"Nå fanger jg den musen der - Hutsj! Hutsj! Hutsj!" Fra "Gåsemorvers" ;-) Synes dette satte perspektivet på dagen ;-)
Til Anne Svensen!
Jeg ser at du har lest noe av Dan Brown. Jeg synes ikke noe spesielt om han, men derimot digger jeg Tom Egeland og hans kodekrimbøker. Min anbefaling blir Sirkelens ende, Paktens Voktere og Lucifers evangelium. Spennende- spennende! Og godt skrevet, i motsetning til andre bøker i samme sjanger...:-)
Hm...jeg er veldig usikker på om jeg skal ta meg tid til å lese boka/bøkene... Derfor var det bra med et litt mindre høystemt bidrag blant folkets røst :) Andre uttalelser,sett på disse sidene, er jo for eksempel "en litterær bauta som allerede er en klassiker" (...)
Men jeg lurer på: Hva er det som er så nyskapende? Det blir jo også sagt at Knausgård har gått en helt ny retning med "Min Kamp". Dokumentariske romaner er jo ikke akkurat nyskapende?
Ja, den er absolutt verdt å lese på nynorsk. Men vær forberedt på at den er noe tung ;) Samtidig kommer det frem andre og nye nyanser gjennom oversettelsen, og det er jo spennende. Trøndersk...? Husker ikke i farta... Tror hobbitene er hallingdøl. Og alvene snakker "Ivar Aasen-nynorsk" :)
Jeg er snart ferdig med Eilev Groven Myhrens brilliante oversettelse av "The Lord of The Rings". Må inrømme - på tross av at jeg underviser i nynorsk - at den til tider var litt tung. Samtidig synes jeg oversettelsen er fantasifullt og godt gjennomført. Gøy at de ulike vesnene har ulike norske dialekter, for eksempel. I tillegg fikk jeg litt nytte av at jeg forsøker å fuske litt i islandsk. Det var flere ord en kunne kjenne igjen.
Men, altså: Er det andre der ute som har lest, og hva synes du eventuelt om den?
Enig i at den var bra. Jeg slukte den på en togtur i dag, og vet at jeg kommer til å grunne litt på den innimellom. Det var så mange fine skildringer, som gav mange gode mentale bilder.
Samme her, det er lenge siden jeg har lest dem - og jeg leste hele serien 3-4 ganger. Minst! :-) Den gangen syntes jeg de var fantastiske. Og jeg har også lest noen bøker nylig for å sjekke ut om magien var der fortsatt. For meg var den dessverre ikke det... Enig i at det er spennende, fengende osv. Men jeg synes Sandemo velger litt enkle løsninger, og språket er lite variert. Synes jeg nå ;-) Men som 16 år, var bøkene magiske!
At dette er "veldig bra" bøker, kan vel diskuteres... Og jeg vet hva jeg snakker om ,for jeg har lest disse bøkene mange ganger ;-) Fengende - ja. Bra bøker - nei ;-)
Herbjørg Wassmo skildrer fødsel i Dinas bok, rått som bare hun kan. Det samme gjelder den fryktelig vonde fødselen av et ufullbåret barn etter far-datter overgrep i "Huset med den blinde glassveranda".
Åh, Keiseren av Portugalia! Nydelig og rar bok. Lagerløf er fantastisk.
Tja... Utfordrende og morsom oppgave! Jeg tenkte umiddelbart på vår egen Ibsen, som jo var inspirert av de greske tragedier der hovedpersonene ofte ble innhentet av fortiden og tvunget til å ta oppgjør med seg selv.
Min første tanke gikk til Peer Gynt, der han i sin lykkerus over å ha funnet Solveig igjen møter "Den grønkledte" som har født sønnen hans.
Brand er det andre Ibsendramaet jeg fikk assosiasjoner til. Sterk historie der Brand slites mellom sin gudstro, plikten til familien, Gud og kirken.
Lykke til i researchingen!
Takk for tips! Siden det var to som svarte på min link samtidig (Tusen takk, Dina! ), har jeg sjekket ut din hylle, Harald.
Du har også mye forskjellig, men ser at du antakelig har en forkjærlighet for dokumentariske/biografiske romaner. Derfor vil jeg anbefale "Sabina" av Karsten Alnæs. Den handler om den russisk-jødiske psykiateren Sabina Spielrein, som i en lengre periode gikk i terapi hos Sigmund Freud. Boka har mange interessante brev, sendt mellom Freud og Sabina, og mellom Freud og en av hans rådgivere. Spennende skildret om menneskesinnet og samtiden.
I tillegg vil jeg "slenge på" Erik Fosnes Hansens "Beretning om beskyttelse". En intellektuell, fantasifull og god bok med mange spennende historier som flettes sammen til en rar enhet.
God bok!
Gå inn på profilen til personen som har postet før deg, sjekk ut hva slags bøker personen liker. Foreslå så en bok du tror vedkommende vil like, basert på førsteinntrykket av hyllene.
Kom igjen! :-)
Samme her! Jeg har lest den mange ganger, senest i sommer. Og magien var der fortsatt :-)
Jeg ble så glad da jeg fant barneklassikeren "Den hemmelige hagen" av Francis Hodgson Burnett (1909!) i Ingunns bokhylle. Dette er en av de bøkene jeg har lest flest ganger i livet; først som gysespennende høytlesning av mamma, så som mestring da jeg klarte å lese en såpass lang bok selv, og til slutt som voksen; der jeg fant enda flere kvaliteter ved boka.
Burnett skaper et univers en lett kan leve seg inn i og se for seg. Skildringene er vakre, fantasifulle og nære, karakterene vinner små og store personlige seire. En føler at en lever med dem i medgang og motgang, og jeg har i hvert fall veldig klare bilder av hvordan det ser ut på de beskrevede stedene :-) Nå gleder jeg meg til å lese den for barna mine! (...om omtrent en fem-seks år ;-) )
Jeg synes også det er en nydelig bok, men er litt usikker på om det er en bok som egner seg bedre i terapisituasjoner enn som for eksempel høytlesning. Gro Dahle har mange tankevekkende og gode bøker, for eksempel "Mammas hår", og jeg liker at hun tør å skrive om de vanskelige temaene. Men hvilken bruk mener du disse bøkene har? Hilsen lærer :-)
"Dette har jeg lurt på mang en gang. Nærmest ligget våken om nettene og filosofert over problemstillingen."
...og du kaller folk weird? ;-)
Godt spørsmål! :) Jeg har smussomslaget på når boka er ulest og når jeg leser den for første gang. Slik har jeg oversikt over lest og ulest.
Når boka er lest ut, må smussomslaget av. Men jeg klipper ut bokomtalen og limer den inni permen. Dermed husker jeg hva boka handler om også etter flere år. Nerdete, kanskje? Hehe :)
Og: Jeg synes ikke det pent med smussomslag i hylla. Ser mye mer classy ut uten ;)
:) Ville trykket knappen "liker" hvis jeg var på facebook ;)
:-) Takk for svar! Skal sporenstreks holde de av på biblioteket. (burde kanskje kjøpt dem for din skyld, hehe...)
Hehe, skjønner at du er ute etter å provosere, og jommen lar jeg meg rive med på et vis ;-) Vet ikke med hvilken faglig tyngde du uttaler deg, men jeg mener det er ganske så snobbete å kalle en av norges mest leste og eksporterte romaner for oppskrytt. Du får selvfølgelig lov til å mene det, og du har jo flere med deg, men jeg mener nå likevel at det blir litt navlebeskuende å komme med en slik påstand. Litt sånn "se hva jeg tør å si!" :-)
Og, ja- jeg er en av de som har lest og liker boka. Ser selvfølgelig den nytten du påpeker ved ex-phil, men det er mye mer ved Gaarders bøker som fenger meg. (Og som burde fenge og antagelig fenger bokelskere :-) )
Generelt synes jeg det er det fascinerende med dobbeltheten som finnes i flere av bøkene. Hva er virkelig, hva er fantasi? Liker når disse begrepene blir snudd på hodet på de mest overraskende måter :-)