Brevene dine legger jeg under madrassen

en brevveksling 1971-2002

av (forfatter), Sara Schwardt (forfatter), Lena Törnqvist (redaktør) og Bodil Engen (gjendikter).

Heinesen forl. 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.15 (33 terningkast.)

88 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Marte Onarheims eksemplar av Brevene dine legger jeg under madrassen - en brevveksling 1971-2002

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Basert på virkeligheten

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Den 15. april 1971 skriver 12-årige Sara Ljungcrantz til 63-årige Astrid Lindgren. Det er et brev fra hjertets smertekammer, helt uten filter, og det rammer sin mottaker som ingen andre av de tusenvis av brev hun mottar gjennom årene fra hele verden. Mellom to beslektede sjeler utvikler det seg en gripende brevveksling som strekker seg over mer enn tretti år.

Bokdetaljer

Forlag Heinesen forl.

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788281770386

EAN 9788281770386

Omtalt tid 1980-1989 1970-1979 1990-1999 2000-2009

Omtalt sted Sverige

Omtalt person Astrid Lindgren Sara Schwardt

Språk Bokmål

Sider 205

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 21 2 1 0 0

Bokomtaler

"Du kan være Den Ene" heiter ein kampanje frå Unicef, som handlar om at mange barn og unge slit av ulike årsakar, utan at vaksne verkar som om dei veit eller bryr seg. Éin som bryr seg kan vere nok, og kan gjere den heilt store forskjellen for barnet eller ungdommen, og avgjerande for om det går godt eller dårleg med dei seinare i livet. Dette tenkte eg på då eg las den sterke og rørande brevvekslinga mellom Sara Ljungcrantz, 12 år i første brev, og forfattaren Astrid Lindgren. Lindgren fekk opp gjennom forfattarkarriera si tusenvis av brev frå både barn og vaksne, og fram til på midten av 1980-talet, då mengda brev auka dramatisk og forfattaren fekk nedsett syn, svara ho på alle. Dei fleste som skreiv til henne skreiv eitt eller to brev. Nokre spurde om dei kunne få vere brevvenn med henne, men ho takka alltid høfleg nei til det. Då Sara skreiv sitt første brev, og heldt fram med endå eitt, starta ei heilt unik brevveksling mellom Sara og Astrid, ei brevveksling som strekte seg mellom 1971 og 1992. Dette er sterk, men god lesnad, lettlest, men gripande.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Nydeleg brevveksling mellom den unge Sara og Astrid LIndgren, får mange refleksjonar om kor viktig det er å bli sett av nokon, og møtt med varme og ikje minst respekt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er sjelden jeg finner glede i å lese biografier, men jeg kan la meg begeistre av dagbøker og brevsamlinger. Det kjennes mer autentisk, mer interessant når stoffet er uredigert.

"Brevene dine legger jeg under madrassen" er inspirerende og interessant. Den handler om et vennskap på tvers av aldersgrensene (da brevvekslingen startet var Sara 12 og Astrid 63), om et intimt vennskap mellom to som aldri traff hverandre.

Sara skriver brev med forfatteren Astrid Lindgren og tør å være åpen om hvordan det er å være Sara. I brevene sine skildrer hun hvordan det kunne være å være 12 år på begynnelsen av 70 - tallet. Hennes mot er forfriskende og hun skriver om å være sårbar og om å ikke passe inn. Astrid ga henne håp, hun ga omsorg og omfavnelser i ordform. Astrids engasjement er rørende og med verdighet.

Brevene viser oss en annen side av Astrid Lindgren. Vi kan lese hvordan hun streber med å avslutte Brødrene Løvehjerte og om hennes glede og sorg over hendelser i familien. For meg ble det et fint møte med en personlig Astrid Lindgren.

Noe av det som gjorde lesingen så lett og fengende er gjenkjenneligheten. Forenklet kan jeg si at jeg var Sara og jeg nå er Astrid. Mange kan kjenne seg igjen i ordene Astrid og Sara deler.

"Brevene dine legger jeg under madrassen" er dynamisk, den har bevegelse og den engasjerer. Boken har en rytme lik hjerteslag og er en hyllest til vennskapet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

«Nå forstår jeg livet mitt. Det er en farge og et lys der som jeg ikke har sett før.»

En sår, fin og tankevekkende bok om livet, døden og alt i mellom. Fortalt i brevform mellom Astrid Lindgren og jenta som klarte å fange hennes interesse - med farge, lys, sinne, lidenskap, og LIV. Forfatteren som selv på sitt mest berømte følte ensomhet, og jenta som følte seg helt alene i hele verden - til Astrid kom inn i hennes liv.

Setninga øverst her er fra etterordet, der Sara (brevvennen) ser tilbake på sitt liv og korrespondansen. Og omsider ser lyset Astrid så, etter alle disse årene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er Astrid Lindgrens brevveksling med Sara Schwardt, som begynte da Sara (12) sendte et innstendig brev til Lindgren: Hun liker ikke filmene som er blitt laget av Lindgrens bøker, men håper forfatteren kan hjelpe henne med å få en filmrolle! Forfatteren svarer.

Det blir begynnelsen på et langt brevforhold mellom dem. De møtes aldri. Sara går gjennom en turbulent ungdomstid, før hun etter hvert blir frelst og misjonerer hardt i sine brev til Lindgren.

At det var akkurat Schwardt som Lindgren svarte på, og holdt kontakten med, er nok tilfeldig, men det er ingen tvil om at det betydde mye for Schwardt. Nydelige innsikter i det å være ung, og det å se ungdom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

På julaften kommer hele det s.k. ormeyngelet, d.v.s. barn og barnebarn hit og på annendag også + en del slekt. Men j u l e d a g e n vokter jeg som en kostbar edelstein. Da nekter jeg å gå noe sted eller å la noen komme hit, jeg sitter mutters alene og leser og hører på musikk og koser meg så jeg kan kose meg ihjel. Juledagen er den beste dagen på hele året synes jeg.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

PS
På den siste siden i ”Pippi i Sydhavet” ser Tommy og Annika inn på Pippi der hun sitter alene om kvelden foran sitt tente lys. Du, Astrid, som skrev for alle som har et barn inne i seg: jeg er det barnet som fikk komme inn en stund og sitte hos deg foran det tente lyset. Det hender at jeg setter meg der fremdeles.
Sara

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Et sitat fra en ukjent bok som Astrid Lindgren selv siterer fra i boken:

Som et stille rop, et klagetone fra en skjult fiolin, går menneskers lengsel etter mennesker gjennom menneskeverdenen. Barnet lengter etter foreldrene som ikke har tid til det, søsteren lengter etter søsteren som får andre venninner, broren etter broren som han beundrer, vennen etter vennen som har kjølnet, mannen etter kvinnen som ennå ikke har nærmet seg, kvinnen etter mannen som har gått, sist, ydmykest og dypest foreldrene etter barnet som livet har innkalt i andre sammenhenger.

Som en klagende streng på en fiolin, en vipes rop på heden, går menneskers lengsel etter mennesker gjennom den verden som bebos av mennesker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er det mulig for deg å sørge for at slike brev ikke blir lest av andre?
Kan jeg skrive hva som helst til deg? Adjø, Sara mi Sara! Astrid.
Akk ja. Ja, skriv hva som helst til meg, bare hvis du VIL og ORKER.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ca. 98% stoler jeg på
venninnen min,
mamma
mormor
Söderling (psyk.) 90%
og på deg, at du ikke viser brevene jeg skriver til noen, det er klart at jeg ikke direkte forbyr deg det, jeg tror ikke noen har interesse av dem og du kaster dem vel uansett så snart du har lest dem. (Sara)
Du kan stole 100% på at jeg ikke viser fram brevene dine. Vis ikke fram mine heller! (Astrid)
Brevene dine legger jeg under madrassen! (Sara)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ditt inntrykk av meg kan man jo ikke ta feil av. Andre mennesker får andre inntrykk av meg. Det skyldes at jeg er så forskjellig iblant dum (som nå) og iblant fornuftig.
Noen eksempler.
Jeg er blitt sendt på gangen seks ganger på skolen. Håndarbeidsfrøken synes nok at jeg er det verste som har hendt henne. Og tror alle synes det.
Jeg var i England for en tid siden, sammen med familien min. Damene sa til mamma: "Åhh, for en sjarmerende jente." Det trodde de.
Et par venninner som jeg har vært ganske mye sammen med og gjort mye morsomt med, har sagt (jeg vil ikke skryte, bare si hva de har sagt) at de liker meg for at jeg er med på alt som er gøy og finner på masse moro.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker eg har notert meg at eg berre må lese ... så snart eg er ferdig med alt det andre eg berre må lese! For mange gode bøker, altfor lite fritid ...!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg leste i 2016


Godt sagt! (0) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse herUthevet tekst

A book that's published in 2021: Jonas Sundquist - "Jeg tror du hadde likt Ulrik"
An Afrofuturist book: Nnedi Okorafor - "Binti"
A book that has a heart, diamond, club, or spade on the cover: Jostein Gaarder - "Kabalmysteriet"
A book by an author who shares your zodiac sign: Peter S. Beagle - "The last unicorn" (Beagle var Vær, i det minste fram til siste datojustering. Født 20. april)
A dark academia book:
A book with a gem, mineral, or rock in the title: Colson Whitehead - «Nickelguttene»
A book where the main character works at your current or dream job: Taylor Jenkins Reid - "The seven husbands of Evelyn Hugo" (hvem har ikke drømt om å være skuespiller på et eller annet tidspunkt?)
A book that has won the Women's Prize For Fiction: Tayari Jones - «An American marriage» (2019)
A book with a family tree
A bestseller from the 1990s: Robin Hobb - "Assasin's quest"
A book about forgetting: Stephen King - "Det mørke tårn 2: De utvalgte" (Detta og Odetta glemmer hverandre osv.)
A book you have seen on someone's bookshelf (in real life, on a Zoom call, in a TV show, etc.): Astrid Lindgren og Sara Scwhardt - "Brevene dine legger jeg under madrassen" (fant den i mammas og pappas bokhylle)
A locked-room mystery: Fredrik Backman - «Folk med angst»
A book set in a restaurant: Linda Chapman - «Sugar & Spice»
A book with a black-and-white cover: Seanan McGuire - "Middlegame"
A book by an Indigenous author: Nnedi Okorafor - "Binti: Home" (Okorafor er av igbo-folket fra Nigeria)
A book that has the same title as a song: Tsetsi Dangarembga - «Nervous Conditions»
A book about a subject you are passionate about: Rebecca Solnit - «Men explain things to me»
A book that discusses body positivity: C S. Cooney - «Desdemona and the Deep»
A book found on a Black Lives Matter reading list: Justina Ireland - «Dread Nation»
A genre hybrid: Sir Arthur Conan Doyle - «The Hound of the Baskervilles» (horror / mystery (krim) hybrid)
A book set mostly or entirely outdoors: Marlen Haushofer - "The Wall"
A book with something broken on the cover: Brandon Sanderson - "The Well of Ascension" (min versjon har coveret med en ødelagt "skive" på: https://m.media-amazon.com/images/I/51c8b8Bn7wL.jpg)
A book by a Muslim American author: S. A. Chakraborty - "City of Brass"
A book that was published anonymously: Mary Shelley - "Frankenstein"
A book with an oxymoron in the title
A book about do-overs or fresh starts: Becky Chambers - "The long way to a small, angry planet"
A magical realism book: Charles Dickens - «A Christmas Carol»
A book set in multiple countries: Geraldine Brooks - «People of the book»
A book set somewhere you'd like to visit in 2021: Kim Stanley Robinson - «New York 2140»
A book by a blogger, vlogger, YouTube video creator, or other online personality: Jonathan van Ness - "Over the top"
A book whose title starts with "Q," "X," or "Z": Walter Tevis - "The queen's gambit"
A book featuring three generations (grandparent, parent, child): Kristen Hannah - "The nightingale"
A book about a social justice issue: Terry Pratchett - "Equal Rites"
A book in a different format than what you normally read (audiobooks, ebooks, graphic novels): Elisabeth Acevedo - "The poet X" (slampoesi, lydbok)
A book that has fewer than 1,000 reviews on Amazon or Goodreads: Tore Renberg - «Tollak til Ingeborg»
A book you think your best friend would like: Jessica Townsend - "Hollowpox: The hunt for Morrigan Crow"
A book about art or an artist: Emily St. John Mandel - "Station Eleven"
A book everyone seems to have read but you: Colleen Hoover - «Verity»
Your favourite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: A story within a story: Joshua Philip Johnson - «The Forever Sea»

Advanced
The longest book (by pages) on your TBR list: Brandon Sanderson - "The way of kings"
The shortest book (by pages) on your TBR list: Adrian Tchaikovsky - "Made things"
The book on your TBR list with the prettiest cover: China Mieville - "The city and the city"
The book on your TBR list with the ugliest cover: T. Kingfisher - "Clockwork Boys"
The book that's been on your TBR list for the longest amount of time: Margaret Atwood - «Oryx and Crake»
A book from your TBR list you meant to read last year but didn't: Philip Pullman - "Book of dust volume 2: The secret commonwealth"
A book from your TBR list you associate with a favourite person, place, or thing: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Philosopher's Stone" (illustrert av Jim Kay)
A book from your TBR list chosen at random
A DNF book from your TBR list
A free book from your TBR list (gifted, borrowed, library): Paul Auster - "In the country of last things"


Godt sagt! (0) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse her

Set in a school: Jessica Townsend - "Hollowpox: The hunt for Morrigan Crow"
Featuring the legal profession: Sir Arthur Conan Doyle - «The Hound of the Baskervilles» (Sherlock må da gjelde?)
A dual timeline: Margaret Atwood - "Oryx and Crake"
An author that is deceased: Terry Pratchett - "Equal Rites"
Published by Penguin: Philip Pullman - "The book of dust volume 2: The secret commonwealth"
A character with the same name as a male family member:
An author with only 1 published book: Joshua Philip Johnson - «The Forever Sea»
A book in the 900’s of the Dewey Decimal System:
Set in a Mediterranean country: Jostein Gaarder - «Kabalmysteriet»
Related to the word “fire”: S. A. Chakraborty - "City of Brass" (daeva-folket og deres religion)
Book with discussion questions inside: Tayari Jones - "An american marriage"
Title starting with the letter “D”: C. S. Cooney - «Desdemona and the Deep»
Includes an exotic animal: Peter S. Beagle - "The last unicorn" (enhjørningen)
Written by an author over 65 (when published): Kathy Reichs - "A conspiracy of bones"
A book mentioned in another book: Geraldine Brooks - «People of the Book» (nevnt i «The end of your life book Club»)
Set before the 17th Century: Terry Jones - «Terry Jones’ Medieval Lives»
A character “on the run”: Mary Shelley - "Frankenstein, Or The Modern Prometheus"
Author with a 9-letter last name: Siri Pettersen - "Odinsbarn"
Book with a deckled edge:
Made into a TV series: Sir Arthur Conan Doyle - "The memoirs of Sherlock Holmes""
Book by Kristin Hannah: "The Nightingale"
A family saga:
An ending that surprises you: Brandon Sanderson - "The well of ascension"
A book you think they should read in schools
A book with multiple character POV: Brandon Sanderson - "The hero of ages"
An author of color: Elizabeth Acevedo - "Clap when you land"
First chapter ends on an odd page number: Walter Tevis - "The queen's gambit"
Includes a historical event you know little about: Colson Whitehead - «Nickel-guttene»
Featuring the environment: Kim Stanley Robinson - «New York 2140»
Watch out for dragons! Robin Hobb - «Assassin’s Quest»
Shares a similar title to another book: China Mieville - "The City And the City" (minner om f eks "A tale of two cities")
A selfish character: Tore Renberg - "Tollak til Ingeborg"
Featuring adoption: Tasmyn Muir - "Gideon the Ninth"
A book you’d rate 5 stars: Seanan McGuire - "Middlegame"
Set in a country that starts with the letter “S”: Fredrik Backman - «Folk med angst» (satt til Sverige)
A nameless narrator: "The Wall" - Marlen Haushofer
An educational read: Rebecca Solnit - "Men explain things to me"
Recommended on BookBub: Taylor Jenkins Reid - "The seven husbands of Evelyn Hugo"
An alternate history novel: Justina Ireland - "Dread Nation"
Found via #bookstagram: Emily St. John Mandel - "Station Eleven"
An endorsement by a famous author on the cover: Colleen Hoover - «Verity»
An epistolary: Astrid Lindgren og Sara Scwhardt - "Brevene dine gjemmer jeg under madrassen"
A character with a pet cat: Kathy Reichs - "Speaking in bones"
Includes a garden: Becky Chambers - «The long way to a small, angry planet»
A coming of age novel: Tsitsi Dangarembga - «Nervous Conditions»
Winner of the National Book Award – any year: Elisabeth Acevedo - "The poet X"
A character with a disability: Stephen King - "Det mørke tårn 2: De utvalgte" (Detta/Odetta/Susannah)
A cover with a woman who is facing away: Paul Aster - "In the country of last things"
A flavour in the title: Linda Chapman - «Sugar & Spice»
A shoe on the cover: Jonathan van Ness - "Over the top"
Published in 2021: Jonas Sundquist - «Jeg tror du ville likt Ulrik»
Re-do one of the previous 51 categories from this 2021 challenge: C. S. E. Cooney - "Desdemona and the deep": a selfish character (flere, bl a. faren)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Mannual - det jeg og andre menn tenker, men ikke sier" av Adam Schjølberg
  • "Dagen da min bestefar var helt - roman" av Paulus Hochgatterer
  • "Eit år med Elena Ferrante - spaltene frå The Guardian i samling" av Elena Ferrante
  • "Ikke bli borte - roman" av Benedicte Meyer Kroneberg
  • "Krigsdagbøker 1939-1945" av Astrid Lindgren
  • "Nesten menneske - biografien om Julius" av Alfred Fidjestøl
  • "Vindmakeren" av Maja Lunde
  • "Min fetter Ola og meg - livet og døden og alt det i mellom" av Arne Schrøder Kvalvik
  • "Lena fra Tysfjord - en historie om rasisme, svik og forsoning" av Anne-Britt Harsem
  • "Som avtalt med legen - når hjelpeapparatet svikter" av Anne Sigvart
  • "Ein gong var dei ulvar - noveller" av Therese Tungen
  • "Denne dagen, et liv - en biografi om Astrid Lindgren" av Jens Andersen
Alle bokanbefalinger for dette verket