Interessant initiativ. Eg er ikkje framand for å delta. Min konto fins her.
diktsammlinga: "Jeg har tenkt meg til de elysiske sletter" av Rune Christiansen.
Trur nok at den mest realistiske måten å leve av et forfatterskap er å få skrivestipend.
Will do! :)
Det kan jo vera veldig forskjellige ting lesarar heng seg opp i, så det er vel berre å prøve igjen, som du seier.
klart vi dømmer etter utseende på alt egentlig, bøker er intet unntak. det kan være overfladisk av oss, men nå er det nå en gang sånn at noen har tenkt at nettopp dette omslaget passer til nettopp denne boka. og som oftest stemmer det inntrykket omslaget gir, med det innholdet boka har. det eneste problemet er at våre fordommer ikke tar høyde for at omslagsdesigneren kanskje ikke har så god peiling. jeg har et godt eksempel på ei bok jeg har blitt gledelig overaska over at ikke sammsvarte med omslaget sitt: "Costa Del Sol" av Bjørn Espen Almaas. heldigvis var den ikke som tittelen antyda heller.
Men mens hun hadde vært ute, hadde Lewis benyttet anledningen til å dø. Eller, rettere sagt, han hadde tatt livet av seg.
Det pittelille jeg har lest av lyrikk de siste par årene har fenga meg så lite at jeg nesten var iferd med å kutte ut hele sjangeren. Jeg hadde så vidt hørt om denne boka fra før da jeg lånte den på biblioteket, hovedsakelig på grunn av den vakre, enkle tittelen og et slags kanskje siste håp om å finne for meg ny og god lyrikk. Boka inneholder for meg mye av det samme som tittelen: enkelhet, ro, rastløshet, og den ga meg heldigvis lyst til å lese lyrikk igjen. Nå koser jeg meg med debutboka av samme forfatter.
Vi går jo rundt og bærer på et dødt barn, helt til vi dør. I den forstand er det allerede for sent å ta livet av seg, ettersom man, idet man kommer så langt som til å ønske sin egen død, allerede er død. Det er kanskje grusomt å måtte innrømme det, men livet kommer alltid selvmorderen i forkjøpet, ved allerede å ha drept det i ham eller henne som kunne opprettholdt ham eller henne. selvmordet er sånn sett den bortkastede handlig per definisjon, snytt for alt, selv for den bortkastelsen som motiverer den, forestillingen, romantisk, om en siste gjennværende mulighet til å gjøre noe med det, i betydningen kaste bort selve forutsetningen for å gjøre noe med noe som helst, dvs. en selv og sitt eget liv. Sannheten er at det er ingenting å ta livet av.
The Year of the Flood og Oryx og Crake er meir teknologisk orienterte dystopiar enn kva Tjenerinnens beretning er. Førstnevnte foregår i eit slags anarki, medan sistnevnte skildrar eit samfunn som blir styrt av eit ekstremt regime, der kvinner må leve som slavar. Her handlar det mellom anna om korleis dette regimet terroriserer enkeltmennesket. Det er godt mulig Tjenerinnens beretning kan oppfattast som deprimerande. Eg meinar å hugse at det var ganske brutalt til tider. Vurderte aldri å avbryte boka av den grunn.
Gud, du som har skapt alt, til deg sier jeg uten klage: jeg eier ingenting, jeg har glemt det jeg forlot, jeg er et speilbilde som slumrer, en pust som ikke forvolder skade på vinden. Men jeg har tro på ordene jeg ble tildelt, ordene jeg stjal, for det jeg etterlater oppsto ikke av ingenting.
Hvisker en bønn, en takk. En båndspiller i barnemunnen avspiller askespråk: Du er her dunkel. Kjære far, hvorfor kan du ikke glemme meg?
Når man har vært ulykkelig lenge nok på et sted, hender det at man blir sterkere knyttet til til dette stedet enn til noen andre steder:
Straks fór mongolene over Asia med sverd og ild, det grodde ingenting efter dem. Hæren lå langt inne i Europa, da det kom bud at Djengis Khan var død. Soldatene tørket blodet av sine våpen og så sig våkende omkring. De hadde erobret hele verden til Djenggis Khan og så døde han. De skjønte ikke riktig vitsen, og tøflet hjem.
Hvert skjema fylles ut, hvert kort er med i leken. Her spilles vitensapelig og uten joker. Uten fusk skal allting tas ifra oss.
Her er enhver sin egen fangevokter, ugjenkjent og anonym.
Luis Buñuel sin Mitt siste sukk er min favoritt. For ein fantastisk fyr!
Hyggeleg at nokon set pris på det. Ein personleg favoritt av desse er muligens Oryx og Crake.
Litt science fiction og såkalla speculative fiction som skil seg litt frå dei bøkene vi tenker på som typiske sci-fi-klassikarar. Alle på lista har eg lese eller held på å lese. Tar gjerne imot tips om litteratur/forfattarar som er beslekta med desse dømene.
Jeg pekte på brettet. Se der, sa jeg, du kan gjøre et hopp på tre. Hun skulle til å flytte der hvor jeg viste henne, men så oppdaget hun en annen mulighet, og hun fikk til et hopp, et kjempehopp; med en av de bakerste kulene tilbakela hun over halve spilleflaten. Forbløffet studerte jeg brettet og gjentok trekket i hukommelsen for å sjekke om det virkelig var tillatt, noe det var. Selv hadde jeg ingen gode trekk å komme med nå. Jeg tippet en av de bakerste kulene over i nabohullet.
Fingrene mine har skrukkehud etter å ha holdt kluten så lenge, de ligner barnefingre som har hatt plaster på eller vært i badekaret.