Over land og hav

eit år med trekkfuglar

av (forfatter) og Per Ragnar Møkleby (illustratør).

Kagge 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (8 terningkast.)

22 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Tone Hs eksemplar av Over land og hav - eit år med trekkfuglar

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Fuglane lever tett på oss, men veit vi eigentleg så mykje om dei? Vi har alltid drøymt om å vere fri som fuglen. Men fuglane er ikkje så frie som vi trur. Dei er sårbare, ikkje minst trekkfuglane som to gonger i året legg ut på lange og strabasiøse reiser over land og hav.

Brit Bildøen følgjer trekkfuglane gjennom eit år, og tar lesaren med på ei ferd frå forblåste fuglefjell og langstrakte myrlandskap her heime, til slettene i Andalucia og kystlandskapet utanfor Tanger. Her kan du lese om franskmenn sin morbide lidenskap for songfuglen hortulan, om vipa som snart er borte frå Lista og om gråmåsen som kvart år hekkar på stabburstaket ved sommarhuset hennar på Veiholmen. Over land og hav er ei kjærleikserklæring til fuglane rundt oss og dei fine naturopplevingane som ventar når vi berre får auga opp for dei.

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788248926092

EAN 9788248926092

Språk Nynorsk

Sider 179

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 3 3 0 0 0

Bokomtaler

Avslutter året med fine refleksjoner/erfaringer rundt fugletitting. Bildøen velger å ta seg et "fugleår", altså et år hvor hun dyrker interessen fugletitting (som hun bare såvidt hadde vært borti forut). Boka følger henner gjennom året, men mest som essay-aktige refleksjoner. Hun trekker inn spennende fakta om en del fuglearter og ser på fugler i både små og store sammenhenger. Boka fordeler fokuset sitt mellom fugler, fugletittere og Bildøen selv, og de tre delene er elegant fletta sammen på en måte som gjør boka både personlig og informativ.

Boka var en julegave til meg valgt med kirurgisk presisjon, da jeg har fundert på fugletitting lenge. Jeg har ikke kasta meg uti noe, og kan fremdeles knapt navnet på noen fugler - men det er noe oppbyggelig med å bruke fritiden på å forstå og beundre naturen. Og særlig det ekstra nivået en hver tur ut døra får, når en kan dra kjensel på fuglesang, kjenne igjen fuglearter og forstå oppførselen deres. Boka viser fint hvor spennende en slik hobby kan være - men det kommer også frem at det krever en del arbeid å bli dyktig. Kanskje er det denne terskelen som gjør at jeg ikke har grepet fatt i det selv?

Boka er også (nok) en dyster advarsel om hvilken vei det bærer hen for naturen og artsmangfoldet. Bildøen prøver også å peke på noen positive utviklingstrender, men de er forsvinnende små i forhold de voldsomme negative endringene som skjer i fuglebestander og -habitat. Obligatorisk førstegangstjeneste burde vært bytta ut (eller supplert med) obligatorisk speidertjeneste.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Forfatteren, Brit Bildøen, bestemte seg for å følge trekkfuglene i ett år og det ble til denne boken. Jeg har kost meg godt med den, men samtidig er det skremmende lesning - vi MÅ bli mye flinkere til å ta vare på naturen, dyrene og fuglene rundt oss - de er uerstattelige!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Eg henger ut meisebollar til småfuglane og matar skjorene i nabolaget med usalta peanøtter. Eg sluker historier om fuglar som flyg høgt og langt, ser gjerne fugleprogram på tv og har begynt å få ei ganske bra samling med fuglebøker. Eg frydar meg over nøttekråkene som kvar seinsommar kjem for å plukke kongler frå ei cembrafuru — eit slags pinjetre — i gata der vi bur, og som brukar ei veleigna kløft i vår eiga furu som nøtteknekkar. Eg lar det gjerne henge igjen litt eple i trea til sidensvansen, som kjem inn til byen i store flokkar om hausten for å meske seg i frukthagane. Kvart år er det like spennande å sjå kor mange ungar gråmåsen har klekt ut på stabburstaket ved sommarhuset vårt på Veiholmen. Men eg veit ikkje stort om desse fuglane som eg likar å betrakte. Korleis dei lever, kva dei lever av, kvar i verda dei er når eg ikkje ser og høyrer dei.»

Jeg kjenner meg igjen i Brit Bildøens beskrivelse av egen kompetanse i boken Over land og hav Eit år med trekkfuglar før hun startet sitt prosjekt som boken handler om. Det hun lærte deler hun med oss i boken. En bok som var verdt å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Doris Lessing - en litterær forfølgelse" av Elisabeth Beanca Halvorsen
  • "Den reisende - roman" av Ulrich Alexander Boschwitz
  • "Fuglenes vidunderlige verden - hva fuglene kan fortelle om oss selv, verden og en bedre fremtid" av Jim Robbins
  • "Dette er helt nødvendig" av Benedicte Meyer Kroneberg
  • "Siste sats" av Robert Seethaler
  • "Ut av mørket, skinnende lys - (en sannferdig beretning om doktor David Livingstones siste år og dager på jorden og om hans siste reise fra Afrikas indre ut til kysten, fortalt av hans afrikanske ledsagere, i tre bind)" av Petina Gappah
  • "Superlangsom - dikt" av Kristian Bergquist
  • "Huset i Damaskus - en fortelling om Syria" av Diana Darke
  • "Første kjærlighet, siste olje" av Ian McEwan
  • "Med berre nevane - eit forsvar for praktisk arbeid" av Siri Helle
  • "Hendelser uten navn - roman" av Marie Landmark
  • "Krigerhjerte - min fars reise" av Guro Sibeko
Alle bokanbefalinger for dette verket