Vi sier at det finnes en uskyldens tid: barndommen. Og når mennesket forlater barndommen, mister det uskylden. Men det finnes mørke og motstridende følelser i manges barndom, det er ikke en uskyldig tid for alle.
Det er på dypt vann du lærer å svømme.
Når en leilighet har vært bebodd av en kjernefamilie, og den ene av de to voksne flytter ut, er det som om sjelen blåses ut av lokalene.
Jeg kjedet meg på en intens og fin måte: hjertet slo hardt i brystet, for tross stillheten og ødsligheten, levde det en anelse i meg om en større og mangfoldigere verden der ute.
Glemte å nevne at mitt nærbibliotek i et ca ett år har hatt ordningen "meråpent" - dvs at alle kunder som ønsker det kan bruke biblioteket både før og etter ordinær åpningstid - like mye gratis som i vanlig åpningstid. Forutsetningen er at de gjennomgår ca 10 minutter opplæring fra personalet mht viktige regler mht inn/ utlåsing, pluss undertegner kontrakt. Ordningen er blitt en betydelig suksess.
Det skjer minst en gang i måneden at jeg finner en bok som blir for fristende, og derfor må begynne på umiddelbart. Og i likhet med deg har jeg god erfaring med overfylte bokhyller, så for meg er det nesten litt "uheldig" at biblioteket mitt ligger nesten rett utenfor døra der jeg bor. Ofte blir det tatt med litt for mange bøker hjem ;-)
Ein mann som er stolt nok til å ramma inn skyttarlagsdiplomet sitt frå Heimevernet, men ambvivalent nok til å hengja det på do, kjøper neppe James Bond romanar.
Filmane førte (James) Bond ut til det verkeleg store publikummet, men i botnen låg det romanar. Det var skapte av forfattaren Ian Fleming, som skreiv 007 -serien med ein finger rett på den hamrande kaldkrigspulsen. Han begynte på den første Bond-boka i 1952, og sende helten sin på reiser i eksotiske strøk og miljø langt borte frå mitt vesle miljø på Kyrkjevoll, i Lønningsåsen, på Hodnaland og i Sæ - men likevel: Kunne nøklar til oppvekstklimaet mitt likevel finnast i dei spenningsmetta romanane om agenten som hadde rett til å drepa ?
Då interiørinteressa for norgesglas nyleg tok seg opp, hadde dei vore ute av produksjon siden 1978. Etterspurnaden dabba vel av i takt med husmorsamfunnet, men under den tyske okkupasjonen må produksjonen ha gått så det klirra. Hadde norgesglasa nokon gong hatt sin glansperiode, må det ha vore då, for i utgangspunktet var det ikkje angst knytt til norgesglasset. Snarare tvert om. Særleg under krigsrasjoneringa må synet av dei ha skapt ei god ro. Særleg om det var mat i dei.
Jeg liker både hunder og katter, så nå håper jeg dette følges opp med utgivelse av "Katteevangeliet".
Jeg er godt tilfreds med leseåret 2017 - det endte opp med 62 fullførte bøker. Tre påbegynte bøker blir med inn i 2018. "Takket være" tidenes dårligste sommer ( det er statistisk bevist) her på Vestlandet ble det ekstra god til å sitte inne og lese. Som allerede nevnt i et annet innlegg (Leseåret 2017), var det Jeanette Walls sine bøker "Krystallslottet" og Sølvstjernen" - pluss Roy Jacobsens "Hvitt hav" og Rigels øyne som havnet blant mine favoritter fra 2017. Jeg holder ellers på med å sette opp leseliste for 2018. Vil benytte anledningen til å ønske alle her inne et givende leseår 2018 :)
Litt artig at du har havnet på nøyaktig likt antall leste bøker i 2017 som jeg har. At mitt antall er blitt såpass høyt, skyldes mye at været her på Vestlandet har vært ganske så dårlig i lange perioder. Spesielt sommerværet. Olav Duun har jeg faktisk til gode å lese noe som helst av, men han står på neste års leseliste. Har fått ham anbefalt av flere.
Jeg har selv blitt mer bevisst på å kun lese bøker jeg liker / bøker jeg tror jeg kommer til å like. Før hadde jeg en tendens til å velge bøker ukritisk, dvs uten på forhånd å tenke særlig mye over hvorvidt boken ville passe mine preferanser. Nå er jeg langt mer bevisst på å sjekke ut aktuelle bøker på forhånd. Dette har ført til at jeg i 2017 ikke har avbrutt en eneste bok. Og terningkastene har vært jevnt høye. Kun en bok har fått en treer, ellers er det bare firere, femmere og seksere.
Roy Jacobsens bøker har også for meg vært fantastiske leseopplevelser.
I skrivende stund er det litt mer enn to døgn igjen av (lese)året 2017, og for min del har jeg begynt å tenke tilbake på bøkene jeg har kommet gjennom dette året. Flere gode opplevelser - ikke minst "Krystallslottet" og "Sølvstjernen" av Jeanette Walls, og Vilhelm Mobergs serie om utvandringen til Amerika. Hvilken/hvilke bøker har gledet deg mest i 2017 ??
Og : Noen som helt/delvis ikke innfridde dine forhåndsforventninger ??
Hundrevis av vaner påvirker tilværelsen vår - de styrer hvordan vi kler på oss om morgenen, hvordan vi snakker med barna våre og sovner om kvelden. De påvirker hva vi spiser til lunsj, hvordan vi gjør forretninger, og om vi trimmer eller tar oss en øl etter jobben. Hver vane har sitt eget signal og gir en unik belønning. En del av dem er enkle, mens andre en innviklede, bygger på følelsesmessige utløsningsmekanismer og premierer oss på et subtilt nevrokjemisk nivå. Men hver vane er formbar, uansett hvor innviklet den er. Den mest innbitte alkoholiker kan bli edru. De mest dysfunksjonelle firmaer kan forandre seg. En som hoppet av videregående kan bli en dyktig sjef.
En lang rekke ugjerningsmenn har påstått at de er uskyldige på grunn av "automatisme" (den psykologiske betegnelsen for å gå i søvne) og annen ubevisst atferd. I løpet av de siste ti årene har vi fått mye mer kunnskap om vanene og den frie viljen, og slike "forsvarstaler" er dermed blitt mer overbevisende. Samfunnet, i form av domstoler og juryer, har sagt seg enig i at visse vaner er så sterke at de kan ta overhånd over vår evne til å fatte beslutninger, og at vi derfor ikke kan stilles til ansvar for det vi gjør.
For at en ide skal spre seg utenfor en viss gruppe, må den bli selvgående. Og den sikreste måten å oppnå dette på, er å gi mennesker nye vaner som hjelper dem med selv å skjønne hvilken vei de skal velge.
Når man ber folk om å gjøre noe som krever selvkontroll, er det mye mindre anstrengende for dem - hvis de føler at de har et valg, eller at det er noe de gjør for å hjelpe noen. Hvis de føler at de ikke selv kan styre over det; hvis de bare følger ordre, blir viljestyrken mye raskere svekket.
Det finnes en enorm kraft i grupper og delte erfaringer. Folk er kanskje skeptiske til sin egen evne til å forandre seg når de er alene, men gruppen overbeviser dem om at de kan gi slipp på all tvil. Fellesskap fører til tro.
"Ser De, frue", forklarte korpslægen, "inne i byen er det så anstendig, knapt såvidt at en høne tør verpe ".