Forfatteren av den internasjonale bestselgeren Om Tyranni, gir oss i denne boken den definitive historien om Hitlers og Stalins massedrapspolitikk - som forklarer hvorfor Ukraina har vært i sentrum av vestlig historie det siste århundret.
«Dødsmarkene» er betegnelsen på området mellom Berlin og Moskva. Her, midt i Europa, midt i det 20. århundret, drepte nazistene og det sovjetiske regimet til sammen 14 millioner sivile. Etter andre verdenskrig ble historiene om disse massedrapene skjult bak jernteppet.
En av verdens ledende historikere, Timothy Snyder, viser på en ny og original måte sammenhengen mellom Hitlers holocaust og Stalins terror. Gripende fortalt gjennom brev, dagbøker og notater funnet på ofrene avdekkes glemte episoder fra regimenes massedrap.
Med et nytt etterord som tar for seg relevansen av disse hendelsene for det moderne demokratiets tilbakegang, er Dødsmarkene helt nødvendig lesning for alle som ønsker å forstå den sentrale tragedien i moderne historie og dens betydning i dag.
Forlag Forlaget Press
Utgivelsesår 2022
Omtalt tid 1939-1945
Dette er skremmende beretning om hvordan Hitler og Stalin med overlegg tok livet av 14 millioner mennesker i et område som strekker seg fra Estland i nord til Ukraina i sør. Tragedien begynner med sultkatastrofen utløst av Stalin i Ukraina på begynnelsen av 1930-tallet og ender med Hitlers massedrap på over 5 millioner jøder i områder erobret fra Polen på 1940-tallet. Det er likevel tankevekkende at landene som hadde de største tapene var områder i Hviterussland og Ukraina som ble erobret og gjenerobret flere ganger 1939-45. Styrken ved boken er rimelig nok den grundige dokumentasjonen, men også at Snyder også gir oss stemmene til enkeltmennesker, enten de var ofre, observatører eller overgripere. Boka avsluttes med to tankevekkende kapitler om etterkrigstidens etniske rensing med særlig vekt på Polen og et forsøk på å gi en mer analytisk fortolkning av denne menneskeskapte katastrofen.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket[Om tyske drap på jøder i tidligere sovjetokkupert Polen 1941] «Det var en samproduksjon, der nazistene redigerte en sovjetisk tekst»
[Det var Aryeh Wilner som opprinnelig sa] «at ghettoopprøret (i Warszawa 1943) ikke dreide seg om å redde jødenes liv, men å redde menneskeverdet».
Dødsmarkenes historie er blitt vel bevart, ofte på en intelligent og modig måte, ved å dele inn fortiden i nasjonale deler, og deretter hindre at disse delene berørte hverandre.
Det var Wehrmacht som etablerte og drev de første nettverkene av leirer i Hitlers Europa, der folk døde i tusener, titusener, hundretusener og til slutt millioner
Se alle bokelskere som følger dette verketUkraina er i nyhetene, men selv har jeg et uklart forhold til hva slags land det egentlig er. Etterhvert har jeg oppdaget at både eldre og nyere litteratur har sine røtter i Ukraina, selv om forfatterne skriver på helt andre språk enn ukrainsk. Listen nedenfor blir derfor nokså eksentrisk og personlig, men forhåpentlig nyttig for noen lesere likevel.
Opprettet 2020. Oppdatert 19.5.24