Jeg ville gi en venn ei bok til jul, og tenkte en passelig gave var den boka som gjorde størst inntrykk på meg i 2017.
Jeg valgte Den vita segerns svarta skugga av Bjarne Stenquist.
Boka graver i finsk historie på en grundig og samtidig personlig måte, og bygger på et møysommelig forskningsarbeid. Den førte til en svær debatt i Finland da den utkom i 2009, og dekker en periode det er skrevet relativt lite om; det finske nasjonale traume. Vaino Linna er en av de få forfatterne som har skrevet om denne perioden tidligere. Han gjorde det skjønnlitterært i sin Nordstjernetrilogi.

Kjell Westö berører den samme perioden i flere av sine bøker.

Hvilken var den beste boka, den som gjorde størst inntrykk på deg i 2016?

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Viser 60 svar.

Jeg hadde ikke tid å lese så veldig mange. Har lest 11 bøkeri 2016. Likte veldig godt Career of Evil av Robert Galbraith og Odinsbarn. De er nok favorittene fra det leseåret.

Godt nytt leseår!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette året har jeg lest mer enn noen gang tidligere. Telte meg frem til 64 bøker i lista mi her inne :)
Har satt mange terningkast 5, så jeg føler at jeg har hatt mange gode leser-opplevelser. Noen få har fått terningkast 6, blant annet
"Onkel Oswald av Roald Dahl
"Sommerboken" av Tove Jansson
"Mengele Zoo" av Bringsværd ....og enda et par til.

Men den boka jeg tenkte aller først på da jeg så spørsmålet ditt her, må jo være vinneren for min del:

"Svøm med dem som drukner" av Lars Mytting

Fantastisk bok, som jeg virkelig kan anbefale videre!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

64!
Fine valg og anbefalinger.
Men har Bringsværd en "Mengele Zoo" eller er det en Skriveleif??

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehehe, det er nok en skrivefeil!! Nygårdshaug selvfølgelig. Har aldri lest noe av Bringsværd, så jeg skjønner ikke helt hvor jeg tok det fra..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er litt usikker på hvilken bok som har vært den beste boka i 2016, men jeg ser jeg har gitt to seksere i 2016 av bøkene jeg har lest. Lucinda Riley - Stormens søster, og så har jeg gikk seks til James Bowen - En gatekatt ved navn bob. Sistnevnte kommer det film av på nyåret, så den kan bli artig å se.

Jeg likte også veldig godt De syv søstre av Lucinda Riley.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I 2016 har jeg lest flere nye norske bøker enn vanlig. Ser at godt over halvparten er av norske forfattere, og mye har vært veldig bra!

Det er bare to bøker som jeg har gitt terningkast seks. Den ene er Vigdis Hjorths Arv og miljø. Jeg blir imponert over hvordan hun her fra ulike synsvinkler utforsker hvem som eier en historie og hva som må være en forutsetning for en mulig forsoning i en konflikt. Den andre boka er Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin. Dette må være noe av det beste jeg har lest, så den er blitt en favorittbok!

En utenlandsk roman som sitter igjen som en både rystende og vakker fortelling (vakker blir litt malplassert, men jeg finner ikke noe annet ord) er Guden for små ting av Arundhati Roy.

Åsne Seierstads En av oss gjorde også et sterkt inntrykk.

Ellers kan jeg anbefale Helga Flatlands romantrilogi om de tre guttene som omkom i Afghanistan. Jeg ble også positivt overrasket over novelledebuten til Jan Kristoffer Dale: Arbeidsnever.

På slutten av året har jeg kost meg med Marit Eikemos essaysamling Samtidsruinar. Med en personlig innfallsvinkel beskriver hun "nye ruiner" i (hovedsakelig) Norge - noe som også sier oss mye om hvordan samfunnet vårt har forandret seg.

Godt nytt leseår til deg og alle bokelskere her inne!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk i lige måde!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er snart ferdig meg boka Der vi engang gikk av Kjell Westø og vil helt sikkert lese flere av hans bøker så bra synes jeg denne er. Han skriver så naturlig og troverdig og de personene han tar for seg blir så levende under lesningen.
Vel, noen andre bøker jeg har lest dette året som jeg ønsker å fremheve er Amelie av Troyat,
Renhetens pris av Bergljiot Hobæk Haff og Munken som solgte sin ferrari av Robin Sharm.
Den som gjorde inntrykk må være kjærlighetsbrevene Nansen skrev til Brenda. Nansens siste kjærlighet Det var både interessant og vemodig å lese brevene...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

2017 har vært et godt leseår for min del. Ikke fordi jeg har lest spesielt mye, eller systematisk, men fordi jeg har funnet igjen leseroen, lesehungeren og lidenskapen. Jeg har prioritert å lese og hatt lyst til det fremfor å jobbe (overtid) eller å synke ned foran nettbrettet eller TV.

Jeg har ikke loggført lesingen min, derfor er det bare bokstablene på soverommet, i stua og på nettbrettet som kan spore hva jeg faktisk har lest! Så hva har gjort størst inntrykk? Det er vanskelig å trekke frem en bok, det må nok bli en liten liste:
- Stoner
- Napoli-triologien
- Kjell Askildsens noveller
- Middlemarch

Som lesingen min, noe usystematisk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hvilken som var den beste boka er jeg ikke sikker på. Men den som gjorde mest inntrykk av det jeg leste i 2016, var "Sin egen herre" av Halldor Kiljan Laxness. Brukte mye tid på å ta inn den, både under lesing og etterpå :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Halldor Kiljan Laxnes. En forfatter det er lett å bli begeistra for. Sin egen herre, Salka Valla, Brekkukotkrønike og Islands Klokke. Nydelige bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ventet i det lengste med å oppsummere leseminnene fra 2016, men nå er vel løpet kjørt for i år. (Vår egen stamme av Johan Bojer kommer nok på 2017-lista, slik det ser ut nå.)
Som flere andre her greier jeg ikke å skille ut den ene boka som traff best. Disse fire har gjort sterkt inntrykk:
Kaldere mot natten av Britt Karin Larsen. Egentlig hele rekka av bøker om skogfinnene, men denne "sparte" jeg lengst mulig, kanskje av frykt for en nedtur etter de første bøkene. Det ble ingen nedtur.
Trilogien av Jon Fosse. Min første Fosse-opplevelse, og helt annerledes enn jeg hadde forestilt meg. Enkel historie med et suggererende språk som dro meg inn i livet til hovedpersonene.
Bønn for Tsjernobyl av Svetlana Aleksijevitsj. Rystende om de hviterussiske naboenes liv etter katastrofen.
Margfolket av Keri Hulme. Andre gangs lesing vakte de samme følelsene som sist: Sinne, medlidenhet, beundring, sorg, glede og håp.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

(Vår egen stamme av Johan Bojer kommer nok på 2017-lista, slik det ser ut nå.)

(Ja, er den ikke bra? :D)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra, men foreløpig ikke fantastisk. Men spennende å lese videre for å se hvordan det går. Jeg er kommet omtrent halvveis, folket bor fortsatt i jordhytter, og en del kulturkollisjoner vaker i vannskorpa. (Noen hadde de jo med seg på lasset fra Norge også).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har muligens spent forventningene dine for høyt? Flere år siden jeg leste den, så jeg husker ikke detaljene lenger er jeg redd - men jeg husker at jeg likte Bojers utvandringsroman enda bedre enn Toril Brekkes utvandrertrilogi. Og jeg likte jo Brekkes trilogi, så...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sannelig ble det ei 2016-bok likevel. Utover kvelden ble det umulig å legge den vekk, så langt på natt var den utlest. Og du har rett: Det er ei knakende god bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Næ... men så bra, da! Bojer er forfatteren sin, han. Jeg begynte nesten å tro at jeg jeg husket feil om Vor egen stamme, så det er godt å høre at han innfridde igjen. Godt nytt leseår, Marit!!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg har hatt mange gode leseopplevingar i 2016 og klarar ikkje å plukka ut ei enkelt bok som Årets beste. Her er mine topp 10.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Den boka som gjorde størst inntrykk på meg i år er Monika Isakstuen si bok Vær snill med dyrene, om barnefordeling (smak på ordet: deling av barn...), sorg, sakn, raseri og å overleve/leve med det som eigentleg er eit uløyseleg dilemma. Ei vond bok og ei svørt, svært god bok, i eit heilt sereigent språk. Fortent Brageprisvinnar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Stiller du egentlig to spørsmål her; den boken som gjorde størst inntrykk på deg, er ikke nødvendigvis den beste boken du har lest.

Kister av sink av nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj er én bok som gjorde et sterkt inntrykk på meg i år. Aleksijevitsj lar soldater som har deltatt i Sovjetsamveldets invasjon i Afghanistan, 1979-89, og deres mødre, komme til ordet. Vond, rystende og lærerik lesing – og dessverre i høyeste grad dagsaktuell.

Den siste viking av Johan Bojer kommer høyt på listen over både størst inntrykk og beste bok. Skal ikke se bort fra at det henger sammen med min egen reise langs norskekysten på forsommeren, inkludert Trollfjorden. En velskrevet og billedskapende klassiker til innsikt i og forståelse for kystbefolkningens liv på slutten av 1800-tallet.

Det vokser et tre i Brooklyn av Betty Smith gikk rett til hjertet på meg!

Og endelig fikk jeg lest Virginia Wools Til fyret i Merete Alfsens oversettelse. En leseopplevelse som sitter, og da må den vel komme inn under bøker som har gjort inntrykk. En spesiell og meget god bok.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Den siste viking er god ja! Las ho opp att for nokre år sidan, og vart imponert. Sjølvbiografiane hans er også svært gode, Læreår og Svenn. Så da fekk du lest Til fyret, gleder meg at du likte den, heilt spesiell og godt omsett av Merete Alfsen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for hyggelige ord!
Jeg har jo prøvd, og gitt opp, De drog til fyret i en annen oversettelse flere ganger. Enig i din vurdering av Merete Alfsen. Jeg kom over dette glitrende foredraget der Alfsen forteller om sitt arbeid med å oversette Virginia Woolf. Hun siterer Woolf: «Å skrive er å få ord til å ri på rytmer. Faller de av, går det galt.» Meget treffende!

Jeg har flere Bojer i hyllene og han vil bli lest. Lurer på om de du nevner, i hvert fall Læreår står på hytta.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk for lenke til foredraget, det skal eg absolutt lesa!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

«Å skrive er å få ord til å ri på rytmer. Faller de av, går det galt.»

Det var så "godt sagt" at jeg måtte gjenta dem, - og takk skal du ha, både for dem og lenken til foredraget!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du veit, av og til er svarene bedre formulert enn spørsmåla. Med alle disse fine svarene bør vi kunne leve med det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ha, ha! Ikke noe i veien med spørsmålet, bare jeg som har en plagsom tendens til å henge meg opp i detaljer ...
Enig med deg, svarene rommer så mange gode bøker. Artig og fin tråd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har lest forholdsvis få, cirka 50, bøker dette året, noen av dem var ganske tjukke dog, og mest sakprosa. Dersom jeg skal nevne de 5 beste ville det bli

"Dagboken 1953-1969" (Witold Gombrowicz)
"Franz Kafka, et liv" (Ernst Pawel)
"Hva er et essay?" (Tor Eystein Øverås)
"Hitler: overmot og nederlag" (Ian Kershaw)
"Automobil" (Morten Strøksnes)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg likte formuleringa forholdsvis få, cirka 50. Og noen av dem var tjukke. Slik snakker en ekte bokelsker!
Personlig bunnrekord, satt i 1989, er ei lest bok :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

He he.....håper det var ei god ei da!
Jeg var forresten i tvil om hvordan jeg skulle formulere meg, fordi jeg tenkte at om jeg hadde skrevet "har lest 50 bøker" ville det kanskje se ut som om jeg trodde det var noe å skryte av, og la derfor til "forholdsvis få" ettersom noen her leste 70 bøker, og ettersom jeg har lest flere enn 50 bøker andre år. Men etter å skrevet ferdig "kommentaren" ser jeg at formuleringen min virker enda mer selvhevdende enn den opprinnelige, så det blir jo galt uansett med en gang tallet 50 blir nevnt. Ved neste årsskifte skal jeg ikke oppgi noe antall bøker for å unngå dette! ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synes formuleringa var flott som den var, da.
Boka jeg leste var av Kjell Hallbing, og handla om den ikke ukjente herr Kane. God er et relativt begrep, akkurat som tallet 50 tydeligvis er i denne sammenheng.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alltid interessant å tenke gjennom bøker en har lest! Dette året har ikke vært det ivrigste leseåret, til det har andre gjøremål fått for mye oppmerksomhet. Men den boka som jeg brukte mest tid på pga kvaliteten var Fiskene Har Ingen Føtter av Jon Kalman Stefansson. Språket og historien; jeg digger Stefansson! Avslutta nylig også Pelsjegerliv av Helge Ingstad, ei fantastisk reise- og leveskildring fra nord i Kanada. Ser Stoner er nevnt flere steder her, og benytter anledningen til å skrive noen gode ord om ei westerbok som er skrevet av samme forfatter, John Williams. Den heter Butchers Crossing, som er navnet på westernbyen handlingen har utgangspunkt i. Plutselig får navnet en annen betydning...

Benytter anledningen til å ønske alle et flott nytt år, bøker eller ei :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det kommer mange gode lesetips i denne tråden. Noen bøker blir nevn av flere, gamle kjenninger dukker opp, og så kommer det bøker færre har hørt om.
New York Times sier "Butcher's Crossing banet vei for Cormac McCarthy". Og da har i alle fall jeg fått enda ei ny bok på Ønskelista mi. Tusen takk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, det stemmer. McCarthy har ut i fra språk - og delvis innhold - "adoptert" Williams` måte å skrive på. Rasjonelt og usentimentalt, som jeg opplever det. McCarthy er forstås på min favorittliste over forfattere. Og kanskje dukker Stoner opp foran senga i år...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Butcher's Crossing er en fantastisk bok! Jeg skrev litt om den her på Bokelskere da jeg leste den for snart to år siden, og der finner du også en lenke til en flott omtale av romanen på bloggen til RandiA.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøkene som gjorde størst inntrykk på meg i 2016 var "Hjertet er en ensom jeger" av Carson McCullers og "Under åpen himmel" av Jesus Carrasco.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eg set Elena Ferrante og hennar Napoli-kvartett øvst på lista i år. Bøkene har eit så fint språk, og oversetjar Kristin Sørsdal har gjort ein framifrå jobb. I motsetnad til Knausgårds mursteinar av nokre bøker, der eg til slutt berre venta på at han skulle leggje inn årene, - gjekk eg med Napoli-bøkene berre å venta på neste bok. Kjenslevare skildringar av både kjærleik og krig, glede og sorg. Den siste boka Historia om det tapte barnet er kanskje og kvartettens beste.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg kan bare støtte deg 100% i det, - ingen over og ingen ved siden!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har lest utrolig mange gode bøker i år, bla A Tale of Two Cities av Charles Dickens.

Men den som uten tvil gjorde størst inntrykk, var manuset en av yndlingsforfatterne mine, Stig Sæterbakken, etterlot seg da han døde i 2012, utgitt som Ikke noe av dette handler om meg – selvbiografiske notater.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Har lese mange gode bøker dette året, (og nokre middelmådige også), men den som gjorde absolutt størst inntrykk på meg, og som eg ikkje hadde forventingar til er Gjennom eld og vatn av Aino Kallas.
Likte også svært godt Jon Fosse sin trilogi om Andvake mm.
Kunne ha nemnt fleire godbitar, men trur eg nøyer meg med Da Gud var en kanin av Sarah Winman. Likte godt! Spesielt første delen.

Ha ei fortsatt god romjul!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Murakamis Trekkoppfuglen rager høyest på tronen. I det hele tatt anbefaler jeg Murakamis forfatterskap varmt. Nummer to på lista må bli Jared Diamonds, Verden av i går. "Konstruktiv paranoia", -er bare ett av mange fortidens glemte grep vi lærer om i denne boka for å leve tryggere og bedre liv.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Murakami er en av mine favorittforfattere. Har lest mange av bøkene hans og gleder meg over at han snart kommer med en ny bok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Årets høydepunkt for min del var "oppdagelsen" av Murakamis verden. har lest over sytti bøker i år og de jeg husker best er

  • ein heil vanlig fyr av Rune Belsvik
  • 1964 av Ragnar Hovland
  • Buzz Aldrin hvor ble det av deg i alt mylderet, av Johan Harstad
  • Du er så lys, Tore Renberg
  • Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede, Jan Wiese

Sistnevte kjøte jeg i julegave til flere i år fordi den var sp bra!

(Ps: ramser opp fra minnet, har garanter glemt noen favoritter)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Søtti bøker på et år er respektabelt !
Takk for flere fine bidrag og fortsatt god jul!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for hyggelig kommentar! :-)
De sytti+ er fir så vidt inkludert lydbøker (tillater meg å kalle "hørt" for "lest") og eksklusert pensum (rundt 2000 sider).
God jul, og (snart) godt nytt år, til deg også

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg glemte noen perler som fortjener å nevnes:
- glasslottet av Jeannette Walls
- drep ikke en sangfugl, av harper lee
- vingebelastning av helga Flatland

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er sjølvsagt litt risikabelt å utrope best boka i 2016 medan det famleis er att ei veke, og dermed muligens eit par bøker, av året.

Men eg har vondt for å tru at nokon av bøkene eg kjem til å lese før nyttår kjem til å gjere større inntrykk enn Charles Dickens sin A Tale of Two Cities. Dette var nok den beste bokopplevinga mi hittil i år.

Westö har eg ikkje lest noko av, men Faren ved å være Skrake og Svik 1938 stend i bokhylla. Eg blir å lese minst ei av dei i 2017.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ja, jeg sleit også litt med tanke på å utrope Den Beste Boka i 2016 allerede til jul. På den andre sida sleit jeg mer med å vente med julegaven til nyttår. Det var en Gordisk knute, og jeg tok en Alexander.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boka som gjorde djupast inntrykk på meg i 2016 var Marte Michelet si bok "Den største forbrytelsen". Eg les sjeldan dokumentariske bøker, men denne om skjeben til norske jødar under andre verdskrig var svært sterk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den beste opplevelsen med bøker var nok en novelle jeg ble lest høyt for, en novelle av John Cheever https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Swimmer_(short_story) fra pikene på broen...om en som forflyttet seg fra svømmebasseng til svømmebasseng i hele nabolaget! Helt fantastisk lytteropplevelse.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

The Divine Comedy av Dante, en trllogi jeg har prøvd meg på før. Det gjaldt bare å finne de rette oversettelsene. Rystende vakker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Du er så lys" av Tore Renberg, "I morgen skal vi le" av debutanten Birgit Alm, og sist men ikke minst: "Leiligheten" av Nora Szentivanyi". Umulig å velge bare en.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

ja hva skal man velge... eg vil si f.scott fitzgerald the last tycoon og mario vargas llosa the notebooks of don rigoberto

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Utrolig vanskelig å velge. Har lest mye bra i år. Men jeg tror kanskje 'Bak den vakre fasaden' av Katharine Boo. Eller 'Stoner'. Eller 'Alltid Alice' av Lisa Genova.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leste Stoner og synes den var beste for meg i år. God jul og godt nyttår :)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

God jul og godt nyttår tilbake! Jeg leste Stoner i 2015. Fin og stillferdig bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vanskelig å rangere bøker. Men når jeg går gjennom lista over bøker jeg har lest hittil i 2016, kommer jeg frem til at det er Linn Ullmanns bok De urolige som har gjort størst inntrykk på meg.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Aah så herlig - for den ligger klar på nattbordet mitt og venter på å åpnes!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Håper du liker den. Den stod et år i min bokhylle før jeg leste den. Jeg satt lenge og vurderte om jeg skulle gi kommentaren;nettopp fordi det er skrevet så mye om boken og det derfor kan virke som jeg bare vil være "in". Men jeg klarte ikke å komme forbi den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Då eg første gong las noko av Linn Ullmann må eg innrømme eg var full av fordommar.... Dotterkjendis og greier, men "gu" for ein forfattar ho er! Har lese alle bøkene hennar og likte dei alle som ei.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Arv og miljø" av Vigdis Hjorth. Fantastisk bok.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

FriskusenEgil StangelandmgePrunellaNabodamaMonimeiKirsten LundEllen E. MartolAlice NordliAnniken BjørnesHegeIngunn SMarianne  SkageToveNina M. Haugan FinnsonToneSolveig StrandLilleviLabbelineGrete AmundsenRonnyTove Obrestad WøienPiippokattaMarteFride LindsethAkima MontgomeryReidun VærnesLene AndresenAmanda APirelliRandiAFrode TangenTonjeEivind  VaksvikAvaIngunnJWenche BrohaugVibekeReadninggirl30John Larsen