Omtale fra forlaget
Det var ingen som telte kalorier eller karbohydrater. Og selv i samfunn med god tilgang på mat, var det de færreste som ble overvektige. I dag blir vi fortalt hva vi skal spise. Likevel blir majoriteten av oss overvektige, og mange blir syke av kostholdet. Hva er galt med kostholdet vårt, og hvorfor er det så mange motstridende budskap om hva vi skal spise? Hvem har rett, om noen?
Denne boken gir deg et nytt blikk på hva vi egentlig skal spise, og hvorfor. Å spise sunt er egentlig veldig enkelt, om du bare vet hva du skal navigere etter. Her får du oppdatert og forskningsbasert informasjon om det viktige samspillet mellom kroppen og maten, slik at du kan ta bedre valg i matveien og få bedre helse som resultat.
Marit Kolby har bachelorgrad i matvitenskap og mastergrad i ernæringsbiologi, og jobber som høyskolelektor og forsker ved Oslo Nye Høyskole. Hun er en utrettelig formidler av ny ernæringskunnskap gjennom vitenskapelige tidsskrifter, aviser og nettsteder, podkaster og andre sosiale medier, og har etablert seg som en frittalende og nytenkende stemme i den offentlige ernæringsdebatten.
Forlag Frisk
Utgivelsesår 2022
Format Innbundet
ISBN13 9788284370057
EAN 9788284370057
Språk Bokmål
Sider 192
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er en nyttig og lettlest bok alle spisende mennesker bør lese. Matindustrien har alt for lenge satt premissene for sunnhet, hvor ofte og hva vi skal spise. Boken går grundig til verks og rydder opp i matindustriens "helsefaglige råd".
Veldig interessant om kosthold, tilsetting og verdien av å spise mat laget fra bunnen. Jeg trodde jeg var rimelig oppdatert fra før, men her var det mye å lære. Jeg har justert kostholdet kraftig etter å lese denne boken, og det føles både riktig, enkelt og bra.
Boken ga meg mye å tenke på, og ny giv til å ta tak i helsen min. Å forlenge nattfasten ga utslag med en gang - anbefales!
De første kapitlene er kjempeinteressante. Den delen som omhandler hva som skjer i kroppen når man spiser, med tanke på sunt kosthold og ultraprosessert mat, og hvordan kroppen jobber i fasteperioder. Dvs når man ikke trykker mellommåltider i kjeftamentet hele tida. Etter det gaper (pun intended) boka over for mange temaer og blir kjedelig og repetativt. Uansett en bra og lettlest bok som har fått meg til å bestille kjøtt og grønnsaker av lokale bønder.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketNår vi er stressa og urolige, prøver vi intuitivt å redusere ubehaget. Hva vi gjør i slike situasjoner, er bestemt av hva vi har blitt lært opp til å gjøre gjennom oppveksten og hva vi i voksen alder har funnet fungerer....Noen avreagerer med å trene. Noen tar dop eller drikker alkohol. Og mange søker til matfatet for dempe vonde følelser. Felles for disse strategiene er at de utløser dopamin i hjernen. Når dopamin signaliserer i hjernen, utløses en følelse av velbehag som bidrar til å regulere følelsene våre. De som søker mat i en slik situasjon er altså ikke sultne. De er ute etter dopamin.
Spis hel mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte.