meg at ei slik tekst kan ha blitt utgitt i renessansen. For å seie det på ein annan måte; dersom eg hadde skrive noko slikt i ein skulestil som ung ville nok foreldra mine blitt innkalla til ein samtale med rektor.

Forslaget mitt til denne runda er dermed Pantagruel. Eg passar på at bøkene eg foreslår til lesesirkelen er nokonlunde tilgjengelege i handelen. Boka er å få som pocket til kr 149,- hjå ein rekke nettbokhandlar. Eg vil også tru den er lett å finne tak i på bruktbokhandlar. Men det kanskje beste tilbodet er hjå bokklubben, der verdensbibliotek-utgåva med Pantagruel + Gargantua (bok nr 2) kostar 79,-.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Buddenbrooks av Thomas Mann er mitt forslag.

Jeg har lenge hatt lyst til å lese bøker av Thomas Mann og benytter denne muligheten til å forslå en bok av han. Dette er nok en forfatter og en bok som mange allerede har lest, men kanskje noen har lyst å lese den om igjen.

Romanen som er en av Tysklands mest populære gjennom tidene kom ut i 1901 og den ga Mann nobelprisen i 1929.

Romanen skildrer en lybecksk kjøpmannfamilies skjebne gjennom fire generasjoner. Grunnleggeren av familiefirmaet, Johannes Buddenbrook, tjente seg rik på kornleveranser til hæren. Sønnen Johann befestet handelshusets posisjon ytterligere. Men i tredje generasjon dukker problemene opp.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Frist for å foreslå bok:
Tirsdag 1. september kl. 21.00

Kategorien er Eldre verdenslitteratur (bøker som er utgitt utenfor Norden før 1976).

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Boken blir med i en avstemning (egen tråd) etter fristens utløp.

Begrunn gjerne forslaget og/eller legg inn link til nettsider med omtale av verk/forfatter.

Du kan endre ditt forslag før fristens utløp, og forslagene kan gjerne diskuteres her på tråden.

Ved å gå til LESESIRKELENS HOVEDTRÅD finner du mer informasjon og kan klikke deg videre til andre lesesirkel-diskusjonstråder.

VELKOMMEN MED FORSLAG

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Da jeg startet på dette innlegget var planen egentlig å skrive en "politisk korrekt versjon" av teksten Nesbø har blitt kritisert for. Noe som kunne vært ganske interessant, det ville gitt en viss mengde latter, og forhåpentlig ville folk skjønt poenget.

Men det slo meg at problemet faktisk er såpass stort og viktig at jeg til en forandring skal skrive en tekst rimelig fri for ironi og spissformuleringer.

Bakgrunnen er altså Jo Nesbøs seneste bok, "Mere blod", hvor hovedpersonen drar til Finmark, treffer innbyggere og opplever det de av oss som har vært med og lest en stund vil kunne kjenne igjen som "80-talls action".
Noen opplever imidlertid at det er problematisk med hovedpersonens holdninger.
Nordlys siterer:
"«Det var Mikkel som kom. Han var lett gjenkjennelige på sin hjulbente, vaggende gange. Og resten var også som alle samer jeg hadde sett; liten, tett, svarthåret med smale øyner i et bredt ansikt som hadde to uttrykk»."
og skriver videre:
"I tillegg skriver forfatteren at Ulf mener samen «Mikkel» snyter ham for penger, er rusa og at han snakker med det som kalles et «sametonefall». Tonefallet blir videre beskrevet med «trykk og høy tone på første eller andre ord og deretter fallende tonefall gjennom resten av setningen, uansett innhold. Det fikk alt til å lyde som en klage»."

Dette er sterk kost for mange, og de mener Nesbø hetser samene.

Og jeg blir litt usikker.
Ikke på om man skriver stygge ting om samene, selvfølgelig, for der er jeg enig. Dette er jo ikke pent sagt, og hovedpersonen (med Nesbøs stemme?) skjærer alle over en kam.
Men er det feil å gjøre sånt?
Hva slags litteratur får man, om man hele tiden er nødt til å presentere en form for "politisk korrekt" tekst sånn at man ikke støter noen?
Ville teksten i boken blitt bedre om det sto noe i retning av:
"Det var Mikkel som kom. Han var lett gjennkjennelig på sin hjulbente, vaggende gange. Og resten var som alle samer jeg hadde sett, liten, tett, svarthåret med smale øyner i et bredt ansikt som hadde to uttrykk. Nå er jeg jo selvfølgelig klar over at jeg generaliserer, for jeg hadde ikke vært her lenge nok til å se så mange samer, så mest sannsynlig finnes det veldig mange samer der ute som har helt annet utseende, og helt andre personlige trekk enn Mikkel har. Selvfølgelig skjemmes jeg for å ha en så stigmatiserende oppfatning av et annet menneske, og jeg jobber hardt med meg selv for å bli et bedre menneske selv på det området. Jeg er fullstendig klar over at man ikke kan bedømme et helt folkeslag basert på de personene jeg har møtt mens jeg har vært her oppe."
(OK, når det gjelder den delen hvor jeg ikke skulle ironisere for å få frem et poeng; Jeg løy.)

I mitt hode koker det hele ned til hva slags litteratur man vil ha. Men det er mulig jeg overforenkler dette,.

Da jeg leste hovedpersonens karakteristikk av samene, så trakk jeg på smilebåndet, og leste videre. Det var aldri i mine tanker at det var en korrekt karakteristikk.
Men igjen, jeg tar kanskje for lett på det...

Eller?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Då har eg tatt meg ei økt og lagt inn lenker til diskusjonstrådane frå dei ulike lesesirkelbøkene så langt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hei,

Er dere klare til ny sesong i lesesirkelen?

I løpet av førstkommende helg lager jeg en ny diskusjonstråd der vi kan foreslå hvilken bok vi ønsker å lese sammen fra 14. september.
Neste bok (bok nr. 13) er fjerde bok i kategorien Eldre verdenslitteratur, og vil få betegnelsen Ev4. Kategorien omfatter skjønnlitterære verk (alle sjangre) fra verden utenom Norden. Bøkene må være utgitt før 1976.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Ved kroppstemperatur 38,2 grader er man passe syk. Man er for syk til å gå på arbeid, men frisk nok til å ha en god dag i sengen. 38,2 grader er en presenning over hverdagen. Man er slett ikke døende, men litt ekstra i live. 38,2 grader varmer. Når man våkner med en slik temperatur, har man fått en gave. Man får noen timer til seg selv, som i utgangspunktet var tenkt til noe helt annet. Man har fått en bit av det som for de travle er et moderne luksusgode: Fersk tid.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det som skal til er at det er noko husarbeid eller andre kjedelige oppgaver som skulle vært gjort. DÅ er det deilig å overtyde seg sjølv om at det er ein betre ide å stikke nasa nedi ei bok.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

IngeborgElin FjellheimTonjeJostein Røysetchrister hafsten thorsengEvajengenoNenad RoguljaKristinEirin EftevandRolf IngemundsenSolveigAnneHeleneEli HagelundMarit HåverstadDemeterTrude OmaMay Elin SaugestadannelinguakriraRune U. FurbergMona HagenMari Nordø LommelunGjermund  HaugeLisa TalgøHeidi LMonaLesevimsaAnn-Kristin RobstadJHarald AndersenRikard Stokkeingar hKaren RamsvikKristin F. JørgensenAnne Wang-AndersenTine SundalHeidi BLene AndresenLibroversumTralte