Kategori:
Nyere nordisk litteratur (utgitt etter 1975)
Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge (ny tråd etter forslagsfristens utløp) bok, men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.
Begrunn gjerne forslaget, evt. med link til boka.
Forslagsfrist for Nn8:
**Søndag 13. januar, kl. 18.00.
Viser 49 svar.
Onsdag 16. januar
Har lagt til en stemme på Bringsværd-boka.
Eg finn ikkje lenke til avstemmingstråden, korkje her i forslagstråden eller i hovudtråden. Derfor lagar eg ein lenke til avstemmingstråden her.
Takk.
Forglemmelse fra min side.
Skal lage lenke i hovedtråden også.
Søndag 13. januar kl. 18.05
Forslagsrunden er avsluttet.
Jeg lager snart ny tråd for valg av Nn8. Følg med.
Ti nominerte bøker.
Mitt forslag er en bok av Tor Åge Bringsværd! Han fyller 80 år i 2019 (riktignok ikke før i november) - og jeg må beskjemmet innrømme at jeg først har fått øynene opp for skjønnlitteraturen hans de siste par årene. (Reiseboken hans fra London har jeg elsket siden den kom ut.) - Nei, forresten, det der var ikke helt sant: Den første av Gobi-bøkene hans leste jeg jo for mange år siden, likte den godt, men så fikk jeg ikke fulgt opp.
Men altså. Bringsværd kom i 2018 med ny roman, og det er den jeg foreslår: Når du minst venter det.
Omtalen fra forlaget lyder:
Selv om Pietro nevnes i Marco Polos testament, vet vi lite om ham. Mot slutten av livet finner han ly blant ildfolket i byen Yazd og her forteller han sin historie. Han beretter om gatekamper i fremmede land, men også om kvinnen han fortsatt lengter etter. Og om nødvendigheten av å ha en hund til venn. Når du minst venter det er et vakkert eventyr av den typen bare Bringsværd er i stand til å skrive.
Boka er bestilt.
Var på bokbad med Bringsværd ifjor (2018). Flott person med interessante synspunkter på litteratur og egen skriving.
Husker at jeg leste en god del av Bing & Bringsværds sci-fi-bøker (antologier, etc.) for flere tiår siden. Noen av dem finnes fortsatt i antikvariater.
Jeg var aldri interessert i sci-fi, så derfor var jeg helt uinteressert i Bing&Bringsværds forfatterskap også. (Ruffen-æraen inntraff da jeg var vokst forbi barnebøker. For en stund - inntil jeg ble voksen nok til å lese dem igjen.) Først for noen år siden tok jeg et lite oppgjør med mine egne fordommer på det feltet - og da hadde jeg jo også for lengst utnevnt Bringsværds London-guide til en av mine favorittbøker.
Boka ligger for øyeblikket an til topplassering i stemmerunden, mens mitt forslag fremdeles har muligheter, ser jeg. Men uansett: Bringsværd er allerede bestilt, sammen med hans (kanskje?) nyeste, Mens jeg har dere her, som handler om aldring.
Jeg falt for omtalen, der det blant annet sies noe sånt som "Én ting er å hoppe etter Wirkola - noe annet er å dø etter Fugelli." Jeg må innrømme at jeg er en som lett lar meg overtale av den slags anbefalinger.
Bringsværd har altså en helt unik måte å få sagt tingene på... knegg. - Jeg skjønner at du falt for den omtalen! (For jeg regner med at det der var et sitat av Bringsværd selv.) (Jeg oppdaget forresten nylig at barnehagen som hans figurer "Karsten og Petra" går i - ja, den heter Duestien barnehage. Og Bringsværd vokste jo opp rett ved Duestien - du er såpass lokalkjent i nabobyen at du vet dét, ikke sant?)
P.S. næmmen - var det et så populært forslag, altså? - Og har avstemningen begynt? Jeg har jobbet litt mye i det siste, så jeg henger visst litt etter.
Jo da, ditt forslag ligger godt an, og jeg har allerede bestilt boken. Leses skal den, okke som :-)
Veldig artig forresten med stor oppslutning rundt avstemningen.
Godt forslag!
Tor Åge Bringsværd er en forfatter jeg lenge har ønsket å bli bedre kjent med. Og ønsket ble ikke mindre etter å ha lest hans essays Veneziansk spaserstokk med elefanthode. Da barna var små, leste vi de herlige bøkene om sjøormen Ruffen.
Stikkord for forfatterskapet så langt: en ypperlig formuleringsevne, kunnskap og fantasi, overraskelser, underfundig humor og ettertanke.
Her er det duket for en spennende avstemning (og fortsatt kan det komme nye forslag).
Er ikkje med inlesesirkelen her, men såg at Tor Åge Bringsværd blei nemnt og ville berre seie at eg nyleg har lese to bøker av han som eg verkeleg har storkost meg med så håper dykk velgjer å lese noko av han! Dei to bøkene eg las (og likte!!) var forresten "Slipp håndtaket når du vrir" og "Kalifens gave" - to svært ulike bøker som begge to fenga lg begeistra. Elskar humoren som ligg så elegant på lur i språket
Dem har jeg lest! Og de har vært med på å gi meg lyst til å lese mer av skjønnlitteraturen hans. (Essay-bøkene hadde jeg et forhold til fra før.) Den store aha-opplevelsen min, altså den første, (altså bortsett fra Gobi-bøkene,) var imidlertid "Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang". En fascinerende måte å bygge opp en historie på - og handlingen kretser om viktige problemstillinger (som hvordan man forholder seg til andre) uten å bli banalt moraliserende.
Ser aat den faktisk ligger på Storytel som lydbok. Skal legge den til i lista mi =)
Ikke med i lesesirkelen jeg heller, men er helt enig med deg. Flotte bøker begge to. Jeg har fulgt Bringsværds forfatterskap i mange, mange år, og har fortsatt til gode å lese noe jeg ikke har likt.
"Kalifens gave" står allerede på ønskelisten. Nå får den følge av "Slipp håndtaket når du vrir". Takk og takk.
Denne gangen foreslår jeg en finsk bok fra Lappland: Jordmora av Katja
Kettu. En roman om 2. verdenskrig, om krig og kjærlighet. Det som traff meg var det at denne romanen gjør det samme for Lappland som Oskanens gjør for Estland. Jeg må nok med skam berette at jeg ikke er veldig kjent med Lappland (mens jeg etter å ha lest Oskanens bøker er litt mer kjent med Estlands historie).
Virker som det er en feil med linken. Forsøker med en ny:
Jordmora
Takk Kjell!
Det var mange gode forslag, og jeg slenger også en norsk bok på bordet, denne gang Berge med Jan Kjærstad.
Så kjekt at du ordnet lenke, det ble så knotete på mobilen og andre oppgaver stod i kø
Det er kommet flere gode forslag allerede, men slenger nå inn et jeg også.
Jeg foreslår "Rød mann, Sort mann" av dansk/norske Kim Leine. Jeg fikk denne til jul, og har allerede starta på lesinga. Kan være kjekt å få synspunkt fra andre bokelskere på boka mens jeg har har den friskt i minnet. Og det kan være en fin fortsettelse av felleslesinga av "Profetene i Evighetsfjorden" av samme forfatter våren 2017.
Jeg er en av de (få?) som har vendt tommelen ned for Kim Leines «Profetene i Evighetsfjorden». Da vi leste den i Lesesirkelen for ca. ett år siden endte jeg på terningkast 4. Min hovedkritikk går på forfatterens språk og personskildringer. Ergo er jeg ikke særlig motivert for Kim Leines oppfølger «Rød mann/Sort mann».
Vi var i alle fall to...
He, he, felles skjebne er felles trøst :-)
Hei
Jeg har begge på leselisten, men bør man ha lest Profetene i Evighetsfjorden først?
Eller spiller det ikke noen rolle i hvilken rekkefølge man leser de i?
Nei da. Rød mann/Sort mann er en frittstående oppfølger til Profetene i Evighetsfjorden. Se for øvrig Kjell Ks spørsmål om det samme, og mitt svar, i denne tråden. Fantastiske bøker begge to!
Rød mann/sort mann foregår også mange år tidligere enn Profetene i Evighetsfjorden.
Ja, jeg burde kanskje tatt med det også, men jeg skrev om det i innlegget jeg linket til.
Enig. Fantastiske bøker. Tåler gjenlesing.
Absolutt!
Godt nyttår til alle bokelskere! Det er allerede kommet mange gode forslag til den første 2019-boka, ser jeg. Sjøl har jeg vaklet litt mellom flere muligheter, men lander nå på en roman av Arto Paasilinna. Forfatteren døde nå i høst, etter å ha gitt ut et anselig antall bøker som har fått en god del oppmerksomhet, men ofte svært sprikende anmeldelser. Noen har ment han skrev det rene sludder, andre har gitt ros for infam og utstudert samfunnskritikk. Det burde gi gode muligheter for diskusjon.
Mitt forslag denne gangen er Verdens beste bygd av Arto Paasilinna.
Har en rekke nyere nordisk litteratur på listen - ikke helt lett å velge.
Jeg kunne godt tenke meg å lese Carl Frode Tiller, Innsirkling.
David har mistet hukommelsen og det er satt inn en annonse i avisen hvor venner og kjente er oppfordret til å skrive brev til ham slik at han skal klare å finne ut hvem han egentlig er. Ut i fra anmeldelser Skildrer Tiller Davids oppvekstmiljø i Namsos med dyp psykologisk innsikt.
Forfatteren mottok Brageprisen for denne boka i 2007. Innsirklingen består av 3 bøker som starter med Innsirklingen 1.
https://bokelskere.no/bok/innsirkling/33293/
Når jeg blar i min ønskeliste, finner jeg mange gode bøker, bøker jeg mer enn gjerne vil lese og diskutere sammen med dere.
Fuglene var hans har jeg i foreslått i hvert fall to ganger, så den får jeg belage meg på å lese alene.
Nye stemmer i Norge er alltid spennende, Ikkje ver redd sånne som meg. Interessant av en uredd og reflektert ung kvinne.
Siden vi ikke har hatt såkalte barnebøker i lesesirkelen, og jeg setter Tove Jansson meget høyt, vil jeg slå et slag for Sent i november. Tove Janssons bøker rommer dype innsikter, verdifulle for mennesker i alle aldrer. Derfor benevnelsen «såkalt barnebok».
Så har vi den lokkende Leseren, også en ny sjanger her i lesesirkelen.
Og sånn kunne jeg fortsette!
Er det mulig å gå litt utradisjonelt til verks denne gangen? Se om jeg får respons på noen av disse titlene før jeg velger en hvilken bok skal foreslå?
Ja, så var det Island da.
Har dere noen synspunkter?
Sidan du spør ...
Eg ser ikkje bort frå at eg ville like alle forslaga du set fram dersom eg les dei, men sånn ved første augnekast så fenga dei ikkje. Derfor så tok eg meg friheita å snoke i bokhyllene dine, dei med lesetilstand Skal lese og Ønskeliste. Eg festa meg ved desse to:
Og været skiftet og det ble sommer og så videre av Pedro Carmona-Alvarez
Urenskning av Sofi Oksanen
Eg vil heller ikkje legge skjul på at ein viktig grunn til at eg festa meg ved desse to er, bortsett frå at eg trur det er gode bøker, at eg alt har dei ståande i bokhylla.
Du er vel alle tiders! Og været skiftet og det ble sommer og så videre er mitt forslag. Tenk at jeg kunne overse den (kanskje det var det ikke-nordiske navnet, forfatteren er norsk-chilensk). Jeg ser at både mottakelsen blant oss bokelskere og anmeldelsene spriker, så det kan bli interessant.Det er noe eget, lokkende ved tittelen. Boken fikk P2-lytternes romanpris i 2012.
Jeg var nær å ha den hyllene selv. I høst bodde jeg på et hotell i København, like ved et bibliotek som solgte den for en 10-tier. Jeg var innom flere ganger, men aldri var det noen tilstede som kunne ta imot betaling, og Vipps eller lignende har jeg ikke.
Takk for ypperlig service, Jostein!
Fuglene var hans skaffet jeg etter ditt forslag ved forrige korsveg, så den står i hylla og venter. Men den hører vel til eldre litteratur, slik vi har satt grensene her.
Sent i november er ingen barnebok slik jeg ser det - ingen av Mummi-bøkene kan vel settes i båser.
Den islandske boka ser interessant ut ...
EDIT: Seint ei lørdagsnatt finner jeg ut at Sent i november også diskvalifiseres av 1975-grensa.
Du har så rett. Jeg ble visst litt revet med her; har oppdaget at begge bøkene er for gamle, jeg også.
Denne gangen foreslår jeg en bok som ble utgitt i 2018. Debutroman.
Tror den må være helt i blinken for felleslesing, og at den har et innhold og en handling som appellerer til flere enn meg. Har bestilt boka fra bokklubben.
Mitt forslag:
Det merkelige tilfellet Leira og Doktor Didriksen av Martin Tesli.
Etter å ha telt på knappane, blir Hennes løgnaktige ytre av Selma Lønning Aarø mitt forslag.
Det er ei bok som har frista ei god stund, ei bok som handlar om konflikten mellom Knut Hamsun og Anna Munch.
Boka har fått gode kitikkar, og kastar lys over to forfattarar, den eine svært mykje meir kjend enn den andre...iallfall for mitt vedkomande.
Ein biografisk roman som skal vere både historisk og litteraturhistorisk.
Den leste jeg da den kom ut. Godt skrevet, og spesielt interessant for oss Hamsun-lesere.
Blir gjerne med på en gjen- og felleslesing av den.
Med fare for at for mange i lesesirkelen alt har lest denne frå før;
Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese.
Boka kom ut i 1990, og vakte stor begeistring den gangen. Skal ein døme etter teningkastfordelinga på bokelskere.no så tåler den også å bli lest snart 30 år seinare.
Eg gjeng ut for at popularitet over tid er grunnen til at denne boka framleis er å få i bokhandelen etter så mange år. No har eg ikkje sjekka så mange bokhandlar, men Ark, Haugenbok og Bokklubben har den i alle fall.
Skulle nokon ynskje å kjøpe denne i bruktbokbutikk så har eg fått treff følgende stadar:
antikvariat.net
Bokbua
Bokbyen ved Skagerak
Boklageret på Lunde
Bokloftet
BokPåNett
Galleri Gallera
Nome Antikvariat
Nydalen bokstue
PBok
Skiens antikvariat
Skrotnissen
Stavanger antikvariat
Det skulle med andre ord ikkje vere vanskeleg å skaffe seg denne boka.
Denne hørtes helt fantastisk ut! Som italiafrelst velger jeg meg denne.
Leste denne i fjor. Kan absolutt anbefales.