Av og til kommer man over bøker som man ikke klarer å legge fra seg før den er lest fra perm til perm. Dette er en av disse bøkene!
Og av og til er det litt for tydelig at noen forfattere får betalt pr. side.
Da ble jeg ferdig med boken. Å bruke en periode på et halvt år på en bok er noe jeg meget sjelden gjør..... Synes at boka var verdt å lese og Jones skriver veldig bra, men historien i seg selv er så trist og det går så dårlig at jeg ikke hadde mage for denne i mer enn små porsjoner.
Leste alle tre bøkene (Østenfor sol, Vestenfor måne og Stella Polaris) som tenåring og fikk lyst til å lese dem igjen. Var heldig og fikk alle på Fredrikstad bibliotek idag.
Fant The Tiger Warrior av David Gibbins da jeg var innom butikken i dag.
Flere av favorittbøkene mine er bøker som jeg leser flere ganger. Er for tiden igang med å lese om igjen et par bøker av Jan Broberg om forskjellige litterære sjangere som jeg leste for ca 10 år siden. Desverre er flere av dem nå utgått fra Strömstad bibliotek, men skal kanskje kjøpe meg noen av dem hvis de er å få tak i fra et antivariat. Den siste jeg lånte igjen, Sindbad Sjöfararen och Robin Hood var satt til vurdering for utgående bøker. Ga beskjed om at hvis så skjedde, hadde jeg lyst til å kjøpe den.
Her kjenner jeg igjen min ungdomstid.
Jeg kjenner meg godt igjen fra min oppvekst i denne boka.
Jeg vil ikke kalle Høsten Norges svar på The Hunger Games(Dødslekene) av Suzanne Collins, til det er historiene for forskjellige men at det er en god dystopisk fortelling, ja det er det ingen tvil om! Høsten er en fabelaktig og mørk ungdomsbok, samtidig er historien fylt av små lysglimt.
Mitt sammendrag: Fride kan ikke huske annet enn livet i isolasjon nede i en mørk og fuktig bunker, Nanna er så stor at hun husker verden utenfor. De to søstrene har bodd under jorden i fem år nå sammen med sin far, de søkte tilflukt da verden utenfor sakte men sikkert begynte å visne og dyr, planter og mennesker ble syke. Det er kjedelig i bunkeren og jentene lengter ut, men er det egentlig trygt for dem ute i verden?
Matlageret i bunkeren er så og si slutt og jentenes far har blitt syk. Det finnes ingen annen utvei enn å krype ut av bunkeren og reise fra øya inn til den gamle leiligheten i byen for å se om det finnes mat og medisiner der. Det er en farefull reise de to søstrene skal ut på, det er ikke lett alene ute i verden når man ikke aner hva som venter rundt neste sving. Kan hende var det tryggere i en kjedelig tilværelse i en bunker?
Mine tanker om boken: Dystopi er en sjanger som virkelig er i vinden om dagen og det er for tiden en favoritt sjanger hos meg. Jeg var derfor utrolig spent på Høsten som er en norsk dystopisk ungdomsroman av debutant Jan Henrik Nielsen. Levde boken opp til forventningene? Svaret mitt er JA!
Høsten er en mørk historie om en fremtid som føles skremmende nær vår egen, for alt vi vet kunne scenarioet som beskrives i denne vært hentet ut fra vår verden i morgen. For forfatteren formidler faktisk historien på en så troverdig måte. Vi får oppleve tiden etter den store krisen gjennom øynene til barna Nanna(12 år) og Fride(snart seks). Det er en grå og trist verden vi får møte mellom permene men de to jentene fyller leserens hjerte med håp. Det er ingen romantikk, ingen forelskelse eller trekantdrama i boken men det er kjærlighet mellom mennesker, kjærlighet til familien som står sentralt. Skildringen av forholdet mellom de to søstrene er herlig beskrevet, ja, det føles nesten ekte.
Lillesøster Fride har hørt mange fortellinger om verden utenfor men når alt kommer til alt er det meste nytt for henne. Frides observasjoner er godt beskrevet, jeg kan absolutt forestille meg at det må være slik for en som har blitt fortalt om ting men faktisk aldri opplevd noe.Hvordan det går med jentene må du finne ut av selv! Jeg vil ikke røpe for mye av handlingen men jeg kan fortelle deg at boken er BRA!
Skal jeg komme med et minus må det være at det var litt mye dialog og det ble ofte litt enkel og kort, men det er fullt mulig at dette var et bevisst valg fra forfatterens side.
Omslaget: Helt fantastisk, rett og slett!
Jeg må bare hive meg på anbefalingen av Jussi Adler-Olsens bøker om Avdeling Q. Jeg slukte de tre første bøkene og gleder meg til bok fire kommer på norsk.
Dette er den svenske versjonen av Barndom bøkene. Vi som bor langs svenskegrensen kjenner igjen mye her. Har matoppskrifter fra 50-tallet, og hvordan man lager barneklær og div leker fra tiden.
"Ingenting slår det skrevne ord når man vil stimulere intellektet og vekke fantasien!" erklærte professor Peiling høytidelig til et lett forvirret mannskap. "Biblioteket neste, kjære kolleger!"
Artig med barnebøker som fenger både toåringen, seksåringen og trettisyvåringen. Artig og lærerik historie, samtidig som det er artige og kreative illustrasjoner. Jeg har blitt oktonaut-fan.
Her er en liste på alle bøkene hennes
Fant en av dem i hylla idag, Fremtidens toner (Giant's Bread) utgitt på Fredhøis forlag 1990.
Les om hvorfor jeg valgte å gjøre et dypdykk i Thorkild Hansen sitt forfatterskap på huvenes
Fascinerende bok fra en som ikke er egyptolog og heller ikke nødvendigvis "new age". Dunn påpeker bare som en med nærmere 40 års erfaring fra maskinindustrien at pyramiden bærer preg av maskinverktøy. Og ideen om at dette var et kraftverk er en fascinerende tanke. Å bruke seismiske bølger som energikilde er ikke fri fantasi, det er bare ikke tatt i bruk i dagens moderne samfunn.
En ny helg står for døren. Det betyr en ny bokhelg. Kommenter gjerne hva du leser på huvenes
Ha en god bokhelg!