I løpet av natten(!) gikk det opp for meg hvor mye som er likt i "A Passage to India" og "A Room with a View"! Begge handler om unge, britiske kvinner på reisefot til fremmede land og kulturer hvor de møter en annen virkelighet og sanselighet som rokker ved deres verden, noe som på sikt også fører til brudd med erkebritiske forloveder!

Jeg tror sannelig jeg blir nødt til å lese "Howards End" også;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Inspirert av en artikkel i A-magasinet, "Hold kjeft", fant jeg frem til denne lenken hvor forfatterinnen av boken "Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking" i innledningen av et foredrag forteller en kostelig historie flere bokelskere vil kjenne seg igjen i, vil jeg tro;)

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Takk skal du ha for å rydde opp for meg;) Jeg leste faktisk "Et rom med utsikt" for et år siden, men koblet ikke at det var samme forfatter! Og den filmen har jeg jo sett og kost meg med, og likeledes "Howards End", men uten å ane at begge var bygget på bøker av Forster! Akk, ja!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hyggelig - men kanskje ikke så rart - at det er flere av oss her:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men nå vet vi jo hvordan det "går";)
Men det hadde vi også visst hvis vi skulle lese det eksemplaret jeg har, - der står hele hendelsesforløpet gjengitt bakpå, til og med at hun trakk anmeldelsen! Denslags ergrer meg, både i anmeldelser og vaskesedler!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boken kjøpte jeg for over førti år siden, men av en eller annen grunn har den blitt stående ulest, - og det er den fremdeles. Men nå så jeg filmen på NRK i går kveld, og jeg skjønner at det har vært dumt av meg å ikke lese den! Filmen var i hvert fall veldig god og interessant med flott spill, og den belyste på en fin måte forholdet mellom engelskmenn og indere på 1920-tallet, - både forholdet mellom kolonimakten og de koloniserte, og forskjellene mellom de to kulturene.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En av mine favoritter, - anbefales! Og til høsten kommer en film basert på samme historie, med Mads Mikkelsen som Struensee.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uhu, og jeg som hadde tenkt å kjøpe meg den! Jeg hadde den på videotape, men spilleren er gått i stykker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Også finnes det en veldig fin filmatisering med Jeromy Irons m/sønn;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I det siste har jeg bedrevet en utstrakt gjenlesing, og så kom jeg på at det jo fantes en tråd om dette, - og der viste det seg faktisk at jeg også hadde hatt et innlegg;)

I vinter startet jeg med å lese "Forbrytelse og straff" (Raskolnikow) om igjen, noe jeg altså hadde tenkt på en stund. Den nådde dessverre ikke helt opp til førstegangsopplevelsen, - antakelig fordi mye av problematikken minnet meg for mye om sommerens hendelser og rettssaken mot ABB, - jeg ble kvalm av å gå inn i hodet på unge morderiske menn!
De neste bøkene jeg gjenleste, "Pan", "Victoria" og "Gösta Berlings saga", overgikk imidlertid nesten forventningene - jeg var jo litt redd for at de ikke skulle holde mål - , men det er lenge siden jeg har kost meg sånn med noen bøker:)
Nå tenkte jeg imidlertid det var på tide med litt upløyd mark (dvs. uleste bøker) igjen, og var klar til å kaste meg over "Innsirkling 2". Men så kom jeg på at jeg om relativt kort tid skal til Köbenhavn for å se utstillingen om Struensee, og da ville det jo være lurt å friske opp den dramatiske historien og lese "Livlegens besøk" av P.O.Enquist om igjen, - en bok jeg hadde stooor glede av ved første gangs lesing:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå har jeg akkurat begynt på denne for annen gang, - jeg husker det som en fantastisk bok! Om ikke lenge skal jeg nemlig til København og se en utstilling om Struense, og da tenkte jeg det var fint å ha boken fersk i minnet:) Utstillingen er laget til på Rigsarkivet i anledning av filmatiseringen av historien, - som visstnok ikke bygger på boken til Enquist likevel. Var forestillingen bra?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, nå har jeg fullført "Gösta Berlings saga" for tredje gang, og jeg må si at det var en like stor opplevelse som første gang! Kanskje til og med enda større, fordi jeg nå endelig klarte å holde styr på alle personene og hva som hendte hvem når og hvorfor;)
Jeg kan ikke få lovprist denne boken nok, det er magisk realisme fra Sverige på 1800-tallet! Lagerløf bygger historien om Gösta Berling, hans damebekjentskaper og kavalerene på Ekeby på gamle sagn og historier fra Värmland - historier hun selv fikk høre som barn - , og hun fletter forførerisk gammel overtro inn i tekst og handling. Boken kan kanskje oppleves som vel høystemt, men har et språk, en bildebruk og tankerekker som er uovertruffne og gjør at jeg godtar alt! Det er en høysang til gleden og kjærligheten, men i en verden som også rommer alt fra dumheter til den direkte ondskap. Og alt som skjer i boken henger sammen, alle handlinger får konsekvenser og personene utvikler seg deretter.
Personlig har jeg hatt stor glede av å lese boken i en oversettelse fra før 1929, det gammelmodige språket er så riktig, - jeg vet ikke hvordan nyere oversettelser er, hvis de finnes? Jeg er også glad for at jeg leste den selv, da er det enklere både å nyte gode formuleringer og å slå tilbake og finne ut hvem som egentlig omtales, - det er mange personer å blande sammen;) Men jeg ser at mange er veldig fornøyd med lydboken, og det er jo bra. Som et ekstra tips kan jeg legge inn en anbefaling om høytlesing, det var sånn jeg første gang ble kjent med denne favorittromanen:)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har litt planer om å prøve å lese den på tysk, fordi jeg av private grunner ser meg nødt til å friske litt på tysken;) Leste den i min ungdom og likte den, - og fordi jeg er så høy, hadde jeg tittelen som motto på russekortet;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Og jeg har lest 53 av dem, men har bare 6 som favoritt selv.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det skal jeg også ha:) Gleder meg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke lest ham selv, men husker ham som en forfatter og journalist av mine foreldres generasjon (født i 1913), og jeg har sakset fra Wikipedia: Allment sett, ble han imidlertid mest kjent for sine flaneri (en sjangerblanding av novelle, epistel og kåseri med hyppige digresjoner) basert på oppvekst, samtid og egne reiser til Roma, Danmark, Thailand, Nord-Norge, Himalaya og USA
Kan dessverre ikke si noe for egen regning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man faar omgaas varsomt med de gamle sagn, de ligner gamle roser: bladene falder let av, naar man kommer dem for nær indpaa livet.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Sånn gjør jeg det også:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk skal du ha, - den noterer jeg meg:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig godt jobba! Vi gleder oss! :-))

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Anniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeKirsten LundElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99NorahBerit RSiv RønstadTurid KjendliesomniferumBerit B LieKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø eggan