Men hun ble kanskje litt skuffet over slutten på boka?
Enig med deg, jo mindre jeg gjør jo desto fortere går tiden. Min Middlemarch ligger på vent. Jeg gleder meg til de neste kapitlene og benytter pausen til å bli ferdig med tredje bok i Bjørneboes Bestialitetens historie Stillheten. Jeg har byttet ut bok med lydbok for å få litt fortgang i det, samtidig som det ikke bør gå for fort, det er mye å fordøye. Når stillheten senker seg over heimen om natten leser jeg Lord Byrons Childe Harold. Av en eller annen grunn er det litt tungt å komme i gang, men blir lekende lett etterhvert. Det eneste aberet er at jeg har den på lesebrett. Det samme lesebrettet som jeg benytter til å slå opp ord og uttrykk, navn og steder som jeg lurer på. Det kan bli litt mye knotting og skal jeg ha flere bøker på lesebrett, får det bli enkel krim eller noe annet som ikke krever "tilleggstudier".
På en facebookgruppe jeg er med i, fortalte i dag en ornitologi-interressert herremann at han hadde snublet over en bok som het "Verdens duer" i sin lokale bokhandel og lykkelig brakt den med hjem. Her fant han selvfølgelig ut at det var "Vredens druer" han hadde fått i hus. Han var skuffet, men leste boken og konkluderte med at den var svært god, selv om duene glimret med sitt fravær.
Dersom jeg skulle være så uheldig å blingse slik en gang, håper jeg at jeg er like heldig med utfallet!
Jo, jeg glemte både Dostojevskij og Herman Melville. Kanskje det finnes enda flere geniale skribenter fra dette tidsrommet?
Jeg er ferdig med bok I og II og er veldig fornøyd så langt. Dette er imponerende godt skrevet. Jeg måtte dessverre gi opp å lese på originalspråket, da jeg mistet for mye detaljer, dessuten er mottositatene og notene i den norske utgaven gull verdt for meg. Leselisten min blir stadig lengre og inkluderer nå John Milton, Vergil, Shakespeare, Ben Johnson, Geoffrey Chaucer, Henry Fielding, Alexander Pope og Goethe. Merkelig at George Eliot kan skape en slik kunnskapstørst nesten 200 år etter at romanen ble utgitt!
Jeg har også lest litt om forfattere i hennes samtid og tror kanskje dette er min favorittepoke i litteraturen. Både George Sand, Charlotte og Emily Brontë, Dickens, Turgenev, Flaubert, Tolstoy, Hugo, Hardy og Zola skrev samtidig med henne.
Når det gjelder handlingen så har Eliot klart å gjøre meg nysgjerrig på hvordan dette går, karakterene er svært troverdige og språket er nydelig. Jeg gleder meg til neste bolk!
"There are characters which are continually creating collisions and nodes for themselves in dramas which nobody is prepared to act with them. Their susceptibilities will clash against objects that remain innocently quiet."
1) 31
2) a bestselger
Jeg har egentlig tenkt med meg selv at jeg ikke fikk noen bøker til jul. Det er vanskelig å regne følgende verker som litteratur: Hvor mye veide Elvis da han døde?, Hvor mange nordmenn heter Vidkun? og Hvor mange brødre har Obama? Men jeg fikk dem altså til jul. Siden vi sluttet å få reklame i postkassen, har det vært lite do-litteratur i huset, men nå kunne jeg endelig kaste siste utgaver av Fuglevennen, Ellos, Organet (medlemsblad LHL), Toyota Magasinet og Merchedez Magasinet. Familien er godt i gang med første bok og det har blitt litt lystigere å besøke toalettet. Så gjenstår det å se hvor mye av disse totalt unyttige kunnskapene som blir sittende igjen i toppetasjen. Jeg vet iallfall at giraffens hjerte veier 11 kg, det er da noe!
Jeg er forsatt veldig glad for at vi leste Don Quijote sammen. Han har det med å dukke opp når man minst aner det. Jeg har nettopp lest John Steibeck's Turen med Charley og selvfølgelig heter bilen Rocinante. Det er litt vanskelig å sammenligne DQ og Steibeck bortsett fra at begge la ut på eventyr, men hunden hans blir mer og mer intelligent underveis og kan derfor minne litt om den etterhvert så kloke Pancho.
I dag begynte jeg på George Eliot's Middlemarch og allerede i kapittel 2 blir Servantes sitert og dermed vet jeg hva kapittelet skal handle om. Hodet er fortsatt fylt med bilder av en overmodig ridder på et skranglete øk etterfulgt av en vindrikkende, livsnytende bonde på et esel. Jeg klarer faktisk ikke å la være å smile når Don Quijote blir nevnt :)
"Turen med Charley" var en hyggelig avslutning på felleslesningen. Boken var noe ujevn i formen og jeg likte partiene om selve turen best. Jeg har lest den engelske utgaven og bare sporadisk slått opp i den norske, og det har slått meg at oversettelsen er mer stakkato i formen enn originalen.
Takk for følget!
I've been practicing to be a Negro a long time
I was born lost and take no pleasure in being found..
...in our time, a beard is the only thing a woman cannot do better than a man...
Du kan jo forsøke å "annonsere" via bibliotekene.
Jeg skal forsøke meg på denne engelske utgaven fra 1991 og kanskje denne norske utgaven fra 1995 dersom det blir for tungt på engelsk.
Jeg koser meg med Steinbecks Travel with Charlie og hører Mehlums Madrugada på lydbok. Både Lord Byron og Jens Bjørneboe er påbegynt, men på vent for øyeblikket. Jeg får forsøke å avslutte Steinbeck før vi begynner med Middlemarch.
Jeg har gjort som Jostein Røyset, registrert og systematisert bøkene som ble lest og ikke minst hørt i 2013. Dette har gitt meg både positiv og negativ informasjon.
Når det gjelder sjanger er jeg fornøyd. Andelen krimbøker er nede i 33%, klassikere er oppe i 22%. Målet for 2014 må bli å fortsette denne trenden, samt å øke andelen biografier og historie.
Av de omlag 90 bøkene har jeg fortært, ble 63% av dem avspilt som lydbok. Dette var overaskende mye. Jeg vil forsøke å lese mer og høre mindre i 2014.
Når det gjelder språk har jeg vært litt slapp. Omlag 90% av bøkene er lest på norsk, 6 % på engelsk og usle 1 % på henholdsvis dansk og svensk. Her blir målet for 2014 å lese mer på originalspråket.
50 % av bøkene jeg har lest i 2013 er fra 2000 eller senere. Jeg har ikke lest noen bøker fra perioden 1960-79, men derimot 22% fra 1900-1959 og 16 % fra 1700-1899 (her drar vel Dickens opp tallet). Ellers er det spredt fra 380 fKr og framover. Jeg er ganske fornøyd med fordelingen av årganger og håper å få ned andelen litteratur skrevet etter år 2000 og øke andelen fra år 0 til 1900.
Jeg har vært flink til å velge bøker som passer meg i 2013, jeg har gitt terningkast 5 hele 53 ganger, 23 ganger trillet jeg 4 og 11 ganger havnet terningen på 6. Målet for 2014 må være å fortsette å undersøke litteraturen nøye før jeg begynner å lese. Kanskje klarer jeg null treere og ingen avbrutte bøker i 2014?
Litteraturen som er konsumert i 2013 tilsvarer ca 35000 sider. Det er et absolutt mål å finne bøker som ikke er så ufattelig lange. Her skal det jaktes på korte, gode bøker!
Jeg har hele tiden trodd at omtrent halvparten av bøkene jeg leser er skrevet av kvinner. Der tok jeg feil, gitt! Hele 72% av bøkene som ble lest i 2013 var skrevet av menn. Målet må bli å øke andelen kvinnelitteratur.
Min siste utfordring blir å lese mer verdenslitteratur. 56% av bøkene lest i 2013 var fra Norden, 30 % fra Europa (hovedsakelig England) og 14% fra Nord-Amerika. Jeg har totalt utelatt Asia, Sør-Amerika, Australia og Afrika fra leselisten.
Oppsummering : I 2014 skal jeg lese flere klassikere og biografier, samt finne ikke-vestlige kvinnelige forfattere som skriver korte bøker (helst på engelsk…) Jeg tar gjerne imot tips!
Men paranoiaen gav ham ingen hvile."Det er ute med meg." sa han (Stalin) til Mikojan og Khrusjtsjov, som i likhet med alle magnatene ferierte slik at de kunne besøke Stalin to ganger i uken."Jeg stoler ikke engang på meg selv."
Jeg likte ikke Hypnotisøren og Paganinikontrakten så godt. Vil du si at Sandmannen er vesentlig bedre enn de 2 første krimbøkene av Kepler?
Jeg likte de danske Søvnen og døden av A.J:Kazinski og Marco-effekten av Jussi Adler-Olsen best. Av de norske er det Hulemannen av Jørn Lier Horst og Pergamentet av Gert Nygårdshaug som skårer høyest.
Poilti av Nesbø skuffet litt og Flink Pike av Flynn har jeg ikke lest enda. Jeg har også store forventninger til Fasadefall av Marklund, som jeg håper å kunne lese snart.