Norsk litteraturhistorie

fritt etter hukommelsen

av (forfatter).

Cappelen 2001 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.39 (157 terningkast.)

725 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Berge Hurras eksemplar av Norsk litteraturhistorie - fritt etter hukommelsen

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren har brukt bruddstykker av kunnskap han husker fra skoletiden, og bygd opp den norske litteraturhistorien rundt disse. Denne litteraturhistorien er for deg som mener å ha vært borti Ibsen på videregående. Du som lot deg verve inn i Bokklubbens Nye Bøker av søsteren din fordi hun ønsket seg et blått koppesett. Du som gjerne skulle ha lest mer, men ikke helt vet hvordan du skal begynne. Har register.

Omtale fra forlaget

Forfatteren har brukt bruddstykker av kunnskap han husker fra skoletiden, og bygd opp den norske litteraturhistorien rundt disse. Denne litteraturhistorien er for deg som mener å ha vært borti Ibsen på videregående. Du som lot deg verve inn i Bokklubbens Nye Bøker av søsteren din fordi hun ønsket seg et blått koppesett. Du som gjerne skulle ha lest mer, men ikke helt vet hvordan du skal begynne. Har register.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2001

Format Innbundet

ISBN13 9788202204778

EAN 9788202204778

Genre Humor

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 220

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

18 59 53 22 4 1

Bokomtaler

En underholdende og lettfattelig gjennomgang av norsk litteraturhistorie. Her går vi raskt gjennom hulemalerier, helleristninger, runer og skriftruller og boktrykkerkunsten og videre gjennom alskens fortellerkunster som folkeviser, folkeeventyr, sagn, teater, dikt, noveller og romaner. De viktigste forfatterne blir snakket om, som Petter Dass, Ludvig Holberg, de fire store (Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Jonas Lie og Alexander Kielland), Amalie Skram, Camilla Collett, Knut Hamsun, Johan Sebastian Welhaven, Ivar Aasen, Jon Fosse, Dag Solstad, André Bjerke osv..

Jeg lyttet til lydboken, og den var innlest av forfatteren selv. Det likte jeg. Knut Nærum har meget god diksjon og humoristisk brodd i tonefallet sitt. Det er en fordel når han får meg til å le (og det gjorde jeg ofte), men det er en ulempe når jeg vil ta til meg seriøs kunnskap. Det var jo av og til litt vanskelig å skille mellom vitser og fakta, for tonefallet hans avslører egentlig ikke forskjellen der det trengs, så her man må man være på vakt. Dessuten tror jeg noen av vitsene blir mer morsomme når man faktisk har bedre kjennskap til både den historiske konteksten så vel som den biografiske eller verkspesifikke. Hvis boken er rettet mot nybegynnere, kunne han ha spart seg for disse. Hvis boken er rettet mot de som kan mye fra før av, da er det nok kjempebra, men hvorfor vil man da lese denne boken?

Siden Nærum bare går fort og gæli gjennom alle forfattere og deres verk, blir det strengt talt ikke en ordentlig gjennomgang, men mer en humoristisk oppramsing av det viktigste som er verdt å merke seg i norsk litteraturhistorie. Hvis man aldri har studert norsk litteratur før, kan dette være et flott sted å starte, altså. Da kan man bare undersøke grundigere de forfatterne man blir mest nysgjerrige på i etterkant. Det er synd at man faktisk må det, men flott at man blir introdusert for dem.

Tenkte egentlig å gi Nærum terningkast tre for dette her, men han får en ekstra prikk på terningen siden han var så flink til å lese.

Ja da, jeg har sterke meninger og står på mitt. Sånn er det med den saken.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Humoristisk. Det er nok greit å kunne litt fra før, ellers kan man ta alt for god fisk. Siste del om nåtidig litteratur var nyttig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Humoristisk. Det er nok greit å kunne litt fra før, ellers kan man ta alt for god fisk. Siste del om nåtidig litteratur var nyttig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

De første menneskene kom til Norge omtrent 12 000 år før Kristus. Denne påstanden blir tatt for god fisk av de fleste historikere. Likevel må det dreie seg om en misforståelse. Kristus kom aldri til Norge.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Vi nordboere har supplert romernes alfabet med Ø og Å. Allerede de gamle romerne hadde bokstaven Æ, ellers hadde de måttet kalle Julius Cæsar noe annet. For oss er både Æ, Ø og Å helt nødvendige bokstaver. Særlig viktige er de for mennesker som liker å tenke seg om før de svarer.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jesus blir født, men ingen på våre breddegrader gjør noe vesen av det.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takket være Svartedauden hastet det med å få folketallet tilbake til gamle høyder. Uten barn, ingen ungdom, og uten ungdom, ingen troverdig avskrekkende forsvarshær. Men nordmennene var sendrektige. Det varte og rakk med de store barnekullene. Vi vet ikke hvorfor, men en mulighet er at våre forfedre ikke var flinke nok til å prioritere vaginalt samleie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

GUD! OPPRIKTIG TALT!

O Gud, hvor hen det nu er at Du bor,
det sies at Du skapte alt på jord,

alle ting er slik Du bød dem bli,
at intet, Herre, går Deg hus forbi;

Den minste spurv, den stryker ikke med,
foruten at Du har en plan med det.

Nå lurer vi på hva den planen er.
Du kunne frelst oss alle og enhver.

Vi kunne hatt en Himmel her på jord,
og så en til i Him'len der Du bor.

Det er jo ikke slik fatt, akkurat,
at Du serverer lykken på et fat.

Først lever vi. Så dør vi, altfor fort.
Jeg syns det er avsindig dårlig gjort.

Vi dør i krig, dysenteri og flom.
Det bryr visst ikke Du Deg noe om.

Du er jo liksom Gud, da, ikke sant.
Da får du ta Deg sammen litt iblant.

Hvis jeg skal tro på Deg, Gud, bør du se
å skjerpe deg adskillig. Kan du det?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den store depresjonen fra 1929 ble avløst av flere mindre depresjoner over hele den vestlige verden. Fabrikkene stengte sine porter. Ofte gikk det så fort at arbeiderne ikke rakk å komme seg ut. Millioner av andre arbeidere ble kastet ut i arbeidsløshet. De hadde blitt utnyttet på det groveste. Nå mistet de sin rett til å bli utnyttet på det groveste.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som har gitt meg uforutsigbare, høylydte latterutbrudd, enten humoren var intendert eller ikke. Tegneserier er ikke med her, for de ler jeg så ofte av. Med ett unntak: Jan Stenmark, fordi han er så utypisk. Ellers er det stort sett skjønnlitteratur, med et par unntak: Kon-Tiki (Heyerdahl viser seg å være veldig vittig, spesielt når han underdriver), og Knakk (hva er det for slags sjanger egentlig?). OBS: Tilfeldig rekkefølge. Knakk er nok aller morsomst.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

**

Uthevet tekst

**


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Å" av Knut Nærum
  • "En himmel full av stjerner - roman" av Knut Nærum
  • "Krig! - roman" av Knut Nærum
  • "Men fjernkontrollen min får du aldri" av Are Kalvø
  • "Sitt ned og hold kjeft - håndbok for deg som vil bli kvitt selvtilliten" av Knut Nærum
  • "Monster - skrekkroman" av Knut Nærum
  • "Kunsten å vere neger" av Are Kalvø
  • "Harry" av Are Kalvø
  • "De dødes båt - kriminalroman" av Knut Nærum
  • "Norsk litteraturhistorie" av Per Thomas Andersen
  • "Bibelen 2" av Are Kalvø
  • "Typisk norsk" av Petter Wilhelm Schjerven
Alle bokanbefalinger for dette verket