Puh, dette er en bok som krever sin leser! Andras er en ung arkitektstudent fra Ungarn som ankommer Paris i 1937 med et stipend i bagasjen. I tillegg har han med seg et mystisk brev han skal levere til en viss C. Morgenstern, som han ved mottok ved tilfeldigheter før han reiste hjemmefra. Han innleder senere et forhold til denne kvinnen, Klara, som er hennes opprinnelige navn. Hun har en stor hemmelighet Andras etterhvert blir innviet i, og de to kastes ut i et innviklet og dramatisk kjærlighetsforhold. Når krigen er et faktum blir ingenting som før. Andras må reise tilbake til Ungarn, og blir gjentatte ganger revet bort fra sine kjære og nære. Vi får ta del i de få, muntre episodene som finner sted, men også det grusomme blir godt skildret.

Jeg brukte utrolig lang tid på å bli ferdig med denne boken. Historien fascinerte meg, men jeg synes det ble veldig tungt til tider. Et par kapitler om gangen var det eneste jeg greide. Forfatteren skriver godt og realistisk, men jeg tror ikke det hadde skadet å korte ned historien noe. Mot slutten ble det veldig mye elendighet, og Andras farer ut og inn av krigstjenesten som en sprettball. Språket er svært detaljert. Likevel sitter jeg igjen med en fin opplevelse av boka, men den ble nok litt i tyngste laget for meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kjempesterk lesning fra 2. verdenskrig i Norge! Ilse er en 15 år gammel jødisk jente som bor på Grünerløkka i Oslo med familien sin. Hun er dramatisk til sinns, og er hverken flink til å strikke eller sy, slik storesøsteren Sonja er. Sonja er voksen og ansvarlig, med en hemmelig drøm om å bli syerske på Nationaltheatret! I oppgangen Ilse bor i, bor også Herman, nabogutten hun muligens er litt forelsket i. Høsten 1942 banker tre politimenn på døra, og krever at alle kvinnene i familien blir med dem. Faren er allerede tatt bort fra dem. Men Ilse er ikke hjemme, hverken moren eller søstrene vet hvor hun er. Familien blir ført til Donau, og ender sin reise i Polen. Ilse blir tatt hånd om av motstandsbevegelsen, som Herman har jobbet hemmelig for i lengre tid.

Trenger vi flere bøker om 2. verdenskrig, tenker kanskje mange? Mitt svar er at om de er like gode som denne, så ja, absolutt! Kaurin har et vakkert, men enkelt språk, som gjør det enkelt å henge med. Noe må leses mellom linjene, men det er ikke poetisk overdrevet eller vanskelig. Det er heller ikke ofte man får følge med karakterene så langt inn i Polen som vi gjør i denne boken her, og det gjør historien spesiell. Jeg tror Nærmere høst er en bok som kan si dagens ungdom meget god innsikt i hva som skjedde i Norge under 2. verdenskrig, og hvordan det opplevdes for noen. Det er en rørende og vakker historie.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En gang i tiden var de bibliotekarer, men det er bare noe de vil snakke om dersom de er sterkt beruset.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hedvig er en tøff jente med masse tæl, jeg vil driste meg til å si at hun er jenteutgaven av Tsatsiki! I den første boken om Hedvig får vi lese om hvordan det er å begynne på skolen og få seg nye venner. Det er smådramatisk til tider, men overhodet ikke skummelt. Forfatteren skriver morsomt og sjarmerende. Boka er lettlest, og egner seg både til høytlesning og egenlesing for unge lesere. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En søt og lettlest roman, som dessverre var litt i det enkleste laget. CeCee Honeycutt har en vanskelig oppvekst hos en psykotisk mor og en fraværende far. Da moren plutselig blir påkjørt og drept, blir CeeCees framtid usikker. Heldigvis for henne blir hun "adoptert" av sin fram til da ukjente grandtante, Tootie, som tar CeeCee med seg til Savannah, Georgia. Her møter CeeCee en rekke fargerike og inspirerende damer, som viser henne både vennskap og kjærlighet.

Coveret på boka er nydelig å se på, og handlingen har et godt utgangspunkt, men som så mange andre har skrevet blir dette altfor enkelt. Det er sukkersøtt og klisjefylt hele veien, og til tider blir det faktisk litt usannsynlig. Dette er en helt grei bok å lese på ferie, eller når man bare vil lese noe enkelt, men noen perle er det absolutt ikke. Den vil bli fort glemt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En vakker bok av Cecilia Samartin som jeg likte mye bedre enn ventet! Jeg ble veldig skuffet da jeg leste Salvadorena, og hadde ikke de helt store forhåpningene til Mofongo.

Mofongo handler om hjertesyke Sebastian, som kommer fra en splittet familie med mye uoppklart i fortiden. Det hele når sin topp da Sebastians bestemor, abuela Lola, blir syk og havner på sykehus. Lola er limet i familien, og hvordan skal det da gå når hun våkner opp og er en helt ny person? Sebastians hjertefeil tvinger ham til å være en lite fysisk aktiv gutt, noe han synes er vanskelig. Han er i tillegg liten av vekst, og blir ertet mye på skolen, spesielt av én annen gutt. Hos abuela Lola finner Sebastian fred og ro, det er hans fristed. Sammen lager de gode middager som får den noe motvillige familien til å samles rundt bordet, og Sebastian oppdager at han faktisk har et talent: matlaging!

Dette er en lettlest bok, til tross for at den har mange sider, men det er vel også noe som kjennetegner forfatterens skrivestil. Mofongo er en varm fortelling om familieforhold og mat, alt flettet sammen på en veldig delikat måte. Ypperlig lektyre når man trenger noe lett fordøyelig :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Utrolig kjedelig og dårlig skrevet. Det var både tittelen og baksideteksten som fikk meg interessert i denne boka, men den levde overhodet ikke opp til forventningene. Synsvinkelen skifter altfor ofte, de små og korte kapitlene med datoer og tidsrom virker forvirrende på meg, og det nevnes altfor mange navn - så mange at jeg ikke greier å huske hvem som er hvem når de plutselig dukker opp igjen. Dessuten er det lite driv i handlingen, og det skjer lite.

Nei takk, styr unna.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I denne boka møter vi tenåringsjenta Cindy, som utvikler en spiseforstyrrelse som følge av et mørke hun har inni seg. Foreldrene krangler mye, og moren bruker stadig vekk Cindy som klagemur og en hun kan lene seg på når hun har det vanskelig. Faren kommer med kommentarer om hvor lat hun har blitt, og oppmuntrer (presser?) henne til å begynne å trene igjen. I tillegg innleder hun en slags hemmelig romanse med Helge, en gutt i trinnet over henne på skolen. Plutselig slutter Helge å kontakte henne, og ikke lenge senere flytter han fra byen, uten å si noe til Cindy. Alle disse vanskelige tingene er med på å gjøre Cindy syk. Vekta er det eneste hun har full kontroll over, og for hver kilo hun mister, jo bedre føler hun seg. En dag kommer Helge tilbake igjen, og Cindy føler at hun er i ferd med å miste den gode kontrollen hun har opparbeidet seg. Slutten er optimistisk: Cindy får psykologhjelp, mens selv om hun sliter og noen ganger er i ferd med å gi opp, er hun bestemt på at hun vil bli frisk. Og når boken slutter, er det bedre med Cindy, både innvendig og det rundt henne.

Jeg synes dette var en fin bok, på tross av at den er gammel. Den gir et godt og realistisk bilde av hvordan det er å være tenåring, med alle problemene det byr på. Tilstanden til Cindy er også godt skildret, og det virker som forfatteren har gjort en god jobb med research angående emnet. Man kommer godt ned i dybden, og temaet tas med det alvoret det bør.

Passer kanskje best for de litt eldre leserne, som fremdeles husker hvordan det var å være tenåring da hverdagen ikke ble dominert av mobiltelefoner og internett... :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En flott bok fra dagliglivet på 60-tallet i Norge!

Året er 1965 og den enklere hverdagen har kommet for å bli. Vi møter alle beboerne i borettslaget Ungdommens Egen Heim, oppgang A. Det er totalt 8 familier, hvor alle har sitt og stri med. Nabokonene vurderer hverandre med kritiske blikk, det hviskes og tiskes, observeres. De er ulykkelige, lykkelige og likegyldige om hverandre, og noen har det godt mens andre har det elendig. Vi får innblikk i både de voksnes og barnas hverdag, på godt og vondt.

Jeg synes dette var en fornøyelig og godt skrevet bok, som jeg tok meg i å like mye bedre enn det jeg først trodde. Persongalleriet er herlig, og jeg tok meg i å ønske at det var flere kapitler om de ulike menneskene enn kun det ene. På den annen side fikk man ulike aspekter ved alle personene ved å se de gjennom noen andres øyne. Noen av skjebnene er veldig triste og fæle, slik som den lille jenta som blir totalt forsømt av sin egen far. Og familien som lever i skyggene av en tyranniserende far og ektefelle. Det er det også mer oppløftende skjebner, som oppgangens babe, Peggy-Anita: alle menns levende fantasi.

Til tross for at jeg kanskje ikke er i "målgruppen" var dette en bok jeg likte svært godt, og som gjerne kunne vært litt lenger. Boken er lettlest og passer fint som et avbrekk fra vår egen hverdag :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Yes, det var nettopp det jeg mente! :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og jeg skjønner ikke folks behov for å være hurpete på diskusjonsforum. Herregud!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nei. Jeg mener at om du vil lese om emnet pga skoleoppgave eller bare generelt (jeg skal ha den på en liste om bøker som tar opp emnet), er den fin å lese. Men ellers er det ikke en så bra bok at den trenger å leses, med mindre man selv vil fordi den virker interessant. Bruk heller tiden på Engelsfors-trilogien for eksempel.

Men hver sin smak, dette er bare min mening. Alle står selvsagt fritt til å lese det de vil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Herregud, kjeeedelig! Orket ikke lese mer enn noen-og-tredve sider, men det var nok, takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja? Hvis man vil lese om spiseforstyrrelser, er det en ok bok, men ellers er det ikke en nødvendig bok å lese. Har man et emne en holder på med, vil man gjerne få flere aspekter, og denne er et godt tilskudd. Men den er ikke noe stort innen litteraturen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lucia går i tiende klasse når hun utvikler en spiseforstyrrelse. Plutselig er det så mye vondt som skjer rundt henne; bestemoren blir syk, foreldrene krangler støtt og stadig, og bestevenninnen blir sammen med Lucias hemmelige forelskelse. Hun blir brått veldig kritisk til sin egen kropp, og det som først begynner med litt uskyldig slanking, utvikler seg til å ta fullstendig overhånd. Lucia tenker at alt blir bedre, om hun bare går ned litt til, og litt til, og enda litt til! Lenge greier hun å skjule problemene for de rundt seg, men så en dag aksepterer hun hjelpen som kommer.

Jeg synes dette var en fin og lettlest bok om spiseforstyrrelser. Den skildrer ungdomslivet på en realistisk og fin måte, og den viser hvordan en slik sykdom fort kan utvikle seg. Den gir ikke et like godt innblikk i sykdommen som Vinterjenter gjør, dette er en lettere versjon som ikke er så ekstrem. Slutten er rørende og full av håp, noe som selvsagt er fint. Jeg ser likheter mellom denne og Vinterjenter - begge jentene har mye å takle hjemme, med fedre som er mye fraværende og kompliserte familieforhold. Alt i alt synes jeg dette var en helt grei bok. Den tar opp emnet på en fin måte og språket er også helt greit. Men den bergtar meg ikke. Skal man lese noe om spiseforstyrrelser, er denne passende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oppdateres fortløpende


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

VannflaskeIreneleserSolveigTuridmajaInger-LiseLisbeth Marie UvaagEivind  VaksvikToveBertyPiippokattaDaniel S.EvaCarine OlsrødAvaEileen BørresenKirsten LundReadninggirl30Kjell PsveinTheaSissel ElisabethStig TLinda NyrudMarianne_BenteDemeterHilde H HelsethKristofferNorahLene AndresenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudChristoffer SmedaasmgeBeathe SolbergSynnøve H HoelIngvild SHeidi HoltanHanne Kvernmo RyekntschjrldGro