Jeg skulle gjerne ha gitt deg to "Godt sagt" for innlegget ditt Randi!. Jeg kuttet ut lesesirkelen for en tid siden fordi jeg etter mange år var kommet til et slags metningspunkt. Jeg vil likevel si at lesesirkelen, slik du skisserer den her, ga meg svært mye. Jeg leste bøker jeg ellers ikke ville ha lest, og diskusjonene/samtalene underveis utdypet innholdet. Du oppsummerer godt mine egne tanker om lesesirkelen.
Jeg har full forståelse for at spørsmålet blir stilt. Jeg er en av de som i liten grad har deltatt de siste rundene. Det skyldes både at jeg har hatt mye annet, men det er også kombinert med at jeg synes det har vært lite diskusjoner rundt bøkene de siste årene. Jeg er kanskje, i motsetning til andre som har kommentert, en av de som har ønsket meg en lesesirkel der man fortolker og diskuterer virkemidler. Ikke for å være «flink», men fordi jeg synes det er spennende og bidrar til en dypere forståelse av boken. For meg er det noe av vitsen med å lese bøker sammen; å diskutere ulike lesninger og fortolkninger av boken. Vi har hatt noen fine lesninger tidligere der mange har bidratt med observasjoner og tolkninger, som for meg har vært veldig inspirerende og meningsfulle. På sitt beste synes jeg vi har bygget ulike lesninger gjennom diskusjonene og laget et bredt fortolkningrom. Da kan jeg leve med å lese bøker jeg kanskje ikke er så interessert i. For det er det jo noen ganger, og det kan jeg leve med.
Når det gjelder inndelingen i eldre og nyere og nordisk og internasjonal litteratur, har jeg likt variasjonen det bidrar til. Det er ofte mer spennende å lese det ikke alle andre leser, og forslagsrundene har ofte gitt nye lesetips.
Hva skal til for at jeg blir mer aktiv (igjen)? At det er mer aktivitet og at det er levende diskusjoner rundt bøkene. Det er vanskelig å «vedta», men at det er flere med samme interesse og lyst er et godt utgangspunkt. Kanskje ambisjonsnivået for hyppighet kan kanskje reduseres, slik at det leses litt færre bøker i året?
Sist, men ikke minst: takk for at du legger til rette på utmerket vis!
Dette var en vakker bok.
Alt er liksom forandra og samstundes er alt ved det gamle, alt er som før og alt er annleis..
...men at Gud finst, nei kom ikkje der, for Gud finst ja, men langt langt borte og heilt heilt nære...
Jeg leser "da vi var yngre" av Oliver Lovrenski. Det står ikke så mye på hver side, men det som står er poesi, og jeg elsker, faktisk, de forfatterne som har denne gaven og i tillegg gir oss en historie som er viktig. En annen ting jeg er like glad for, er vi-følelsen som minner meg om John Steinbeck. Dette er mye på en gang. Jeg mener det skal være en politisk idé her også, om at venner=gjenger i den forståelsen vi andre har, og når du sender folk i alle retninger på barnevernsinstitusjoner, så tar du venner=familien fra dem. Det hadde ikke jeg skjønt selv, men det er jo innlysende etter at noen peker på det. Det er ikke mye tekst på hver side men det går heller ikke fort å lese. Muligens er dette den beste boka i år. Eller mer. Jeg lurer på om Oliver Lovrenski har mer enn en bok i seg. Håper det.
VALG AV BOK I LESESIRKELEN: Da var det "Reisen til nattens ende" av Louis-Ferdinand Céline som gikk av med seieren denne gangen (4 stemmer). Da bruker vi en ukes tid på å skaffe boken, og tiden fram mot jul for til å lese "Reisen til nattens ende" i lag.
Ulysses fikk 3 stemmer.
Stå vakt i mørket fikk 2 stemmer
Lykke til med lesingen. Ser fram til å høre mer fra dere underveis.
Jeg har fått bestilt Reisen til nattens ende i pocket og er halvveis i Ulysses :)
Jeg vil nå gå gjennom alt som er skrevet av refleksjoner omkring Lesesirkelens framtid.
Jeg fortsetter gjerne, men har et håp om større aktivitet så det gir mening å drive med dette.
Litt delte meninger ser jeg, men satser på å komme opp med et forslag.
Og ofte er de oppført med null antall bøker i samlingene sine. Absolutt noe admin burde rette oppmerksomheten mot - det handler vel ikke om å kunne skilte med et rekordhøyt medlemstall, for enhver pris?
Jeg har sett det før, da har det gjerne vært en link som sendte deg til ett eller annet sted du ikke ville være, f.eks porno-websider. Det er det ikke nå, i hvert fall ikke foreløpig.
Det er veldiig mange, merkelige registrerte i løpet av kort tid, og det hadde ikke gjort noe om admin tok en liten titt inn her av og til.
Tenkte igjen på denne (På vei til en venn) nå når jeg lytter Niels Fredrik Dahl sin siste roman - Fars rygg. I atmosfære minner de litt om hverandre - i begge skildres den ensome, fintfølende gutten som er "alene i verden". På vei til en venn husker jeg som en av de vakreste, gripende barneskildringene jeg har lest. (Gir gjerne terningkast 6 til den) - I Fars rygg finner vi også en vakker skildring av oppvekst - språklig er N. F. Dahl helt perfekt.
Eg sat her og nesten brukte «elle -melle» på kva eg skulle lese no i helga…har så utruleg mange bøker eg skulle ha kasta meg over! Men- det vart Gjestene av Agnes Ravatn.
Har lese boka før, men om ikkje lenge skal eg vere med og diskutere romanen i ein lesesirkel eg er med i, så det var best å repetere.
Hugsar eg likte boka godt, og trur eg nesten likar den endå betre no. Her er det lett å drage på smilebanda….humor og ironi er det rikeleg av.
…og om eg skulle bli fort ferdig, så vil eg gå over til Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten.
Eg har fleire andre som ligg og ventar og freistar, men denne fekk eg i ei uventa gåve i går- og innbiller meg at den er verdt å bruke litt tid på…….trass i ein deprimerande tittel!
Ynskjer alle ei god helg, med farsdag og alt……
Denne uka leser jeg Morgon og kveld, av Jon Fosse. Det er en relativt kort bok, og jeg har lest ca 1/3. Jeg følger samme sti som Nrk sin Bokbrev-skribent, Siss Vik - som skrev følgende i forbindelse med at Jon Fosse vant Nobelprisen: "Det første jeg skal gjøre er å lese den slanke Fosse-romanen «Morgon og kveld», for den anbefalte Hildegun Riise meg varmt.".
Jeg har tidligere lest Det er Ales, det er også en kort bok av ham. Den leste jeg i forbindelse med at jeg ville se Det er Ales på Det norske teatret (på italiensk).
Ønsker alle en fin helg i høstværet!
Her er bokbrevet:
https://www.nrk.no/bokbrevet/bokbrevet-_23-siss-gikk-bananas-da-jon-fosse-fikk-nobelprisen-1.16566408#Tre%20punkter
Alle lykkelige barn ligner hverandre og trenger omtrent det samme, hvert ulykkelige barn er ulykkelig på sin måte og har sine helt egne behov som det er en diger oppgave å kartlegge og imøtekomme. Jeg har ikke alltid gjort det jeg skal. Jeg har ikke alltid lyktes i det jeg har prøvd. Det er ikke alltid jeg har prøvd.
Jeg kan ikke se at nåværende inndeling er givende, hvis det kun blir foreslått 3-5 bøker hver gang. Fakta viser at inndelingen i Nordisk litteratur og Verdenslitteratur før og etter visse årstall ikke lengre inspirerer lesesirkelens medlemmer til å komme med forslag til bøker.
Det er på tide å gjøre om på inndelingen og systemet for øvrig hvis vi ønsker at flere skal delta aktivt i lesesirkelen og diskusjonen av bøker. Antall enkeltpersoner som har deltatt i diskusjon om bok i år varierer fra 4-7 stykker fra bok til bok. Per nå er det 3 foreslåtte bøker som stemmes over, og 5 stykker som har stemt.
Jeg må nok dessverre innrømme at jeg ble litt skuffet over denne, - jeg hadde jo ventet meg så mye! Etter at de to forløperne skåret topp hos meg, så ble det nok bare en femmer på denne. Etter min mening ble handlingen fra krigen for lang, og jeg kom dessverre heller ikke helt under huden på denne yngste Astrid, - det ble for mange «tekniske» fortellinger om hennes sabotørvirksomhet og for lite om henne selv. Hun kapslet seg jo på en måte inn, antagelig på grunn av skrekkopplevelsene hun hadde, - det var jo veldig naturlig, men da fikk ikke vi anledning til å føle ordentlig med henne. Men bevares, - det var helt fantastisk hvordan Mytting til slutt klarte å samle alle trådene i denne store vevnaden, - vi fikk møte både leinebrødre og tvillingsøstre og (dessverre) oppleve den forferdelige skråpånatta, - deilig!