Finne ly

roman

av (forfatter).

Samlaget 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.93 (27 terningkast.)

57 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Finnskogen, 1849. Hanna søkjer teneste hos ein enkemann med to søner. Karfolket på garden har ikkje mykje til overs for dei som er av reisande slekt, og Hanna må halde tett om kven ho er. Den yngste sonen får eit godt auge til henne, men odelsguten står i vegen for hans forsøk på å nærme seg. Fordommar, frykt og sjalusi gjer seg etterkvart gjeldande, og Hanna må ta stilling til kva tryggleiken er verdt om han går på kostnad av hennar eigen fridom.

Finne ly er ei forteljing frå romanifolkets nære forhistorie, som også speglar vår tid.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788252185348

EAN 9788252185348

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Østlandet

Språk Nynorsk

Sider 251

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Bokbloggerprisen. Årets roman 2014

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 15 4 2 0 0

Bokomtaler

I går kveld leste jeg den ferdige boka. Og jeg ble også der veldig berørt. Aina Basso skrev en sterk roman, Inn i elden, om hekseprosessene i Finnmark for få år siden. Finne ly har romanifolket som tema. Det virker som historikeren Basso har et spesielt hjerte for de som ble utsatt for overgrep og ondskap av folk og myndigheter i vårt land. Å skriver romaner om tematikken levendegjør historisk kunnskap som kan nå ut til mange flere en de som leser historisk sakprosa.

I Finne Ly møter vi Hanna av taterslekt som rømmer fra tukthuset hvor også hennes mor sitter. Hanna finner veien til en gård med to voksne sønner og deres far; gamlingen, hvor hun får jobbe. Vi følger Hanna i hennes dager der og hvordan hun etterhvert blir en kjær del av familien, men også en kilde til konflikt mellom brødrene. Harald får seg jobb og blir mye borte, mens Johannes , Hanna og gamlingen er på gården. Johannes er av mildere sort enn den harde og barske Harald, og sliter med undertrykt sjalusi og ulmende mørke som til tider blir ganske svart. Hanna blir på en måte veldig glad i alle tre. Men en dag stå tiggere på døra, og da starter dramaet for alvor.

Skiftet av synsvinkel mellom to fortellerstemmer; Johannes og Hanna i jeg-form, forvirret meg noe i starten, da det ikke var naturlige tydelige skifter, men etterhvert som jeg ble mer kjent med dem skjønte jeg det raskere. Uansett var dette en bok jeg forsøkte å lese sakte. Både fordi språket til Basso, som er poetisk og vakkert innbyr til det, med nydelige naturskildringer, men også fordi det var mye "tenkeluft" mellom de korte kapitlene.

Finne Ly er også en bok jeg anbefaler varmt. Den er lest på en kveld, hvis du vil. Tematikken er også høyaktuell i dag med stadige debatter om romfolket, tigging, og hvordan vi bør, skal og virkelig behandler dem.

Blogginnlegget mitt

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Aina Basso. Alltid en fest å lese. Vil si at hun er nærmest som Tarjej Vesaas i sin form. ”Finne ly” er en roman om romanifolket, fortalt gjennom karakteren Hanna som søker teneste hos en enkemann med to sønner. Hun holder selvsagt skjult at hun er av de reisende, men handlingen bygger seg opp og det skjer dramatiske ting på slutten. Basso skriver så lyrisk! På nynorsk! Det er som å lese et langt dikt, du løper og går gjennom en skog, får bildene, kjenner stemningen helt inn i magen. Hun er også historiker og har jobbet mye med temaet i en annen roman; ”Fange 59. Taterpige.” Jeg kjøpte boken av henne på ”Dei nynorske festspela 2017” der hun leste høyt fra boka.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Rett og slet ei veldig god bok. Vakkert språk, spanande med gode skildringar. I tillegg eit svært dagsaktuelt bodskap i boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg leste 248 bøker i 2015.

Her er mine 48 favoritter blant dem.

Rangeringen er tilfeldig, etter når de ble lest.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kulturfondbøker - Norsk skjønnlitteratur 2014


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Ulvehunger - noveller" av Anlaug Sanderød
 • "Stormen og stillheten - roman" av Miriam Neegaard
 • "Um sakne springe blome - lyrikk" av Catherine Blaavinge Bjørnevog
 • "Krigerhjerte - min fars reise" av Guro Sibeko
 • "Minnesota og støvet" av Kjartan Hjulstad
 • "Bjørnejegerskens bekjennelser - roman" av Berit Hedemann
 • "Drømmer fra Texaco - roman" av Cathrine Evelid
 • "Før jeg forlater deg - roman" av Alexandra Bockfeldt
 • "Bøddel - Mathias Fliegenring 1685-1729" av Torgrim Sørnes
 • "Sepp - en biografi om Leonhard Seppala" av Nina Kristin Nilsen
 • "Lene din ensomhet stille mot min - dikt om sorg" av Johann Grip
 • "Fotturar i Norge" av Gaute M. Sortland
Alle bokanbefalinger for dette verket