Jo, jeg så det og jeg hørte det. Det som ble sagt av den danske fantasyforfatteren må nok sies å være en tabloid forenkling og en namedrop som mange vil kjenne igjen og like. Men, desverre ikke akkurat korrekt, som enkel undersøkelse vil røpe da det allerede fantes en rekke verker som må betegnes som fantasy før Tolkien ga ut Hobbiten, og fantasy var da allerede langt på vei en etablert subgenre.
Du nevner selv George MacDonald. Fler av de forfatterne jeg nevner i innlegget over publiserte også før Tolkien og heller mer mot kategorien av fantasy som kan kalles Sword & Sorcery, som Tolkien kan sies å tilhøre.
Jeg leser alt fra ikke noe til å ligge våken halve natta med bøker eller fanfiction på nettet. Prøver å komme meg gjennom bibliotekbøkene først da. Siden jeg er uføretrygdet og bruktbutikken jeg jobbet i fikk ny eier har det ikke blitt noe jobbing siden Desember, så jeg har mye tid til lesning.
Hver gang jeg tar bussen/toget noe sted har jeg med meg en bok, og hvis jeg tar en tur på bingo har jeg også med meg en bok til å lese i mellom spillene.
Jeg begynte først å føre lister i 1999 så mine leste bøker før den tid er når jeg husker at jeg har lest den og den boka, vet jeg leste flere men husker ikke alle.
Prøver å komme over minst 120 bøker på et år, har lest 36 så langt i år og leste 139 i 2011. I tillegg leser jeg mye fanfiction på nettet og det er jo ikke med på listene. 1999 og 2000 hadde jeg en del på listene som jeg hadde printet ut, hadde ikke egen pc da, og det blir mye på et år.
Jeg vet ikke om du så innslaget om fantasy på NRKs Bokprogram forleden jeg? Der ble det også fremsatt en påstand om dette av en dansk bibliotekar og forfatter. Jeg skal ikke begi meg ut på noen stor diskusjon men syntes det er et interessant sidespor. Kan nevne at jeg har lest at det skal være den skotske forfatteren George MacDonald som er opphavet til moderne fantasy.
En ny for meg både bok og forfatter, så denne noterer jeg ned til meg selv også :D Flott med tips.
Takk skal du ha!
Leser Just kids av Patti Smith. Det er Brit Bildøen som står for oversettelsen.
Jeg leser de bøkene jeg har mest lyst på her og nå. De jeg ikke rekker, rekker jeg bare ikke. Ikke noe å gjøre med det. Jeg får heller nyte de jeg rekker.
Jeg prøvde meg på En vampyrs bekjennelser for mange år siden. Hadde store forventninger og presset meg til å lese ganske langt, men det ble for mye pratete utenomsnakk, eller hva jeg skal si - unødvendig fyllstoff. Filmen derimot likte jeg veldig godt.
Min opplevelse av dette er helt avhenging av boka og serien/filmen. Men det er ikke så ofte jeg ser tv-versjonen før jeg leser bøkene, det er oftere omvendt for meg. Men f.eks. Dexter så jeg på tv først og hadde bare positive opplevelser av bøkene etterpå (bortsett fra bok 3, men det var fordi boka var litt for sær). Etter hvert har jeg jo begynt å lese bøkene før den nye sesongen kommer, og det går også helt fint. Men når det gjelder Dexter er stort sett både bøker og serie så bra at det ikke blir noe problem. Dessuten er historien i de to versjonene ganske forskjellige.
Det er en serie jeg kommer på som jeg har sett først der boka har skuffet, og det er Bones. Men her er serien bare løst basert på bøkene og derfor blir det stor forsjell. Prøvde meg på første boka, og kommer ikke til å lese flere, men det er fordi boka rett og slett ikke var særlig bra.
Når det gjelder opplevelsen av personene, så har jeg oftere problem med å se serier/film etter å ha lest bøkene fordi personene ofte blir godt skildret i bøkene, og i tv-versjonen skiller de seg mange ganger en god del fra dette. Litt også fordi man har dannet seg litt sitt eget bilde av dem, og plutselig stemmer ikke dette med det man ser. F.eks. har jeg nettopp sett noen av filmene som er basert på Arne Dahls bøker. Noen av personene ble bare helt feil - som Hjelm og Hultin - Hultin hadde både skiftet kjønn og personlighet. Holm ble også litt feil, men ikke mer enn at jeg kunne venne meg til det etter hvert. Resten av gjengen var ganske greie. Jeg har nok lettere for å akseptere at bøkene er annerledes når jeg har sett tv-versjonen først enn omvendt.
Kjenner meg veldig godt igjen. Jeg leser alltid flere bøker på en gang, og bøker fra biblioteket har en tendens til å bli liggende for lenge. Det i kombinasjon med problemet med å komme seg innom biblioteket i åpningstiden har gjort at jeg nesten ikke låner bøker lenger. Synd men sant.
Jeg for min del kommer ikke til å være villig til å leie ei bok i noen uker. Jeg er en alt for udisiplinert leser til det. Det kommer til å være alt for mange bøker jeg ikke får lest ferdig innen fristen. Sånn er det allerede for meg med bibliotekbøker. Jeg kommer ikke til å betale for bøker jeg må "levere tilbake" innen en viss frist fordi jeg vet jeg ikke kommer til å rekke å lese mesteparten av dem. Jeg tar ofte pauser i bøker for å lese noe annet ei stund, så bøker blir liggende i perioder.
Både når det gjelder leie ved nedlasting og streaming, vet jeg ikke om bokbransjen skjønner helt hvor langt ned i pris de må gå for å få folk interessert. Det spiller ingen rolle for folk at de har tilgang til massevis av bøker - det de må forholde seg til er hvor mange av disse de faktisk kommer til å lese, og de vil ha det en hel del billigere enn om de skulle kjøpe bøkene til odel og eie - og folk kjøper ofte pocketbøker og bøker på salg.
Det må da være mulig å finne løsninger som det går an å tjene penger på - man må bare være villig til å tenke nytt i forhold til en ny virkelighet. I Sverige betaler bibliotekene 20, kr. for hvert utlån, og det har blitt kjempepopulært, så det må da forlagene tjene penger på! Det jeg ser som et problem med den løsningen er at det blir en veldig uforutsigbar budsjetthåndtering for bibliotekene.
Kjekk oversikt, men jeg liker egentlig bedre å lese dem kronologisk, så jeg får dem litt blandet. Jeg ville nok blitt temmelig lei Rincewind f.eks. hvis jeg skulle lest alle bøkene om han etter hverandre. Death derimot... ;) Greit med variasjon, synes jeg.
Det er bok salg på Halden bibliotek fredag 23 og lørdag 24, kr 10 på bok. Skal ta meg en tur bort fredag selv.
Lykke til! Umulig å vite om du liker Pratchett før du har prøvd!
Pratchett er litt spesiell, og er nok noe helt annet enn det du kaller "gammel" fantasy. Bøkene kan kanskje best beskrives som humoristisk og satirisk fantasy - og innimellom med et lite snev av filosofisk dybde her og der. Jeg tror nesten du bare må prøve for å finne ut om du liker det.
Discworld trenger nok ikke å leses i rekkefølge, men det kan kanskje likevel være den beste måten å bli kjent med universet og skapningene på. Noe som taler for å ikke begynne med begynnelsen, er at de par første bøkene kanskje er litt kjedelige i forhold til en del av de som kommer senere. Av de du nevner, har jeg lest "Making money" og "Maskerade" og begge er fornøyelige og ikke det verste stedet å starte, tror jeg, selv om jeg personlig har andre favoritter.
Du snakker om bibliotek og "utlån" når det egentlig er en slags leieavtale det er snakk om. Jeg synes heller forlagene skulle prøve å finne en fornuftig avtale med folkebibliotekene. Jeg vet det finnes et prøveprosjekt på noen få biblioteker, og at Deichmanske egentlig skulle vært med i dette prosjektet nå fra mars (men de har jo ingen opplysninger om det på sidene sine, så jeg vet ikke hvordan det egentlig går). Uansett, utlån mener jeg er mer en oppgave for bibliotekene, men de får jo ingen fornuftige avtaler. Jeg siterer en av kommentarene fra Dagbladet:
"er vi først fordi dette er teit? i sverige er dette gratis. det er en ganske gammel tjeneste for innbyggerne som heter bibliotek. der kan man laste ned e-bøker i epub format, selvsagt uten å måtte være på biblioteket.
hvorfor betale når man ikke eier boka uansett? man leser jo stort sett kun en eller to bøker samtidig. og det tar jo noen dager før man trenger en ny... musikk streaming er noe helt annet. da bytter man jo gjerne artist eller låt 10-20 ganger på en time."
For meg virker det unatrulig å basere salg av bøker på en streaming-løsning. Bøker tar lang tid å lese, derfor vil jeg laste dem ned og ha dem på en eller flere enheter jeg kan ta med meg hvor jeg vil uavhengig av om jeg har nettilgang, og uten å måtte betale for nett i tillegg når jeg er på farta. Bøker er gjerne noe man vil ha tilgang til når man ikke er på nett.
For at en eller annen form for abonnementsløsning skal kunne være interessant, må den gi tilgang til det meste som finnes av bøker - noen tusen er ikke nok i det hele tatt - blant noen tusen vil det være veldig få jeg faktisk er interessert i. I tillegg må prisen være så lav at det blir en god del billigere for meg enn å kjøpe et visst antall bøker i året som jeg eier selv. Og jeg kjøper stort sett bare pocketbøker. Men som sagt, først og fremst er dette noe forlagene bør samarbeide med bibliotekene om.
;) Ikke alle lærere er like gode. Selv hadde jeg det helt fint med nynorsken helt til mot slutten av ungdomsskolen da det kom nye regler som sa at alt som kan forsvares ut i fra dialekten din, er lov. Det var bare for dumt, og det blir jo heller ikke godtatt i praksis. Ut i fra den regelen burde vel du kunne skrive bokmål og kalle det nynorsk.