Historier om Istanbul

av (forfatter) og Tine Poppe (illustratør).

Schibsted 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.82 (17 terningkast.)

68 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Hensikten med denne boka er å vise hvorfor du må se Istanbul. Den gir et innblikk i byens historie, politikk, mennesker, praktbygg, gater og basarer. Har register.

Omtale fra forlaget

Knapt noen by i verden har betydd så mye for Norge over så mange år som Istanbul, mener forfatter Thorvald Steen. I tillegg til beretningen om byens enestående fortid, har Thorvald Steen satt seg grundig inn i Tyrkias politiske historie. I denne boken gir han oss en inngående orientering om hva som har skjedd i Tyrkia de siste årene. Den gir oss også et unikt innblikk i Istanbuls mangfold: Menneskene, praktbyggene, gatene, basarene, politikken og historien. Forfatterens ønske er å vise deg hvorfor du må oppleve Istanbul - et unikt møtested mellom øst og vest.

Bokdetaljer

Forlag Schibsted

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788251656207

EAN 9788251656207

Omtalt sted Istanbul

Språk Bokmål

Sider 224

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 9 4 1 0 0

Bokomtaler

"Dette er ingen vanlig reiseguide for Istanbul. Det er nok av slike, og flere av dem er gode. Hensikten med denne lille boka er å vise hvorfor du må se denne byen. Her vil jeg skildre noen møter jeg har hatt med mennesker i Istanbul. Personer som har lært meg hvorfor dette er verdens viktigste by. For mange i vår del av verden er dette en godt bevart hemmelighet. Dette er kanskje i seg selv en god nok årsak til å reise. Det er ikke uten grunn at det er blitt slik. Martin Luther var for eksempel så redd for tyrkerne at han sa "Fri oss fra tyrkerne og det onde!" Hva bunner frykten og fordommene i? Jeg skal prøve å gi noen av svarene. Om du reiser til Istanbul, vil møtet med menneskene, praktbyggene, beliggenheten og historien forandre deg for alltid. Fordi blandingen av det bysantinske og det osmanske på så mange direkte og indirekte måter henger igjen i dagens Istanbul, er det mulig å leve seg inn i byens historie."

Slik innleder Thorvald Steen sin nokså beskjedne bok, som i papirutgave utgjør 198 sider, og i lydbokformat kun tre CD´er med en spilletid på tre timer. Nokså raskt kommer opplysningen om at det meste av det som er interessant å se i det gamle Istanbul ligger innenfor en radius på en km. Hagia Sofia, ansett som verdens største kirke, skjønt den i dag er et museum etter å ha tjent som moské gjennom mange århundrer, utgjør den aller viktigste severdigheten.

Hagia Sofia ligger ved inngangen til Bosporos-stredet som deler byen i to - med en del i Europa og en del i Asia.

Opprinnelig het byen Bysants og den ble grunnlagt 600 f.Kr. Det bysantiske riket varte i nesten 1000 år, og hadde Bysants som sitt hovedsete, inntil byen ble erobret av romerne i 330 e.Kr. Byen skiftet deretter navn til Konstantinopel og hadde sin storhetstid mellom 800 og 1000 e.Kr.

På grunn av sin beliggenhet var byen gjenstand for mange angrep utenfra, og Østromerriket falt etter at byen ble invadert og erobret av osmanerne. Sultanatet ble etablert i 1453.

Det osmanske riket og sultanatet opphørte i 1923, og etter at Kemal Atatürk kom til makten ble Ankara, som ble ansett mer uberørt av påvirkning utenfra og sånn sett mer genuint tyskisk, gjort til hovedstad. Byen endret atter navn, og Konstantinopel ble til Istanbul.

I dag bor det drøyt 12 millioner mennesker i Istanbul, og det antas at tre millioner er kurdere. Foruten å fortelle den fascinerende historien om Sigurd Jorsalfars pilegrimstokt til Istanbul i 1108 - 1111, hvor formålet var å sikre seg en del av Jesu´kors, forteller forfatteren om de viktigste severdighetene man bør få med seg når man besøker Istanbul. Mye av bysantisk og osmansk kunst er godt bevart, og nettopp dette gjør denne byen så interessant.

Steen gir også et interessant bilde av de forandringer Tyrkia gjennomgikk etter at Kemal Atatürk overtok makten i 1923, og hva han gjorde for at Tyrkia skulle bli en sekulær stat hvor religiøs tro var og ble et privat anliggende. Han er dessuten innom de mest kjente forfatterne i dag, som Orhan Pamuk og Yasar Kemal.

Denne lille boka elsket jeg! Thorvald Steen levendegjør sitt livs elskede by så godt at jeg for min del ikke er i tvil om jeg må reise dit, og det snart! Jeg lærte dessuten mye som jeg ikke visste fra før. Her blir det terningkast fem!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bare MÅ leses før man drar til Istanbul!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Giovanni" av Thorvald Steen
 • "Den store ensomme - en biografi om Ludvig Holberg" av Lars Roar Langslet
 • "Diktaren i bombeflyet - ein biografi om Nordahl Grieg" av Gudmund Skjeldal
 • "Valkyrjesong - vikingtida i spenn frå Bysants til Island" av Solveig Aareskjold
 • "Tundals visjon" av Jan W. Dietrichson
 • "En vandring gjennom Koranen" av Kader Abdolah
 • "Magnus den gode" av Øystein Morten
 • "Formødrenes stemmer - kvinneliv rundt stemmeretten" av Audgunn Oltedal
 • "Don Carlos ; Giovanni : roman" av Thorvald Steen
 • "Tordenskjold - en biografi om eventyreren og sjøhelten" av Dan H. Andersen
 • "Oppdagelsen - en biografi om Anne Stine og Helge Ingstad" av Benedicte Ingstad
 • "Konstantinopel - roman" av Thorvald Steen
Alle bokanbefalinger for dette verket