Etter å ha levd i underverdenen i 15 år klarte han å "rehabilitere" seg til å bli en produktiv forfatter og som klarte å leve av det han produserte av romaner, noveller og skuespill.
Espen Søbye har skrevet en biografi om Arthur Omres turbulente liv og forfatterskap på en vel dokumentert måte med kildeanvisninger.
Det har vært facsinerende å lese og nå vil jeg lese noe av Omres forfatterskap.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg måtte se i bokhylla mi hvilke bøker av Bjørnstad jeg eier og har lest. Der var det "Oda", "Pavane", "Bingo" og "Det personlige motiv".

Jeg kan ikke skryte at jeg husker så alt for mye av de bøkene unntatt "Oda" da sånn i farten.
Men det er jo en grunn for at jeg har kjøpt 4 bøker av Ketil Bjørnstad. Skal jammen se opp for flere av hans bøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svar Kjell. Det har i grunnen ikke så mye å si men litt artig å vite hvor det står. Hvem har skrevet biografien, vet du det?
Jeg er i gang med "Vår egen stamme" og den lover bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

To mennesker møtes i nåtid på en iskald og nedsnødd jernbanestasjon i Sibir. De venter på toget til Moskva og hovedpersonen forteller om hvordan livet endret seg for han i 1941.
Han ble berørt av krigen og Stalins utrenskninger og leter etter innholdet i begrepet "Homo sovieticus".

Innholdet i boka ble fortalt på en poetisk måte, fin og naturlig flyt i fortellingen selv om beskrivelser av krigshandlinger og utrenskinger ikke er pent.
Håper flere kan få glede av å lese denne tynne boka, som forteller så mye.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tiden og stedet hvor denne musikken oppstår, forbauser meg mindre enn den opphøyde roen i den, Det gjør min filosofiske vrede for noen minutter siden helt overflødig. Ikke at dens skjønnhet innbyr til flukt fra lukten av boksemat og sprit som svever over hopen av sovende mennesker. Den trekker simpelthen opp en grense, skisserer en annen tingenes orden. Alt lyses plutselig opp av en sannhet som ikke behøver ord: denne bortkomne natten på et nedsnødd ikke-sted, et hundretalls forhutrende reisende-der hver og en later til å blåse forsiktig på sitt livs svake gnist-, stasjonen med de forsvunne perrongene, og tonene som glir inn som øyeblikk av en helt annen natt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er også ferdig med å lese stykket og jeg er betatt av Ibsen og hans formidlerevne.
Som du Norah sier, det kommer aldri noe godt ut av maktbegjær og det får vi bevis for her også.
Det Ibsen formidler i de stykkene vi til nå har lest er også en tankevekker til mennesker i våre tider.
Var han opptatt av å vise publikum hvilke følger diverse handlinger kunne få? Det kan nesten virke som han retter en moralsk pekefinger og er opplysende om hvilke konsekvenser diverse handlinger kan føre til. Hva mener dere om dette, er det for tidlig å gi han kreditt for det, eller?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Engasjementet er over.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den boka har jeg i bokhylla ulest, men nå vil jeg legge den fram for nå fikk jeg lyst til å lese den.
Jeg prøvde å finne noe stoff om det du forteller at han sto nær de nazivennlige kreftene men jeg fant ikke noe. Vet du hvor jeg kan lese om dette. Ikke at det betyr noe for hans forfatterskap, han skrev flere gode bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mange gode i vente der ja, men Forbrytelse og Straff er den som virkelig peker seg ut av de jeg har lest. Trenger vel ikke si så mye om hvor god den er:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg kjøpte for en kort stund siden biografien om Arthur Omre av Espen Søbye og den har jeg har begynt å lese. Så i dag fant jeg "Smuglere" av Omre i en bruktbutikk.
Fikk også kjøpt
Gabriel Scott, Helgenen
Jens Bjørneboe, Aske, vind og jord
Jean Philipe Toussaint, På badet
Kurt Vonnegut, Hokus Pokus
Johann Wolfgang Goethe, Unge Werthers lidelse
George Holmsten, En biografi om Rembrandt

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I anledning utgivelsen av Jørn H. Sværen sin bok Dronning av England, inviterer Kolon forlag til lanseringfest.

Når: Onsdag 2. februar 19:00 - 23:30 Hvor: Deichmanske bibliotek avdeling Grünerløkka Hva: Opplesning, mingling og salg av bøker. Hvorfor: God litteratur skal nytes med gode venner. Hvem: Alle som har tid og lyst.

Forlaget har lovet opplesning av Jørn H. Sværen. I tillegg vil et kobbel av hans litterære venner rive til seg mikrofonen og spre god litteratur:

Mazdak Shafieian - debuterte med diksamlingen Dyregravsmørke i 2006. Det er en fest å lese og høre ham lese sine dikt. Det går rykter om at han kommer med en ny diktsamling i løpet av 2011.

Thomas Kvam - billedkunstner som har tatt litteraturen et steg videre med saks og lim. Jeg har sett hans bestselger An Average Bestseller hos House of Foundation i Moss. Lekker. Kjøpe en bestselger? Vi får se hva kvelden bringer.

Arne Borge - litteraturkritiker i Klassekampen, skriver for politikkpoetikkpraksis og har bidratt til fanzinen Ferdigvare 2 hos Flamme Forlag.

Paal Bjelke Andersen - forlegger og forfatter med den folkelige diktsamlingen Til folket. Får vi høre en tale?

Gunnar Berge - oversetter som har samarbeidet med Jørn H. Sværen i den tiden H Press var et forlag.

Arve Kleiva kommer sammen med Aud Olsen, Ernst Ernst og Gustav Haarnack.

Silje Vethal - lyriker med tre dikstamlinger; Terreng (1998), Lynne (2000) og En slags epoke (2007). De to første er gjendiktet til svensk på forlaget Norstedts. Hun medvirker i Steinar Opstad sin diktantologi Men sannheten kom som et dikt. Få leser sine egne dikt som Silje Vethal.

Litt om Jørn H. Sværen

Jørn H. Sværen er forlegger, forfatter, oversetter og musiker. Han er medlem av det eksperimentelle bandet Ulver som i senere tid er mest kjent for å lage filmmusikk. Inntil 2009 drev han forlaget H Press. Sværen har utgitt følgende bøker på sitt eget forlag:

En kirke (England Forlag 2007) Et barn eller en bok (England Forlag 2008) London (England Forlag 2009) Tre bøker (England Forlag 2010)

Litt om boka Dronning av England

Jeg anbefaler at du tar en titt innom lanseringsfesten. Jeg er selv spent på å høre fra boka som jeg har hatt stor glede av å lese.

Les utdrag fra boken på Kolon sin hjemmeside.

Hvis du besøker www.huvenes.no så vil du se at denne artikkelen har koblinger som sier mer enn bare artikkelen i seg selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skjønner at du ikke falt for denne boka til Åsne Seierstad. Vel, jeg ble ferdig med den i dag og har nok ikke samme oppfatning av boka som du.
Jeg leser boka som korte portretter/fortellinger om ulike mennesketyper hun treffer. Hun besøker de flere ganger over tid og får de til å fortelle hvordan de opplevde/opplever livet i Serbia, og hvordan de ser på framtiden. Felles for alle er at de har mye sorg og smerte over både egen situasjon og det samfunnet de er en del av på den tiden hun skriver om.
Jeg er ikke så opptatt av om det hun skriver er ordrett av det de fortalte, for meg var ikke det det viktigeste. Jeg synest jeg fikk noen interessante øyeblikksbilder og om hvordan et regime med sin sensur og propaganda kan ha og holde på så mange tilhengere over tid.
Jeg synest fortellingene virker troverdige nok de og jeg vil ikke spekulere om alt er autentisk eller ei. Har lest 2 til av hennes bøker og jeg må si jeg synest hun klarer å formidle noe som jeg synest er interessant å lese om.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takker så mye for anbefalingen, den fikk jeg lyst til å lese, så derfor hopper den nå rett inn på lista over "ønskebøker".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig, det er en fascinerende historisk roman som er lagt til Spania i inkvisisjonens tid. I begynnelsen på 1500 tallet oppsto det rykter om at nonnene i et kloster hadde hatt omgang med djevelen.
Denne gripende fortellingen fra inkvisisjonstiden er uhyggelig og fengslende lesing. "Religiøs galskap" preget tiden, og grusomme overgrep som bl.a. tortur ble begått mot de som angivelig var besatt av djevelen, ikke var rettroende nok.

Interessant å få et lite innblikk inn i den tiden og det pirrer min nysgjerrighet slik at jeg får lyst til å lese mer om Inkvisasjonen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kjøper bøker både her og der. Har faktisk funnet og kjøpt flere bøker på Finn.no til en rimelig pris, mange slags flotte bøker å velge mellom der.
Besøker jevnlig bruktbokhandlere og antikvariater med hell, det er der jeg har funnet flere eldre go'biter.
Ellers vanlig bokhandlere og netthandlere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her var det mange flotte noveller fra den russiske landsbygda på den tiden det var jordbruks-kollektiv. Forfatteren beskriver karakterene i boka på en levende måte der en møter vanlige mennesker og noen orginaler.
De fleste er berørt og lider fremdeles under tap av nære slektninger under "den store krig".

Jeg synest Sjuksjin får godt fram liver de levde på godt og vondt, enten det var i Sibir eller andre steder på bygda. Det at relasjonene mellom menneskene kunne by på utfordringer får han fortalt på en likefrem måte. Dette er gode fortellinger og var en glede å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det synes jeg så absolutt du skal gjøre. Som bokhandler hos Norli Bogstadveien fikk jeg tatt inn tre av Carsten Niebuhrs reiseskildringer på dansk. De står der kanskje ennå? De tre er noen av de sterkeste reiseskildringer som er skrevet. Punktum finale!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott stykke å lese, du har vel sagt det meste men kan legge til litt om Margit slik jeg har blitt kjent med henne.

Hun kommer fra fattige kår og har giftet seg med den noe eldre Bengt eller Bergkongen. Hun har nok blitt fristet av "perler og ringe" men har ingen kjærlighet å gi han. Hun er den som fører ordet og skjuler heller ikke at det er hun som nok bestemmer det meste. Hun har tydligvis vært betatt av Gudmund som ung, når han nå kommer håper hun kanskje det er for hennes skyld han kommer for kanskje visste han at Margit var betatt av han men valgte "perler og ringe" istedet for han som eide ingenting. "Hva vil han" spør hun, er det for å se hennes mismot, for han visste nok at hun ikke ville bli lykkelig... Når Gudmund entrer Solhaug og møter Margit "spiller" eller later hun som hun ikke kjenner han igjen, spiller troskyldig og later som hun blir lei seg nå Bengt vil gå ut av rommet. "Går du" sier hun til mannen og han som ikke skjønner at Margit ikke har følelser for han henvender seg til Gudmund og sier at ja, der ser du hun kan ikke være meg foruten.
Nå vet jeg hvem hun er. Hun giftet seg til penger og makt, hun tok et valg dengang for kun 3 år siden og kan nå ikke utstå Bengt. Hun gav avkall på kjærligheten og det er det hun nå ønsker å gjøre noe med.
Jeg stopper der for jeg synest jeg har blitt kjent med hennes personlighet, tror jeg ;)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg innser nå at jeg er en samler av bøker og jeg er ikke alene om den manien og bra er jo det. Jeg er blandt venner og likesinnede her og det er givende og morsomt.

I det siste har fått med meg bokklubb bøker fra 1961 og til midt på 70 tallet, men kun de med bokomslag på. Jeg lurer på om ikke du skrev her inne en gang at du hadde en periode da du "ervevet" deg disse skattene. Stemmer det?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har notert bøkene og skal se etter de når jeg er på diverse bruktbok butikker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Per LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikKirsten LundAnniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin BergRosa99