Lett. Harry Potter.
For en stund siden kom jeg over "Kokkejævler" og las den med et smil om munnen. Selv om jeg ikke er en kokebokleser frydet jeg meg over alle de situasjonene i boka.
Veldig bra Rose-Marie at du går foran og skriver om boka, den pirrer meg veldig og jeg gleder meg til den dagen jeg har den i hånda.
Jeg ble fra meg av begeistring da jeg oppdaget at Anthony Bourdain (f. 1956) var ute med en ny bok! Hvem husker vel ikke hans legendariske bok "Kokkejævler", som utkom på norsk i 2003? Jeg har verken før eller siden gitt en og samme bok bort så mange ganger som nettopp denne - alt grunnet min iver etter å dele en innertier av en bok om restaurantbransjens hemmeligheter med alt og alle ...
"Medium rå" utkommer 10 år etter, og det er en annerledes forfatter som står bak denne boka. For mens "Kokkejævler" er skrevet av en rasende forfatter, er "Medium rå" mer blasert, mer distansert og mer analyserende. Forfatteren har nå nådd sine mål, og kan se tilbake på et spennende liv med sine opp- og nedturer. Han dveler ved suksessen bak debutromanen sin, skjønner ikke alle reaksjonene den ble møtt med - men innser samtidig at boksuksessen har åpnet de fleste dører for ham senere i livet. Ikke minst i form av et eget TV-program (om mat så klart) som ga ham anledningen til å reise verden rundt. Få har spist på så mange gourmet-restauranter som nettopp ham.
Samtidig som det er interessant å få innblikk i det livet Anthony Bourdain har levd, må jeg innrømme at de delene av boka som jeg likte best handler om mat og vin, om restaurantbransjen, om råttenskapen i bransjen og også om høydepunkter rent smaksmessig. Mange av hans preferanser må man antakelig være amerikaner - og gourmet-elsker - for å ha et forhold til. Som når han redegjør for helter og skurker i restaurantbransjen - og opererer med personer jeg knapt har hørt om. For å være ærlig tror jeg bare jeg har hørt om El Bulli og Jamie Oliver. Når han f.eks. beskriver filetering av fisk, hvor så mye av fisken blir skåret bort at det gjenstående fort kommer opp i en pris på 70 dollar kiloen - da er Bourdain på sitt aller, aller beste. Og når han beskriver mat og smakskombinasjoner han har opplevd - da fikk jeg virkelig vann i munnen, selv om jeg kan styre min begeistring for de mest outrerte rettene. Særlig de som har med innmat å gjøre.
"Til å begynne med fikk jeg en bitte liten tallerken med østers, kaviar og sjøpinnsvin, tre ingredienser som er som skapt for hverandre. Fulgt av en rett med bresert aubergine, gelé av tomatvann g en auberginechip, en kombinasjon jeg ikke akkurat kan påstå var noe jeg hadde drømt om hele livet (tre ingredienser jeg trodde jeg fint kunne leve uten, når sant skal sies). Herlig og intenst smaksrikt - en sånn positiv overraskelse som jeg sjelden forventer av en grønnsak ..." (side 231)
Forfatteren har (som undertegnede) et lidenskapelig forhold til gåselever og med det følger naturlig nok henrykkelse og respekt for dem som forsvarer denne meget utsatte retten i et land hvor motstandere gjerne tyr til voldeligheter for å stoppe det de mener er dyremishandling så det holder.
"Nesten alene har hun (Ariane Daguin - betegnet som en helt av forfatteren, min bemerkning) stilt opp for kjøkkensjefer og selgere over hele landet som har vært i konflikt med de til tider farlige gåselevermotstanderne. Hun var en drivende kraft i motangrepet etter at gåselever ble forbudt i Chicago. Hun trer støttende til når en kjøkkensjef blir terrorisert eller restauranten hans gjenstand for hærverk eller andre avbrudd. Hun har stilt pengene sine til rådighet for mennesker som aldri kommer til å kjøpe produktene hennes eller kjenne navnet hennes. Nesten alene forsvarer hun en kulinarisk tradisjon som strekker seg tilbake til romertiden: retten til å håndmate ender og gjess, som lever under langt bedre forhold enn enhver kylling som selges på Kentucy Fried Chicken, til leveren deres blir stor og deilig ..." (side 173)
Ja, det gjelder å sette tingene i sitt rette perspektiv!
I et maskulint språk preget av kraftuttrykk og bannskap leverer Anthony Bourdain varene også denne gangen! Jeg storkoste meg med denne boka, hvor forfatteren virkelig byr på seg selv på godt og vondt! Mens "Kokkejævler" hadde restaurantbransjen i sentrum, er fokus på mange måter skiftet til forfatteren selv i "Medium rå" - uten at det gjorde noe, for å si det sånn. Bourdain har jo i mellomtiden blitt den reneste mat-"pop"-stjernen i USA. Likevel - jeg må innrømme at noe manglet i forhold til debutboka "Kokkejævler", og at "Medium rå" kanskje kunne ha tjent på en noe strammere regi, hvor noen titalls sider med fordel kunne ha vært kuttet ut. Når jeg like fullt ender med terningkast fem også for denne boka, snakker jeg om den nederste delen av fem´eren - og ikke i den øvre delen, som med "Kokkejævler". Dette er boka for mennesker som er over gjennomsnittet interessert i mat og drikke - og jeg lover kos fra første til siste side, med unntak av noe overflødig pludder her og der.
Den boka har jeg også lyst til å lese, så dermed havnet den også på ønskelista mi. Så bra denne tråden er, her drysser det gode boktips på flere enn de som får de direkte.
Det var lurt av deg Hedvig å starte en ny tråd, til glede for flere enn meg kan jeg tenke meg.
Jeg er på facebook, og er en sjelden gang inne for å leser på Bokelskere. Jeg synest det er heller skralt med interessante ting der inne, så jeg mener ikke du går glipp av noe der.
Jeg prøvde meg i begynnelsen med å skrive noe om innholdet i noen bøker jeg ønsket og anbefale uten at jeg fikk noen særlige tilbakemeldinger.
Nå går det mest i eksterne lenker om diverse ting og tang som jeg ikke bryr meg særlig om, derfor er jeg sjelden inne på siden.
Ja, ja jeg lover å lese den :) Har hatt den på lista en gang men kan ikke finne den igjen. Men nå ser du, nå er den tilbake. Tror faktisk den står i "skal lese" bokhylla mi. Jeg kan jo ikke være bekjent av ikke å ha lest denne storslåtte boka, he he.
Det går så greit at. Takk for boktipset, har hatt den på lista men jeg må ha slettet den, hm. Har nå lagt boka i "skal lese" hylla mi. Håper du får inn et bra boktips.
Ja, Marit, i kveld har jeg har lyst til å anbefale deg boka "Spør støvet" av John Fante. Dette er ei bok jeg selv har blitt tipset om her inne. Den falt så til de grader i smak hos meg og håper med dette at du også vil ha glede av den.
Flynn skriver meget godt, og er særs kompetent oversatt. Dette er en pageturner: 470 gikk lett på to kvelder.
Blant de mange som har gitt omtaler her på Bokelskere.no, har mange også skrevet synopsis. Jeg nøyer meg derfor med noen kjappe kommentarer. Som at jeg likte den første halvdelen klart best, tross at andre her har ment den er kjedelig. Dessverre tok jeg den overraskende vendingen førti sider før den kom, og da ble nedturen tre hundre sider lang. Men til bunns går det ikke: Flynn skriver fortsatt godt og psykologisk sett innsiktsfullt etter at luften har gått ut av plotballongen. Og hun skal ha pluss både for det og for å gå nye veier, noe genren sårt trenger.
Hva sitter vi igjen med? Et hederlig forsøk, bedre enn det meste jeg dumper til å lese av krim. Og en bok som hadde vært nesten dobbelt så godt om den var omtrent halvparten så lang.
For galt at ingen har hjulpet deg med ei god bok. Denne tjukkassen "Kjærlighetens mørke side" av Rafik Schami er ei bok har jeg lyst til at du snuser litt på.
I allefall ble jeg begeistret for den, tykk og god som den er.
Den lugger språklig. Orket ikke lese videre.
Jeg har nå vært og besøkt Charles Dickens museum i Doughty street, London. I følge min guidebok bodde han der tidlig på 1800 tallet i tre av sine mest produktive år (1837-1839) Det står at han bodde mange steder i London men at dette er det eneste huset som er bevart.
Han skrev Oliver Twist, Nicholas Nickleby og der fullførte han Pickwick-klubben.
Der finnes flere interessante ting å se, som bl. a. førsteutgaver av mange av hans mest berømte verk og pottestolen hans :)
Jeg har arbeidshelg, men innimellom skiftene skal jeg bli ferdig med Greatest hits vol 3 av Are Kalvø før jeg begynner på Inferno av Dan Brown.
3 kroner i rabatt er ikke akkurat et røverkjøp nei, men innlegget mitt var mer sarkasme enn reklame. :)
Men Bibelen 2 er fantastisk.
Men hvis du kjøper boka hos Coop får du 3 kroner og 49 øre i kjøpeutbytte! ;) Siden det tydeligvis er helt greit å reklamere her...
Det er en bok med handling fra 2. verdenskrig, men ikke sett fra soldatenes side. Tsjekkiske jødiske jenter flyjktet før krigen brøt ut og jobbet som ufaglært arbeidskraft i bl.a. England. Romanen viser en side ved krigen som var ukjent for meg. Visste du forresten at det engelske forsvaret annekterte hele byer og tok eiendommer fra folk uten noensinne å gi dem tilbake? De gjorde det med argumentet at de skulle forsvare kystlinjen.
Jeg synes romanen er for lang, men likevel lesverdig. Det er et litt gjennomsiktig plott, så du må godta noen klisjeer hvis du skal kose deg med boken.
Ungdomsbok, men passet for meg:) De som likte The Host vil nok like denne, selv om den ikke er like godt skrevet. En person våkner opp i en ny kropp hver dag, og hva skjer når han/hun forelsker seg?
For at vi ikke skal synke i vår egen aktelse, bør vi unnlate å nære ambisjoner og lidenskaper, ønsker og håp, impulser og uro. Skal vi nå dithen, må vi stadig minne oss selv på at vi alltid er i selskap med oss selv, at vi aldri er alene og kan gjøre det som måtte falle oss inn. Vi må tøyle våre lidenskaper og ambisjoner fordi lidenskaper og ambisjoner gjør oss sårbare; likeledes må vi hverken nære ønsker eller håp, fordi ønsker og håp er usle og uegennyttige sjelsytringer; vi bør heller ikke nære impulser eller uro, fordi overilte ytringer tar seg udelikat ut i andres øyne, og utålmodighet er alltid en ufinhet.
Birthday Letters av Ted Hughes er den beste boka jeg har lest i mai, kanskje en av de beste bøkene jeg noensinne har lest. Jeg har lest den, og lest den igjen, og jeg kommer til å fortsette å lese den i lang tid fremover.