Første del av bok var aller best, uten tvil. Det var litt annerledes å bli kjent med hovedpersonene gjennom brevveksling og telegrammer.
Mange fornøyelige kommentaret ble sendt fra den ene til den andre.
Etterhvert datt jeg litt mer av "lasset", for det ble ikke like interssant utover i boka.
Kaos i eks-familie og ny familie blandet sammen med relegion og politikk, kjærlighet og hat.
Joda, boka var innom mange vanskelige temaer, men jeg ble ikke så veldig begeistret.
Det ble liksom litt for mye over for få sider.
Legg gjerne igjen en kommentar på huvenes.no
Jeg går gjerne på disse filmene for seksåringer; for i dem foregår det ikke noe av det voksne tullet med ekteskapsbrudd og skilsmisse. I disse ekteskapsbrudd- og skilsmissefilmene spiller alltid en eller annens lykke en stor rolle: "Gjør meg lykkelig, elskede" eller: "Vil du stå i veien for min lykke?" Jeg kan ikke forestille meg noe med lykke som varer lenger enn et sekund, kanskje to eller tre sekunder.
Dostojevskij skrev om en av sine gale personer at han levde for å hevne seg på seg selv og andre fordi han hadde tjent en sak som han ikke trodde på. Dette har også gyldighet for Dostojevskij - det samme kunne han ha sagt om seg selv.
"Denne boka ble avvist av ikke mindre enn tolv norske forlag", skriver Jens Bjørneboe i forordet.
Boka ble skrevet i 1948, men kom ikke ut før i 1972, etter år med modning og bearbeidelse av forfatteren selv ble den endelig antatt.
Ikke en dag for tidlig kom den ut til bokelskere. Jeg leste boka for mange år siden, men siden jeg fant den som bruktbok nå måtte jeg jo lese den på nytt.
Han pressiserer at det er lang novelle, ikke en roman, og at det er det mest orginale han har skrevet.
Utrolig at den ikke ble antatt den gangen, for kvaliteten er det ikke noe å si på.
Her treffer vi det mørke, det forunderlige i mennesket som vår Hertur Hans er en del av.
Det er ikke den beste Bjørneboeboka jeg har lest, men artig har det vært å lese noe av det første han skrev.
Er det noe som ikke er manglevare på, så er det vel god engelskspråklig litteratur:)
Noen som jeg har et forhold til som kunne være i ditt nedslagsfelt:
Mark Twain, Charles Dickens, George Orwell, Doris Lessing, Emily Bronte, Jane Austen, George Elliot, Ernest Hemingway, Oscar Wilde, Douglas Adams, Virginia Woolf.
Personlig favoritt av engelskspråklige forfattere er vel Joseph Conrad, spesielt for hans bok Lord Jim.
Traff meg som 31 åring iallefall. Tror egentlig denne boken har et veldig bredt nedslagsfelt og kan anbefales til de fleste. En herlig kombinasjon av en fengende historie og psykologiske dypdykk. Språket er selvsagt uovertruffent. Ser ut som om Hesse kan komme til å bli min nye favorittforfatter.
Å jada. pr i dag har jeg: "Den siste viking", "Vår egen stamme", "Kongens karer","Folk ved sjøen", "Troens makt". Så nå vet du det. Jeg tror jeg har lagt de til i "Til salgs" lista mi også.
For noen måneder siden skrev annelingua og jeg en del om Bojer, for vi ønsket at flere skulle bli kjent med bøkene. Det resulterte at jeg gikk inn for å jakte på bøkene hans.
Her kan du lese hva vi "pratet" om
Så bra Brit!! Å ja,han beskriver menneskene i deres miljø på en så levende måte at det er en fryd, der en kan følge de i deres daglig virke.
Du vil vel være med i "klubben" for å få flere til å lese hans bøker :)
Jeg gjentar for meg selv: Alt er enkelt og greit. Men den ubehagelige følelsen blir ikke borte. Jeg angrer at jeg startet den tåpelige samtalen på Slottsplassen, men den kan ikke slettes. Sabine kysser meg på kinnet og vinker farvel i døren.
Jeg tenker at livet er den ene knuste illusjonen etter den andre, og at illusjonen om oss selv er den aller skjøreste.
Det er så mange gode personbeskrivelser i boka, at det var en fryd å lese den.
Personer i sitt miljø, det er det Hamsun klarer å beskrive så levende at det er en fryd å lese, der er han en av de beste.
Benoni er en meget sympatisk likanes kar, og jeg gleder meg til fortsettelsen av fortellingen i "Rosa".
En død mann kan ikke bryte ut av sin grav og komme tilbake, sier jeg til meg selv. Men det hjelper meg ingen ting. Jeg lider nemlig under forestillingen om at min far også rent fysisk en kveld vil vende tilbake fra de døde og plutselig stå i døren, peke på meg og si enda en gang:
- Du er ikke noe menneske, Julian. Du er en tilstand.
En tilstand...
Hver kveld når jeg skrur av lyset, tenker jeg: I natt skjer det. I natt vil Kommandanten bryte seg ut av kisten, i natt vil graven hans være tom. Han vil stå over meg og spørre hva i helsike jeg driver med, hva jeg har brukt det totalt unyttige livet mitt på, og selvsagt anklage meg for drapet. Jeg vet at det bare er et spørsmål om tid før han bryter seg ut og oppsøker meg. Hver natt sover jeg med kniven ved siden av meg, som om den skulle kunne verge meg mot den døde…
Det er så herlig å finne slike bøker, eller bokperler. Jeg har hørt om forfatteren, men ikke noe om bøkene hans.
Det ble en positiv overraskelse, og det var slikt driv i boka at det var litt vrient å legge den fra seg.
Jeg har allerede skaffet meg en bok til som heter "To levende og en død". Den har i sin tid blitt filmet, og i boka mi er der faktisk noen bilder fra filmen.
Jeg får ta å lese den en dag innimellom de andre.
Ja, du må nok ut på jakt etter "Mannen fra bensinstasjonen" ;)
Jeg har for lenge siden oppgitt å snakke med folk om penger eller om kunst. Der hvor de to tingene kommer i berøring med hverandre, er det alltid noe som ikke stemmer: Kunsten er enten under- eller overbetalt.
Jeg skifter mellom "Benoni" av Knut Hamsun, "Det stormer om våren" av Ivan Turgenjev og "Hertug Hans" av Jens Bjørneboe.
Som dere ser går jeg for bøker av avdøde mannlige forfattere. Det er forfattere som har satt spor etter seg, og de har levert mange gode bøker.
Nei - men skal garantert gjøre det !:))
Siden Marie forlot meg for å gifte seg med denne Zupfner, denne katolikken, er det hele blitt enda mer mekanisk, men det er stadig like avslappende.
Boken har et kolossalt anslag, og jeg var fjetret mens jeg leset de første kapitlene. Etter hvert setter imidlertid den store trettheten inn(og da tenker jeg ikke på fysisk tretthet9: Denne leserens interesse forsvinner om lag halvveis - dessverre. Men kanskje prøver jeg igjen...
Alveberg-trilogien er bare - oppslukende! Har lest den tre ganger. Her er et spennende persongalleri, og selv om Victor tidvis oppleves irriterende, er han samtidig en fascinerende protagonist. Levd liv....!! Bjørnstad er kanskje ikke den fremste stilisten i norsk litteratur, men hvilken forteller! Anbefales på det varmeste.