Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Boka forteller om Kamila Sidiqi som jobbet som lærer da Taliban tok makten i Afghanistan. Da både faren og broren måtte flykte, blei hun eneforsørger for sine fem søsken, og hun måtte mobilisere både sine egne krefter og lokalsamfunnet for å klare å overleve.
Omtale fra forlaget
Da Taliban tok makten i Afghanistan, forandret livet til Kamila Sidiqi seg brått. Hennes far og bror måtte flykte. Hun og hennes søstre stod uten noen til å forsørge seg. Det er da Kamila startet sin kjolefabrikk - som etterhvert skulle ansette over 100 kvinner. Dette var risikabelt under Taliban, som forbød kvinner å pynte seg, men det gikk bra, familien fikk noe å leve av og mange andre familier fikk sitt levebrød sikret. Dette er en inspirerende fortelling om mot og ansvarsfølelse, som ofte preger kvinner i krigsrammede land.
Forlag Historie & kultur
Utgivelsesår 2011
Format Innbundet
ISBN13 9788292870525
EAN 9788292870525
Omtalt tid 2000-tallet
Omtalt sted Afghanistan
Omtalt person Kamila Sidiqi
Språk Bokmål
Sider 256
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Forfatteren er tidligere journalist og reiste i 2004 bl.a. til Afghanistan, Bosnia og Rwanda som ledd i sine mastergradstudier ved Harvarduniversitetet. Målet var å skrive om kvinner i konflikt- og postkonfliktområder. Boka "Syersken i Khair Khana" ble til mens hun var på leting etter sterke historier om kvinner som hadde klart seg helt utmerket under Taliban-styret i Afghanistan. Forfatteren er en språkmektig kvinne som i tillegg til sitt eget morsmål engelsk snakker tysk, spansk, fransk og noe dari.
Første gang forfatteren besøkte Kabul var i 2005. Da var det fire år siden Taliban-regimet var avsatt i Afghanistan, uten at landet var blitt noe mer fredelig av den grunn. Nokså snart gikk det opp for henne hvor lite hun egentlig visste om livet i Afghanistan.
Tilfeldigheter førte Lemmon i kontakt med Kamila Jan, en helt usedvanlig kvinne som klarte seg mot alle odds under et regime som forbød kvinner å jobbe utenfor hjemmet, som forbød kvinner å bevege seg utenfor hjemmet uten å være i følge med en mannlig slektning og som forbød kvinner å snakke med menn utenfor sin egen slekt. Hva skulle hun gjøre når samtlige voksne menn i hennes familie var nødt til å flykte til Pakistan for å unngå å bli drept av Taliban?
Kamila var lærerinne og ikke spesielt praktisk anlagt da Taliban tok makten i landet hennes i 1996. Men hun var ikke tapt bak en vogn, og nokså snart skjønte hun at hun var nødt til å finne på noe for at familien hennes - hun selv og hennes fire søstre og en bror - skulle overleve. Og det var da tanken slo ned i henne: hun skulle bli syerske! En eldre gift søster kunne sy, og hun reiste til denne søsteren for å lære å sy. Broren hennes skulle bli redningen i forhold til kontakten med utenomverdenen. Uansett hvor mye nød og elendighet Taliban klarte å skape - klær måtte alle ha uansett!
Etter hvert skulle Kamilas lille systue vokse seg stor - til slutt til en stor bedrift med mange ansatte. For hun var alldeles ikke alene om å ha ansvaret for å fø en stor familie i et land med yrkesforbud for kvinner. Nødstilte kvinner oppsøkte henne, og etter hvert hjalp hun ikke bare sin egen familie til å overleve, men mange andre familier der familiefaren enten var drept eller hadde måttet flykte.
Det er en helt utrolig historie Gayle Tzemach Lemmon forteller i "Syersken i Khair Khana"! Khair Khana er for øvrig en bydel i Kabul. Rent språklig er den ikke noe storverk, men historien er god nok - og dessuten viktig! Like fullt sitter jeg igjen med inntrykket av en nokså middelmådig roman, som er forsøkt gjort litterær uten at dette lyktes, og som kanskje hadde vært bedre om denne hadde blitt gjort til det den egentlig burde ha vært - nemlig en dokumentar. Jeg har uansett ikke noe i mot å anbefale denne boka, fordi den gir et godt innblikk i en liten flik av et lands dramatiske historie, hvor kvinnene spiller hovedrollen. Her blir det terningkast fire.
Av hensyn til Afghanistans fremtid må vi gi våre barn - neste generasjon - en god utdannelse.
Penger er kvinnemakt, sa Kamila. Hvis kvinner kan komme til familien med sin egen inntekt, kan de bidra og ta avgjørelser. Og deres brødre, ektemenn, ja hele deres familie vil respektere dem. Jeg har sett dette om igjen og om igjen. Dette er så viktig i Afghanistan fordi kvinner alltid har måttet be menn om penger. Hvis vi kan gi dem en viss opplæring og evne til å tjene godt, da kan vi forandre deres liv og hjelpe deres familier.
Over natten forsvant kvinnene fra gatene i en by hvor de bare noen få dager tidligere hadde utgjort nesten 40 prosent av statstjenestemennene og mer enn halvparten av alle lærere.