Et flott familieportrett av Jens Bjørneboe har nevøen skrevet i respekt og kjærlighet om onkel "Vallen".
Han gir oss et lite innblikk i det Bjørneboeske familiehus i Kristiansand. Der en mektig kvinne, mor Maja, fru konsul rådet grunnen og som styrte huset etter sitt hode, på godt og vondt.
Her får vi også glimt av små gleder, og sorger som det etterhvert skulle bli mer av på slutten av Bjørneboes liv.
Mor Maja hadde stor innflytelse på barna og var opptatt av slekt og foretrakk å skape anegalleriet i sitt bilde. Hennes mor kom fra Kjendalen, Drangedal og var etterkommer av bondehøvdingen Halvar Gråtopp.
Se det, da er jeg jammen i slekt med Bjørneboefamilien også :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg deler dessverre ikke din begeistring for Onkel Jens, Karin. Det er såpass lenge siden jeg leste den at jeg ikke kan gi en utfyllende begrunnelse. Men det jeg husker, er at jeg satt igjen med nærmest motsatt følelse av deg; ikke en bok "skrevet i respekt og kjærlighet", men preget av til dels forutinntatte og negative holdninger. For meg forble forfatterens egentlige hensikt med boken uklar. Å fremheve seg selv og sitt berømte slektskap?

Etter å ha lest Kærup Bjørneboes Skjærgårdsfolk og Skjærgårdsmesse var dette en nedtur.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du, så morsomt, her har vi lest samme bok har har så ulike oppfatninger. ;)
Det som jeg synest var best med boka var beskrivelsen av den autoritære moren og hva hun gjorde og ikke gjorde. Det var sterkt og lese, og at det hadde stor innflytelse på barna tviler jeg ikke på. Det tror jeg "hele byen" var klar over.

Boka har tittelen "onkel Jens" et familieportrett av Jens Bjørneboe. Dvs. at han skriver vel så mye om ikke mer om familien rundt Jens enn om Jens selv.
Dette var egentlig ingen forsvarstale over boka men min oppfatning av den.
Veldig bra at du svarte meg, det satte jeg stor pris på. Det er jo herlig når vi ikke alltid oppfatter bøkene likt, ikke sant? :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja absolutt! Det jeg liker best, er reelle diskusjoner der meninger brytes. Dessverre er det som nevnt for lenge siden jeg leste Onkel Jens til at jeg kan gå inn i en slik debatt om den. Ikke har jeg den heller.

Så vidt jeg husker var det nettopp noe med beskrivelsen av moren og forfatterens kvinnesyn jeg reagerte på. Det var "opplest og vedtatt" at hun var dominerende og fæl. Men vi får ingen nærmere forståelse for henne. Hvem var hun egentlig? Hadde hun andre sider? Hvilke grunner hadde hun for sin væremåte? Det var en slik nyansering og innsikt jeg savnet, nettopp fordi hun åpenbart hadde stor innvirkning på sønnen.

Jeg har lest Fredrik Wandrups Jens Bjørenboe, Mannen, myten og kunsten. Den likte jeg bedre, selv om den nok kunne være vel dramatisk i sine utlegninger. Spesielt reagerte jeg på beskrivelsen av befolkningen på Veierland, der han døde, en øy jeg kjenner godt.

Jeg har faktisk et lite kapittel om Bjørneboe på Veierland i min egen bok Veierland forteller.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Jarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlPiippokattaTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol SkipnesgretemorStine SevilhaugHeidi LIngunn SPer LundStig TAnitaIreneleserHarald KTone SundlandHilde H HelsethIngvild RosslundHanne Kvernmo RyeJulie Stenseth