Forelskelsene

av (forfatter) og Kristina Solum (oversetter).

Press 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.93 (29 terningkast.)

105 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Margrethe Haugens eksemplar av Forelskelsene

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Marías siste roman Forelskelsene kom ut i Spania i april i fjor. Siden har boka solgt nærmere 150 000 eksemplarer i Spania, og knapt vært ute av bestselgerlistene. Forelskelsene er et nytt høydepunkt i Marias forfatterskap: en særegen beretning om kjærlighetens gåter og skjebnens makt. For første gang har Marías valgt en kvinnelig hovedperson: MaríaDolz klarer ikke bli kvitt tanken på det stormlykkelige paret Desvern, som hun nettopp møtte. Særlig ikke når hun kommer over bildet av den forelskede Miguel Desvern død i avisen. Hva var meningen med den lykkelige historien om de to? Og enda vanskeligere: Er forelskelse i det hele tatt en god ting for oss mennesker? Forelskelsene ble kåret blant årets beste bøker i en rekke spanske aviser og tidsskrifter i 2011, og vant prisen som Årets bok i 2011 i storavisen El Pais.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788275475297

EAN 9788275475297

Omtalt sted Spania

Språk Bokmål

Sider 335

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 9 8 2 0 0

Bokomtaler

En litterær oppvisning

Marias skriver med en så betagende og innsmigrende fortellerstemme at du umiddelbart blir interessert i hans romanunivers og vil lese mer og mer.

Historien i Forelskene er i seg selv veldig fascinerende og utmerker seg ved at hver gang du tror at det nærmer seg en avrunding så kastes forløpet inn i helt nye og uventede retninger. Det som imidlertid hever boka langt over den kronologiske rett fram-fortellingen er det kresne språket og ikke minst de litterære og eksistensielle diskusjonene som hovedpersonene fører med hverandre.

I det ytre er Forelskene en krimroman som søker svar på spørsmålet Hvem gjorde det?,

Men det boka egentlig gjør et forsøk på å besvare er hva er kjærlighet?, hva er døden?, hva er litteratur?

Kan vi forstå kjærlighetens brutale rekkevidde?
Er det ikke egentlig å en befrielse å dø?
Kan vi forstå oss selv gjennom å lese romaner?

Det siste spørsmålet kan jeg utvetydig svare bekreftende på etter å ha lest Forelskene. De to første besvarer Javier Marias på en tankevekkende - og urovekkende - måte.

PS! For de som på forhånd har lest Marias sin kortroman Ond natur (utgitt av Gyldendal i 2012) har han lagt inn et fantastisk litterært vink. Slikt kan bare en forfatter av Nobel-format få til.

Sterkt anbefalt!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mesterlig kjærlighetsdrama fra en av Spanias største nålevende forfattere!

Forfatteren Javier Marías (f. 1951) anses som en av Spanias største nålevende forfattere, kan jeg lese på bokas vaskeseddel. Hele 15 bøker har han utgitt i årene 1971 og frem til dags dato, hvorav 14 er oversatt til engelsk og så vidt jeg har klart å finne ut - kun fire til norsk. "Forelskelsene" er den siste - "Ond natur, eller med Elvis i Mexico" er den første. I tillegg kommer "I morgen under slaget tenk på meg" og "Det feige hjerte". Forfatteren har de siste årene opplevd et internasjonalt gjennombrudd i følge forlaget, og bøkene hans er oversatt til nærmere førti språk.

Kanskje ikke til å undres over at jeg aldri hadde hørt om forfatteren før jeg snublet over en begeistret omtale av "Forelskelsene" hos bokbloggeren Janicke bak bloggen "Jeg leser" tidligere i høst? Da hun beskrev denne boka som noe av det beste hun hadde lest, ble jeg nemlig svært, svært nysgjerrig! Noen dager etter mottok jeg boka i gave, og det meste av det jeg hadde liggende på vent i lesebunken ble skjøvet til side til fordel for denne boka.

I "Forelskelsene" møter vi bokas jeg-person Maria, en kvinne som er ansatt i et forlag, og som hver morgen spiser frokost på en bestemt café før hun går på jobb. Ved et av nabobordene sitter det et par som hun foreløpig ikke kjenner navnene til. Etter hvert skal hun imidlertid få vite at mannen heter Miguel Desvern og at kvinnen, hans kone, heter Luise. Maria anser dem som det perfekte par, intenst lykkelige som de alltid ser ut, oppmerksomme og vennlige mot hverandre, vakre og vellykkede. Dette paret blir nærmest hennes forbilde, og hun gleder seg hver dag til å se dem igjen, betrakte dem på avstand, nyte det de har sammen - kanskje i håp om at noe av lykken skal smitte over på henne selv? Da paret en dag ikke dukker opp, heller ikke neste dag eller i dagene som følger, blir hun helt ute av seg. Hva har skjedd?

Som leser ble jeg fanget fra første stund med denne innledningen:

"Siste gang jeg så Miguel Desvern eller Desverne, var også siste gang hans kone, Luise, så ham, hvilket i grunnen var besyndelig og kanskje urettferdig, tatt i betraktning at hun jo var nettopp det, hans kone, mens jeg, derimot, var en fremmed kvinne som aldri hadde vekslet et ord med ham. Jeg visste ikke engang hva han het, det fikk jeg først vite da det allerede var for sent og han hadde vært avbildet i avisen, knivstukket og halvt skjorteløs og på nippet til å bli en død mann, hvis han da ikke allerede var blitt det i sin egen fraværende bevissthet, som aldri skulle vende tilbake: Det siste han må ha forstått var at han var stukket ned ved en feiltakelse og uten grunn, det vil si helt meningsløst, og dessuten igjen og igjen, redningsløst, snarere enn én enkelt gang for å utslette ham fra verden der og da og fordrive ham fra jorden med øyeblikkelig virkning. For sent til hva, må jeg spørre meg. Sannheten er at jeg ikke vet det." (side 9)

Miguel blir drept av en parkeringsvakt og det hele er en ren misforståelse. Parkeringsvakten er nemlig overbevist om at Miguel står bak det forhold at begge hans døtre har havnet i prostitusjonsmiljøet. Luise er helt knust på grunn av drapet på hennes høyt elskede ektemann, og mens hun sørger sliter hun med å finne et nytt fotfeste i livet for seg selv og barna. Ved et tilfelle blir Maria invitert hjem til henne, og med en usedvanlig åpenhet betror Luise seg til henne. Men hun er på besøk, dukker Javier Diaz-Varela opp. Han er en venn av Luises familie, og stiller opp i sorgen ...

Etter som handlingen i boka skrider frem, trekkes Maria inn i noe hun ikke aner rekkevidden av, og som det reneste kriminalroman bygges det opp en spenning som gjør boka åndeløst spennende og ikke til å legge fra seg. Innimellom med digresjoner til annen litteratur og kjente personligheter som f.eks. den berømte Milady i De tre musketerer - kvinnen som ble avslørt med en innbrent lilje i skulderen, hengt av sin ektemann, for deretter å gjenoppstå fra de døde og anta nye skikkelser i de påfølgende bøkene. Og oppi alt dette filosoferer forfatterens alter-ego, bokas jeg-person, rundt de evige spørsmål som kjærligheten generelt og forelskelser spesielt. Fører forelskelser noe godt med seg når det kommer til stykket, eller er det kun tale om destruktive krefter som kan få mennesker til å gjøre de utroligste ting i den tro at kjærligheten helliger alt?

Denne boka er rett og slett et litterært mesterverk! Det går lang tid mellom hver gang jeg leser en bok som på alle tenkelige vis er mesterlig - både hva gjelder det rent språklige, dypden i personskildringene, plottet, dramaturgien ... kort sagt alt! I den forbindelse er det også på sin plass å trekke frem oversetteren - Kristina Solum - som nødvendigvis må ha gjort en fabelaktig oversetterjobb. Og slutten - den er så finurlig og overraskende at jeg nesten ikke klarte å puste mens jeg leste de siste 5-6 sidene. Her blir det terningkast seks! Og så er det å håpe på at flere av Javier Marías bøker blir oversatt - fort!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne boken har alt; troverdige personskildringer, spenningsdrevet handling, og nitidig boring i temaer som sorterer under både etikk og psykologi.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"Vet De, kjære venn, at i vårt samfunn finnes det tre menn som ikke kan bedømme verden: presten, legen og lovens mann? De kler seg i sort, kanskje fordi de bærer sorg over alle de tapte dydene, over alle de tapte illusjonene. Den mest ulykkelige av dem alle er advokaten." Når folk henvender seg til presten, forklarer han, gjør de det med skyldfølelse, med anger, med overbevisninger som får frem det beste i dem og vekker en forståelig interesse for mellommannen, noe som på et vis trøster og lindrer dennes hjerte. "Men vi advokater", og her leste Diaz-Varela høyt for meg på spansk fra romanens siste side, etter alt å dømme oversatte han på stående fot, det var ikke det at han hadde utferdiget en versjon på forhånd, "vi ser de samme ondskapsfulle følelsene gjenta seg, ingenting korrigerer dem, våre kontorer er kloakker som ikke kan rengjøres. Hva har jeg ikke fått rede på ved å utøve mitt yrke! ..."

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg ønsker å være der han er, og det eneste området hvor jeg vet at vi er sammen, er i fortiden, i det som ikke er og likevel har vært. Han er allerede fortid, mens jeg, derimot, er nåtid.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Tross alt er det ingen som kommer til å dømme meg, det finnes ingen vitner til tankene mine.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er en annen av ulempene ved å lide under en ulykke: Virkningene varer mye lenger hos den som må tåle dem, enn tålmodigheten varer hos dem som viser seg villig til å være der å lytte, deltakelsen er aldri like helhjertet når det begynner å bli monotont.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

.... å lukte ham, å få et glimt av ham, å fornemme ham, så lenge han ennå er et sted i horisonten og ikke har forsvunnet helt, så lenge vi ennå ikke kan se, i det fjerne, støvskyen som virvler opp under føttene hans som flykter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke det same å ikke være født ennå som å være død, for den som dør, etterlater et avtrykk og vet det. Han vet at han ikke lenger skal få med seg noe, men at han vil etterlate spor og minner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

... det andre forteller om oss, bidrar til å definere oss, selv om det som sies, er overfladisk eller unøyaktig, tross alt er vi nødt til å omtale de aller fleste nokså overfladisk; en skisse, noen uoppmerksomme pennestrøk...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fiksjonen evner å lære oss det vi ikke kjenner til og det som ikke forekommer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mord er noe som skjer og som hvem som helst er i stand til, det har skjedd siden tidenes morgen, og skal fortsette å skje til det etter den siste dag ikke kommer flere netter og det ikke er mer tid igjen til å huse dem; mordet er en dagligdags ting, triviell og uvesentlig, det ligger i tiden; all verdens aviser og TV-skjermer er fulle av dem, hvorfor så mye himmelrop, så mye forskekkelse, små mye oppstuss. Ja, et mord. Ikke noe mer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

En bok utgitt i 2017: Zeshan Shakar: Tante Ulrikkes vei

En bok skrevet av en afrikansk forfatter: Chigozie Obioma: Den forbudte elva

En bok som har vunnet The Man Booker Prize: Kazuo Ishiguro: En kjempe begravd

En bok utgitt det året du fylte 18: Haruki Murakami: Hear the Wind Sing (1979)

En bok med gult omslag: Agnes Ravatn si "Operasjon sjølvdisiplin"

En bok utgitt det året moren eller faren din ble født: Graham Greene: Brighton Rock (1938)

En bok utgitt under et pseudonym: Arne Dahl: Innland (+ Elena Ferrante)

En bok med en tittel som begynner på F: Javier Marías: Forelskelsene

Bok med handling i en annen verden: J.K.Rowling: Harry Potter & the Philosopher's Stone

En bok med kvinnelig hovedperson: Elena Ferrante: Kvelande kjærleik

En bok med en farge i tittelen: Peter May: The Black House

En bok skrevet for barn: C.S.Lewis: Narnia: Løven, heksa og klesskapet + the voyage of....


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leseutfordring på Facebook - 2018:

1. Bok utgitt i 2018: Elena Ferrante: Kvelande kjærleik
2. Bok av en favorittforfatter: Nikolaj Frobenius: Mørke grener
3. Bok på et annet språk enn ditt morsmål: Haruki Murakami: Hear the Wind Sing+Harry P.
4. Islandsk forfatter: Jón Kalman Stefánsson: Himmelrike og helvete
5. Bok hvor Religion er en del av handlingen: Chigozie Obioma: Den forbudte eleven +flere.
6. Bok om et tema du ikke har noe særlig kjennskap til: J.K.Rowling: Harry Potter (Bok1+2)
7. Amerikansk klassiker. John Williams: Stoner
8. Årstid i tittelen: Pedro Camaro-Alvrez: Og været skiftet og det ble sommer og så videre.
9. Vinner av Man Booker Prize: Kazuo Ishoguro: En kjempe begravd
10. Bok handlingen på en annen planet: D. Adams The hitchhiker's guide to the galaxy.
11. Bok skrevet under pseudonym: Arne Dahl: Innland + (Elena Ferrante/Lars Kepler)
12. En fagbok: Giulia Enders: Sjarmen med tarmen.
13. Bok hvor hovedpersonen er en skurk/antihelt: Graham Greene "Brighton Rock"
14. En dystopisk roman: Margaret Atwood: Oryx og Crake
15. Bok som omhandler sorg eller død: Javier Marías: Forelskelsene + flere bøker (4,5,8,19)
16. Bok forfatter under 30 år: Agnes Ravatn: "Fugletribunalet"
17. Bok der handlingen foregår før vestlig tidsregnings begynnelse: Gilgamesj
18. Bok skrevet av to forfattere: Lars Kepler (A.Coelho Ahndoril&A. Ahndoril): Stalker
19. Bok med et stygt omslag: Erlend Loe: Naiv super
20. En norsk samtidsroman: Vigdis Hjorth: Arv og miljø
21. En selvhjelpsbok: Agnes Ravatn si "Operasjon sjølvdisiplin"
22. En bok om ekstremisme: Demian Vitanza: Dette livet eller det neste.
23. Bok med snø på coveret: Ninni Schulman: Jenta med snø i håret
24. Bok utgitt det året du fylte 15: Anne Karin Elstad: Folket på Innhaug (1976)
25. En dagbok: Zeshan Shakar: Tante Ulrikkes vei


Godt sagt! (1) Varsle Svar

my 52 books in 52 weeks challenge:

1. A book with the letters A, T & Y in the title
2. A book from the first 10 books added to your To Be Read list
3. A book from the 2017 Goodreads Choice Awards
4. books linked by the 4 elements: Book #1 Earth (in title, cover.....)
5. A book about or inspired by real events
6. A book originally written in a language other than English
7. A gothic novel
8. An "own voices" book
9. A book with a body part in the title (heart, bones, teeth, etc): The gut
10. An author's debut book (their first book to be published)
11. A literary fiction
12. A book set in Africa or South America
13. A book with a plot centered around a secret (forbidden love, spies,.. )
14. 4 books linked by the 4 elements: Book #2 Fire
15. A book with an unique format/writing structure
16. A narrative nonfiction
17. A book you expect to make you laugh
18. A book with a location in the title
19. A book nominated for the Edgar Award or by a Grand master author
20. A book rated 5 stars by at least one of your friends
21. A book written in first person perspective
22. A book you have high expectations or hope for
23. A medical or legal thriller
24. A book with a map
25. A book with an antagonist/villain point of view
26. A book with a text only cover
27. A book about surviving a hardship (war, famine, major disasters)
28. 4 books linked by the 4 elements: Book #3 Water
29. A book with a "Clue" weapon on the cover or title (lead pipe, revolver,..
30. A short book
31. A book set in a country you'd like to visit but have never been to
32. An alternate history book
33. A book connected (title,.. content) to "born" in the same year as you
34. A suggestion from the AtY 2018 polls, that didn't win but a close-call
35. A book featuring a murder
36. A book published in the last 3 years by an author you haven't read
37. A Women's Prize for Fiction winner or nominee.
38. A science book or a science fiction book
39. A book with a form of punctuation in the title
40. A book from Amazon's 100 Books to Read in a Lifetime list.
41. A book by an author with the same first and last initials
42. A book that takes place on, in, or underwater
43. A book with a title that is a whole sentence
44. A ghost story
45. A book that intimidates/ scares you
46. 4 books linked by the 4 elements: Book #4 Air
47. A book where the character is of a different origin or sexual identity..
48. A book related to one of the 7 deadly sins (pride, lust, envy, wrath, ..)
49. A book from one of the Goodreads Best Books of the Month lists.
50. A book with a warm atmosphere (centered on family, love or summer)
51. An award-winning short story or short story collection
52. A book published in 2018


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Allesjele" av Cees Nooteboom
 • "Mellom dem" av Richard Ford
 • "Nulltimen - roman" av Lotta Lundberg
 • "F - roman" av Daniel Kehlmann
 • "Den endeløse sommeren - et rekviem" av Madame Nielsen
 • "Venushår" av Mikhail Sjisjkin
 • "Judas" av Amos Oz
 • "Paradis" av Abdulrazak Gurnah
 • "Krig og terpentin" av Stefan Hertmans
 • "Hundeparken - roman" av Sofi Oksanen
 • "Parallelle historier - bind 1" av Péter Nádas
 • "Bonita Avenue" av Peter Buwalda
Alle bokanbefalinger for dette verket