En kamp til

av (forfatter) og Thomas Karlsen (medforfatter).

Cappelen Damm 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (36 terningkast.)

55 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788202458669

EAN 9788202458669

Omtalt sted Norge England

Omtalt person Claus Lundekvam

Språk Bokmål

Sider 251

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 17 11 3 0 0

Bokomtaler

Eg vil vone det gjeng an å bli profesjonell fotballspelar utan at ein blir slik ein møkkasabb som Lundekvam må ha vært i ei periode. Det var rystande å lese om korleis han let fest, sprit og dop take over livet sitt, og måten det gjekk utover familia på. Jaudå, eg er klar over at dette ikkje er laster som er eineståande for fotballspelarar, men det er vondt når ein blir klar over at ein hardtarbeidande landslagshelt har vært så langt nede, og dratt andre med seg. Og i følge boka havnar ein fjerdedel av toppidrettsfolk i liknande problem etter karriereslutt. Får vone at fleirtalet ikkje har fått det så tøft som Lundekvam.

Men det er ikkje berre ugreie og elende i boka. Det var artig å lese om Lundekvam sin veg frå ei lita øy i Austevoll, via ein periode i Brann, og så over til ei lang og innhaldsrik karriere i Southampton. Her er det mykje å glede seg over, både av anekdoter og av høgdepunkt. Sjølv om landslagskarriera stogga på 40 kampar, så har han hatt ei proffkarriere som få andre norske fotballspelarar kan matche. Det er til dømes ikkje så mange andre som kan skilte med testimonial-kampar ved karriereslutt.

Boka er velskriva. Kapitla vekslar mellom forskjellige epoker i livet hans, men det er aldri vanskeleg å henge med på. Som krydder er det tatt med eit knippe bilete frå livet og karriera hans. Triveleg. På den minre trivelege sida; det kan ikkje ha vært lett å legge fram dei mørkaste sidene av livet sitt i eit bokmanuskript, men det virkar ikkje som om Lundekvam legg fingrane imellom her. All gørra kjem fram, utan at han legg skulda på nokon andre enn seg sjølv.

Takk, Lundekvam, for at du har latt lesaren kome nær innpå ei fantastisk fotballkarriere, og måtte du makte å halde styringa over livet vidare.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Claus Lundekvam utleverer seg selv fullt og helt i denne boken. I motsetning til en god del andre idrettsfolk som gir ut biografier, så har han faktisk en historie verdt å fortelle. Mange vil nok likevel stille spørsmålstegn ved det moralske i en sånn utgivelse. Hva med familien? Nå eks-konen og mor til hans barn skal ha lest og godkjent manus før utgivelse. Jeg må også si at jeg ble positivt overrasket over hvor lite jeg følte meg som en kikker, men heller som en som får innblikk i en rusavhengig sitt liv. Jeg ville nok ikke anbefalt døtrene hans å lese boken med det første, men jeg tenker også at alt sviket og fraværet til faren er de allerede smertelig klar over, mens kampen han har tatt for å komme seg ut av misbruket er noe de kan være stolte av. Han er også forsiktig med de historiene som involverer familien, og skriver for eksempel ikke utdypende om utroskap, men bare nevner at det har skjedd.

En kamp til er en blanding av rusmisbrukeren Claus Lundekvam sin vei ut av misbruket, en fortelling om veien dit, samtidig som det en spennende fortelling om livet som proffspiller i England. Boken har definitivt allmenn interesse, men jeg tror likevel den er hakket bedre om du synes fotball er interessant. Til og med jeg som har vokst opp i en familie der engelsk fotball står høyt, og fulgte godt med den gangen Claus Lundekvam spilte på Brann, synes innimellom det blir litt i overkant mange kampreferat. På den annen side er denne boken først og fremst veldig mørk, og de som ønsker seg en artig fotballbiografi bør styre unna. Uten at jeg har lest spesielt mange fotballbiografier, så er jeg rimelig sikker på at denne skiller seg ut. De som derimot tror de aldri kunne like å lese en fotballbiografi, bør muligens gi denne en sjanse. En mer ærlig og åpen biografi enn dette tror jeg er svært sjeldent.

Les hele innlegget her

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liker bøker fra innsiden, denne var ærlig og brutal. Medaljens bakside og flere ganger må jeg spørre meg selv, er det virkelig sant?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Til slutt er Strachan så lei av hele mannen, av skadene og av journalistenes evige mas om når spissen kan bli spilleklar. "Jeg har viktigere ting å tenke på enn Delgados kne", sier han til et TV-team som har tatt oppstilling utenfor treningsanlegget vårt på Staplewood. "Jeg har en yoghurt hjemme i kjøleskapet som er i ferd med å gå ut på dato."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

... ny trener i Brann betyr ny optimisme i Bergen. Alltid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Var han ved bevissthet da han ble båret av?" spør journalistene etter kampen. "Har ingen anelse", sier Strachan. "Han er alltid sånn."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg gjentar suksessen fra i fjor, og setter meg som mål å lese 52 bøker i løpet av 2015. Hver fullførte bok legges fortløpende til listen. Har du en bok å anbefale, eller et lignende prosjekt, må du gjerne legge igjen som en kommentar :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Sambafotball - en bok om Brasils nasjonalsport" av Fredrik Ekelund
 • "Alt fra Hulken" av Bernt Hulsker
 • "Fotballagenten - røverhistorier fra fotball-Norge" av Knut Høibraaten
 • "Det vakre spillet - engelsk fotballs historie (uten alt det kjedelige)" av Thomas Aune
 • "Stemmer fra Israel - prosa" av Finn Iunker
 • "Vi er best i verden! - norsk fotballs historie - uten alt det kjedelige" av Thomas Aune
 • "Brasiliansk fotball 1894-2014 - 120 år med driblinger" av Marius Lien
 • "Bøen - noveller" av Joakim Hunnes
 • "Steffen - født til fotball" av Anders Mølster Galaasen
 • "Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise - en biografi" av John Arne Riise
 • "Også vi, når det blir krevet" av Thomas V. Nysted
 • "Et rom større enn ensomheten" av Yiyun Li
Alle bokanbefalinger for dette verket