Ingen lesetilstand
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2023
Format E-bok
ISBN13 9788202808259
EAN 9788202808259
Serie Kingsbridge (5)
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1800-1850
Språk Bokmål
Sider 637
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Leste den på engelsk The Armor of Light. Follet skriver veldig godt og man får sympati for hans karakterer. Regner med at mye av lovverket og praktiseringen som vi får vite er sann. Det er helt hinsides forferdelige forhold. Anbefales på det sterkeste.
Kapittelet om krigen og slaget ved Waterloo var kjedelig og for lang. Ellers var det topp fortellerkunst
I går kveld la jeg fra meg Ken Follets femte bok med handlinger rundt byen og katedralen Kingsbridge.
- Nå har vi kommet til den industrielle revolusjonen der hovedtemaet dreier seg rundt det som skjer når maskiner overtar for mennesker. Med færre arbeidsplasser som resultat.
- Og oppe i alt dette kommer krigen mot Napoleon Bonaparte, en krig som kostet titusenvis av menneskeliv, femti tusen bare i slaget ved Waterloo.
Dette er bøkene i Ken Folletts Kingsbridge-serie (boktips.no)
Opplevelsen av Follett sin implosjon som forfatter har over de siste ti-år nærmet seg kritisk nivå. Helt til han i fjor kom med boka Never, som til tross for typiske Follett-esque elendige karakterbeskrivelse klarte å skru sammen et ganske bra handlingsforløp.
Men hva med denne Kingsbrigde-sagaen da? Nå med sin femte del, skal den fortsette den fryktelige trenden fra forrige bok i serien, eller tar han med seg de gode tonene fra Never?
Ingen av delene skal det vise seg. Historien starter på slutten av 1700-tallet og de formuende frykter både Napoleon men også de fryktelige trendene fra Frankrike hvor de kongelige står i fare og snakk om likhet truer den gode stemning ved kaminen.
Vi følger arbeiderne i tekstilindustrien som ikke bare må leve med despotiske eiere av produksjonsmidler, men også trues av å bli arbeidsledig av ny teknologi. Det er altså arbeiderkamp i Follett sin siste bok. Hvordan går det da?
Det ville jo vært teit å fortelle, men det jeg kan si er at Follett strekker handlingen over tre tiår, og mister mye av den nerven han viste i forrige bok, samtidig demper det også den frustrasjonen over de enkle karakterene han bygger, når de rett og slett ikke rekker å være bare ond eller bare god, for Follett må skynde seg videre i historien.
Men for å si noe pent om Follett, så har han betydelig bedre retningssans enn Viktor Hugo, for hvor sistnevnte fullstendig gikk seg bort i sin beretning av Waterloo, mens Follett i det minste kan gjengi deler av slaget uten at en blir helt svimmel.
Det er egentlig en ambisiøs ide, men dårlig gjennomført av Follett. Det er neimen ikke lett å se hvordan dette skal gå neste gang. Jeg triller fire av ti arbeidsledige småbarn ut av boligen sin for denne boken.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket