Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Boken er en kritisk fremstilling av Sveriges rolle under og etter andre verdenskrig. Forfatteren kartlegger blant annet hva som skjedde når svensker besøkte Hitlers Rikskanselli og avslører det svenske kongehusets nære slektsbånd til nazismens tidlige historie. I tillegg inneholder boken et kapittel om forholdet mellom den svenske og den norske kongefamilien under krigen. Med personregister.
Omtale fra forlaget
.Mein lieber Reichskanzler!. Slik begynner det hemmelige brevet som Gustav V sendte til Hitler høsten 1941, for å gratulere med fremgangene på østfronten. Kongens brev er bare en av mange pinligheter i Sveriges forhold til Hitler og Nazi-Tyskland. Den svenske erkebiskopen Erling Eidem kjente allerede i 1942 til at jøder fra hele Europa ble gasset i hjel i konsentrasjonsleire i Polen. En offiser risikerte livet ved å fortelle om utryddelsene i håp om at Eidem ville slå alarm. Erkebiskopen valgte å tie.I Mein lieber Reichskanzler! forteller Expressens tidligere sjefsredaktør Staffan Thorsell om Sveriges forhold til Tyskland i tiden da nazistene satt ved makten. Han kartlegger hva som skjedde når det kom svensker på besøk i Hitlers rikskanselli, og hvordan nyheter fra Sverige trengte inn i Førerens hovedkvarter. Han viser dessuten at kampen om det å skrive historien om Sveriges rolle under annen verdenskrig fremdeles pågår for fult. Boken er et viktig nåtidshistorisk dokument, som gir et oppsiktsvekkende bilde av kontaktene mellom Sverige og Tyskland; et bilde mange i dag ikke kjenner til, og som andre helst vil lukke øynene for.Thorsell har skrevet et helt nytt kapittel til den norske utgaven, om forholdet mellom Gustav V og vår egen Haakon VII.Boken inneholder historiske fotografier.
Forlag Versal
Utgivelsesår 2007
Format Innbundet
ISBN13 9788281880207
EAN 9788281880207
Omtalt tid 1939-1945
Omtalt sted Sverige
Språk Bokmål
Sider 377
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket