Juks

hvordan forskere svindler, og hvorfor det ikke er så farlig

av (forfatter).

Humanist forlag 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.25 (8 terningkast.)

25 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Runes eksemplar av Juks - hvordan forskere svindler, og hvorfor det ikke er så farlig

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

I fagbokhylla

Lesedato

2012

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne boken tar for seg forskningssvindler fra 1700-tallet og frem til i dag. Du kan blant annet lese om Johann Beringers fossile frosker, den klonede hunden Snuppy og Jon Sudbø som fikk oss til å tro at vi kom til å dø av å ta en Paracet. Med litteraturliste og personregister.

Omtale fra forlaget

Hva har padder med påmalte brunstvorter, kald fusjon, Piltdown-mannen, N-stråler og den klonede hunden Snuppy til felles? Denne boken er en kavalkade over smålåtne og storslåtte forskningssvindler fra 1700-tallet og frem til i dag - fra Johann Beringers fossile frosker, komplette med hud, øyne og kjøtt på beina (og i ferd med å pare seg!), til vår egen Jon Sudbø, som en stakket stund fikk oss til å tro at vi kom til å dø av å ta en Paracet. Erik Tunstad diskuterer berømtheter som Darwin, Einstein, Mendel og Pasteur - og spør om man kan anvende nåtidens regler om redelighet i forskning på fortiden. For hvor hadde vitenskapen vært i dag om vi ikke av og til, opp gjennom historien, hadde latt ett og annet råttent eple eller en og annen "eager lab assistant" følge Jenks lov? Her får du lese om de dummeste, de smarteste, de sleipeste og de mest spektakulære forskningssvindlerne verden hittil har sett - de som til nå er avslørt, vel å merke ...

Bokdetaljer

Forlag Humanist forlag

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788292622728

EAN 9788292622728

Språk Bokmål

Sider 276

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 2 6 0 0 0

Bokomtaler

Tunstad har laga ein kavalkade over vitskapleg juks oppgjennom tidene, med hovudfokus innanfor naturvitskap og medisinsk forskning. Vidare prøver han å trekke opp grensene, eller i det minste å illustrere at det kan vere vanskeleg å trekke opp grensene, mellom kva som er juks og kva som er dårleg forskning. Han har nytta mange eksempel, heilt frå den moderne vitskapen sin barndom og fram til nyare tid. Enkelte av sakene er velkjende frå media, medan andre var nye for meg.

Det er nok ein fordel å ha ein viss interesse for vitskap for å ha glede av denne boka. Stilen er «lettbeint akademisk», og sjølv om der er ein viss humor og snert i teksten er det likevel ikkje tvil om at dette er meint å vere eit etterretteleg arbeid. Sidan ein forfattar som skal pirke i andre sitt juks nødvendigvis stiller seg lageleg til for hogg, er Tunstad særs nøye med å gi opp referanser til alt han skriv om. Forfattaren er også tydeleg på kva for saker han meiner er juks, kva for saker han meiner ikkje er det, og i kva for saker han er i tvil.

Dette er ei bok som nærmast skrik etter illustrasjonar. Det ville ha løfta leseopplevinga enno eit par hakk dersom forfattaren kunne ha reprodusert illustrasjonar, figurar, etc. som er omtalt i teksta, slik at lesaren enno tydelegare kunne forstått dei aktuelle problemstillingane eller poenga. Skulle det bli aktuelt å gi ut boka på nytt i illustrert utgåve, er der også nokre få skrivefeil som kan rettast opp i.

Sidan eg sjølv arbeider innan forskning og utvikling så var det særs givande å lese igjennom denne boka. Det var i første rekke underhaldande, men det skadar heller ikkje å mosjonere den moralske sansen ved å fundere over grensetilfella som er gjengitt i boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

For å virke intellektuell, slenger jeg inn noen setninger om motiver og metoder - men ikke la deg lure: Dette er underholdning.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den nye skepsisen ga i hvert fall to utslag, mener Holton. Det ene er den diskurs-kåte relativismen synsefagene har forsøkt å tre nedover naturvitenskapens hode - og som egentlig bare har vært litt irriterende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Det kommer mange interessante, velskrevne, flott illustrerte, innsiktsfulle fagbøker hvert år, men de er lite synlige og lite snakket om. Her er et forsøk på å gi velfortjent oppmerksomhet til fagbøker jeg likte i 2011.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Spillet om Norge - det politiske året 1814" av Bård Frydenlund
  • "Hellig krig om Norges krone - tronstrid, borgerkrig og korstog fra Sigurd Jorsalfare til kong Sverre" av Trond Norén Isaksen
  • "Så dumt at bare en politiker kan ha sagt det - 210 ekte sitater av norske politikere" av Arve Juritzen
  • "Norge i vikingtid - våre historiske og kulturelle røtter" av Torgrim Titlestad
  • "Reisefører for Norge det herrens år 1315 - Oslo, Bjørgvin, Nidaros, Stavanger, Tunsberg, Hamar og Hålogaland" av Karl Gervin
  • "Dommedag! - verdens undergang før og nå" av Asbjørn Dyrendal
  • "The Long War" av Terry Pratchett
  • "Skepsis - guide til kritisk tenkning" av Kjetil Hope
  • "Antikken - Hellas og Roma, fra bystat til imperium" av Knut Ødegård
  • "Det usynlige universet - verdensrommets mørke hemmeligheter" av Jostein Riiser Kristiansen
  • "Genenes gåte" av Dag O. Hessen
  • "Armfeldts armé - historien om en katastrofe" av Geir Pollen
Alle bokanbefalinger for dette verket