Ingen hylle
2017
Omtale fra forlaget
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2016
Format Innbundet
ISBN13 9788202522568
EAN 9788202522568
Språk Bokmål
Sider 280
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Engasjerende og lettlest bok om et spennende og sentralt tema (for alle mennesker.) Forskningsformidling av ypperste klasse!
En kjempeinteressant og lærerik bok om hukommelse. Likte denne boka kjempegodt.
Jeg elsker populærvitenskap og denne boken var nydelig. Skrevet på en flott og folkelig måte, samtidig som den er veldig lærerik og full av morsomme funfact. Likte for eksempel godt at man kan spille tetris for å hindre traumer. Tanken er at bildene fra tetris "konkurrerer" om minneplassen for traumene. Antar at grunnen til jeg likte den så godt er at jeg selv spiller candy crush når jeg trenger å roe meg - har oppdaget at soving er perfekt med candy crush.
Det er også spennende - men litt trist - at minnene så lett smitter, slår seg sammen, forvrenges etc Det triste ligger nok i det at jeg føler at det jeg eier forsvinner. Har aldri vært så veldig minneorientert - det jeg husker best var fra da jeg var gravid med eldste jenta og jeg våknet hver natt av at jeg hadde drømt noe fra min egen barndom som var så sterkt at jeg gråt meg våken. Jeg er enda usikker på hva som var drømmer og hva som var virkelige minner. Dette er ting jeg ikke har husket tidligere, og nå husker jeg det bare som minner fra drømmen.
Spennende og interessant - og utrolig nok lett å lese!
Boka handler om hvor ulik hukommelse vi har, hvordan minner lagres, hva falske minner er. Den tar opp glemsel, hukommelsesteknikker og formidler forskning på en fascinerende måte 👍
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketOppmerksomheten er tryllekunstnerens og lommetyvens venn, den kan ikke være overalt samtidig. Idet du ser på kartet som tyven dytter opp i ansiktet ditt for angivelig å spørre om veien, ser du ikke at han samtidig stikker hånden ned i veska di.
Selv om vi ikke skriver et seksbindsverk om oss selv, slik som Karl Ove Knausgård, går vi alle rundt med en selvbiografi lagret i hukommelsen. Og den er ikke bare en tilfeldig strøm av hendelser vi har vært gjennom. Den er strukturert og ordnet, etter vårt eget livsmanus. Vi er alle forfattere.
Vi har en hang til å lete etter en viss dramaturgi i livene våre, og siden vi ikke kan spole fremover, ser vi bakover i livet for å lage en fortelling om oss selv. Og når vi ser bakover, ressigerer, klipper vi og photoshopper. Vi kan endre manuset underveis, finne grunner til at ting er som de er.
Dommedag er ikke noe som venter fjernt fra oss. Det skjer hele tiden, i form av ekstremvær og krig. Det skjer gradvis, så langsomt at vi nesten ikke merker det. Klimaendringer og flyktningestrømmer endrer jorda litt, hele tiden.
There are places I remember all my life
Though some have changed
Some forever, not for better
Somke have gone and some remain
All these places have their moments
Of lovers and friends I still can recall
Some are dead and some are living
In my life I loved them all.
Fra "In my life" av The Beatles.
Psykolog og skribent Peder Kjøs mener fortellinger er helt avgjørende for at vi skal fungere. Men også for hvordan vi skal klare å se for oss andre, alternative livsløp. Føler man seg fanget i livet sitt, kan man nemlig gå på biblioteket og finne andre menneskers tanker, følelser og handlinger mellom permene, som mulige parallelle verdener til ens egen. Eller man kan slå på tv, gå på kino, lese nyheter. Fortellingene er en utrolig sterk del av sivilisasjonen vår, men hvorfor blir vi så lett dratt inn i dem ? "Vi leser romaner for å kunne forestille oss andre måter å leve på. Den enkeltes liv og skjebne er objekt for en intens interesse i vår kultur", sier han.