Klikk på en bok for å legge inn et sitat.

Viser 61 til 80 av 255 sitater

Forskjellen på en frisk og en psykisk syk person ligger ikke i hva dem tenker, men hvor mye tid hver av dem legger i disse tankene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

.....og siden hennes forestilling om egne mestringsevner tydeligvis innebar en helt unødvendig nedvurdering og selvsabotør, kunne hun velge en helt annen holdning. Hun endte opp med en mer positiv, avventende holdning, nemlig at hun som hadde tålt så mye tidligere i livet, også måtte tåle det som senere eventuelt skulle dukke opp.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis vi hele tiden skal sikre oss at alt blir perfekt og at man forblir uangripelig, kan det føre til at man aldri bestemmer seg, man blir aldri ferdig. Denne ambivalensen kan løses ved å øve på å ta avgjørelser under tvil, og så heller etterpå være villig til å innrømme at det ikke alltid var det smarteste valget.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Paul Otto Brunstad: "Hvis du møter veggen, eller møter en vegg - er det alltid en dør i nærheten!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det sentrale spørsmålet som Berit nå måtte tenke igjennom, var følgende: "Skal jeg ta ansvar for mitt eget liv? Er det sant at dersom jeg ikke gjør det så vil ingen andre gjøre det?"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av erfaring vet vi at vi kan ha mange dypt forankrede holdninger til oss selv, andre eller verden, som inni oss fortoner seg som sannheter, men som likevel kan være subjektive og høyt diskutable. Vi har ment det lenge, slik er det bare, og vi tenker sjelden igjennom om dette er sant eller ikke. Vi bare mener det, det er bare slik det er. Vi blir heller ikke til vanlig nødt til å forklare hva vi mener eller begrunne det, slik at også andre forstår det. Det er det som skjer i terapi. Man blir nødt til å sette ord på egne tanker og holdninger, si dem høyt. For mange er dette både klargjørende, overraskende og skremmende. Mener jeg virkelig dette?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fellestemaer ved alle angstlidelser:

  • Hvordan skal jeg forholde meg til usikkerhet og risiko?
  • Hva kan jeg kontrollere her i livet?
  • Hvordan skal jeg forholde meg til negative eller skremmende tanker?
  • Hvordan skal jeg se på bekymring?
  • Driver jeg på med magisk tenkning, for eksempel: "Jeg tør ikke la være å bekymre meg, ellers kan jo alt skje!"
  • Søker jeg mye forsikring hos andre?
  • Hva unngå jeg for ikke å oppleve angst?
  • Bruker jeg grubling som metode for å komme frem til klarhet?
Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er en vanlig erfaring at grubling over fortidens problemer og feil man har gjort kan føre til depresjon, mens bekymring for fremtidige katastrofer eller ulykker fører til angst.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hvis pasienten har mange positive metakognisjoner om bekymring, kan man spørre: "Hvis det hjelper å gruble, hvorfor har du fortsatt problemer?" I slike situasjoner kan man også komme med paradoksale forslag, som for eksempel at terapeuten spør: "Du har kanskje rett i at det er smart å gruble og bekymre seg. Kanskje problemet er at du ikke bekymrer deg nok eller har grublet lenge nok?" På den måten kan pasienten innse at grublingen ikke har noen nytteverdi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

(Om akspepterings- og forpliktelsesterapi (ATC) )Man legger stor vekt på holdninger; og pasienten lærer at "tanker er ikke deg, de er bare tanker". Selv om tanker, følelser og fornemmelser endrer seg er du, observatøren, alltid den samme. Dette illustreres godt i metaforen med sjakkbrettet. Noen ganger vinner svart, noen ganger vinner hvit. Du er hverken de svarte eller de hvite brikkene; du er selve spillet, sjakkbrettet. Vi må tørre å være til stede også når svart vinner. Selv om de vinner et slag, vinner de ikke krigen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis pasienten har mange positive metakognisjoner om bekymring, kan man spørre: "Hvis det hjelper å gruble, hvorfor har du fortsatt problemer?" I slike situasjoner kan man også komme med paradoksale forslag, som for eksempel at terapeuten spør: "Du har kanskje rett i at det er smart å gruble og bekymre seg. Kanskje problemet er at du ikke bekymrer deg nok eller har grublet lenge nok?" På den måte kan pasienten innse at grublingen ikke har noen nytteverdi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For å bryte en tankerekke må du lære å bli værende i den første urolige tanken og akseptere den slik den er, selv om du slett ikke liker den. Det spiller ingen rolle på tanken er "rett" eller "feil", den påvirker deg jo uansett negativt.
Hold fast ved denne urolige tanken uten å trøste eller berolige deg selv, til tross for at det er ubehagelig. Fordi du ikke svarer på den med en "snill" tanke, bryter du kjeden og setter dermed en stopper for det økende ubehaget. Fra og med nå av, skal du velge og ha den urolige tanken der - helt alene. Det er uvant og sikkert plagsomt til å begynne med, men øver du, får du det til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gjenta flere ganger for deg selv "jeg klarer ikke". Legg merke til hvor tungt og uoverkommelig det føles. Etter en stund skal du gjenta samme øvelsen, men nå skal du gjenta flere ganger for deg selv "jeg har tanken jeg klarer ikke".
Kjenner du forskjell? De fleste erfarer at det er lettere å håndtere strevsomme tanker når det gis uttrykk for at dette bare er en tanke, ikke en påstand og en sannhet i seg selv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg vil aldri be en av mine pasienter om å holde ut med å føle seg verdiløs eller bekrefte at datteren kommer til å bli påkjørt på vei hjem fra skolen i dag. Derimot kan jeg lære mine pasienter at slike tanker er til å holde ut med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den direkte motsetningen til å fjerne eller blokkere ut tankene, er å la dem være i fred. De er jo bare tanker. La hjernen fortsette med å produsere dem, men velg hvordan du vil lytte til dem. Selv om hjernen forteller deg noe, er det ikke sikkert at det er sant.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På samme måte som du ikke forsøker å påvirke lydene du hører, eller tingene du betrakter, er du i stand til bare å lytte til tanker som dukker opp i bevisstheten. Forestill deg at du lytter til tankene dine som om de stammer fra en indre radio, og la vurderinger, kommentarer eller spørsmål om hvorfor du tenker som du gjør, passere forbi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kroppen er jegets utside.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hun sier at matematikken er vitenskapens dronning. "Noen tror at man ikke har brukt for matematikken. Jeg, derimot, tror at sånn som vi løste de matematiske oppgavene på skolen, sånn kan man senere i livet løse alle problemene. Husk at det alltid finnes en løsning. Med iherdighet og tålmodighet finner du den. Sånn er det med alt, også med puslespill", sier hun.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da kikker jeg på kjøkkenklokken. Det er ett. Ett om natten.
Jeg er ikke tidlig, og jeg er ikke sen. Jeg er helt ute.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kommer aldri til å lære meg å stave. Jeg forstår det. Men det gjør ingenting. Jeg kan skrive. Å stave er det så mange andre som kan, så det kan jeg få hjelp med.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Karin BergDemeterTine SundalSigrid Blytt TøsdalJohn LarsenTor Arne DahlRune U. FurbergAlice NordliAnn ChristinLeseberta_23BertysiljehusmorStig TBjørn SturødMonica CarlsenInger-LiseGrete AmundsenKjell F TislevollTorill RevheimLisbeth Marie UvaagMarianne MHilde VrangsagenWilliam BillisonSraDevoralibrosBeathe ArnesenReidun SvensliMarit AamdalTor-Arne JensenNora FjelliBjørg RistvedtSolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilEva