Du har rett i det du skriver. Sjangeren eventyr begynner som regel med "det var en gang".
PS de kan gå under eventyr og barnefortellinger.Det må ha vært en herlig eventyrlig verden Andreas Jacobsen opplevde og gjenfortalte på sin måte. Er i dag svært så lykkelig iom at jeg fikk tak i hele serien.
Da mener jeg Andreas Jacobsen. Jeg bodde i hele min ungdomstid/tidig voksen i Sandnes med min familie. Hele familien er nå flyttet tilbake til Haugesund. Har nå endelig fått tak i hele serien. Husker at vi benken oss foran radioen når det var opplesning fra "Ajax" bøker og ler like godt i dag som den gang.
Jeg har nettopp kjøpt Ajax-serien på Antikvariat.net - 8 bøker.
The name of the wind (som allerede er nevnt og som jeg synes er en av de beste bøkene som er blitt skrevet)
Odinsbarn. (En helt fantastisk bok av norske siri pettersen. Like god for voksene som ungdommer)
Vel jeg hadde tenkt å lese Mannen og havet (Thor Heyerdahl) av Ragnar Kvam jr. Denne kjøpte jeg på qxl for nesten ingenting. Men i kveld er det strikking som er på programmet - TV altså. Starter i kveld kl 1900. Har garn og pinner og tenker jeg skal strikke et dobbeltsidig teppe i bomull etter et engelsk mønster.
Denne boken ligner på Jonassons forrige bok om hundreåringen. Det aner meg at Jonas har sansen for atombomber. Denne gangen møter vi Nombeko fra Sør-Afrika. Hun er analfabet i begynnelsen, men svært god i matte. Ender opp som tvungen vaskehjelp i Sør-Afrikas atomprogram og er selvsagt den smarteste der. Paralellt hører vi om svenske Ingmar som er besatt av kongen. Kapitlene om han syntes jeg var mindre interessante, men viktig for historien senere. Jeg vil ikke røpe for mye av handlingen, men akkurat som i hundreåringen så er det masse absurde situasjoner og snodige folk å lese om.
Analfabeten som kunne rengne er en morsom bok, men den blir litt for lik Jonassons forrige bok til å bli helt topp. Den svenske hundreåringen var jo ekspert på atombomber, og det blir jo Nombeko også etter hvert. Selv om boken er morsom og underholdende, så føles det litt som om jeg har lest det samme tidligere. Ikke nok til å ødelegge opplevelsen, heldigivs. Skrivestilen og måten misforståelser, utrolige sammentreff og kinkige situasjoner oppstår er slik som den forrige boken.
Likte du Hundreåringen som klatret ut igjennom vinduet, så vil du garantert like denne.
En kort og forglemmelig historie om et annerledes Amerika hvor Lincoln blir kastet i fengsel og andre historiske personer begynner et nytt opprør mot lederne som ikke følger grunnloven slik republikanerne vil. Er først i det siste slaget at boken livner til litt. Mange av de historiske personen hadde jeg ikke kjent igjen om jeg ikke nylig hadde spillt Assassin's Creed 3. Det føles som om inkluderingen av disse er et forsøk på å gi historien mer gravitas, men det funker ikke på meg. Mulig man må være amerikaner.
The Last Full Measure er fort lest og fort glemt. Jeg håper virkelig Jack Campbell holder seg til science fiction heretter.
Her er et innlegg fra i dag av VG - vedrørende Marit Christensens bok.
Skulde gjort -
denne festningi uppe i fjellsida
med utsyn yver
slagmarki.
Utakande.
Allvitande.
Trygg.
Armingane på sletta prøver hjelpa seg
so godt dei kan, - kryp i myrsøkk
og høgt gras, dukkar, skyt,
gjer framstøytar,
kjem frå kvarandre
i røyk og eld -
vert påtekne attantil,
tek i miss av fiende
og ven.
Skulde gjort -
Festningi veit det.
Dei framsynte
og ørneøygde.
Etterpå.
Olav H. Hauge, frå Dropar i austavind
Vindens navn av Patrick Rothfuss
Dette er en boks med 8 bøker: 7 med tegneserier og et MC-leksikon for ferskinger. Joe Bar Team er en fransk humor-tegneserie med fokus på en gjeng motorsykkel-gærninger. Jeg hadde ikke lest noe av disse før, men siden jeg liker andre franske tegneserier som Viggo, Sprint og Asterix tok jeg en sjanse. Noe av humoren gikk litt over hodet på meg da jeg ikke er så inne på motorsykler, men i det store og hele var det fornøyelig lesning. Mye harselas med trafikkpoliti og fartskontroller, og med det å kjøre motorsykkel i dårlig vær. Og selvsagt en god del kræsjing. Bok 2, 3 og 4 var noe kjedeligere enn de resten. De hadde ikke den samme lune humoren. Debarre (1 og 5) og Perna (7) syntes jeg skrev mye bedre enn Deteindre (2-4 og 6), selv om han gjorde en god jobb med den sjette boken. Det kan kanskje ha noe med at de første bøkene hovedsakelig besto av 1-siders historier, mens de senere bøkene inneholdt flere lange historier.
Har du sansen for fransk/belgiske serier så vil du nok like denne, særlig hvis du attpåtil kjører motorsykkel.
Jeg tenker ikke på duggen
Jeg tenker ikke på vannet
Ikke på luften
Ikke på gresset
Ikke på lyktestolpene
eller jernbanesviller
Jeg tenker på deg
Det er du som rimer gjess med gress
sinober med oktober
en morgen med frost
Forfatter: Gro Dahle
Utgitt: Fra samlingen «Regnværsgåter», Cappelen 1994
Nå har jeg hatt en lesesperre i en veldig lang tid. I dag mottok jeg "Mannen og havet" av Ragnar Kvam jr. Det er det første bindet av 3 - det siste bindet kom ut i år. Neste år er det 100 år siden Thor Heyerdahl ble født. I og med at boken ble utgitt i 2005 er den ikke i salg på noen netthandel (tror jeg). Jeg kjøpte den på qxl.no for kr 63 og mottok den i dag. Grunnen er at jeg allerede har 2 bind og den gang var jeg ikke klar over at første bind i serien allerede var utgitt.
Jeg saa det ivaar
som en svulmende Knop.
Jeg saa det, da Solstraalen
lukked det op.
Jeg saa det isommer,
mens Maaltrosten sang.
Jeg saa det ihøst,
da det visnende hang.
Jeg saa det idag
som det gulnede Blad
at dale mod Jord,
medens Høstvinden kvad.
Lad falde! Lad dækkes
af Rimfrost og Sne!
— Lad falde, lad falde!
— — Det maatte jo ske!
Viser og kvad av Per Sivle
Det går an å låne den på biblioteket. :)
Kan være at Bokdatabasen blander inn de norske forholdene i 1920 og de var dårlige. Flere bønder gikk konkurs pga. paripolitikken.
Ref. fra Wikipedia:
Norges bank ga 27. september 1931 opp gullstandarden man hadde kjempet så hardt for på tyvetallet. Dette var en følge av at Storbritannia hadde suspendert gullinnløsningen 21.september etter at pundet var sterkt svekket med dertil press på Storbritannias gullbeholdning. Kronens verdi ble i praksis devaluert , noe som bedret norsk konkurranseevne . Det medførte også at Norges bank kunne senke rentenivået. Diskontoen sank fra 8 % i 1931 til 3.5 % i mai 1933. Etter Norge ble med i Sterling-blokken i 1933 ble imidlertid valutaen stabil i forhold til andre land i blokken som inkluderte mange av Norges viktigste handelspartnere.
De to store forretningsbankene Den Norske Creditbank og Bergens Privatbank annonserte like etter opphevingen av gullstandarden store avskrivninger og tap. For å unngå konkurs med de enorme følgene dette ville få for landet s økonomi ble de innvilget betalingsutsettelse i desember 1931, og mottok de neste to årene 150 millioner i kreditt fra Norges bank.
Allerede 1931/1932 begynte imidlertid en bedring av mange økonomiske indikatorer. Bruttonasjonalproduktet gikk forbi 1930 nivået i 1934.
Spennende science fiction. Litt treg start da den begynte med hendelser som jeg allerede hadde lest om i Guardian, bare fra et annet synspunkt. Heldigvis tok den seg raskt opp og ble skikkelig spennende. Er det noe Jack Campbell kan, så er det å skrive engasjerende om romkrig. Dette er Campbells ellevte bok fra Lost Fleet universet og han holder serien frisk ved å gå litt bort ifra Black Jack og fortelle om hva som skjer med hans (tidligere) fiender. Akkurat som i Tarnished Knight, så handler denne boken om folkene fra Midway, som har løsrevet seg fra Syndikatet. Slutten hinter også om en skikkelig spennende utvikling. Neste bok, Steadfast, skal visstnok komme i mai neste år. Blir lenge å vente.
I og med at det er Halloween til uka skal jeg lese Tante Frankenstein - en redselsfull historie, Rom nummer 13 og Mørke over Dunwich siden de forfaller til uka, se om jeg kommer med litt videre på I lyst og død - fra Frankenstein til splatterfilm og få startet på Inre landskap och yttre rymd - Del 1, Från H. G. Wells till Brian W. Aldiss og Billy pocketene mine. Har for tiden 5 stk å lese på.
Lykke til i kveld, Siri :) Jeg tenker det er viktig å få frem at det er stor variasjon og bredde blant bokbloggerne. Ingen er like, og vi er forskjellige som personer, har forskjellig skrivestil, forskjellig smak i litteratur osv.