De kom til oss

tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms

av (forfatter).

Pax 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (4 terningkast.)

12 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Høsten 1944 ble den brente jords taktikk tatt i bruk i Norge. Dermed ble sivilbefolkningen i nord jaget vekk fra sine hjem, og tvangsevakuert til andre deler av landet. De kom til oss forteller historien om dem som ble fordrevet, hva de ble utsatt for og hva slags mottakelse de fikk der de kom.

Hitlers ordre om tvangsevakueringen ble gitt da andre verdenskrig var på hell og Tyskland var på defensiven. Finnmark og Nord-Troms skulle da brennes og tømmes for alt som kunne være til hjelp for fremrykkende russiske tropper eller også for den norske eksilregjeringen i London. Ordren innebar en fullstendig ødeleggelse av disse nordlige landsdelene, der flere byer allerede var rasert av de alliertes bombing.

Innbyggerne ble tvunget i båter og på tog, der trengsel og mangel på hygiene gjorde ferden uutholdelig. Flere hundre mennesker omkom som følge av evakueringen. Denne boken gir en grundig fremstilling av operasjonen i Finnmark og Nord-Troms, samtidig som den lar de evakuerte komme til orde med sine erindringer. Den gir også en stemme til de mange som deltok i mottaksarbeidet sørpå. Det er en rystende beretning om krigens realiteter på norsk jord.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788253039022

EAN 9788253039022

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Troms og Finnmark

Språk Bokmål

Sider 319

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 4 0 0 0 0

Bokomtaler

Kirkenes hadde over 1000 flyalarmer og over 300 bombeangrep ila krigen - nestverste utsatte by i Europa etter La Valetta på Malta. Sør-Varanger kommune hadde over 70 000 tyske soldater innom ila to år, dvs ti tyske soldater pr norske innbygger. Storpolitikk og motstandskamp jobbet ikke like mye for befolkningen i Troms og Finnmark, ei heller skjønte soldater sørfra - da de omsider kom - hva som særpreget livet der nord og at alt ikke var like svart-hvitt som kanskje i sør. Å snakke om disse årene, disse opplevelsene, disse forferdelige reisene sørover, tap av alt hjemme, tap og savn av familie ble det lite tradisjon for - det var bare å sette igang med gjenoppbygging da de kom hjem. Den brente jords taktikk var ment som terror og slik ble det opplevd. Det var i den landsdelen de største krigshandlingene mot sivilbefolkningen skjedde under 2.verdenskrig i Norge, men krigshistorien skrives også av makten. Tiden etter krigen var viet forsoning og gjenoppbygging - å rive opp i gamle sår eller å få rettet opp urett, var ganske så vanskelig. Nettopp derfor er det viktig med en slik bok som akkurat rekker tidsvitnene før disse viktige fortellingene forsvinner for alltid.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boka forteller om tvangsevakueringa av befolkningen fra Finnmark og Nord-Troms høsten 1944 og til freden kom i mai 1945. De forferdelige lidelsene menneskene måtte gjennomgå, se hjemmene sine bli brent ned, forlate husdyrene sine som kunne bli avlivet på grusom måte av enkelte tyskerne. Mange stakk av og gjemte seg i gammer og huler. Uvissheten om hva som skjedde må ha vært grusom.
Selv om jeg selv har familie som måtte tvangsevakuere, var krigen ikke noe som ble snakket om da freden kom, hva de opplevde skulle helst glemmes. Nå er de fleste døde og tatt hendelsene med seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er min omtale av De kom til oss. Linken fører til min bokblogg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Brent jord - 1944-1945" av Asbjørn Jaklin
 • "Bare kirka sto igjen - fortellinger om krigen i Finnmark" av Marion Palmer
 • "Farvel Norge - utvandringen til Amerika 1825-1975" av Sverre Mørkhagen
 • "Kvinnen i Isdalen - nytt lys over norgeshistoriens største kriminalgåte" av Dennis Zacher Aske
 • "Nådeløse nordmenn - Hirden 1933 - 1945" av Eirik Veum
 • "Det svenske sviket - 1940-1945" av Eirik Veum
 • "En kongelig affære" av Gill Paul
 • "Den tapte historien" av Kim Fay
 • "Noe å leve for" av Richard Roper
 • "Ung kvinne forsvunnet" av Claire Douglas
 • "I krig og kjærleik - roman" av Ragnhild Kolden
 • "De utvalgte" av Steve Sem-Sandberg
Alle bokanbefalinger for dette verket