I går kveld tenkte jeg at jeg skulle lese et par sider Bojer for første gang i mitt liv. Jeg plukket "Den siste viking" ut av hylla. Av en eller annen grunn trodde jeg ikke den kom til å fenge så voldsomt, men FYTTI! Så feil går det an å ta! Da jeg måtte legge i fra meg boka for å få litt søvn før jeg skulle på jobb var boka godt over halvlest, og nå sitter jeg her og er litt grinete for at jeg glemte den hjemme og ikke får lest i lunchpausen. Bojer skriver som en gud!

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Det finnes noe av Bojer i en kasse med bøker som er kommet fra besteforeldrene mine, som skal til meg når jeg får plass. Jeg har ikke vært så interessert i disse og vurdert å selge dem, men forstår nå at jeg må revurdere. Dette nettstedet er gull verdt, nå ble jeg inspirert til å gi Bojer en sjanse når det passer sånn, er ikke sikkert jeg hadde gjort det om jeg ikke var medlem her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her var det mye positivt om Johan Bojer :) Har boken, Den siste viking, i bokhylla. Leste den som ungdom og husker ikke stor ifra den. Nå skal den settes på leselisten min for med ditt innlegg fikk jeg veldig lyst å lese den om igjen :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ljudbok på jobbb er ein kjekk ting. Eg fann nokre ljudbøkar som eg la på MP3-spelaren så eg ante verkeleg ikkje kva eg skulle forvente, tematikken var jo intressant nok.

Gud steikje for ein god bok. Bojer får godt fram dei harde kåra, fiskemannsånden og dei fine stundande dei hadde tilsamans. Språket i boka glir leikande lett og eg fekk nesten kjennsle at eg satt å høyrte på ein gamal fiskar som fortalde om "gamle dager". Honnør til Per Frisch som las fortreffeleg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg skjønner jo at jeg er nødt til å sette den på listen over det jeg skal lese! Jeg har riktignok lest den før, men det er snart 50 år siden, da læreren vår leste den høyt for oss i 7. klasse, - og jeg kan huske vi (i hvert fall jeg!) var bergtatt! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er akkurat begynt å lese "Den siste viking" nå, og det tok ikke mange sidene før jeg var fullstendig fengslet. Kommer nok til å lese gjennom denne på rekordtid.

Det selges forresten romaner til halv pris hos nynorsk antikvariat nå, derav flere bøker av Bojer. Komplett liste

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg er stadig på jakt etter "Vår egen stamme", om utvandringa til USA. Eg las boka då eg gjekk på realskolen, riktig lenge sidan, og har lyst til å lese boka på ny. Sanmtidig: Bojer stod nær dei nazivennlege kreftene; han åtvara mot å ta inn jødiske flyktninar. Paradoks?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Du kan kjøpe Vår egen stamme via antikvariat.net, her: http://www.antikvariat.net/get/search.cgi?post

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk - burde jo ha undersøkt dette sjølv, men har ikkje alltid tid, og derfor set eg stor pris på lenkja di!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den boka har jeg i bokhylla ulest, men nå vil jeg legge den fram for nå fikk jeg lyst til å lese den.
Jeg prøvde å finne noe stoff om det du forteller at han sto nær de nazivennlige kreftene men jeg fant ikke noe. Vet du hvor jeg kan lese om dette. Ikke at det betyr noe for hans forfatterskap, han skrev flere gode bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I biografien om Olav Duun står det om denne episoden (med jødiske flyktningar som Bojer ikkje ville ha her).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar Kjell. Det har i grunnen ikke så mye å si men litt artig å vite hvor det står. Hvem har skrevet biografien, vet du det?
Jeg er i gang med "Vår egen stamme" og den lover bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skulle vel ha opplyst det: Henning Gujord: "Olav Duun. Sjøtrønder. Forteller." 2005.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dét visste jeg ikke, at Bojer stod nazistene nær og advarte mot jødiske flyktninger. Ikke hyggelig å høre. Har ikke sett spor av slike holdninger i det jeg har lest av ham, så langt - heldigvis. (D.v.s. - jo, i en roman husker jeg han har noen bisetninger om såkalte "klokkejøder" som jeg reagerte litt på, men tok som uttrykk for "tidsånden" i mellomkrigstiden, og ikke noe særskilt for denne forfatteren.) Jeg klamrer meg enn så lenge til håpet om at han endret syn da krigen brøt ut - på tredvetallet var det vel mange nordmenn som ikke egentlig innså hva nazistene egentlig stod for, men som endret holdninger da realitetene kom dem nærmere innpå livet.

"Vår egen stamme" er vel verdt å jakte på - jeg fant den i en brukthandel, og den er en av de beste romanene jeg har lest om nordmenns utvandring til Amerika! Lykke til videre i jakten - den dukker helt sikkert opp snart.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, ER ikke Bojer mesterlig? Det gleder meg stort at stadig flere får øynene opp for Johan Bojers forfatterskap! Jeg oppdaget ham sist sommer selv, og har tatt mål av meg til å lese ALT han har skrevet - så jeg tråler brukthandler, og har fått tak i ganske mye nå. Har laget en "Johan Bojer-liste" over de Bojer-bøkene jeg så langt har fått tak i - og som det fremgår av den, har jeg fått meg flere favoritter enn "Den siste viking". Så: fortsett jakten på Bojer - det er masse flere godsaker i vente! :-D

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, Bojer er stor! Eg las han nok i ungdommen, men tok opp at Den siste viking da eg var på Lofotferie og vart fengsla av boka. Eg anbefaler også sjølvbiografien til Bojer: Læregutt. Nydeleg skrive, interessant, og imponerande av han å koma seg fram til den posisjonen han fekk internasjonalt, han er jo mellom dei mest oversatte norske forfattarane. Oppfølgaren, som heiter Svenn, tykte eg ikkje var så god som Læregutt

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er nettopp ferdig med Johan Bojers "Troens makt", det er nok ei veldig god bok. Har skrevet en kort kommentar her inne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så herlig! Jeg har lenge hatt lyst til å lese Bojer, men ikke rota meg til det. Får vel få opp farta, nå da. Kos deg videre!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så bra å høre at boka fenger, den er en kulturhistorisk skatt om livet, smerten, slitet, osv.
Jeg har faktisk begynt å kjøpe bruktbøker av Bojer når jeg kommer over de. Han beskriver mennesker og miljø på en fremragende måte.
Vi er et par stykker her inne som har "slått et slag" for hans forfatterskap og ønsker at han skal "bli kjent på nytt" med mer enn hovedverket "Den siste viking". Han har skrevet mange bøker så det er ikke så vanskelig å finne de i diverse bruktbutikker.
Den som leter den finner.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg skal definitivt kjøpe alt jeg kommer over :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Dolly DuckHarald KMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit R