Jeg vil ikke kalle Høsten Norges svar på The Hunger Games(Dødslekene) av Suzanne Collins, til det er historiene for forskjellige men at det er en god dystopisk fortelling, ja det er det ingen tvil om! Høsten er en fabelaktig og mørk ungdomsbok, samtidig er historien fylt av små lysglimt.

Mitt sammendrag: Fride kan ikke huske annet enn livet i isolasjon nede i en mørk og fuktig bunker, Nanna er så stor at hun husker verden utenfor. De to søstrene har bodd under jorden i fem år nå sammen med sin far, de søkte tilflukt da verden utenfor sakte men sikkert begynte å visne og dyr, planter og mennesker ble syke. Det er kjedelig i bunkeren og jentene lengter ut, men er det egentlig trygt for dem ute i verden?

Matlageret i bunkeren er så og si slutt og jentenes far har blitt syk. Det finnes ingen annen utvei enn å krype ut av bunkeren og reise fra øya inn til den gamle leiligheten i byen for å se om det finnes mat og medisiner der. Det er en farefull reise de to søstrene skal ut på, det er ikke lett alene ute i verden når man ikke aner hva som venter rundt neste sving. Kan hende var det tryggere i en kjedelig tilværelse i en bunker?

Mine tanker om boken: Dystopi er en sjanger som virkelig er i vinden om dagen og det er for tiden en favoritt sjanger hos meg. Jeg var derfor utrolig spent på Høsten som er en norsk dystopisk ungdomsroman av debutant Jan Henrik Nielsen. Levde boken opp til forventningene? Svaret mitt er JA!

Høsten er en mørk historie om en fremtid som føles skremmende nær vår egen, for alt vi vet kunne scenarioet som beskrives i denne vært hentet ut fra vår verden i morgen. For forfatteren formidler faktisk historien på en så troverdig måte. Vi får oppleve tiden etter den store krisen gjennom øynene til barna Nanna(12 år) og Fride(snart seks). Det er en grå og trist verden vi får møte mellom permene men de to jentene fyller leserens hjerte med håp. Det er ingen romantikk, ingen forelskelse eller trekantdrama i boken men det er kjærlighet mellom mennesker, kjærlighet til familien som står sentralt. Skildringen av forholdet mellom de to søstrene er herlig beskrevet, ja, det føles nesten ekte.

Lillesøster Fride har hørt mange fortellinger om verden utenfor men når alt kommer til alt er det meste nytt for henne. Frides observasjoner er godt beskrevet, jeg kan absolutt forestille meg at det må være slik for en som har blitt fortalt om ting men faktisk aldri opplevd noe.Hvordan det går med jentene må du finne ut av selv! Jeg vil ikke røpe for mye av handlingen men jeg kan fortelle deg at boken er BRA!

Skal jeg komme med et minus må det være at det var litt mye dialog og det ble ofte litt enkel og kort, men det er fullt mulig at dette var et bevisst valg fra forfatterens side.

Omslaget: Helt fantastisk, rett og slett!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Jepp - likte boka. Denne boka ble jeg nesten dårlig av å lese. Ikke fordi den ikke er god, men fordi jeg kan ikke tenke meg et verre skrekkscenario. Tenk deg at alt og alle er døde, du vandrer ut i en verden hvor virkelig stillheten rår. Ingen rører seg, og du er aleneALENEALENE!!! Ahhhhh………ANGST!

Skrevet mer om boka her: http://knirk.no/2011/11/utfor-og-hosten-berg-og-nielsen/

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fikk ikke så mange assosiasjoner til Dødslekene, men derimot syntes jeg veldig mye minnet om Veien av Cormac McCarthy. Det er jo desidert en voksenbok, så gjennom mye av Høsten tenkte jeg at dette er Veien for barn. Men så på et tidspunkt tar historien i Høsten gradvis en vending, og det blir både lysglimt og strimer av håp.

Jeg synes Høsten er en veldig god bok, men den krever en moden ungdomsleser. Jeg håper de finnes også på min skole. Og omslaget er bare vakkert.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg litke også omslaget veldig godt. Og veldig ofte når jeg faller for et omslag er det Stian Hole som har laget det, gitt. :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en flott bokomtale. Den gjorde meg nysgjerrig på boken. Burde vært egen link på bokomtaler her inne :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk, Maria :) Jeg er glad for at omtalen min gjorde deg nysgjerrig, jeg håper boken faller i smak.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så fint å lese! Har sett på boka og vil gjerne lese den, men har lånt den ut før jeg har kommet så langt...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har du noe å se frem til, Linn, det er jo alltid hyggelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott anmeldelse Mari. Og jeg er helt enig i det du skriver. En flott ungdomsbok, med troverdige karakterer. Vil absolutt anbefale denne videre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk, Kine. Så flott at du også likte boken, det tyder jo på at vi har god smak ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

MalinvaskeklutHilde Merete GjessingTone HritaolineMarianne KesselMarianne  SkageIdaHildeE .AtmanLibraritas vNeda AlaeiRandiEli Seimkjell kKirsti Vettran NederhoelHildeJulie StensethCecilieIngunnJMarit HåverstadDemeterTorill Elisabeth RevheimElintuhamreThina NordtveitSol SkipnesIngunn ØvrebøHegeedgeofawordAnne MeyerLailagretemorJan Arne NygaardmgeRandiAHeidisomniferumBjørn  BakkenGrete Aastorp