2013
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Boken inneholder 12 noveller som forteller historier om klasseforskjeller, vennskap, forelskelse, kjærlighet og sex, kampen for hverdagen og drømmen om det som er bortenfor horisonten. Novellene bygger på forfatterens og hennes families opplevelser. Novellesamlingen har to deler. Første del er knyttet til forfedrenes historie i Skottland. Andre del tar utgangspunkt i forfatterens egen oppvekst på en gård i Ontario.
Omtale fra forlaget
Ny, kritikerrost novellesamling fra novellemesteren Munro Enda en ny og strålende novellesamling fra mesteren Alice Munro, denne gang lagt ganske så nær hennes og familiens opplevelser.Den første gruppen noveller er knyttet til forfedrenes historie. De kom fra Skottland, og i flere fortellinger utnytter hun biter av reisen deres til «den nye verden» og hvordan de til slutt havnet i Canada. I den andre delen, som hun har kalt «Hjem», finner vi historier som ligger tettere på hennes egen oppvekst, på en gård i Ontario. Her er gjenkjennelige motiver fra tidligere Munro-samlinger: klasseforskjeller, kjærlighet, sex, kampen for hverdagen og ønsket om noe som er bortenfor horisonten. Her er den første kjærligheten, med sin desillusjon, inngåelsen av det første ekteskapet, med den klassiske innlagte nervøsiteten, her er tett-på-virkeligheten-opplevelser og mer drømmelignende sekvenser. Det er som en hverdagens psykolog at Munro når sitt mesterskap, ikke minst når hun rapporterer fra de mer stillfarne dramaene i egen og andres klassereiser. «I Utsikten fra Castle Rock,som tematiserer minner, hukommelse og historie, møter vi derfor et jeg som ligger tett på Munros eget liv og forteller historier som i grove trekk sammenfaller med Munros personlige historie. Slik sett er boka en problematisering av forholdet mellom tekst og liv som kan likne prosjektene til norske forfattere som Dag Solstad og Nikolaj Frobenius. Hvor «virkeligheten» avløses av fiksjonen vet leseren aldri, og det er da også uvesentlig. Det viktige er at Utsikten fra Castle Rocker nok en suveren Munro-utgivelse.» Kåre Bulie, Dagbladet«Det er en grunn til at Alice Munro blir kalt ’den moderne Anton Tsjekhov’. Få overgår henne i å beskrive bagateller som får et alminnelig liv til å virke ekstraordinært. Fortellingene hennes har en følelsesmessig dybde som kan være vanskelig å oppnå i romanformatet, men også i den korte novellen. » BCBOOKS, C Chen
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2008
Format Innbundet
ISBN13 9788205335080
EAN 9788205335080
Språk Bokmål
Sider 313
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Folk i Ettrick sa det var allment kjent at høyde og utseende gikk til mennene der i gården. Mary er halvannen meter høy og har et stramt lite ansikt med en fremstikkende klump til hake, og huden har lett for å få røde flekker som blir sittende lenge. Når hun tilsnakkes, krøller munnen hennes seg som om ordene blander seg med spyttet og de skjeve, små tennene, og svaret hun presterer blir usammenhengende kvekk, så svake og ubegripelige at folk har vanskelig for å tro annet enn at hun er undermåls.
"Jeg har pappas øyne", sa hun. "Jeg er intelligent, slik som han, så det er synd jeg ikke er gutt." Enda en forskjell. Der jeg kom fra, rådde den oppfatning at det var mer betenkelig når en gutt var skoleflink enn at en jente var det, men ikke særlig fordelaktig, uansett. Piker kunne gå videre og bli lærerinner, og det var greit nok - skjønt ganske ofte endte de som gamle jomfruer - men når en gutt fortsatte skolegangen, betydde det vanligvis at han var homoseksuell.
Det var Olive, som ikke likte meg fordi jeg kalte henne Olivenolje.
Her vil jeg gjøre et forsøk på å holde oversikten over de bøkene jeg leser i 2010. Et år hvor forøvrig nyttårsforsettet mitt (eller retter sagt desemberforsettet mitt) var å begynne å ta i bruk biblioteket igjen.