..det jeg krevde av samlivet mellom mann og kvinne var overtro og ikke annet, like meget overtro som når fortidens villmenn åt sine modige fienders hjerte for å bli like modige.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for ditt informative svar, Harald. Du kjenner åpenbart tyskspråklig litteratur godt. Takk også for flere forslag til titler. Jeg legger dem til listen etter hvert.

I dag hentet jeg «Radetzkymarsjen» på biblioteket. Du skriver at romanen er på vel 300 sider og har kommet på norsk i flere utgaver. Min utgave er utgitt av Den norske Bokklubben i 1996, oversatt av Charles Kent, bearbeidet av Karl Brodersen og er på 277 sider (epilogen inkludert). Kjenner du til denne utgaven? Jeg blir alltid skeptisk når bøker er bearbeidet, ikke bare oversatt. At boken dessuten er 20–30 sider kortere gjør ikke skepsisen mindre. Jeg skulle gjerne ha visst hva denne bearbeidingen går ut på. Vet du noe om det, eller har du en annen utgave å anbefale?

Et spørsmål til; du nevner flere tyskspråklige forfattere uten å trekke frem spesielle verk. Har du forslag til bøker av disse som bør med i listen Bokelskeres tyske favoritter?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Av og til tenker jeg på hvorfor folk som vil leve i steinalderen, bor i Norge? Hvorfor kontakter de ikke Folkeregisteret og melder flytting til Saudi-Arabia?
Eller Afghanistan?
Eller Jemen?
Det finnes steder hvor man kan leve et liv i tråd med sharialovene. Er det fordi det ikke finnes NAV i de landene? Jeg synes nemlig det er godt gjort å hate de vantro, samtidig som man lever av stønad fra de samme. For meg er det hykleri i tolvte potens.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg husker godt at selv om foreldrene mine virket liberale, så fikk ikke søsteren min dra på leirskole. Hun fikk heller ikke delta på juleball i niende klasse eller turer med biologiklassen på videregående. Ingen av hennes norskpakistanske venninner fikk lov. Nå er de alle mødre til tenåringsdøtre, og det er ikke noe tema at jentene deres skal få lov eller ikke. Selvsagt skal de det.

Det er dette som kalles integrering. Mye av det foregår innen husets fire vegger. Et stille opprør mot gamle tradisjoner som offentligheten ikke får se.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Klikk på "Finn bøker", videre på "Omtalte steder". I alfabetet klikker du på B og blant alle forslagene finner du Bulgaria. Det ligger 22 bøker der, aller mest reisehåndbøker, men du skulle kunne finne et par stykker om Sofia. Lykke til og god ferie.

Her har du noen flere forslag. Books set in Sofia.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg tror at tidlig bruk av øks og sag ville spart en for svært mye overflødig sjel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Del gjerne om du får noen interessante tips :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mitt forslag er:

The bell jar av Sylvia Plath (1976). Glassklokken på norsk

Et grunntema i beretningnen, som i Plaths poetiske verk, er selvmordet. Men også flere andre trekk i det liv som her rulles opp, ligger selvbiografien nær. Fortellingens ytre ramme er en ung kvinnes første møte med New York, innledningen til et sammenbrudd og sykdommen: livet under "glassklokken".

Boken ble filmatisert i 1979.

Boken er satt opp på 1001-bøker-du-bør-lese-før-du-dør-listen

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Robin har forslått Dyreriket av Jean-Baptiste Del Amo

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da er det tid for å komme med forslag til neste kategori etter å ha lest "Kniven i ilden" i lag i sommer. Har du mere å si om den boken så kan du gå til tråden her.

Neste kategori er: Nyere verdenslitteratur (Nv) utgitt etter 1975

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge bok
(Det kommer en valgtråd etter forslagsfristens utløp), men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.

Forslagsfrist:
Søndag 6. august 2023

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei. Ikke egentlig svar på spørsmålet ditt, men sjekk ut Dejan Enev, en forfatter født i Sofia. Kjenner bare til en novellesamling (som jeg ikke har lest ennå), men kanskje har han andre bøker som passer din forespørsel. God tur!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som enhver østerriker på den tiden [1930-årene] elsker Morstin det varige i tidens uopphørlige endringer, det faste i forandringen og det velkjente midt i det uvante. Slik ble det fremmede for ham til noe hjemlig, uten å miste sin glans, og slik hadde hjemstavnen en evig fortryllelse av noe fremmed.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er en glede å bli kjent med nye forfattere av dette kaliberet. Tusen takk for at du la «Legenden om den hellige drankeren» til listen Bokelskeres tyske favoritter, Harald! Takk også for din gode omtale, støtter det du skriver. Humor og alvor i en underfundig mix. Og ikke ett overflødig ord. Dette liker jeg.

Nå ser jeg at denne listen er blitt en blanding av tyske og tyskspråklige forfattere – men la oss se litt stort på det! Jeg tar gjerne imot nye forslag til titler, og gjerne av forfattere som ikke allerede er representert. Hensikten er jo nettopp å spre kunnskap om tysk litteratur.

Et spørsmål på tampen; i listen omtaler du Harald Roths «Radzetskymarsjen» som «den store klassikeren om Østerrike-Ungarns endelikt». Er dette et krevende verk?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Til Lesesirkelen 2021

Hei alle sammen
Da er jeg tilbake. En aktiv sommer på tur med familien, har gjort at jeg ikke kom i mål med lesingen av boka. Jeg har likt godt det jeg har lest til nå og gleder meg til å fortsette nå når jeg har mulighet til det, hjemme foran laptoppen.

Har inntrykk av at de fleste som har deltatt er ferdige med boka.
Er dere da klare for en ny forslagsrunde til ny bok?
Jeg kan lage en ny tråd om en dag eller to.

Torill

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er de aller første setningene i boka. Den tåler veldig godt å leses om igjen. Anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste denne for ikke så lenge siden, og ser fram til at vi skal snakke om den 🙂

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette at vi har et parallell-liv på nettet er jo fremdeles ganske nytt. «Selfie» ble ikke engang et offisielt ord før i 2013. Men i dag er selfien den uovertruffent vanligste fotoformen, og det postes gigantiske 130 millioner hver dag, og 47 milliarder selfies årlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste «Stjernenes knitring» på din anbefaling Ellen; synes ofte de er vel verdt å følge. Men denne gangen ble det ikke full klaff. Jeg ser de kvalitetene som du fremhever; ser at dette er en god bok. Også jeg er opptatt av slekt, og synes Stefansson har en fin og morsom vri på den slektshistorien han forteller.

Så hvorfor traff ikke boken meg? Hva er det som gjør at noen bøker smyger seg inn i deg, selv om de kanskje litterært sett ikke er på høyden. Mens andre, kvalitetsbøker, ikke berører deg i samme grad? Noe kan sikkert forklares med leserens dagsform og livssituasjon. Men det må være noe mer. Noe i kommunikasjonen mellom forfatteren og leseren, om jeg kan si det sånn. I dette tilfellet tror jeg det kan handle om stil, at jeg tidvis oppfatter den svulstig (usikker på om det er riktig ord). Men sannelig om jeg vet. Og bare så det er sagt, boken ga meg absolutt noe.

For en tid siden leste jeg Stefanssons Himmelrike og helvete. Husker at jeg ikke var så begeistret, men ser at jeg har gitt den terningkast 5.

Det hadde vært morsomt om noen av dere har tanker om disse problemstillingene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, ikke sant.
Tusen takk for meldingen din, Randi. Jeg måtte jo ta en titt og ble så inspirert at jeg fluksens bestilte en av titlene, "Legenden om den hellige drankeren" på biblioteket!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Bård StøreEllen E. MartolIngeborg GPiippokattaEivind  VaksvikAvaMonica CarlsenElisabeth SveeBeathe SolbergMarit HåverstadTonesen81Hilde H HelsethKirsten LundGro-Anita RoenReidun SvensliAkima MontgomeryKjell F TislevollFarfalleSynnøve H HoelIngvild SJulie StensethBerit RBertyAnniken LMarianne  SkageEgil StangelandAmanda ANabodamaPer LundMarit HøvdeTerje MathisenBjørn SturødIreneleserKaramasov11JoakimMorten Bolstadingar hHeidi LBjørg L.Linda Nyrud