Her var det flere gode noveller, men også noen midt på treet, som det oftest er.
Roy Jacobsen viser sin storhet ved skildringer av mennesker i ulike faser i livet, på godt og vondt og mennesker imellom.
Bare tittelen på novellesamlingen gir et godt bilde på innholdet.
Her er ikke enkle løsninger eller svar, underfundighet og tolkninger. En god bok med gode skildringer.
Det hadde nok hendt at jeg hadde brukt mitt lommetørkle, f.eks. til å pusse skoene mine med, eller tørke noe vekk fra skolepulten. Men den ide, å blåse slimet fra nesen ut i dette fine stoffet og så putte hele svineriet ned i lommen, det synest i hvert fall jeg var både absurd og motbydelig. Men dessverre får jo barn alt for liten tid på seg til virkelig å kunne oppdra sine foreldre...
Selv om jeg samleser så leser jeg andre bøker ved siden av, uten problemer.
Det eneste jeg passer på er at det er bøker av ulike sjangere eller tidsepoker.
Du kan jo vurdere om det kan være noe for deg også, det kan jo bli litt lenge å vente på en ny bok hvis du bare skal konsentrere deg om den ene.
Dette er mitt bidrag fra leste bøker
Beskriv deg selv: Sin mors datter - Marilyn French
Hvordan har du det: Rødt og svart - Stendhal
Beskriv hvor du bor: Dudlin - Frode Grytten
Hvor kunne du tenke deg å reise: Et år i Provence - Peter Mayle
Ditt favoritt-transportmiddel: Dsjengis Khans hvite sky - Tsjingiz Ajtmator
Din beste venn er: Toulose Lautrec - Udo Felbinger
Du og dine venner er: Universets engler - Einar Mar Gudmundsson
Hvordan er været: Vårnatt - Tarjei Vesaas
Din frykt: Pesten - Albert Camus
Ditt beste råd: Hokus Pokus - Kurt Vonnegut
Dagens sitat: Dråper i havet - Odd W Suren
Hvordan ønsker du å dø: Under høststjernen - Knut Hamsun
Min sjels tilstand: Sterk som døden - Guy de Maupassant
For meg er det noe med å gjenoppdage forfattere i min foreldregenerasjon. Hva las de i deres samtid?
Har hoppet litt bukk over flere av de inntil de siste par årene.
Jeg har nok ikke lest Sandemose av den enkle grunn at min bror gjorde det, og han har alltid sagt, "aldri mere Sandemose". Han las "En flyktning krysser sitt spor". Ikke vet jeg hva som står i boka men han synest den var ufyselig.
Ser du det, jeg har blitt påvirket :)
Joda, de er nok komponert og skrevet annerledes enn nåtidens forfattere eller for den saks skyld forfattere før de igjen.
Hver generasjon sin skrivemåte, sin sjarm. Det er det utgangspunktet jeg har når jeg starter på eldre bøker.
Rykker Sandemose frem i køen? Vet ikke.
Når klokkeren i bygda og Hans på Rustad var venner, så Gud vet om det ikke kom av den ene hadde hvad den andre manglet. Klokkeren var vellært, men fattig. Gubben på Rustad var fåkunnig, men rik.. Klokkeren var spinkel og hissig, og når han kom farende med de iltre skrittene, så han ut som bare frihet og sang og fremskridt på alle kanter. Gubben på Rustad var svær, bredskuldret, tung. Når han kom ruggende i de solide, heimevevete vadmelsklærne minnet han om frodig jord og penger på rente. Klokkeren kunne holde foredrag og skriver i blader, gubben på Rustad forsto å handle med skoger og hester, men klarte såvidt å klore navnet sitt på et papir. Klokkeren bodde i et par rom i skolehuset, enda han hadde mange barn. Kaksen på Rustad var barnløs, men han brisket sig i en svær stuebygning med en lang rad av vinduer både oppe og nede. Den lå på en bakke og stirret hovmodig ut over all bygda.
"Mens årene går" av Johan Bojer
Det er herlig med disse tekstene av Jan Erik Vold.
Hør bare :
SÅ LENGE
det er håp er det
skuffelse, så lenge
det er skuffelse
er det liv, så lenge
det er liv er det
håp - rekker det?
Det gjør godt å lese noe annet imellom all annen litteratur.
Det er helt greit for meg, gleder meg.
Utvalg av essays og artikler, de tidligeste er fra 1929 og framover til 1963.
Han skriver bl.a om de islandske sagaer, om gammelt og nytt i islandsk litteratur. Han har skrevet om romaner og skuespill.
Romanforfatteren, som av hjertet er historieskriver og av profesjon fabulist, er ikke primert interessert i sannheten, den er for ham et metafysisk begrep med frastøtende absolutistisk-monopolistisk implikasjoner
Til slutt, hans tale ved Nobel-festen i Stockholm den 10. des, 1955.
I boka kommer han med sine meninger om "mangt og meget". En annerledes bok fra Laxness, men intressant å lese hans refleksjoner og meninger.
En bok som pekte på ulike problemstillinger i den tidsepoken handlingene var lagt til.
Barnehjemmet, som også var et sted for enslige fødene kvinner som skulle adoptere bort barna, kontra de som kom for å ta abort.
Frodige og utrolig gode personbeskrivelser, med mange mennesker i vanskelige situasjoner.
Selv om den kanskje ble litt langdryg på slutten, var det ei lettlest bok og god bok.
Den beste finske boka jeg har lest er denne, "Sju brør" av Kivi.
Jeg har sanket inn flere Sigurd Hoel bøker, det er herlig å få overraskende gode leseopplevelser. Før jeg begynte å lese bøker av Hoel var han "kun" en av mange norske forfattere. I den senere tid har jeg oppdaget flere gode bøker fra de litt "glemte" norske forfatterne, en annen jeg også har oppdaget er Sigurd Christiansen.
Her er der bare å ta fatt :)
Ja, dette var ei skuffende bok, fort lest og dessverre fort glemt.
Han har heldigvis skrevet mange andre bøker som er knakende gode, med flotte skildringer til stor glede for bokelskere.
Det er nemlig en kjennsgjerning at Katrine ikke valgte meg fordi jeg er en fornuftig pusling som aldri presset mine gensere og hele ungdommen gjennom holdt meg nede på det laveste brettet, ener'n, der jeg hørte hjemme. Nei, jeg er valgt av Katrine fordi hun ikke fikk han som stupte fra de høyeste høydene. Han som stupte fra de høyeste høydene fikk venninna hennes, han giftet seg med henne, og Katrine brøt med venninna (en overfladisk jåle), samtidig som hun antagelig kom til en slags erkjennelse om at en pådrar seg mindre bry ved å ta til takke med det man kan få, gratis. Og denne gratispersonen var meg.
Enig med deg Jan, tiden er kanskje kommet til en "Rusken-aksjon" her på bokelskere.
Nye bokelskere kommer stadig til, og det blir flere og flere innlegg om bøker og andre bokrelaterte ting.
Hvis en ikke er inne veldig ofte går en fort glipp av mange gode anmeldelser/kommentaer. Altså, en må helst innom her mange ganger om dagen, kremt kremt, er det noen som er det?
Her er utrolig mange gode kommentarer, lister osv, men etterhvert blir det nesten en heldagsjobb å finne tilbake til gode innlegg.
Boktorg for bokelskere hadde vært noe, men da tenker jeg mest på bokelskere imellom. Vi er flere som har laget oss bokhyller med "til salgs bøker".
Nå kan grunnleggerne gruble litt mellom regnbygene :)
En sørlandsdikter som har skrevet bøker som har gledet og gleder mange.
-jeg så bare de karakteristiske furutrærne på toppen av åsen, de litt skakke furukronene som jeg er vokst opp med, og som tidlig brente seg inn i meg som kjennetegn på ensomhet, slik grantrær har brent seg inn i meg som kjennetegn på dysterhet.
Han skrev boka da han bodde i Paris i 1930 årene, han bodde der i 10 år. Så du kan si det er en mellomkrigsbok.
Boka kom ut i 1934 i Frankrike og ble øyeblikkelig forbudt i USA og Storbritania. Årsaken var den tids sensurlover pga den direkte skildring av de sexuelle forhold i boka.
Det er en ganske saftig språkbruk og beskrivelser i boka.
I etterordet står det at i 1959 opphevet Høyesterett dommen, men forbudet mot boka ble opprettholdt. Miller selv hadde særlige grunner til å følge den norske rettssaken for hans litterære forbilde var Knut Hamsun.
Er det en god bok? Her er jeg i tvil, men
artig var det og lese ei slik saftig bok som ble skrevet for så lenge siden. Om livet til de unge amerikanske mennene i Paris, utsultede, fattige, drikkfeldige, syke og deres evige jakt på jenter.
Språket er så direkte at jeg kan forstå den ble fanget av sensuren.
Et rått og usminket liv, som ingen skulle vite eksisterte, men alle visste, selv de kondisjonerte.
Stillheten velter over meg som flytende lava. Der ute i de renskrapte, gustne åsene som ruller frem mot de store metallurgiske samleplassene, sleper lokomotivet seg frem med sine handelsprodukter. Over stål og jernsviller ruller de, og jorden er oversådd med slagg og koksstøv og blåkald malm.