Ingen lesetilstand
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Blant folket på Finnskogen blir det å lose flyktninger over til Sverige en del av hverdagen under andre verdenskrig, og forskere prøver å dokumentere restene av den gamle savolaksiske dialekten. Elins oldebarn Turid drømmer om engang å finne igjen restene av Mostamägg, torpet hun har hørt så mye om. Kaldere mot natten er den avsluttende romanen i den kritikerroste serien om folket på Finnskogen.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2015
Format Innbundet
ISBN13 9788202492823
EAN 9788202492823
Serie Folket på Finnskogen. Mostamägg (7)
Omtalt tid 1945-1999 1939-1945
Språk Bokmål
Sider 498
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Det som har imponert meg aller mest og som har gjort sterkast inntrykk på meg gjennom bokserien er språket og forteljarmåten. Historia vert fortalt i eit spørjande og syngjande språk. Eg veit ikkje om andre som skriv så poetisk, heilt utan jåleri og språkblomstrar. Det gjer at ho får formidla sterke historiar på ein direkte måte. Setningane leikar seg liksom nedover boksidene og kryp deretter inn i sjela di. Forteljarstemma "svevar" over alt og alle før det vert zooma inn på eit enkeltmenneske, eit dyr, ein gjenstand eller ein ting i naturen. Deretter følgjer ei kort eller ei lengre historie, før forteljarstemma flagrar avgarde igjen - til ho på nytt fokuserer ned på ei ny hending. Lesaren legg nesten ikkje merke til dette grepet, før etterpå. Historiane vert fletta inn i kvarandre, elegant og naturleg.
Handlinga i Kaldere mot natten tek til ei tid etter der Slik treet faller sluttar. Me får følgja skogfinnane "våre" frå og med krigsåra og heilt fram til bortimot vår eiga tid - og med det; eit par nye generasjonar. Likevel er det ikkje vanskeleg å halda tråden: Larsen losar lesaren gjennom nye landskap, nye familiar og nye tider - og samstundes minner ho oss om tidlegare hendingar og historiar. Stødig og med overblikk dreg ho linjene gjennom heile tidsperioden - heilt frå starten av den fyrste boka Det vokser et tre i Mostamägg, då me møtte "stammora" Lina for fyrste gong.
Sjuende og siste bok om folket på Finnskogen.
Handlingen starter med 2. verdenskrig og går 50 år fram i tid.
Vi møter grenselosen Oliver som redder jøder i skogen, og det er spesielt en av dem han ikke kan glemme.
Så er det Turid som er tyskerunge, og som er veldig opptatt av røttene sine på Mostamägg.
Skogen opplever både fraflytting og innflytting, avskoging og gjengrodde stier, og så er det bjørn og ulv som igjen gjør seg gjeldende.
En verdig avslutning på en fantastisk serie. Håper veldig at Larsen skriver på et nytt prosjekt!
En flott avslutning på serien om folket og dets etterkommere fra Finnskogen. I denne boka synes jeg forfatteren reflekterer over skogens betydning og påvirkning for alle mennesker. Debatten om ulv blir liggende.
Jeg likte godt de første bøkene om folket på Finnskogen, men synes kanskje fire hadde vært nok. Særlig i bok seks og sju slet jeg med å holde oversikt over persongalleriet. I bok sju var det oversikt over de omtalte slektene bakerst i boka, men jeg mistet flyten når jeg stadig måtte bak for å følge familieforholdene. Når i tillegg forfatteren selv også tydeligvis slet med å holde tunga rett i munnen mht det samme, valgte jeg til slutt å avbryte. Kjedelig å ikke fullføre siste bok i serien, men den fenget rett og slett ikke lenger.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketFattig kan det føles å lengte tilbake til det som var, for så har man jo tapt, på et vis, men den som aldri fikk oppleve noe å lengte tilbake til er kanskje enda mer fattig?
Skjønnlitteratur, sakprosa og barnebøker som hovedsakelig handler om grenselosene.
Kom gjerne med tips om andre bøker.