Mitt mål er å bli kjent med de norske klassikerne og samtidig holde meg oppdatert på de norske og engelskspråklige nyhetene.
Men også veien dit er en vei i frihet, i valg, å velge noe, betyr å gi avkall på noe annet, valg betyr ensomhet, - og frihet betyr også frihet til det onde. Menneskehetens befrielse må være menneskehetens eget verk. Veien til målet - til å bebo jorden i broderlighet og rettferdighet - må vi selv gå; gudene kan ikke gå den for oss, da var det ikke en vei i frihet. Og veien vil gå langs avgrunner og i dypene, gjennom ørkener og over slagmarker, gjennom ruiner og fangeleire, med millioner på flukt og i hunger og i hjemløshet, veien vil føre til det Ondes villfarelser, og villfarelsens ondskap, - og denne vei fører oss til møtet med oss selv.
Men jeg er ikke alltid i denne tilstanden av unormal våkenhet og ro og tankeklarhet. Det finnes tider da hjernen lukker seg, da hjerneskallen danner et solid, totalt stengsel, så vanntett at ikke engang ånder eller tanker slipper igjennom panseret. Det er tider av fortapthet, meningsløshet, forvirring, mørke. For meg, som er vant til sammenheng mellom alle ting, til at alt, alt har en klar og gyllen mening, er disse tidene av fortapelse og meningsløshet meget tunge å bære; - de fyller meg med hele fortvilelsens håpløshet og håpløshetens fortvilelse.
Hvem mønstret oss på henne? Hva er hennes destinasjon? Hvem leser kompass og logg, hvem leser solhøyden og med hvilken sekstant? Hvem har stukket ut kursen? Hvem har bestemt posisjonene? Hvem bruker passeren og linealen? Og til slutt, hovedsaken: Hvem fører journal for den store reisen? Hvor mønstret vi på? Hvor seiler vi hen?
Jeg vil bare tilføye at ingen når bunnen av menneskehjertets dyp ved hjelp av søkke og loddeline.
Vi har gitt ut et par titler angående Henrik Ibsen på Bokvennnen. Kanskje noen vil være hypp på de!
Her er lista!
Catilina 1850 Kjæmpehøjen 1850 Norma 1851 Sancthansnatten 1852 Gildet paa Solhoug 1855 Fru Inger til Østeraad 1857 Olaf Liljekrans 1857 Hærmændene paa Helgeland 1858 Kjærlighedens Komedie 1862 Kongs-Emnerne 1864 Brand 1866 Peer Gynt 1867 De unges Forbund 1869 Digte (lyrikk) 1871 Kejser og Galilæer 1873 Samfundets støtter 1877 Et dukkehjem 1879 Gengangere 1881 En folkefiende 1882 Vildanden 1884 Rosmersholm 1886 Fruen fra havet 1888 Hedda Gabler 1890 Bygmester Solness 1892 Lille Eyolf 1894 John Gabriel Borkman 1896 Når vi døde vågner 1899
Kjempekult! Ibsen har jeg lest flere ganger sporadisk. Jeg er med. Det kan være at jeg blander jobb og fritid angående Ibsen neste år. Jeg anbefaler å sjekke ut de mange ulike hørespillene som er blitt gjort omkring skuespillene hans. Litt ymse på kvaliteten. Men dette blir som sagt noe som blir en del av diskusjonen? Veldig god plan Kjell k!
Jeg siterer deg: "det dukker alltid opp noen jeg bare må lese". Det skjedde meg for en halvtime siden. Jeg beklager at jeg ikke nevner tittel og navn. Men av og til er jeg så glad for å oppdage reiselitteratur som man ikke visste om.
King Chief of the World, Thomas Aune. Dagbok fra VM i Sør-Afrika, Det stille forlaget.
Fallet Thurnemann av Arne Sundelin.
Ark i A4-str. x 300 sider. To bøker som kommer ut på Bokvennen forlag i løpet av januar! Begge planlegges å lage lansering rundt.
Min favoritt til Tarjei Vesaas' debutantpris er Tina Åmodt sin Anleggsprosa. Og derfor årets beste norske på norsk. Hvorfor? Se min omtale her:
Årets beste oversatte: Krabbeskipet av Takiji Kobayashi. Den setter spor i deg. Magne Tørring har gjort en strålende jobb skal jeg stole på de som kan japansk.
www.huvenes.no
Jeg er fan av Øyvind Torseter!! Han har en flott teknikk, og sammen med Tore Renberg sin tekst ble dette veldig bra! Søt historie om Ine som tar med lillebror Hasse på tur i skogen.
Da denne boka havnet på pulten min ble jeg veldig i tvil om hvem denne skulle anbefales til. Gyldendal har gitt den 10-12 merket men laget en forside som skriker voksen ungdom.. Så da måtte jeg lese den og det er jeg veldig glad for at jeg gjorde for det var en bra bok! Handler om Tora som har en stepappa som slår moren hennes, og Tora reagerer med å ikke fortelle det til noen for hun er redd for å bli skilt fra moren. Jeg ville nok anbefalt denne til de som er 12 år og eldre..
Rett før det var slutt røk filmen, og etter en lengre pause ble lysene i salen tent, og en dame kom inn og sa at de av tekniske grunner ikke kunne vise slutten på filmen. Med et par setninger fortalte hun hvordan historien endte.
Vet ikke helt hva jeg skal si om Ersland, fikk nesten samme følelse av denne som med Det første barnet på månen, litt creepy. Som bibliotekar er dette vanskelig bøker å både plassere og anbefale, men jeg liker de også på en måte fordi de er så annerledes enn alt annet. Denne handler om en dame som plukker med seg overkjørte dyr hjem og steller dyrene og plasserer de i en glassklokke hvor de får et nytt liv. Den makabre delen er når hun finner en død jente. Vakre tanker men blir litt på kanten for meg..
Det er så mange flinke folk! Mitt første møte med street art fikk jeg i Bergen under en bro hvor Dolk hadde lagd en hip hop-inspirert Herman Friele med ordførerkjedet sitt! Veldig morsom!! Og på vandring langs elva i Porsgrunn oppdaget jeg Strøk på de merkeligste steder! Anbefales å bla igjennom!
Må innrømme at jeg kjøpte boken pga omslaget.. Og når innholdet også holder mål blir jeg så glad! Jeg ble ganske overrasket over at Kristopher Schau har skrevet denne, er liksom ikke et tema jeg så for meg at han skulle skrive ærlig og vakkert om! Kort fortalt reiser han rundt i Oslo på begravelser hvor det ikke møter opp familie og venner fordi avdøde ikke har noen, derav tittelen På vegne av venner som vi ofte ser i dødsannonsene. Jeg synes det er en vakker, viktig og trist bok og jeg jeg synes herr. Schau har fått til noe virkelig bra!
Hadde gledet meg litt til denne, men ble litt skuffet.. Selvom jeg lo høyt flere ganger fordi det er så mye å kjenne seg igjen i, for oss som har jobbet i serviceyrker! Spesielt delen om stengetid fascinerer, jeg blir enda ikke klok på disse menneskene som har blitt fortalt at nå stenger vi, opptil 3 ganger før vi faktisk stenger men er illsinte fordi de blir bedt om å gå! Folkeskikk er mangelvare noen ganger....
Tredje boka om Milla, Nancy Drew møter Wendy.. Forutsigbart men helt ok for de hestegale jentene på barnetrinnet.