Fremskritt - hva er det? At vi kan kjøre fortere på veiene? Nei, fremskritt det er legemets nødvendige hvile og sjelens nødvendige ro.
Fremskritt er menneskets trivsel.
Knut Hamsun
Fra Ord for Dagen, Sitater for alle årets dager ved Yngvar Holm, 1993.
Det var nok de stadige avsporingene og historiene i historien som gjorde at jeg hadde vansker med å komme igjennom boka. Ved hjelp av små "triks" som å finne samfunnskritikken i all galskapen, så ble det lettere. Og i del to synes jeg tross alt det var mer sammenheng i historiene.
Inspirert av KjellG, har jeg begynt å lukte litt på Dickens. Kom over boka "Store forventninger" på bruktbutikk, og slo til. Jeg hadde lest en anmeldelse av den på forhånd hvor det sto: Som typisk for Dickens' seinere bøker - denne kom i 1861 og var den nest siste han fullførte - er den relativt stillferdig, moderat i overdrivelsene. Den har færre underplot, er mindre voluminøs og innviklet enn "Bleak House", og jeg synes den er bedre, om enn mindre energisk og rar. Digresjonene er kortere, så man slipper, slik man er blitt vant til med Dickens, å gråte av gjensynsglede hver gang man vender tilbake til hovedpersonens historie. Jeg kom til å tenke på dQ da jeg leste dette. Det var ikke fritt for at jeg, spesielt i del 1, nesten gråt av gjensynsglede når vi kom tilbake til hovedpersonenes historie!
Oops! Der sporet jeg visst litt av selv...
Når man kommer fra kaiene og går Guénégaudgaten helt ut, treffer man på Nybropassasjen, en slags trang og mørk gang som går fra Mazaringaten til Seinegaten.
Denne passasjen er ikke mer enn tredve skritt lang og to skritt bred; den er brolagt med gulnete, slitte og istykkerslåtte heller, som alltid er vemmelig fuktige og klebrige. Glasstaket som er over den, er svart av skitt.
På vakre sommerdager, når en glødende sol brenner gatene, bryter en hvitaktig lysning møysommelig gjennom de skitne rutene og når så vidt ned i passasjen. På riktig fæle vinterdager og når tåken ligger tett om morgenen, kaster rutene bare et nattens mørke nedover de klebrige hellene, et skittent og ufyselig mørke.
Thérèse Raquin av Emile Zola.
Alle mennesker hadde alltid sagt at John kom til å bli predikant når han ble voksen, akkurat som faren. Det var blitt sagt så ofte, at uten å tenke over det hadde John selv kommet til å tro det. Ikke før om morgenen den dagen han skulle fylle fjorten år, begynte han virkelig å tenke over det, og da var det allerede for sent.
Rop det fra berget av James Baldwin.
Ja, jeg mener å ha opplevd begge deler. Det er rart i det du skjønner at du ikke kan ha vært der, eller ikke kan ha opplevd det!
Jeg syntes også det. Har også lest Slakteren den var likedan.
Takk for en fin introduksjon av boken - også til deg Lillevi. Dette er en bok som vil ta litt tid å lese. Det er også som jeg forstår en bok om refleksjon over den tunge tiden i Europa som nå er forbi/passert. Andre har jo vært tilstede, men da i en annen verdensdel som for oss har vært langt bort. 1900-tallet var kommunismen og fascismen vekst og fall.
Så bra :) da blir det spennede å høre hvordan du synest boka er. Nyt den langsomt.
Vet du hva, jeg fant ut at jeg hadde "Spør støvet". Den hadde jeg kjøpt på salg for 50 kr på Bokklubben. hehe leser ofte litt om forfatterne på Wikipedia før jeg bestemmer meg. Om en bok ikke treffer meg akkurat da, så vet jeg av erfaring at det vil det senere.
Hyggelig, hyggelig Kirsten, takk for at du stoler på meg. men du kan jo gå "fem på" også vet du, hehe.
Selv om det er noen bøker som begeistrer meg så trenger ikke andre å bli like entusiastisk. Men for å si det sånn, tror jeg det skal noe til å ikke like de 2 bøkene jeg har lest av Fante.
Jeg har selv fått boktipset her inne og er veldig glad for det, for meg er John Fante bøker "de må jeg eie" bøker.
Det var Lise Munthe som satte meg på sporet av forfatteren. Her er tråden. Takk til deg Lise!
Tror ikke noen kunne målbinde ham hehe.
Hei god morgen - ja Ivar Aasen kunne svinge pennen!
Richard Herrman har også skrevet, bibliotekene har bøkene:
Den same Domen, som ein legg på andre, fær ein leggja på seg sjølv.
Takk! Likte din introduksjon av forfatteren. Her kommer det flere godbiter som jeg tror snart finner sin plass i min hylle. Det hjelper godt at Karin Jensen bekrefter å ha lest 2 av forfatterens bøker.
Ja, den tror jeg du også vil like Lillevi, den er poetisk og har en flott fortelling. Gled deg til boka og les den saaaakte..
Charles Dickens er en victoriansk forfatter. "Pickwick-klubben" II bind, er hans første roman. Vi samleser Dickens her på bokelsker. Her og du kan finne en tråd om de ulike bøkene hans og kommentarer.
Jeg har lest "Vent til våren Bandini" og "Spør støvet", to utrolig gode bøker, jeg er begeistret for begge.
Boka du presenterer havner rett på ønskelista mi, og takk for et flott innlegg til inspirasjon for oss andre.
Håper det går an å få tak i denne boka et eller annet sted for hans bøker er vel verdt å eie.
Har ikke lest denne, men har lest Spacewolf omnibus som foregår i samme univers. Disse romulvene er også marinejegere. Tror mye av disse historiene skrives utfra at leseren kjenner universet og konflikten med de s.k. kaoskreftene fra før av. Som du skriver er det ekstremt blodig og disse marinejegerne forventes å være fanatisk lojale mot keiseren:) Vil ikke kalle dette for god sf direkte selv om det faller litt under en av mine favorittundergenrer, Space Opera:)
Gratulerer med flere medlemmer. Sjekket nå og antallet har vokst til 17050 leseglade medlemmer i alle aldre.