Flotters! Det er akkurat den jeg har!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det må nok være "Atlas Shrugged"/"De som beveger verden" av Ayn Rand (grunnleggeren av objektivismen). Bortkastet tid. En god andreplass går til "Milepæler"/"Milestones" av Sayyid Qutb (en egyptisk islamist). Men jeg leste den fordi jeg skrev en oppgave om han.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Heisann! Det er ikke noe gærnt med omstillinga di, men kanskje du begynte feil sted? Jeg har også lest Snø - men jeg har ikke samme erfaring som deg. Jeg likte boka, men jeg anbefaler deg å lese Pamuks eneste essaysamling som heter Andre farger - utvalgte essays og en novelle. Det vil kanskje "booste" din leselyst for Orhan Pamuks skriblerier?

Essaysamlingen inneholder politiske analyser (jamfør du likte hijab-problematikken og slikt), litteraturkritikk - han går inn på haugevis med forskjellige romaner som han liker, først og fremst Dostojevskijs romaner (Brødrene Karamasov, De Besatte etc), Stendhal, Albert Camus, Nabokovs Lolita og Ada, kunstkritikk, reiseskildring og m.m).Til slutt så har du en relativt fantastisk novelle.

Essaysamlingen inneholder også to taler - et av dem er nobeltalen som heter "My Fathers Suitcase" (jeg leste den engelske oversettelsen - på norsk så blir det vel Min fars koffert). Som handler om en koffert som faren etterlot han. Pamuk åpnet ikke kofferten før han ble voksen. Kofferten inneholdt farens notatbøker og skriblerier. Faren skrev også og var en flittig "lesehest" - de hadde mange bøker hjemme.

Anyways for å gjøre dette kort. Les den du. Det er korte tekster og til og med noen av dem inneholder morsomme illustrasjoner som når Orhan Pamuk forteller om sin datter Ruquyas (som han har dedikerte noen av romanene til) hverdagshistorier. En av mine favoritt essay var den som heter "No Entry". Teksten handler om hva man tenker og føler når man møter på et dørskilt som sier "No Entry".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bare hyggelig. Viktig å dele slik informasjon. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tronsmo skal også ha bakgårdsalg: http://www.tronsmo.no/

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eller Proust eller Tolstoj eller Strindberg eller Mark Twain og lista er enda lengre.

I begynnelsen (noen vil hevde til og med fortsatt) så var Nobelprisen i litteratur politisk. Men dette er en digresjon.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er vel nå man skal svare: Noe av Harold Bloom? Hehe.

Ellers så anbefaler jeg "Orientalismen" av Edward Said - det er ikke direkte litteraturteori - men mer litteraturkritikk og er meget meget informativt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var akkurat han som poppet først opp i hodet mitt når jeg leste latinamerikansk litteratur - men jeg anbefalte ikke han siden det var snakk om romaner. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for det utfyllende svaret!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest dem selv, men har fått dem anbefalt. Hundre års ensomhet og Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel García Márquez (colombiansk forfatter).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg føler meg litt som en som banner i kjerka – når jeg åpner denne tråden her. Siden dette her er jo bokelskere.no. Men la gå – en liten diskusjon/samtale er flott!

Den siste tiden så har det vært en debatt rundt elektroniske lesebrett/e-bøkers fremtid på Klassekampen. Jeg har fulgt med denne debatten med argusøyner.

Eboka er ikke en trussel, men en mulighet for oss. Dersom digitaliseringen av bokbransjen gjøres på riktig måte, så vil dette utvide markedet og derfor har vi stor interesse av at eboka blir en suksess, sier Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset

Jeg må nok si meg enig med Bjarne Buset på det. Jeg tror e-boka er et fint supplement – ikke et substitutt for boka.

Jeg må nok innerømme at jeg har litt sans for lesebrett – før så var jeg av den formening at det er noe dunkelt og kunstig med dem. Dette var inntil jeg falt "pladask" for det nye lesebrettet til Amazon som åpenbart er bra ifølge anmeldelser og som allerede har blitt utsolgt på nettbutikken. Prisen er ikke drøy heller, og det at det inkluderer WiFi er et pluss.

Er det noen av dere som har noe erfaring med lesebrett? Og hva slags fremtid tror dere e-bøker/lesebrett har? Er det en "reell" trussel mot den gode gammeldagse boken som har vært der for oss mennesker siden kineserne (ikke Gutenberg!) startet med boktrykkerikunsten?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg skal være kjip og "plagiere" en franskmann ved å si - Jeg leser, altså er jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bjørn Eidsvåg er bra lesemusikk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har i flere år tenkte på det samme. Men samtidig så tenkte jeg også på et lignende prosjekt - bare med Ibsens verk (alle 26 skuespillene + Digte).

Men jeg er lett med på dette her! Jeg har The RSC Shakespeare: The Complete Works: http://www.amazon.co.uk/RSC-Shakespeare-Complete-Works/dp/0230003508/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1281287054&sr=8-2

Jeg anbefaler denne. Fordi her så får man en del bakgrunnsinfo (og bilder fra teateroppvisninger etc) før hver skuespill.

Og "Sonettene" (originalspråket og norsk gjendiktning): http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=2934322

Greit å ha et avbrekk fra pensumlitteratur i ny og ne - når den tiden kommer. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Gebelawis barn" av Naguib Mahfouz. Boka er delt i 5 deler og handlingen er lagt til i en fiktiv bydel i Kairo. Boka har klare allegoriske trekk til Koranen og Bibelen.

"Gebelawis barn" var den mest kontroversielle boka Mahfouz skrev. Han ble knivstukket av islamister som følge av boka - men heldgivis så ble Mahfouz bare skadet.

Senere så var Naguib Mahfouz en av de første muslimske forfatterne (Orhan Pamuk er en annen) som tok avstand fra dødsdommen på Salman Rushdie.

http://www.nrk.no/nyheter/kultur/4918696.html

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Metallica. Såpass.Og det funker?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når såpass mange føler for å forsvare at dei ikkje les bøkene er det jo i seg sjølv eit godt argument for å lese dei.

Eg trur imidlertid framleis at eg vel å seie 'meh … '.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sisyfos har skrevet et velformulert tilsvar nedenfor, men jeg vil tilføye noe mer. Hvis det er mulig.

Jeg er ikke uenig med deg eller andre at det finnes "dårlig" og "bra" litteratur. Det er ikke det som er poenget. Når jeg skrev at jeg verdsetter (jamfør min mantra) den subjektive tilnærmingen til litteraturen så var det ikke for å benekte det at det finnes "bra" og "dårlig" litteratur. Men å forklare at det viktigste er hvordan enkeltindividet oppfatter det han eller hun leser - når alt kommer til alt.

Det jeg er mest uenig med deg i ditt innlegg.er bruken av "høykultur" versus "lavkultur". Kanskje jeg er alt for mye styrt av min politiske overbevisning. Men ifølge meg så er ikke bare en slik inndeling kontraproduktiv, men også bortkastet (jeg finner ikke et bedre ord i farta). Fordi med en gang man kaller noe for "høykultur" og noe "lavkultur" så skaper man til og med i litteraturen - det man finner/fant i samfunnet (før) - dvs klasseskiller. Jamfør hvorfor jeg skrev: "en elitisk tilnærming". Jeg syns man skal unngå slikt.

Å bruke uttrykket "kanon" er forståelig. Det finnes "vestlig kanon", det finnes litteratur som er en del av den vestlig kulturarv og tradisjon. Men å kalle noe for "høykultur" og noe "lavkultur" er søkt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man shall not quite be lost, but saved who will Yet not of will in him, but grace in me

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Everything, except boredom, bores me.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Mads Leonard HolvikAnne-Stine Ruud HusevågElisabeth SveeKirsten LundHarald KABDemeterTurid KjendlieMarianne_Kristine LouiseSiv ÅrdalEivind  VaksvikAstridCathrine PedersenKnut SimonsenNora FjelliAnn-ElinAndreas HesselbergPiippokattaRonnyHilde Merete GjessingG LSynnøve H HoelAnne Berit GrønbechTone SundlandJarmo LarsenBeathe SolbergTor-Arne JensenRoger MartinsenVibekePerSpelemannJulie StensethPirelliStig TKaren PatriciaFarfallerubbelDaffy EnglundKaren RamsvikKjersti