Ikke ferie på meg heller, og har også sett den russiske filmversjonen i dag.
Jeg likte godt da DQ var i kamp med "jetten", og med ett sverdslag kappet han hode av han så "blodet" randt.
Ja, ja, der gikk den rødvinen tapt....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Siste boka er nå ferdiglest i triologien: Barndom, Gutteår og Ungdom.
Her følger vi samme familie gjennom alle bøkene og spesiellt Nikolaj, eller Nikolenka som de fleste kalte han.

I disse gode bøkene beskriver Tolstoj menneskene i sine miljøer på en fremragende måte.
De små detaljene i bl.a. naturbeskrivelsene er vakre, samtidig som den psykologiske delen av oppveksten er tatt godt vare på.
I utviklingen fra barn til ung mann klarer forfatteren å skildre mange vanskelig utfordringer de var en del av. Selv om det var så uendelig mange flere "naturlige" restriksjoner i adferd på den tiden hos barn og unge, er tankene, drømmene og følelser tilstede, men kanskje på en annen måte. De var en del av sin tid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synest hovedpersonene i filmen passet godt til de jeg har bilde av i hode etter å ha lest snart halve boka. Særlig Sancho Panza er en fornøyelig person som hele tiden prøver å forteller D. Q. virkeligheten gang på gang, uten hell.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jorunn, oppe til høyre, ved siden av tallet hvor mange stjerner du har fått er der 2 små snakkefelter. Når du får en grønn prikk har du fått svar på et av dine innlegg, trykk på den. Vær oppmeksom på at det alltid vil stå 1 prikk selv om flere har svar på innleggene dine, da må du skrolle nedover for å se.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva skal jeg si om boka? Vel, jeg plukket den med meg når jeg las på baksiden at handlinger var lagt til tsartidens Russland på 1800 tallet.
Ble kjent med en spesiell fyrstefamilie fra Ukraina, som etterhvert blir en del av menneskene rundt tsar Aleksander II.
Her er mange skjebner blandt disse menneskene som er fremtredene i boka. Bl.a. krig, sykdom, giftemål, utroskap, "uekte barn", elskerinner og litt kjærlighet, altså en typisk bok lagt til øvre sosiale sjikt i Russland.
Der var flere historiske personer og hendelser i boka som gledet meg, men jeg synest boka var litt for lang. Det ble kanskje litt for mange detaljer og utbroderinger av hendelser. Underveis smakte det mest av en ren roman, og det er det vel kanskje også, men det er også flettet inn autentiske mennesker og en del hendelser. Hva som var fiksjon eller fakta kom ikke så godt fram og det må jeg si jeg savnet.
Men boka fikk en firer av meg, og det er da ikke så værst.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du, så morsomt, her har vi lest samme bok har har så ulike oppfatninger. ;)
Det som jeg synest var best med boka var beskrivelsen av den autoritære moren og hva hun gjorde og ikke gjorde. Det var sterkt og lese, og at det hadde stor innflytelse på barna tviler jeg ikke på. Det tror jeg "hele byen" var klar over.

Boka har tittelen "onkel Jens" et familieportrett av Jens Bjørneboe. Dvs. at han skriver vel så mye om ikke mer om familien rundt Jens enn om Jens selv.
Dette var egentlig ingen forsvarstale over boka men min oppfatning av den.
Veldig bra at du svarte meg, det satte jeg stor pris på. Det er jo herlig når vi ikke alltid oppfatter bøkene likt, ikke sant? :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tro det eller ei men jeg har ingen bøker på nattbordet.
Jeg blir så sabla trøtt at jeg heller sitter oppe i stolen min i stua og leser. (vel, det hender nok at jeg "hviler øyene" litt seint på kvelden )

Her ligger for tiden Ibsen, Don Quijote, Leo Tolstoj og Sissel Lange Nielsen's "Rød engel", en historisk roman med handling fra tsartiden i Russland.
Tidligere las jeg på senga, så med årene har jeg endret mine lesevaner en smule.
Slik er det med "gamle" damer med briller på nesen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk Rune, jeg skal jammen få lest "Hasselnødder", har lagt den til ønskelista slik at jeg skal huske den.

Wegeland er nok ikke altfor mye lest og det er jo litt synd for alle kjenner navnet men lite om han selv og hva han etterlater seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har desverre ikke lest så mye av Wergland, men biografien til Yngvar Ustvedt har jeg lest.
Kom nå på at jeg har et lita diktbok som ble utgitt som "skole-utgaver av norske forfattere" og som er fra 1920. Denne utgaven er viet dikt av Henrik Wergeland.
Takk til deg, for nå ble jeg minnet på den fine lille diktboka. Første dikt og første vers går sånn:

MIN LILLE KANIN
Eeneøret,trebenet,violblaa og fiin
hopped omkring mig en liden Kanin
Min Barm var dens Hule - heihopsa! min Seng
var blomstrende Høi, og mit Gulv var en Eng!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tipset annelingua. Nå har også jeg innstalert "ordflyt". Det skal jeg jammen prøve en dag. Er glad det ikke bare er nyere bøker der, her er jo flere gamle gode klassikere. Supert ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alt flyter, sa Heraklit, den greske filosofen, og gjør det ikke det? Verden er gjennomsiktig. Du ser det bare ikke, du er ikke innstilt på det, du tenker dine tanker og får en stor idé. Den tilhører deg og du tror du kan forandre alt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott at du fortsetter "beste bok tråden".
Min bokopplevelse i juni har vært "Jernbyrden 1+2" av Gabriel Scott. Disse to bøkene hadde jeg gledet meg til å lese for jeg skulle se en dramatisert forestilling basert på første bok. Forøvrig, en fantastisk opplevelse å overvære teaterforstillingen i skogen i Høvåg der Gabriel Scott la handlingen til bøkene.
Denne historien er lagt til midt på 1700 tallet og beskriver flere autentiske personer og hendelser på sørlandet.
Men sin rolige måte skildrer Scott menneskene og begivenhetene, om det strevsomme og vanskelige livet med dens gleder og sorger.
Det var mange på den tiden bar på en "jernbyrde" eller en "byrd av jern".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det vil jeg tro. Hvis ikke skaffer de den jo:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Abstrakt tekning oppstår ved den menneskelige evne til i et øyeblikk å fange sjelens tilstand med bevisstheten og overføre den til erindringen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvilken ynkelig liten fjær er ikke den menneskelige forstand i den moralske virkelighet!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da har du noen gode bøker i vente.
Jeg er så begeistret for måten han formidler historiene på. Han har en egen skrivestil som tiltaler meg, så kanskje du også vil bli sjarmert av han.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et flott familieportrett av Jens Bjørneboe har nevøen skrevet i respekt og kjærlighet om onkel "Vallen".
Han gir oss et lite innblikk i det Bjørneboeske familiehus i Kristiansand. Der en mektig kvinne, mor Maja, fru konsul rådet grunnen og som styrte huset etter sitt hode, på godt og vondt.
Her får vi også glimt av små gleder, og sorger som det etterhvert skulle bli mer av på slutten av Bjørneboes liv.
Mor Maja hadde stor innflytelse på barna og var opptatt av slekt og foretrakk å skape anegalleriet i sitt bilde. Hennes mor kom fra Kjendalen, Drangedal og var etterkommer av bondehøvdingen Halvar Gråtopp.
Se det, da er jeg jammen i slekt med Bjørneboefamilien også :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant, den boka vil jeg ønske meg. Jeg har aldri hørt om den en gang, for noen herlige forfattere de er, alle 4.
Takk for tipset Kjell k.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Prøv Radioteaterts versjon! Kan ikke få hyllet de nok:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min favoritt Ibsen. Hørte Radioteaterets tolkning, som var uhyre kraftfull. Gleder meg til å følge diskusjonen her:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

PirelliEivind  VaksvikHilde H HelsethTurid KjendlieMarit HøvdeTone HmarvikkissomniferumLene AndresenHelge-Mikal HartvedtHarald KElinBeEgil StangelandKirsten LundHanneDemeterritaolineVanja SolemdalOdd HebækHallgrim BarlaupLailaRisRosOgKlagingKristine LouiseKorianderReadninggirl30Lars Johann MiljemgeBjørg RistvedtJulie StensethSolBjørg L.AvaAgnesrubbelPiippokattaToveMarianne AugustaHeidi BBMarit HåverstadAud Merete Rambøl