Segelfoss by

av (forfatter).

Gyldendal 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.64 (47 terningkast.)

184 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

I «Segelfoss by» (1915) fortsetter Hamsun skildringen av den økonomiske og sosiale utvikling rundt det gamle Segelfoss gods, som han hadde påbegynt i «Barn av tiden» (1913). Industrivirksomhet fører til at urbaniseringstendensene skyter fart. Segelfoss utvikler seg til en småby med et skikt av småborgere: lege, sakfører og fotograf. Og foruten butikk får stedet også hotellvirksomhet, egen avis og et blomstrende foreningsliv, samt et voksende proletariat av tjenestepiker og arbeidere.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788205379374

EAN 9788205379374

Serie Samlede verker. Bd. 1-27 (9)

Genre Klassisk litteratur

Omtalt sted Nordland

Språk Bokmål

Sider 359

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 21 17 3 0 0

Bokomtaler

"Segelfoss by" er en fortsettelse av "Børn av tiden", som utkom i 1913. Det er den fiktive bygda Segelfoss i Nord-Norge på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet som er utgangspunktet for begivenhetene i begge bøker. Allerede i "Børn av tiden" sto gamle vedtatte normer for fall, og det var ikke lenger slik at man måtte være av fin byrd for å komme noen vei her i livet. Samfunnet var i rivende utvikling, fra det gamle føydalsamfunnet til et moderne samfunn hvor det var pengene og ikke primært familiebakgrunnen som rådde.

I den første boka seilte oppkomlingen og industrireisningsmannen Thobias Holmengraa forbi det gamle Holmsen-dynastiet som bygdas mektigste mann. I "Segelfoss by" tar Hamsun det hele enda lenger ut. Nå er det nemlig Theodor på Bua som klatrer på den sosiale rangstigen, og befester sin stilling blant dem man kan regne med. Samtidig oppstår det en middelklasse bestående av bl.a. bygdas lege og advokat.

Etter hvert endrer bygda Segelfoss status til å bli en by, og det er på mange måter fremveksten av denne byen som er det sentrale temaet i boka. Det er kapitalismen som rår. Mens makten tidligere var konsentrert rundt Segelfoss gods og på få hender, er den nå spredt på flere hender i det som vokser frem som en by. Det skjer noe med menneskene som plutselig kommer til makt, og dette gjør Hamsun narr av. Samtidig opplevde jeg også at de etablerte gamle familiedynastiene får gjennomgå, og jeg synes derfor det er litt urettferdig at Hamsun kritiseres for å være fiendtlig i forhold til at arbeiderklassen fikk mer makt. Og finnes det for øvrig noe mer narraktig enn hovmod og manglende ydmykhet, uansett bakgrunn? Mange ganger ble jeg sittende og humre godt over de bitende, sarkastiske beskrivelsene av mennesker som tok seg selv alt for høytidelig. Det er dette jeg opplever at Hamsun gjør narr av.

Boka, som ble fantastisk opplest av Nils Johnson, fortjener terningskast fem.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Nordnorsk fortellerglede. Jeg er svak for Hamsuns elegante formuleringer, som "Om Ole Johan som her står visste ingen noe, men om Lars Manuelsen visste alle hvem han var, ja han visste det også selv og tidde ikke med det."
Fortellingen er vel fra Hamsuns egen samtid, men noe er gjenkjennelig den dag i dag.
Likevel, for meg blir det litt utdatert nå.

Jeg stusser også ved hans beskrivelse av personenes psykologi, med misunnelse og strisinn. Det er så man undres over forfatterens eget sinnelag og lynne, hvor henter han det fra?
Jeg ender på 4 på denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Man kan gå med gullknapper i vesten og ikke kunne komponere en opera.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje jeg kan, ved denne listens hjelp, få en oversikt og en rekkefølge over hvilke bøker jeg skal lese.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Barn av tiden" av Knut Hamsun
 • "En vandrer spiller med sordin" av Knut Hamsun
 • "Den siste glede" av Knut Hamsun
 • "Under høststjærnen" av Knut Hamsun
 • "Konene ved vannposten" av Knut Hamsun
 • "Ringen sluttet" av Knut Hamsun
 • "Fra det ubevidste sjæleliv - artikler om litteratur" av Knut Hamsun
 • "I eventyrland" av Knut Hamsun
 • "Landstrykere ; August ; Men livet lever" av Knut Hamsun
 • "Det vilde kor og andre dikt" av Knut Hamsun
 • "Men livet lever" av Knut Hamsun
 • "Benoni" av Knut Hamsun
Alle bokanbefalinger for dette verket