Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Stadig flere mennesker møter veggen og blir utbrent eller utladet. Dette er den mest omfattende boka om utbrenthet som hittil er utgitt på norsk. Norges fremste fagfolk har bidratt. Samtidig som boka er grundig, er den også lett tilgjengelig med mange eksempler. Den spenner over alt fra faglige oversikter over hva begrepet utbrenthet omfatter, til refleksjon basert på terapeutisk erfaring. Hva den enkelte selv kan gjøre for å unngå å brenne seg ut, er også gitt plass i boka. Noen av temaene som tas opp i boka, er: kollisjonen mellom jobb og familie, fysisk trening og utbrenthet, organisasjonskulturer som fremmer utbrenthet, viktigheten av god ledelse, brutaliseringen som finner sted i arbeidslivet, engasjement som motsetning til utbrenthet og forbindelsen mellom personalkonflikter og utbrenthet. Utbrent. Krevende jobber gode liv? egner seg for alle som er interessert i å lære mer om utbrenthet. Boka kan hjelpe deg til å takle hverdagens jobbstress bedre. Målgruppen er arbeidstakere, ledere, tillitsvalgte, helsepersonell og høyskolelærere. Boka egner seg også som pensum på universitet og høyskoler. Atle Ronesser overlege ved Psykiatrisk klinikk, Haukeland universitetssykehus og professor i psykiatri ved Universitetet i Bergen. Han har spesialutdannelse innenfor psykoterapi og gruppeterapi. Stig Berge Matthiesen er psykolog og førsteamanuensis i organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen. Han har i en årrekke forsket på tema som mobbing og harde personkonflikter, stress og utbrenthet i arbeidslivet.
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2002
Format Innbundet
ISBN13 9788276747454
EAN 9788276747454
Språk Bokmål
Sider 416
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketUten mestringsopplevelse er det vanskelig å vedlikeholde selvtillit, motivasjon og framtidstro.
IKKE FOR NÆR
Ikke for nær
nei ikke for nær
da skygger vi for hverandre
vi vil leve i solen
men ikke for langt borte
for greinene må få stryke
hverandre i kveldsvinden
og i de dype nettene
vil vi føle den andres langsomme åndedrett
i takt med stjernene og skyene som driver sakte vekk
og i det første glitter av morgen
vil jeg høre løvet ditt rasle nær meg
ikke for nær
så vi suger næring av samme jord
for da kan vi aldri bli store
men så tett sammen
at vi kan ta i hverandre
når vi er ensomme
og falle nær hverandre
til slutt.
Enten det er Vårherre eller Darwin som har skapt oss, så er vi skapt som det folk i Lofoten med et morsomt uttrykk kaller blandingsmennesker. Av og til er vi svake, av og til sterke, noen ganger glade andre ganger triste, en sjelden gang nyskapende, som regel på rutinen, stort sett friske, i perioder syke. Slike blandingsmennesker må vi få lov til å være, hvis vi skal beholde helsen.
Det er umulig å gå gjennom livet uten tillit.
Når der er en vedvarende ubalanse mellom hva en gir til andre, og hva en får tilbake, vil dette over tid kunne medføre utbrenthet. Særlig er dette tilfellet når klienten eller kunden er helt avhengig av deg som tjenesteyter.
Vi mennesker har en vilje og står ansvarlig for vårt liv og hva vi gjør ut av det.
"Nå går tida så fort og jula kommer så ofte at jeg klarer bare å bake julekaker annethvert år"
Den gode lederen - den menneskeorienterte, pedagogen, kulturskaperen, arbeidsmiljølederen, teamlederen, endringslederen - eller hvordan vi nå velger å vinkle perspektivet, må først og fremst ha et gjennomtenkt ønske om å være leder, og vilje til å arbeide med det å utvikle god ledelse.Den gode lederen må kunne stille krav og vise fasthet uten og true, nedvurdere eller krenke, og må kunne være hjelpsom uten å passivisere. Grunnleggende er evnen til empati, til å kommunisere godt, ekthet, troverdighet, aktelse for mennesket, kunne føle og vise omsorg, og å se seg selv som deltaker i et samspill med andre mennesker.
Det økende presset i store deler av arbeidslivet er altså ikke bare noe som skjer, det springer ut av konkrete maktforhold og politiske beslutninger. Det står sterke interesser bak og presser frem endringer i økonomi, samfunns - og arbeidsliv, som svekker vernet om arbeidstakerne. Det er ikke vanskelig å identifisere de krefter i vårt samfunn som de siste årene har presset på for å få svekket sykelønnsordningen, arbeidsmiljøloven, sysselsettingsloven og arbeidstidsbestemmelser og å frata arbeidstakerne ferie og fridager og svekke innholdet i tariffavtalene. Fremst i rekken har arbeidsgiverorganisasjonene stått - med de politiske høyrekreftene på slep. Det blir stadig klarere at markedsliberalismen overhodet ikke er forenlig med målet om et samfunns og arbeidsliv der menneskene kan vokse, realisere seg selv og utvikle sine skapende evner under trygge og forutsigbare betingelser.
I VEDSKÅLEN
Hugalt å drive med noe
en virkelig kan.
Kløyve ved for eksempel,
det er god medisin
for kropp som for sjel.
Bare dette å ta i økseskaftet
er som å håndhilse på
en gammel kjenning.
Så endereiser du en kabbe på hoggestabben,
svinger øksa og klemmer til,
treffer på millimeteren.
Kabben sprekker med en sprø knekk,
og det lukter så godt av veden,
særlig hvis det er økselindret,
soltørket bjørk. Du tar opp
ei vedski og snuser på den:
en duft så levende rein,
så nær ved alle ting, og likevel
fjern som en jonsokkveld
i din ungdom, stjerna
i juninatta.
Ja når du står slik i vedskålen
og kløyver helgeveden,
kan det komme for deg at
du siktet for høgt
etter mål og mening i livet ditt.