Jeg fester håpet i skrivingen, skrivingen som trekker hjertet ut av meg, gang på gang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

kjærligheten, den eneste kuren mot det å være menneske.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hadde jeg hatt mer erindring om hvem jeg er, ville jeg stått mer opp for meg selv, og jeg er redd for at om jeg tar elevenes ord til meg og forstår hva de betyr, vil jeg bli en annen, og jeg har ikke engang rukket å venne meg til den jeg er nå...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Litt etter litt oppdager man at man er blitt en fremmed, jeg står opp om morgenen og vil noe annet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Selv om boka sikkert kunne vært bedre rent språklig, er det umulig å ikke gi denne boka toppkarakter. Historien er usminket og ærlig, den er sår og sterk. Amal Aden viser her enkeltindividets styrke og hvilket mot det kreves for å stå opp mot familie og tradisjon, for å gå sin egen vei. I boka møter vi en traumatisert jente fra et krigsherjet land som hele boka bevarer sine moralske prinsipper, og som bærer på en indre kraft: hennes frie natur og viljestyrke. En hardstlående bok. Mange får gjennomgå her. Både tradisjoner og ukultur i det somaliske miljøet, UDIs firkantethet og ikke minst barnevernet, som i Amals historie virker tafatte og til tider nesten ondskapsfulle, uten vilje til å lytte. Igjen får vi se hvor viktig det kan være for skakkjørte barn å møte "den ene", den ene som ser dem, som lytter, som tror på dem og åpner sin dør for dem. Dette er en sterk og modig bok. En viktig bok. En vond bok. Men også en til tider vakker og inspirerende bok, en bok som får tanker til å blomstre og lenker til å briste. I tillegg er boka skrevet i et personlig, ektefølt språk som er lett å lese.

Amal Aden beviser igjen at hun er en av Norges modigste stemmer, som aldri lar seg knekke. Hun har en viktig historie, og tross trusler og hat slutter hun ikke å fortelle den. Jeg bøyer med i støvet, og gleder meg til å bli kjent med flere av hennes bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Mitt liv som gift er over. Mitt liv i frihet begynner."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

At en bok er tung å holde i, syns jeg bare er fint. Elsker store, tjukke bøker.

Jeg avbryter ofte bøker, og så plukker jeg dem opp igjen senere. Med de fleste bøker går det greit, mens noen må man starte på nytt fordi det er umulig å lese fra et punkt midt i boka om du bare husker vagt hva som skjedde tidligere. En av hovedgrunnene til at jeg avbryter bøker er at jeg leser mange samtidig, og så må jeg etterhvert velge én jeg prioriterer å fullføre. Ofte har det også med tid å gjøre, for eksempel kan jeg begynne på en bok selv om jeg egentlig har masse å gjøre for eksempel i skolesammenheng som jeg deretter ikke rekker å fullføre pga. andre ting som hoper seg opp.

Men av mer innholdsmessige årsaker, handler det både om hvor fengende historien er, men også om språket. På journalistutdanninga er det én læresetning som går igjen: kill your darlings. Det betyr i praksis at du skal skrive ting så enkelt og konsist som mulig, droppe formuleringer du syns er artige men som ikke tilfører noe. Det kan gjøre tekstene kjedeligere å lese, muligens, men det gjør også at innholdet kommer tydeligere fram. Jeg syns det er mange forfattere som kunne lært noe av dette, som i for stor grad pynter seg med ord. Flere forfattere bør gjøre som Per Pettersson: Fortelle en historie, uten dikkedarer. For eksempel har jeg avbrutt og deretter fortsatt på "Halvbroren" mange ganger, denne gangen planlegger jeg å fullføre men jeg er knapt halvveis, fordi jeg syns Saabye Christensen overdriver språklig. Jeg liker mange av formuleringene hans og syns de er vakre, de gjør bøkene hans mer episke på en måte, men de gjør også historien tyngre å lese. Noen ganger skulle jeg ønske han strippet litt mer ned, men jeg vet at det er skrivestilen hans som er sånn. "Beatles" er min favorittbok av ham, noterer meg at det også er en av hans kortere bøker - her er språket bedre, ryddigere, få helt unødvendige passasjer. Dessuten er historien fengende. Dessverre var filmen så dårlig.

Det er også noen forfattere som gjør språket tungt på andre måter: I stedet for å skrive malerisk og symbolsk, som Saabye Christensen, prøver de å skrive så filmatisk som mulig. De beskriver scener direkte og detaljert, som om du så dem i en film. Det kan bli for mye av det gode. Her er jeg enig med Mohammed Yusuf om at Unni Lindell er erkesynderen. Så mye beskrivelser er ikke nødvendig, og tar bort noe av lesergleden ved at det ikke blir igjen noe jeg kan forestille meg selv.

Dessuten må jeg innrømme at jeg ikke er så glad i bøker med gammeldags, krøkkete språk, type Jane Austen og andre klassikere. Har lastet ned masse klassikere som gratis e-bøker på Amazon men veldig mange av dem har så tungvint språk, eller påtatt om du vil.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg regner med at denne kommentaren var ganske sarkastisk, både med tanke på at Talibanistan ikke er et sted, og med tanke på at mange av dem som har utført islamistisk terror i Vesten er vokst opp der. Før man anerkjenner det og diskuterer hvorfor det blir sånn, at folk føler seg så utstøtt i samfunnet at de begynner å forakte det og lar seg hjernevaske av demagoger til de grader, kan vi aldri bekjempe trenden. Det er ikke bare å sende folk "hjem".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Mennene sier at Norge er et land hvor alle er rike, det er et land hvor alle får det de ønsker seg, et land hvor det ikke er krig, det er land hvor ingen jager deg og du er helt fri. Mennene er veldig glade for at onkelen min har funnet meg, nå har jeg familie i dette flotte landet, jeg har familie som ønsker at jeg skal komme til dem. Mennene fortsetter å lovprise dette landet som jeg aldri har hørt om. De sier at det bare er de aller heldigste som får reise til Norge. De sier at i Norge er folk så rike at man kan ta penger ut fra veggen i gatene."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Jeg forstår ikke meg selv. Jeg har ikke lyst til å leve, men når det skjer noe farlig, prøver jeg likevel å redde livet."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Dog, når det gjelder romantiske bøker bør det nevnes at en av mine favorittbøker fra de siste par årene, "Et helt halvt år", visstnok faller innenfor den sjangeren. Det er en utrolig spennende og viktig bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min boksmak har forandret seg, og er fremdeles i utvikling - da jeg var yngre/liten leste jeg omtrent bare fantasy og spenningsbøker (Maria Gripe var en av mine absolutte favoritter, sammen med J. K. Rowling osv. på fantasysiden), jeg begynte etterhvert å lese krim. Disse sjangrene er fremdeles framtredende hos meg, men smaken min har utvikla seg - jeg leser i større grad enn før det jeg ikke vet hva annet jeg skal kalle enn "samtidslitteratur", bøker der det ikke nødvendigvis skjer så mye, som handler om vanlige mennesker og deres tanker og valg i livet - type Per Petterson, Knausgård (selv om jeg har lest svært lite av ham), Carl Frode Tiller osv. Bøker jeg ville syns var kjedelig da jeg var yngre, men nå som jeg er voksen liker jeg dem godt. Jeg leser også stadig mer historiske og politiske bøker, også sakprosa/debattbøker og lignende. Biografier har jeg også i økende grad begynt å lese, den første jeg leste som virkelig gjorde inntrykk på meg var "Himmelstormeren" av Cecilie Enger, som handler om Ellisif Wessel. En fascinerende kvinne, langt forut for sin tid, revet med av revolusjonsånden, men også preget av sorg og lengsel i familielivet (hun mistet kontakten med familien idet hun flyttet til Nord-Norge i stedet for å realisere seg som "fin frue" i hovedstaden, og hun mistet flere barn i svangerskap).

Jeg er heller ikke så glad i de tidligere nevnte "romantiske bøkene". Såpass platte, men likevel underholdende historier foretrekker jeg å spare til en film en regnfull søndag.

Jeg håper min smak vil utvide seg ytterlige, hver bok åpner en ny verden, og om man liker alle sjangre og alle typer litteratur (lyrikk, for eksempel, leser jeg lite av, selv om enkeltdikt kan røre sjela mi) har man et helt bokunivers å boltre seg i! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Enda en kvinne som forbarmer seg over ham. Hva er det med disse kvinnene? Hva er det som tiltrekker dem hos en mann som ligger på bunnen av sin egen fornedrelse?"

Godt sagt! (4) Varsle Svar

http://www.vest-sahara.no/a48x232 Her er link til flere rapporter og bøker om Vest-Sahara. Alt er sakprosa. For skjønnlitteratur vet jeg ikke. Har du forsøkt å kontakte områdeeksperter på universiteter osv., eller rett og slett spurt på biblioteket?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Før Dawkins, var jeg riktignok ateist og hadde ingen problemer med å stå ved mitt syn - men så ikke noen grunn til å argumentere mot andres livssyn. Etter Dawkins har jeg blitt en "misjonerende ateist". Denne boka bør alle lese, det er så viktig at man ikke bare resignerer for religionen og dens påvirkning på samfunnet - den holder menneskeheten tilbake i alle aspekter. En bok for deg som allerede er overbevist (som jeg var), for deg som tviler på din egen tro (som Dawkins en gang i sin spede ungdom gjorde) eller for deg som har lagt religionen på hylla, men ikke helt vet hvordan du skal forklare ditt valg for andre.

Spesielt viktig er delen om hvordan samfunnet aksepterer at religion prakkes på barn, i stedet for å være et gjennomtenkt valg folk tar når de er voksne. Det er en del som alle bør lese og tenke gjennom.

Les denne - og lån den ut til alle du kjenner!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er den sprøeste, merkeligste boka jeg noensinne har lest -Douglas Adams virker krystallklar til sammenligning. Det er helt umulig å forklare hva temaet for denne boka er eller beskrive historien på en forståelig måte. Til tider trist, til tider vakker, ofte morsom og konstant forvirrende. En leseropplevelse utenom det vanlige. Boka tar deg med på en reise og kan trygt leses flere ganger, fordi den kan være vanskelig å få tak på.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og i den tåkete grålysningen vrimlet alle sammen ut i hagen. Et rosafarget lys i øst tydet på en fin, klar augustdag. En ny port mot det Utrolige, det Mulige, en ny dag da alt kan skje, hvis man ikke har noe imot det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg følte meg så lykkelig at jeg ikke engang var redd det skulle gå over.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg hadde funnet min første venn og altså begynt å leve for alvor.

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

MonaBLTurid KjendliesomniferumHarald KBerit B LieBerit RKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundNorahTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli HagelundSigrid NygaardPiippokattaEivind  VaksvikGro