Det niende barnet

NS-ordførerens jødiske sønn

av (forfatter).

Spartacus 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (9 terningkast.)

34 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Høsten 1939 bestemte et jødisk foreldrepar i Bratislava seg for å sende sin ni år gamle sønn Edgar til sikkerheten i Norge. Han havnet hos en pleiefamilie i Bergen, og trivdes godt. Men året etter kom krigen også til Norge, og pleiefaren meldte seg inn i Nasjonal Samling og ble ordfører. Dette er historien om hvordan lille Edgar overlevde jødeutryddelsen, og hvordan han sjarmerte sine omgivelser og fikk venner overalt, selv blant tyske soldater. Med litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Frank Rossavik: Det niende barnet. NS-ordførerens jødiske sønn. Høsten 1939 begynte nettet å snøre seg sammen rundt Europas jøder. I Bratislava bestemte et jødisk foreldrepar seg for å sende sin ni år gamle sønn Edgar i sikkerhet til det nøytrale Norge. Han havnet hos en pleiefamilie i Bergen, og trivdes godt. Men i april 1940 kom krigen også til Norge. Like etter meldte Edgars pleiefar Arne Normann seg inn i Nasjonal Samling. Ikke nok med det: Han gjorde lynkarriere og ble ordfører! Deportasjonene av norske jøder til Hitlers utryddelsesleirer kom i oktober 1942. Men Arne Normann, ellers lojal overfor NS-ledelsen og den tyske okkupasjonsmakten, holdt sin hånd over pleiesønnen. Edgar selv opplevde krigen mest som et eventyr. Han ble venn med Wehrmachts soldater og med deres russiske krigsfanger. Men både Edgar og pleiefaren risikerte de alvorligste konsekvenser om sannheten kom fram. Etter krigen ble Edgar Brichta barnelege, giftet seg og fikk fem barn. Han bor i dag i California, og kommer til Norge for lanseringen i august. Det niende barnet er Frank Rossaviks første bok siden biografien om Einar Førde, som han mottok Brageprisen for.

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788243004801

EAN 9788243004801

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Bergen

Omtalt person Edgar Brichta

Språk Bokmål

Sider 182

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 5 2 1 0 0

Bokomtaler

Om en av Nansenshjelpens skjebner

Den jødiske gutten Edgar var sønn av Max og Rea Brichta, ble født i 1930 og vokste opp i Bratislava i det som i dag er kjent som Slovakia. Etter hvert som Hitler-Tyskland okkuperte land etter land i Mellom-Europa, og dessuten gjorde forholdene mer og mer vanskelig for jødene, valgte Max og Rea å sende sønnen Edgar i sikkerhet til Norge.

Totalt ble 37 jødiske barn plukket ut av Nansenhjelpen for transport til Norge. Forut for dette forelå mye arbeid med å innhente tillatelser i et heller lite velvillig byråkrati i Norge. Som en av disse 37, hvorav også Berthold Grünfeld var blant barna, kom Edgar til Norge høsten 1939. På forhånd hadde Nansenhjelpen klarert med pleiefamilier som sto klare til å ta imot barna. Edgar kom som et av ni barn til Bergen, mens de resterende ble igjen i Østlandsområdet. Pleieforeldrene Arne og Agnes Normann bodde i Laksevåg like utenfor Bergen.

Da tyskerne invaderte Norge om morgen 9. april 1940, forsøkte Vidkun Quisling å erklære kupp av statsmakten, bare for å bli satt til side av de tyske invasjonstroppene, som innsatte Reichskommisar Josef Terboven som øverste makthaver i Norge. Arne og Agnes reiste sammen med fostersønnen til Nordfjordeid for å komme unna tysk nærvær, bare for å oppleve at nettopp denne bygda skulle bli sterkt invadert av tyske soldater. Fra før av bodde rundt 600 nordmenn i denne bygda, og nå kom det til 800 tyske okkupanter. Mens familien holdt til i Nordfjordeid, gjorde tilfeldighetene det slik at Edgars tyskkunnskaper kom til nytte. Ingen tenkte vel på at denne lyshårede gutten i realiteten var jøde. Dette kombinert med at han må ha vært utstyrt med bøtter av sjarme og utadvendthet, gjorde at han klarte seg godt, nesten uansett hva som skjedde. Over alt møtte han velvilje og hjelpende mennesker.

I august 1940 meldte pleiefaren Arne seg inn i NS, og senere ble han ordfører i Bergen. Dette skulle i forbindelse med landssvikoppgjøret koste ham dyrt, uten at Edgar egentlig merket noen vesentlige endringer mens dette pågikk. Da kravet til registrering av alle jøder ble pålagt, gjorde pleiefaren intet for å angi sin fostersønn. Mens de åtte øvrige barna som kom til Bergen ble sendt i sikkerhet til Sverige, ble Edgar - det niende barnet - igjen. Nansenhjelpen var nemlig redd for at det skulle vekke mistanke dersom Edgar plutselig ble borte. Dessuten var de engstelige for å pådra seg fosterfarens harme, noe som i verste fall kunne gå ut over sikkerheten også til de andre barna. Vinteren 1942/1943 ble Edgar likevel flyttet til noen andre, og fra han var 14-15 år måtte han mer eller mindre klare seg selv.

Etter hvert ble alle jøder som ikke hadde klart å rømme, internert og sendt med skipet Donau til Tyskland. Samtlige barn som ble sendt ut av Norge, ble umiddelbart gasset i hjel da de kom frem til Auschwitz. De var uansett for unge til å kunne utnyttes som gratis arbeidskraft.

Etter krigen var Edgar besatt av å finne ut hva som hadde skjedd med hans egen familie, og han reiste noe rotløst rundt i Tsjekkoslovakia et par års tid uten egentlig å få noen svar. Svarene fikk han først mange, mange år senere. Etter hvert utdannet han seg til lege og bosatte seg i USA, hvor han fikk fem barn og etter hvert en rekke barnebarn. Uten Nansenhjelpen og hjelp fra mange andre han møtte underveis, ville hans slektsledd ha dødd ut som en følge av Holcaust.

Denne boka gjorde et sterkt inntrykk på meg! Den er for det første godt skrevet, inneholder for det andre en helt spesiell historie og viser for det tredje hvor mye det hadde å si at noen stilte opp for disse jødiske barna i en tid hvor antisemittismen regjerte i hele Europa, og dessverre også i Norge. Selv om mest sannsynlig ingen tenkte seg en slik løsning som Hitler-Tyskland gjennomførte i all sin gru i løpet av krigen ... Midt oppi alt tok imidlertid likegyldigheten også mange liv, for utryddelsen av bl.a. jødene kunne aldri ha funnet sted i den utstrekning den gjorde dersom flere hadde brydd seg.

Forfatteren Frank Rossavik har i forordet til boka redegjort for sin skepsis til å skrive boka i utgangspunktet. "Trengs virkelig enda flere bøker om rett og galt, samt ofre, helter og skurker i dette triste kapitlet av verdenshistorien?" spurte han seg.

Edgar Brichta hadde det godt i Norge, forholdene tatt i betraktning - så godt at han holdt god kontakt med de fleste av dem han bodde hos og ble kjent med under sitt Norges-opphold, ja, selv med nazisten Arne Normann! Uten hans innsats kunne ikke Edgar ha overlevd, og det er han smertelig klar over.

Jeg synes i alle fall ikke at denne boka er et overflødighetshorn! Og jeg har endelig vært borti noen av den typen, som tror at bare Holocaust er nevnt på baksiden av boka, så skal den selge nærmest uansett. Noe av det jeg kanskje likte aller best med denne boka er at det faktisk er en glad-historie, hvor hjelpen den jødiske unggutten fikk, etter hvert ga støtet til et flott og godt liv i voksen alder!

Ut fra mitt totalinntrykk av boka, som er forsøkt holdt i en så objektiv tone som mulig, og med mange kildehenvisninger som viser at forfatteren har belegg for det meste av det han skriver om og ellers er åpen om når han gjetter og spekulerer, synes jeg den fortjener terningkast fem! At på til er jeg blitt kjent med en forfatter jeg ikke visste noe om fra før av, men kommer til å være obs på i fremtiden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Det usynlige blekk - Sigurd Christiansens liv" av Tor Bomann-Larsen
 • "Do svidanija - på gjensyn! - dokumentarberetninger om sovjetiske krigsfanger" av Magne Haugland
 • "Kinas vei" av Arne Jon Isachsen
 • "Hammerstein - Hitlers egensindige general" av Hans Magnus Enzensberger
 • "Ettertanker - en samtale" av Berthold Grünfeld
 • "Carl Fredriksens transport - den ukjente historien om krigens største heltedåd" av Hilde Vesaas
 • "Dinglen & Ramona - roman" av Cathrine Evelid
 • "En dag skal jeg stupe" av Magnus Buen Halvorsen
 • "Ellisif Wessel - en biografi" av Steinar Wikan
 • "Gestaposjefens datter" av Venke H. Fehlis
 • "Dette er også vatn - roman" av Inger Bråtveit
 • "Om vi heftes underveis - krigsseilerne og deres familier" av Kristine S. Henningsen
Alle bokanbefalinger for dette verket