Hører Anders Ribu gjenoppfriske en av mine russiske favoritter: Fedre og sønner av Ivan Turgenjev. #bokfredag
Tony Hillermans navahokrim. Han beskriver sjeldent mordene i detalj, ofte kommer hovedpersonene hans inn i saken etter at mordet har skjedd og forsøker å nøste opp hva som har skjedd. I tillegg får man servert litt kunnskap om tradisjonell navahokultur og også om deres naboer zuniene og hopiene. F.eks. har tradisjonelle navahoer tabu mot å røre lik, bare det å være i nærheten av lik kan påføre en personens onde gjerninger. Ikke lett å tro på slikt og være politimann bestandig, selv om stammepolitiet vanligvis ikke skal løse slike saker. Så man får også servert litt underfundige funderinger over byråkratiet innen lov og orden, skjer det mord på navahoreservatet er en føderal sak og dermed automatisk FBI-mat f.eks. Men noen ganger er det i gråsonen og andre ganger bommer FBI på målet fullstendig fordi de ikke kjenner til navahoenes kultur, mens stammepolitiet humrer i skjegget de ikke har over hva "byfolk" ikke vet :)
Train-movie! Den var bra! Jeg har akkurat lest ferdig boka og likte den godt. En uvanlig, humoristisk, og velskrevet reiseskildring. Jeg har skrevet om den her: http://knirk.no/2012/12/det-ville-osten-b-miree-abrahamsen/
Vet det er utrolig mange McEwan-fans der ute, men det hjelper ikke. Jeg ga opp denne boka etter drøye 100 sider lest. Og jeg har gitt opp McEwan tidligere også, selv om On Chesil Beach var en av de bedre bøkene jeg har lest. Har skrevet litt om Sweet Tooth her: http://knirk.no/2012/11/sweet-tooth-ian-mcewan/
Jeg synes boka var bra, men med noen svakheter, f.eks. synes jeg at kjærlighetshistorien ble litt repetativ. Nå skal det sies at jeg nok er ganske mye eldre enn målgruppa for boka da. :o) Har skrevet om den her: http://knirk.no/2012/12/matched-ally-condie/
Jeg synes også denne var fin. Har skrevet om den her: http://knirk.no/2012/12/alt-jeg-vil-er-a-kysse-deg-charlotte-glaser-munch/
Kun ni lydbøker gjenstår på listen. Trekker en vinner i løpet av romjulen.
Måker snø og hører Ben Hur via Ordflyt.no
Dresden Files - Death Masks og Discworld - Equal Rites :)
Så at jeg har vunnet en gang til på den 9.12
Den aller beste boken for min del tror jeg må bli Code Name Verity av Elizabeth Wein, etterfulgt, i tilfeldig rekkefølge, av Inn i elden av Aina Basso, tegneserieroman Zita the Spacegirl av Ben Hatke, The Sister Brothers av Patrick deWitt og Metallmyk av Asle Skredderberget.
Jeg tror faktisk jeg har noen på min egen liste som ville satt prist på Årets dager :)
Litt vanskelig å si hva som er favoritten akkurat nå. Sjekk gjerne ut Tegneseriehylla mi. Jason, Øystein Runde, Joe Sacco, Guy Delisle, Steffen Kvernland og Lars Fiske er vel de jeg først kommer på. Tronsmo er gode. Ta også turen innom Deichmanske på Grünerløkka for inspirasjon. 2.etg er en gullgruve for tegneserieentusiaster.
Hva med å forsøke en tegneserieroman? Flere gode klassikere har blitt tegneserieromaner. Ellers kan jeg anbefale flere gode tegneseriereiseskildringer.
Først i dag, 13. desember, fikk jeg min første epost fra Norli, og da gidder jeg ikke. Da er det liksom for sent.
Jeg vil tipse om Metallmyk av Asle Skredderberget. Krim satt til det norske finansmiljøet og våpenindustrien. Du kan lese mer om boken her hos Bokelskere.
Det kommer en ny bok om denne etterforskeren våren 2013 forresten, Metallmyk var den første boken om etterforskeren Milo.
Neste bok kommer våren 2013, hurra!
Jeg er helt sikker på at det finnes flere Bokelskere som har bøker å anbefale.
Rolf Stenersen (1899-1978) var en norsk finansmann, idrettsmann, forfatter og kunstsamler. Han hadde en stor samling av Edvard Munch sin kunst. Han var personlig venn av kunstneren som han portretterte i boken Edvard Munch. Nærbilde av et geni (1944). Den leser du sin helhet på Bokhylla.no
Store deler av hans samling er å se på Stenersenmuseet i Vika, Oslo. Flere ønsker at hans samling skal få en permanent utstilling i et eget museum. Les mer om dette i Dagbladet. Flere røster ønsker at Edvard Munch skal få et museum som er hans kunst verdig. Idag er han stuet vekk i ytterkanten av Oslo sentrum på Tøyen.
Rolf Stenersen sitt hjem Villa Steneren på Vindern er åpent for publikum. Villaen ble tegnet av Arne Korsmo i 1937. Den regnes som et av hovedverkene i norsk funksjonalisme. Jeg har vært og besøkt huset som museumsgjenger og anbefaler alle som har anledning til å besøke dette huset som har åpent en søndag i måneden. Mer om dette praktbygget og andre norske funkishus finner du i boken Norsk funkis av Lars Aarønæs, J. M. Stenersens Forlag, 2007.
Villa Ekely, der Edvard Munch levde sine siste dager er jevnet med jorden. Mer om denne kulturvandalismen leser du blant annet i artikkelen Den enes død, den andres brød av Lena Limdgren i Morgenbladet. Artikkelen vakte debatt. Også dette leser du i Morgenbladet. Der kan du blant annet se kunstneren Per Ung posere med det som skal være rester fra Villa Ekely: en dørklinke til en dør som for alltid er lukket. Litteraturtidsskriftet Vinduet avslutter 2012 med åpne et nytt vindu med et nummer viet i sin helhet til Edvard Munch og Rolf Stenersen.
Lanseringen av Vinduet 4/2012 finner sted lørdag 22. desember, Last Train i Oslo. Programmet for den festaftenen er skissert på Vinduet.no
Og du kjenner selvfølgelig til denne siden: Om AJAX