Inspirert av en artikkel i A-magasinet, "Hold kjeft", fant jeg frem til denne lenken hvor forfatterinnen av boken "Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking" i innledningen av et foredrag forteller en kostelig historie flere bokelskere vil kjenne seg igjen i, vil jeg tro;)

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Viser 71 svar.

Henter fram denne igjen, siden jeg så en interessant artikkel i Aftenposten i dag om hva det ofte legges vekt på ved ansettelser og bruken av personlighetstester. Det refereres her til den samme boka som du skriver om. Det er nok bra at det stilles en del spørsmål ved hvordan man tenker ved rekruttering.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, den var interessant! Håper mange sjefer leser den! ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da skal jeg få lest den ved leilighet! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har kjøpt boka, men bare lest litt av den foreløpig. Virker interessant.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Absolutt en introvert, har nok alltid vært og vil nok for det meste bli. Veldig god link og veldig interessant tema.
Da ble jeg umiddelbart nødt til å kjøpe den, og lur (ikke helt) som jeg var gikk jeg inn på the book depository, begynte å klikke, og endte selvsagt opp med fire bøker i tillegg! Fine tider å være introvert.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå har jeg sett videoen med Susan Cain - flott at du lenket til den. (Det ligger forresten så mye bra på TED.com at det er rent farlig - man kan bruke TIMER på det nettstedet. Det nettstedet OGSÅ, altså - bokelskere.no kan jo også bli en alvorlig tidstyv innimellom.;-P) Den historien hun innleder med (om å dra på leirskole med bagasjen full av bøker), den har jeg lest også - og dermed husker jeg at jeg leste et utdrag av boken hennes i nettbutikken amazon. Anbefaler alle nysgjerrige å ta turen innom http://www.amazon.com eller http://www.amazon.co.uk, og lese smakebiter av både Cains bok og de to jeg nevner nedenfor.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg gikk rett inn og bestilte boka hennes fra Waterstones, for jeg har rabattkonto hos dem... Fullpris på boka Quiet... er £20, men jeg kjøpte den for £12. Årets dyreste bok hittil! TED er en bra nettkanal, jeg abbonnerte på ting derfra for en tid tilbake, de er å få som abb hos Vuze, tidligere Azureus.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble revet med. Kjøpte boken hos adlibris.com for 125kr, innbundet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vuze er gratis, forresten! Uten at man er noen pirat av den grunn...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes historien var så søt, hennes forestilling om den ideelle leirskole! Jeg skjønte henne godt:-)
Ellers har jeg heldigvis(!?) ikke hørt om TED før, - for det har jeg ikke tid til:)

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Introvert så det holder og veldig fornøyd med det. Selv om det hender jeg gjerne skulle ha vært mer frampå i situasjoner, så kan jeg nok leve med det. Nettet er på en måte litt farlig for den introverte, siden det gjør at man kan forholde seg til verden fra hjemmekontoret ... det er viktig å ikke bli helt eremitt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dette kan eg mykje om. Eg kjenner mange extraverte menneske som les bøker. Mange fine artiklar om introvertisme og kva ein kan gjere for å ikkje føle seg overvelda av omverda, men diverre finnest det mange introverte på nettet (andre nettsider, vel å merke... hostkremtTumblrkremt) som rakkar ned på de extraverte... Og det er ikkje så kjekt.

Eg er sjølv introvert, og sett pris på å lese artiklar om saka, blant anna den du linka til. :-) Eg ynskjer meg denne boka òg.

Eg legg til: Eg kom på at det finnest ein song som heiter "The Introvert Song" av The Four Bitchin' Babes, som beskriv den stereotypiske introverte personen. Diverre er det einaste eksemplaret på YouTube med dårleg ljud, men ikkje så dårleg at ein ikkje høyrer teksten. Morosam song!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tok quizen, og havnet nærmere midten enn forventet. Men saken er vel den at den typiske norske væremåten er mer introvert enn den er i land lenger sør. Litt parallelt til at nesten ingen føler at de virkelig er fra Oslo - identiteten sin har man fra et eller annet sted i provinsen, der slekta kommer fra. Det er denne "bygde-delen" av en selv som liksom er den mest ekte, og på samme måte er det lett å føle om den introverte delen av sin personlighet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hørte på hele Ted-foredraget, det var ganske bra. Jeg kjenner meg så absolutt igjen som introvert. En vinkling som er ganske interessant i forhold til folks vanlige oppfatning (som jo ikke passer for alle) i forhold til skole/ jobb og sosialt liv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kjenner meg igjen. Er nok mer introverte enn ekstrovert. Men der igjen kommer det an på hvem jeg kommuniserer med. Der er noen som har den påvirkningen som får meg til snakke i lange baner, mens andre får meg til å tie helt opp. Har aldri hatt vanskeligheter med å trives i mitt eget selskap. Her er også snakk om doser!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Samtidig er det viktig å huske på at dette ikke bare dreier seg om sosiale sammenhenger, introverte kan godt fungere sosialt bra, men kanskje helst i mindre forsamlinger. Og det er jo også snakk om evne til konsentrasjon og manglende evne til multitasking. Jeg synes det er fint at det for en gangs skyld fremstilles som noe positivt at man trives på egenhånd, at man ikke nødvendigvis er en asosial tulling om man tar seg tid til det.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

hehe det er godt der finnes en forklaring på dette også. Jeg forstod deg rett. Har nå bestilt boken og prisen var ikke avskrekkende 125kr for innbundet bok. Når tid var det en ordinær pris her hjemme hos oss mon tro. Så en del av videoen, men ble så irritert på mobilbredbåndet fordi i korte intervaller stoppet det opp for å laste inn mer data og da ble det stykkevis og delt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er et kjempeviktig poeng du peker på der, Ellen: introvert/ekstrovert er ingen inndeling basert på graden av sosiale EVNER. Kjernen i det ligger i om man lader opp batteriene "innenfra" eller "utenfra" - altså om man FÅR energi fra samvær med andre mennesker (og at det funker slik at jo flere man er sammen med på én gang, jo mer energi får man), eller om man BRUKER OPP energi i sosiale settinger (og dermed må trekke seg tilbake for å lade opp slik at man "orker" mer sosial kontakt). Det viktige er at man anerkjenner at slike forskjeller ER OK. Ikke sant?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Glimrende forklart:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke sant? Dessverre ikke MIN eminente forklaring - jeg har den fra de bøkene jeg har nevnt... Men uansett!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg kjenner igjen det du beskriver der, egentlig ganske sosial og liker det inntil et visst punkt. Det kan bli for mye, og da behøver jeg tid for meg sjøl, for jeg bruker energi på mennesker og står på lading når jeg er for meg selv. Man trenger ganske enkelt begge deler... Og begge deler kan både virke negativt og positivt, men det veksler.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan anbefale et par bøker til:

Jeg fant dem i vinter etter å ha blitt tipset om en artikkel om introverts i ... var det The Guardian, tro? Ja, det var det visst, artikkelen (som var om Susan Cain og boken hennes, ja) ligger der ikke lenger (copyright expired), men det gjør en quiz der du kan finne ut om du er extrovert eller introvert. (Overfladisk test, selvfølgelig - men sjekk den!)

For min del falt en del puslespillbiter på plass da jeg begynte å lese om introverts og extroverts. Jeg applauderer denne lille bølgen av "selvhjelpslitteratur" som nå er i ferd med å nå oss fra "over there" - nå skal jeg følge lenken din, Ellen, og lytte til Susan Cains anekdote!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ble extrovert/ambivert, noe jeg føler stemmer. Sånne tester man finner på nett blir dessverre altfor enkle da.

Og selv om man er ekstrovert så betyr ikke det at man liker small talk eller andre mennesker fordetom. ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Quizen er tatt og det ble full score;) Som på alle sånne quizer var det ingen muligheter til å nyansere svarene og spørsmålene var ledende nok til at jeg svarte ja på alle!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dét gjorde visst jeg også... Jeg VISSTE jo egentlig alt dette fra før, men jeg har liksom ikke vært klar over sammenhengene tidligere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, ikke jeg heller, - og det er ganske interessant å se sammenhengen, - og at noen "står frem" og normaliserer det. Hun mener mellom 1/3 og halvparten av befolkningen er introvert. La oss slippe de ekstrovertes tyranni! :-))

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser altså nå i "Networking for People Who..." - og DEN forfatteren mener at det er foreldet statistikk å regne med at 1/3 av befolkningen er introvert. Nyere forskning viser, hevder Devorah Zack, at HALVPARTEN av befolkningen er introverte. (Så mener hun samtidig at det finnes en mellomgruppe hun kaller "centroverts", så jeg lurer på om Ms Zack synes matte er like kjedelig som jeg synes...) Halvt i spøk lanserer hun sin personlige forklaring på at man tidligere brukte 1/3-2/3 som nøkkeltall: det var stort sett extroverts som tok sånne personlighetstester som lå bak de gamle tallene, introverts skygget unna sånn spørring og graving i private forhold!...

;-P

Men okkesom er det vel liten tvil om at ekstrovert adferd har blitt holdt frem som idealet også her i Norge - det er liksom ikke MÅTE på hvor mye mingling og nettverking man skal prestere for å holde mål! Inntil nå i det siste, i alle fall - plutselig dukker det opp artikler om introverts nær sagt overalt, og godt er det!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har ikke fått med meg denne viklingen før Ellen presenterte den her, og jeg føler jeg får mye utav denne lille introduksjonen. Jeg er lettet over utviklinga, for da kan jeg alltids forklare uvitende at Aspergers at det er en ekstrem variant av introvert... Hjelpes, så lei jeg blir av å forklare denne forbaskede diagnosen som egentlig ikke utgjør store forskjellen... Det er faktisk ganske hardt ekstrovert arbeid å kjøre den "åpne linja"! :P

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg er typisk nok litt sein av meg og har først oppdaget det nå;) Men det var jo oppløftende tall du kunne presentere:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant. Tok testen og jeg falt ganske på midten, noe som betyr at jeg er ambivert visstnok. Med andre ord, en god blanding av begge deler, noe jeg føler stemmer ganske bra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tilfeldigvis tok jeg frem Networking for People who Hate Networking i går, og forfatteren av den (Devora Zack) introduserer faktisk en tredje gruppe: centroverts! Det er de som kan være litt av det ene og litt av det andre - høres ut som om du KAN være en centrovert, Vibeke! Men nå er ikke jeg HELT ferdigkvalifisert til å sette andre i bås, altså... ;-) Det viktigste er i alle fall at vi alle får lov å være den vi er, og ikke bestrebe oss på å fungere etter helt "fremmede" kriterier!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

hehe jeg tok også testen og viser at jeg er introvent, men samtidig så er jeg både spontan og impulsiv når jeg er i det hjørne. Humoren min er min døråpner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi er hvem vi er, det kan ikke båser eller merkelapper endre på :-) Centrovert var ukjent for meg, men jeg synes det er spennende med forskjellige mennesketyper. Passer nok godt i midten tenker jeg :-) De fleste av oss har nok så mye av hver at vi klarer oss både sammen med andre og alene, selv om vi kanskje foretrekker en av delene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De fleste som er aktive på Bokelskere har på en måte allerede bekreftet at de står med bein i begge leire: introvert gjennom at vi leser bøker, ekstrovert gjennom å være aktive på et nettforum.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Godt sagt, Oddmund. Betrakter meg selv som en god blanding. Oppfattes nok som svært sosial og utadvendt, men er helt avhengig av en god dose alenetid. Trives i mitt eget selskap. I enkelte sammenhenger er jeg taus. Har en sjenanse i meg som bare noen få er klar over. Men med humor løser det meste seg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ehm... njæææ, det er dét, da, at "introvert" slett ikke er det samme som "å være innadvendt/isolere seg/trekke seg fra sosial kontakt". Vi introverte (jepp, jeg er utvilsomt "an introvert to the core") kan godt være utadvendte, fungere godt sosialt, mange av oss holder foredrag og har ingenting imot å ta ordet i forsamlinger - vi trenger bare så veldig den alene-tiden som du selv lovpriser i et innlegg nedenfor, for å lade batteriene. Mens extroverts lader batteriene ved å omgås andre mennesker - gjerne flest mulig på en gang, så de har flest mulig å snakke med. Nettfora er jo egentlig MIDT i blinken for oss introverte - for da regulerer vi selv AKKURAT hvor sosiale vi vil være, og når vi vil være det. Nå når du tar det opp, så begynner jeg faktisk å fundere på om ikke nettforaene i sitt vesen egentlig er mer egnet for introverte enn for ekstroverte - i alle fall de nettforaene som inviterer til "dypsindige" diskusjoner av samme type som denne tråden har satt i gang....

Ja, hva tror du?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det med oppladning kjenner jeg meg igjen med. Jeg kan ikke si at jeg har vært så veldig saklig, dertil forstyrrer humoren min meg. Men der vil alltid være noe saklighet i undertonen av det jeg skriver. Tror jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det er vel litt sånn at det går an å være aktiv, både på nett generelt og Bokelskere spesielt, med stor forskjell i hvor åpen og utleverende man er. "Ekte" introverte vil holde en saklig og objektiv tone i sine innlegg, mens mer utadvendte gjerne vil meddele mer åpent hva de føler.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Susan Cain, forfatteren av den øverst nevnte bok, mener Barack Obama er introvert, - så der røyk stemplingen av introverte som asosiale tullinger;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Akkurat. - Og da er det liksom ikke mer å si om den saken, hva? :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble forøvrig litt gledelig overrasket over at den typisk introverte mangler evnen til multitasking, for der har du meg i et nøtteskall:) Jeg har alltid forklart det med at jeg er litt mannlig på det området;) Men så er det altså andre faktorer ute og går, også!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I følge denne artikkelen er det egentlig ingen av oss som er gode på multitasking. Menneskehjernen er rett og slett ikke skapt for det, skal vi tro forskningsresultatene det refereres til her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Interessant den der! Og litt ekstra interessant fordi den koblet multitasking til menn og den moderne data- og multimediaverden, mens jeg har alltid hørt om det som en typisk kvinnelig egenskap som hun er så stolt av, - hun som ordner opp med hus og unger og bursdagsselskaper og klær og snakker samtidig, mens mannen legger fra seg oppvaskbørsten når han skal si noe;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Multitasking går vel stort sett bra hvis det kan gjøres på "autopilot" og ikke trenger særlig tankevirksomhet. Men jeg synes det var greit å få bekreftet antakelsen om at selv om det ser ut som det går raskere med de som multitasker, så bruker de mer tid totalt og resultatet blir dårligere enn for de som singletasker, dersom det dreier seg om oppgaver som har en viss kompleksitet og krever konsentrert oppmerksomhet og tankevirksomhet.

Og det er jo grunn til bekymring når det påstås at multitasking er "veien til å redusere din hjernes kapasitet mens du øker ditt stressnivå" :) For ikke å snakke om de konsekvensene de antyder det kan få for kreativiteten og de originale idéene...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter at jeg prøvde å ta sertifikatet for noen år siden har jeg vært helt overbevist om at alle som kjører må ha muligheten til å multitaske, så jeg mener det er en misoppfatning at kvinner er bedre på det enn menn. Selv tror jeg menn er flinkere til å bruke det som en unnskyldning nåR de vil konsentrere seg om en ting :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men det er jo litt synd hvis man skal behøve å ha en unnskyldning for å kunne konsentrere seg om én ting:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, men for noen er det lettere å bruke en unnskyldning enn å såre andre, har min mistanke om at det er litt det samme som selektiv hørsel.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å være aktiv gjennom skriving kan vel også sees som å være introvert, etter det jeg har skjønt av det jeg har lest. Men dere som skal på bokelskertreff beviser hvertfall at dere er ekstroverte ved å møtes personlig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jo, du er kanskje inne på noe der. Jeg synes det er interessant å møte nye mennesker, og spesielt fordi vi har en stor felles interesse. Men vet du, jeg både gruer meg og er spent også. Kommer til å ha hjertebank og høy puls når jeg sitter på T-banen til byen. Er nok en blandingstype.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er du helt sikkert ikke alene om. Nå har dere jo alle en felles interesse som dere kan lene dere på, er helt sikker på at når dere først kommer igang så forsvinner både hjertebank og høy puls :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det tror jeg også. Det hadde vært så utrolig hyggelig å møte deg også, Vibeke, men ser av ditt svar til Oddmund at du er forhindret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skulle gjerne vært med og truffet dere alle sammen, men jeg er stort sett sengeliggende for tiden, så jeg får nok være med dere i tankene. Tror og håper at dere kommer til å ha det kjempehyggelig, forhåpentligvis så kommer det en liten oppdatering om hvordan dere har hatt det :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi er vel nesten programforpliktet til å fortelle om treffet. Oppdatering kommer garantert. God bedring, Vibeke. Håper du snart er frisk og rask igjen

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk, jeg har kronisk sykdom så det tar nok litt tid, men er optimistisk og jeg er bestemt på at jeg skal tilbake til gammel form igjen :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tja, - jeg skal dit og jeg scorte omtrent fullt hus på testen;)
Og Susan Cain - som holdt foredraget på filmen jeg lenket til - virket jo heller ikke som en asosial tulling, - og nettopp det er vel noe av poenget her!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det blir spennende og treffes, Ellen. Tror vi skal takle situasjonen bra, uavhengig av dosen introvert/ekstrovert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kommentaren min var nok ikke så alvorlig ment eller bokstavlig. Som jeg skriver ovenfor så er nok de fleste av oss en blanding i større eller mindre grad.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er vel nettopp det vi er, men i dag er alt bygget på de ekstrovertes premisser, - det er de som representerer det "riktige"!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Og du beviser at du er introvert ved ikke å komme?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja kanskje det :-) Nei, jeg skulle gjerne vært med, men jeg har desverre ikke mulighet for tiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, beklager hvis kommentaren min traff litt feil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke noe å beklage, humor har jeg heldigvis fortsatt :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk skal du ha, skal nok titte nærmere på dem, - også ta quizen selvfølgelig, men jeg tror ikke det er så stor tvil om resultatet!
Men det er interessant å se igjen tanker man har gjort seg selv også, at det er de taletrengte fremfusende folkene som skal bestemme hvordan det er "riktig" å være.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kjenner meg veldig godt igjen i det hun sier.I perioder vil jeg ingenting heller enn å være for meg selv, enten hjemme alene med en god bok, eller på reise alene. Jeg kan også ha perioder hvor jeg skyr støy og knapt orker ta bussen fordi alle snakker i mobilen hele tiden eller hører på ekstremt høy musikk. Dette til tross for at jeg fungerer helt fint sammen med andre, og jeg må vite at jeg har et valg, at jeg kan være sosial selv om jeg ikke vil det akkurat der og da.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Veldig stor gjenkjennelsesgrad her, ja:) Jeg trives veldig godt i mitt eget selskap og må ha en sånn aleneperiode etter mye sosial omgang. Enten med en god bok/film eller alene ute i naturen med bare kameraet som selskap:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk for tipset - her var det mange visdomsord!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Stor grad av gjenjennelse her ja, takk for at du delte dette med oss. Ganske merkelig egentlig dette med eks kontra int. Jeg tror alle mine bekjente, venner og familie ville si at jeg er en 100 % ekstrovert person. Men jeg tror at bare ca 60 % av meg passer til den beskrivelsen, i 40 % (minst) er den introverte siden dominerende. Og det er den siden av meg jeg trives best med, hjemme alene med en god bok, ensomme vandringer langt inne i skogen, eller på reise i den store verden, også der alene. Så kanskje jeg heller skal betegne meg selv som en introvert, men svært sosial person? (om det er mulig)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, jeg følte det som en slags friskmelding, - at mine særheter ble normalisert;) For jeg er nok en ganske introvert person som har fleipet med at jeg trives altfor godt i mitt eget selskap. Selv om jeg tror jeg oppfattes som sosialt velfungerende - håper jeg;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er en skravler. I følge mamma kan jeg prate "høl i huet på en stein". Men når jeg leser, da er jeg i min helt egne verden. Mannen her kan prate til meg og jeg hører han ikke engang. Men generelt sett er jeg ekstrovert.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fantastisk gjenkjennelses-effekt. I likhet med denne forfatterinnen - og sikkert svært mange bokelskere - har jeg egenskaper som gjør meg vel fungerende i en "utadvendt verden", men jeg er på mitt lykkeligste når jeg kan dyrke mine introverte sider. Alene på treningstur eller med en bok.

Jeg holder med deg, Ellen: denne videoen vil mange bokelskere ha glede av å se.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

SolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilDemeterEvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-Lise