Jeg har i mange år nå vært dypt forelsket i en mann. Denne mannen er dessverre forlengst død, men arven som står igjen etter ham er i aller høyeste grad levende. Gjennom sine tekster og sine språklige finurligheter har han trolig påvirket språket vi i dag bruker mer enn noen annen. William Shakespeare har fått meg til å lese skuespill og sonetter, til å reise til sin hjemby flere ganger, til å besøke The Globe, til å le og gråte, til å ta Shakespearian walks i London, til å se teaterforestillinger og filmer, til å tvinge mine elever til å lese og dramatisere hans verker… Han har til og med fått meg til å tatovere inn portrettet sitt på min en gang akk så bare legg. Med andre ord; han er i aller største grad til stede i mitt liv.

Til min store sorg har jeg ikke vært kvinne nok til å lese alt han har skrevet; det har jeg tenkt å gjøre noe med! Jeg og en bokelskende venninne, som er minst like forelsket som meg, har satt oss fore å lese alt som påstås å komme fra Shakespeares hånd. I tillegg til å lese, planlegger vi også å se noen av filmatiseringene og lese en del sekundærlitteratur. Vi ønsker å sette i gang så raskt som mulig og vil gjerne ha flere med. The more, the merrier, med andre ord. I tillegg vil det kanskje være lettere å holde seg til ”planen” om flere er med? Kan noen Shakespeare-elskende eller Shakespeare-nysgjerrige bokelskere tenke dere å lese sammen med oss? Det hadde vært hyggelig.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 43 svar.

Heisann. Skal vi ha en ambisjon om å fullføre Sheakespeareprosjektet vårt. Slik det ligger an for meg, så har jeg de 9 siste skuespillene igjen (Stormen unntatt) og jeg skal være så ærlig å innrømme at jeg har lyst til å fullføre prosjektet vårt, uavhengig av samlesning eller ikke. Tidsplan er sånn sett uinteressant. Jeg avsluttet i vår med å lese Kong Lear og Macbeth, dere andre falt av ved Kong lear, tror jeg. Men jeg mangler jo George-skuespillet og Titus Andronicus fra før, så det går jo opp i opp :-)

Ka du sei? Vi er kommet så langt at jeg, uavhengig av dere andre, kommer til å fullføre prosjektet. Spørsmålet er om jeg skal gjøre dette sammen med de som jeg har fulgt så langt, eller om jeg skal gjøre dette alene.

Med Sheakespearean greeting

Johan Steinkjer

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja! Jeg har fremdeles ambisjoner om å fullføre Shakespeare-prosjektet; tatoveringen skriker etter fullendt løp!

Karamella foreslo tidligere i høst et 14-dagersløp pr stykke og at vi starter med King Lear. Hva om vi setter som mål å bli ferdig med dette stykker 16.desember (du kan eventuelt ta et av de andre stykkene du ennå ikke har lest)? Tror jeg trenger et skikkelig spark bak for å komme i gang igjen :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mangler vi et stykke på leselista vår? Dagladetomtaler stykket Double Falsehood, og det sier ikke lite at stykket gis ut i Ardens Shakespeare-serie.

Morsomt også at de lager en kobling til Don Quijote og mener at handlingen i Shakespeare-stykket faktisk kan bygge på en bihandling fra Cervantes bok, siden deler av DQ kom ut på engelsk før Shakespeare døde.

Leser gjerne flere Shakespeare-stykker jeg :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så dumt at jeg ikke så tråden din før nå, men dette var utrolig spennende :)
Jeg elsker Shakespeare og har lest noen av skuespillene hans. Jeg har lenge tenkt at jeg må lese litt Shakespeare igjen og dette hadde vært gøy å gjøre sammen med andre :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det hadde vært utrolig gøy om du vil være med oss på resten av veien (eller i alle fall deler av den)! Rekkefølgen av skuespillene vi leser finner du nedenfor i denne tråden. Denne uken tar vi for oss The Two Gentlemen of Verona, neste uke leser vi Love’s Labour’s Lost og deretter står Romeo and Juliet for tur. Gleder meg til å høre din mening om skuespillene ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg så heller ikke dette før nå, men er gjerne med i den grad jeg har tid. Må uansett lese en del shakespeare i Engelsk Litteratur.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Velkommen skal du være ;)

Det finnes tråder for de fleste av stykkene vi allerede har lest, så du kan sjekke dem ut om du vil (rekkefølgen finner du nedenfor i denne tråden). Noen av oss leser den norske oversettelsen (f.eks på nb.no), andre den engelske originalversjonen. Diskusjonene starter som regel mot helgen... Felles for oss som fremdeles henger med, er vel at vi alle er svært glade i språket og historiene til den kanskje største dikteren av alle.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det ringte akkurat på døren, det var postmannen som hadde en bedriftspakke fra Amazon til meg: William Shakespeares complete works fra RSC :-) En koloss på 2483 sider med alt, inkl. forklaringer til gammelengelske ord og masse bilder fra oppsetninger av stykkene hans. DA ER JEG KLAR FOR LESEINNSATS!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flotters! Det er akkurat den jeg har!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wow - litt av en utgave du har fått tak i! Gratulerer ;)Har så vidt begynt med Henry 6, regner med å bli ferdig med første del i løpet av dagen. Lykke til med lesinga ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er det mulig å være med som "støttemedlem"? :)

Jeg har to Shakespeare-stykker på pensum i engelsk oppdaget jeg i dag, Othello og A midsummer night's dream. I tillegg har jeg Hamlet, Kong Lear og Macbeth fra før av tilgjengelig i bokhylla. Vet ikke om jeg får tid til å rekke over absolutt alt han har skrevet, men vil gjerne være med på disse i alle fall (pluss eventuelt sonettene)?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du kan selvsagt være med, også som "støttemedlem" ;) Jeg er veldig glad for at så mange har meldt sin interesse, og har virkelig tro på at vi greier å gjennomføre prosjektet! Til nå har vi lest The Tempest/Stormen og de første fem sonettene. Neste skuespill blir Henry VI. Sender deg mail med mer info, regner med at jeg rekker å sende den ut i løpet av morgendagen. Velkommen skal du være ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et innlegg først og fremst for å heve tråden.

Og et spørsmål:
Skal vi diskutere det vi leser under hvert enkelt skuespill (slik det gjøres nå med "The Tempest"/"Stormen", dvs. gå inn på den aktuelle boka under "Bøker"), eller blir det et annet opplegg framover?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da, kjære Shakespeare-elskende venner, har startskuddet for vårt dypdykk gått! Sjekk mailen deres og kom med innspill. Lykke til ;) Æ glæde mæ som ein onge!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fint :-) Så Stormen som ballett i Olavshallen tidlig på 90-tallet. Med musikk av Arne Nordheim - så her er "bakgrunnsmusikken" under lesinga folkens: http://open.spotify.com/track/4HiKEXma389DN4OngLJUm0 Enjoy :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I´m in! Elsker shakespear. Favoritten er A midsummernights dream!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes King Lear er et av de aller beste Shakespeare-skuespillene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var så heldig å være i en sammenheng i tenårene der vi faktisk leste oss gjennom det meste av Shakespeare og Ibsen sammen - høyt. Det begynner å bli lenge siden, og jeg skulle gjerne vært med på det samme på nytt, men dette er tenkt hver for oss, bare parallellt? Ikke møtes og lese høyt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lese høyt sammen er jo en flott måte å oppleve litteratur på. Jeg er med i et leseselskap der vi gjør nettopp dette, og vi har lest oss gjennom Ulysses, Don Quixote, Brødrene Karamazov og nå sist Den guddommelige komedie - med påfølgende reiser til aktuelle steder, dvs Dublin, Toledo, St Petersburg og snart til Firenze og Ravenna.

Dette er nok en form som blir vanskelig å gjennomføre i dette tilfelle i og med at vi er spredd over det meste av landet (tror jeg). Greia blir nok å lese hver for oss og kommunisere på nett, men hvem veit - om dette blir veldig vellykka - kanskje vi finner ut at vi skal avslutte med felles tur til London og Stratford - det var faktisk en knakende god ide når jeg tenker meg om. Har til og med bekjentskap i Stratford - en Shakespeare-scholar som nok vil være artig å høre på. Om noen skulle lure - ja, det er jeg som er Anjas bokelskende venninne;-) Vi tar kontakt i løpet av neste helg for oppstart av prosjektet. Håper du også blir med.

Vi har inntatt både musserende vin og rødvin i kveld og planlegger blant annet gjennomføringa av ptrosjektet - vi er veldig fornøyde og gleder oss stort til dette dypdykket i vår store helt. Vi snakkes.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott initiativ Anja og utrolig morsomt!! Jeg står det over da jeg har litt for mange jern i "lese-ilden" for tida, - men synes dette var utrolig bra funnet på. Lykke til!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, morsomt initiativ...skulle gjerne ha "deltatt", men må si med Hilde: litt for mange jern i "lese-ilden" for tida.....ser gjerne at det kommer små rapporter eller innspill her fra "prosjektet" til AnjaE

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er svært glad i å lese bøker sammen med andre, for så å diskutere dem. Håper derfor enda flere bokelskere kan tenke seg å kaste seg med på Shakespeare-lesing, i alle fall lese noen av stykkene. Poster derfor leseplanen til Shakespeare-gruppa. Vi leser ett skuespill pr uke. Nå, i uke 40, har vi kommet til The Taming of the Shrew.

  • 1590 (1623) Henry VI, Part I (Honigmann, 1589)
  • 1590 (1594) Henry VI, Part II (Honigmann 1590)
  • 1590 (1595) Henry VI, Part III (Honigmann 1591)
  • 1592 (1602) Richard III (Honigmann, 1591)
  • 1592 (1623) The Comedy of Errors (Honigmann 1590)
  • 1593 (1594) Titus Andronicus (Honigmann,1587)
  • 1593 (1594) Taming of the Shrew (Honigmann,1589)
  • 1594 (1623) The Two Gentlemen of Verona (Honigmann 1588)
  • 1594 (1598) Love's Labour's Lost (Honigmann 1593)
  • 1594-95 (1597) Romeo and Juliet (Honigmann,1592)
  • 1595 (1597) Richard II
  • 1595 (1600) A Midsummer Night's Dream
  • 1596 (1622) King John (Honigmann 1592)
  • 1596 (1596) Edward III (play) (probably written in collaboration with Thomas Kyd).
  • 1596 (1600) The Merchant of Venice
  • 1597 Henry IV, Part I
  • 1594-1597 (1603?) Love's Labour's Won
  • 1598 (1600) Henry IV, Part II
  • 1599 (1600) Henry V
  • 1599 (1623) Julius Caesar
  • 1599 (1600) Much Ado About Nothing
  • 1599 (1623) As You Like It
  • 1597-1600 (1602) The Merry Wives of Windsor
  • 1599-1600 (1603) Hamlet
  • 1602 (1623) Twelfth Night
  • 1602 (1609) Troilus and Cressida
  • 1603 (1623) All's Well That Ends Well
  • 1603 (1622) Othello
  • 1603-06 (1608) King Lear
  • 1603-06 (1623) Macbeth
  • 1603 (1623) Measure For Measure
  • 1606 (1623) Antony and Cleopatra
  • 1607 (1623) Coriolanus
  • 1607 (1623) Timon of Athens (probably written in collaboration with Thomas Middleton)
  • 1608 (1609) Pericles, Prince of Tyre (probably written in collaboration with George Wilkins)
  • 1609 (1623) Cymbeline
  • 1609-10 (1623) The Winter's Tale
  • 1611 (1623) The Tempest. FERDIG ;)
  • 1612 (1623) Henry VIII (probably written in collaboration with John Fletcher)
  • 1612 (1634) The Two Noble Kinsmen (written in collaboration with John Fletcher).
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Samleser for tiden Middlemarch av George Eliot og syns at sitatene fra Shakespeare er så nydelige at jeg lese noe av ham. Har du noen formening om hva jeg bør starte med?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du verden, flotte greier...(jeg har undervist mye om Shakespeare, men det var bare i noen få utvalgte skuespill...), dette blir jo skikkelig en rekord!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Håper du også slenger deg med på å lese noen av skuespillene du ennå ikke har lest, og selvsagt på diskusjonene. Underviser selv litt om Shakespeare (det blir ikke så avansert, siden jeg jobber på ungdomstrinnet...) og har stor glede av det!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har aldri lest noe av Shakespeare, men har vært i Stratford og sett fødeplassen hans samt Mary Ardens house. Har ikke lest noe av ham fordi stykkene hans er jo skrevet for teateret, og da er det min intensjon at da skal jeg også oppleve stykkene først på teateret. Når det er sagt så har jeg jo litt Shakespeare i bokhylla, og jeg slenger meg med, ikke for å lese alt, men med en ambisjon om å få en hjulpet inngang til å få lest en del av skuespillene hans. Det er jo så mye god lesing der ute, at jeg tror ikke jeg har verken dedikasjonen eller tålmodigheten til å bli en Shakespeare-komplettist:

"Life's but a poor actor. He strits and strats his hour upon the stage - and then is heard no more"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er utrolig glad for at så mange vil bli med! Allerede skimter jeg nye prosjekter med Ibsen og Proust i det fjerne;)Gleder meg til å sette i gang - det er under en uke til startsskuddet går!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skitt au, sign me up!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For et flott initiativ! Jeg er med!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Slik galskap vil eg også vere med på, men eg har eit lyte (utrulig nok) og det er at eg skjeldent klarer å vere dedikert til ei sak over lengre tid. Men eg vil i alle fall prøve meg..

Eller kanskje eg kunne få vere med som "støttemedlem" (dette er eg allerie i IOGT, og det funkar fint ;))

Alle Shakespeare sine verker finner ein vel på veven, tenkjer eg =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, galskap er det nok! Håper bare vi greier å gjennomføre, tror det er lettere å holde seg dedikert når flere er med....

Hyggelig at du vil være med ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Karamella, Mohamed og Tone: topp at så mange vil være med på denne reisen! Vi er allerede 5 - hvem vet, kanskje flere bokelskere hiver seg med også? Uansett: det ser ut til at dette prosjektet kan la seg gjennomføre!

Jeg er enig i at vi bør lese en god del bakgrunnsinfo, både om stykkene og om hvem Shakespeare var. Parallell-lesing av norsk gjendiktning og originaltekst høres også interessant ut.

Jeg administrerer gjerne. Tar kontakt på mail i løpet av et par uker. Gleder med virkelig til å sette i gang! This is a dream come true;)

PS: Kan også tenke meg å lese alt av Ibsen... men Shakespeare er den aller største helten min, så han kommer først!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er også med - kom bare litt langt nede på sida her ;-) Tenkte jeg skulle oppdrive Hans-Magnus Ystgaards oversettelser til sparbumål. Han snakker om at Shakespeares enstavelsesord lar seg lettere oversette til sparbygg enn bokmål ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ystgaards oversettelser høres også spennende ut - om jeg ikke snakker trøndersk, bor jeg i Trøndelag og må nok kalles skaptrønder (eller er jeg ute av skapet - er ikk ehelt sikker;-). Er overbevist om at Shakespeare på trøndersk vil innebære en god del høydepunkt... og Ystgaard er kjent for å håndtere språk på en god måte. Visste heller ikke at han hadde oversatt Shakespeare.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjempegod ide! Jeg vil gjerne være med! Går ut fra at du AnjaE "administrerer" litt til å begynne med og legger opp en plan framover?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har i flere år tenkte på det samme. Men samtidig så tenkte jeg også på et lignende prosjekt - bare med Ibsens verk (alle 26 skuespillene + Digte).

Men jeg er lett med på dette her! Jeg har The RSC Shakespeare: The Complete Works: http://www.amazon.co.uk/RSC-Shakespeare-Complete-Works/dp/0230003508/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1281287054&sr=8-2

Jeg anbefaler denne. Fordi her så får man en del bakgrunnsinfo (og bilder fra teateroppvisninger etc) før hver skuespill.

Og "Sonettene" (originalspråket og norsk gjendiktning): http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=2934322

Greit å ha et avbrekk fra pensumlitteratur i ny og ne - når den tiden kommer. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er selvsagt med - noen å jobbe meg gjennom Shakespeare sammen med har vært et ønske i flere år. Opplegget høres bra ut - det er opp til oss som deltar å sørge for kvaliteten. Er enig i tanken om å jobbe kronologisk gjennom verkene med innslag av sonetter mellom skuespillen. Av sekundær-litteratur kunne jeg i første rekke tenke meg bakgrunn om de forskjellige stykkene + selvsagt noe om konspirasjonsteoriene (jeg synes konspirasjonsteorier er svært underholdende - og det finnes jo en del av dem i Shakespreares tilfelle;-).

Jeg ønsker primært å lese på engelsk, og er enig i at vi som deltar kan lese på det språket som passer oss best. Kan også være artig å lese en del parallelt på engelsk og norsk - det gir rom for sammenlikning og ikke minst demonstrere for oss hvilken utrolig jobb både Andre Bjerke og Halldis Moren Vesaas har gjort dom oversettere. Her er det mange muligheter - jeg gleder meg til vi starter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du verden!
Høres interessant ut. Kunne tenke meg å være med på dette prosjektet.
Skal dere lese Shakespeare på originalspråket og/eller oversatt/gjendiktet til norsk?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skuespillene/sonettene jeg til nå har lest er på originalspråket. Min utgave av Shakespeares samlede verker er på engelsk, så det enkleste for meg er nok å fortsette på samme måte. Likevel bør det ikke være noe hinder om andre velger de norske gjendiktningene - vi kan fremdeles diskutere innholdet. I tillegg kan det være interessant å sammenligne og debattere de forskjellige versjonene. Håper du blir med!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, jeg blir med på opplegget.
Hvordan skal det "organiseres"? Blir det laget en egen tråd for diskusjoner, evt. ny tråd for hvert verk etc.?
Når omtrent skal lesingen begynne og med hva av primær- og/eller sekundærlitteratur.
Håper flere bokelskere blir med på dette!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Topp! Tenkte å (forhåpentligvis) la denne tråden leve sitt eget liv en uke eller to før vi setter i gang. Man vet aldri; kanskje vil flere være med.

Jeg har sett for meg en tråd for hvert verk, iallefall skuespillene og noen av de viktigste sonettene. Rekkefølgen tenkte jeg burde bestemmes av "the first folio". Vi kan lese et skuespill, så noen sonetter, så et skuespill osv.

Sekundærlitteratur kan vi bli enige om - det finnes jo utrolig mye der ute! De fleste bokhandlere i England har flere egne hyller for denne typen bøker. Det gjelder å finne de "riktige" bøkene; konspirasjonsteorier kan være fornøyelige, men vi bør vel ha litt annet å bite i også?

Tenker at jeg/vi kontakter de som er interessert på mail etter at et par uker har gått. Håper også at flere blir med!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Virker som et utmerket opplegg.
Skal følge med på denne tråden framover. Om et par uker er vel de fleste ferdig med ferien, så man kan vel håpe at flere interesserte melder seg etter hvert.

Har tre utgaver av Shakespeares samlede på engelsk (en av dem i tre bind) + en (gammel) utgave av skuespillene på norsk (8 bind) og dessuten sonettene på engelsk/norsk. Et par biografier står også i hylla.

Jeg har en god del bøker jeg ikke har katalogisert på Bokelskere ennå, blant annet mesteparten av/om Shakespeare, så det skal jeg gjøre snart.

Dette tror jeg blir bra - og lærerikt og krevende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette høres spennende ut, jeg har hans samlede verk på originalspråk stående i hylla og samle støv. Så kanskje jeg bør benytte denne anledningen. Har gjort det samme på egen hand med Ibsen - leste skuespillene først, og så sekundærlitteratur. Jeg er med :-) - forhåpentligvis lengre enn bare oppstarten....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Sol SkipnesTheaBenedicteBeathe SolbergIreneleserStig TKirsten LundNina J.B.PiippokattaGrete AastorpTone HHeidiRandiTor-Arne JensenHeidi HoltanMorten JensenVibekeAud Merete RambølRoger MartinsenAmanda AHanne Kvernmo RyeSynnøve H HoelEllen E. MartolAnne-Stine Ruud HusevågtuhamreMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingHarald KLailaReadninggirl30TanteMamieReidun Anette AugustinChristoffer SmedaasBirkaLeseberta_23Aud- HelenTorill RevheimBenedikteChristin SillibakkenTrude Jensen